Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Eiropas čempionāts ziemas orientēšanās beidzas ar veiksmīgu stafeti Latvijai

Jānis Pārums

Pēdējā Eiropas čempionāta orientēšanās ar slēpēm dienā, 17.februārī, Madonā, Smeceres silā tika aizvadītas trīs etapu stafetes EČ un PČ junioriem. Ar ļoti labiem rezultātiem iepriecināja Latvijas ziemas orientieristi vīriešu grupās - juniori ierindojās piektajā, bet pieaugušie - sestajā vietā.

Eiropas Čempionāta ievadā Latvijas izlase cīnījas ar veselības problēmām un pirmajās distancēs pie Gaiziņkalna uzrādītie rezultāti bija zem patieso izlases dalībnieku spēju līmeņa. To apliecināja izlases līderi, uzrādot sevis cienīgus rezultātus sprinta distancē pēc atpūtas dienas. Andris Kivlenieks izcīnīja visu laiku augstāko - 16.vietu - EČ konkurencē un Līga Valdmane ieguva 17.vietu PČ junioriem. Tādēļ ar cerībām tika gaidīta stafete čempionāta pēdējā dienā.

PČ junioriem sieviešu grupā Latvijas komanda ieņēma 9.vietu valstu vērtējumā, 13 komandu kopvērtējumā. Stafetes pirmajā etapā neveiksmīgi startēja Ieva Krūmiņa, stafetes maiņā ierodoties 11 minūtes aiz līderēm, pēdējā, 11.vietā. Turpinājumā Sigita Lapsiņa un Līga Valdmane pacēla komandu līdz 9.pozīcijai. Par pārliecinošām čempionēm kļuva Norvēģijas jaunās ziemas orientieristes.

Vīriešu konkurencē pēc pirmā etapa Nauris Raize izvirzīja komandu augstajā 5.vietā, tikai 1:41 aiz līderiem. Jānis Baunis otrajā etapā šo pozīciju saglabāja un raidīja trešajā etapā Jāni Sāru. Lūk, kā Sārs raksturoja savu distanci: “Vakar vēl bija temperatūra un nebija skaidrs, vai varēšu startēt, bet šorīt ar veselību viss bija kārtībā un ar treneri izlēmām startēt. Mans mērķis bija vienkārši nobraukt bez kļūdām un tas arī izdevās, pieļāvu tikai 1 nelielu kļūdiņu pirms skatītāju kontrolpunkta. Arī ātrums bija labs. Startējot es nemaz nezināju, par kādām vietām cīnos, slēpoju kopā ar zviedru un krievu otrajām komandām, zināju, ka viņi necīnās par nāciju kopvērtējumu un arī apzinājos, ka nevarēšu viņus apsteigt. Nebiju ļoti gatavojies šīm sacensībām, vasaras sezona man ir svarīgāka. Domāju, ka iegūtā 5.vieta šodien bija mūsu spēju maksimums.” Jānim Sāram izdevās noturēt 5.pozīciju līdz pat finišam un tajā ieslēpot 9 minūtes aiz Somijas komandas - uzvarētājiem.

Pieaugušo konkurencē Latvijai bija komanda tikai vīriešu elitē un tā bija nokomplektēta no pēdējiem veselajiem vīriem - Raivo Kivlenieka, Andra Jubeļa un Andra Kivlenieka. Protams, bija cerības, ka varētu atkārtot pagājušā gada sasniegumu - 6.vietu, bet novājinātais izlases sastāvs lika par to domāt ar bažām. Šīs bažas tikai pieauga, kad Raivo Kivlenieks pieļāva lielu kļūdu un no līderiem pirmā etapa finišā atpalika 6:50. Pateicoties līdzīga izmēra igauņu kļūdai distances beigās, tomēr izdevās stafeti nodot 6.pozīcijā. Andris Jubelis, kurš sākotnēji nebija plānojis startēt citās distancēs kā vien sprintā, otrajā etapā tehniski stabili veica distanci, uz ātrumu zaudējot pāris vietas un atkāpjoties uz 8.vietu, aiz sevis atstājot vien Lielbritānijas sportistus. Līdz kārotajai sestajai vietai tobrīd pietrūka trīs minūtes. Izlases līderis Andris Kivlenieks pēdējā etapā distanci veica pārliecinoši un ātri, spējot atrauties no Igaunijas sportista un noķert lietuvieti. Pēdējā aplī, pēc skatītāju kontrolpunkta Kivlenieks apsteidza arī Lietuvas sportistu, izvēloties labāku ceļu variantu un spēja noturēt šo nelielo pārsvaru līdz pat finišam - 6.vieta! Kivlenieka komentārs par distanci: “Bija interesanta distance un ātra, it īpaši sākumā, kad distance gāja pārsvarā lejup no kalna. Distances tālākajā daļā igaunis ar veiksmīgāku ceļu varianta izvēli mani bija noķēris, bet tad, sekojot man, pieļāva kļūdu, jo mums atšķīrās farstu varianti. Ik pa brīdim priekšā biju manījis lietuvieti, bet skatītāju etapā beidzot pietuvojos. Kad noķēru Lietuvas sportistu, tad stress pazuda, vairāk biju satraucies pirms tam, ka nepaspēšu noķert. Domāju, ka ar šādu sastāvu sasniedzām labāko iespējamo rezultātu, arī bez Raivo kļūdām būtu bijuši sestie. PČ Kazahstānā stafetē arī jācīnās par sešinieku.”

Vīriešu elitē aizraujošā cīņā par uzvarētājiem kļuva Norvēģijas izlase, kuras sastāvā Hans Jirgens Kvāle izcīnīja 5. medaļu šajā čempionātā, tātad, pa medaļai no katras distances. Sieviešu elitē savukārt Zviedrijas un Krievijas duelī par čempionēm kļuva Krievijas ziemas orientieristes.

Ar šo skatāmo distanci Smeceres silā EČ arī beidzās un nākamais starts Latvijas ziemas izlasei būs no 3. līdz 11. martam Kazahstānā.

Vairāk informācijas par čempionātu var iegūt mājaslapā European Ski Orienteering Championships 2013

Informāciju sagatavoja:
Jānis Tamužs, LOF preses dienests