Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Aleksandersone un Kīburcs uzvar pirmajā EČ “knock out” sprintā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Aleksandersone un Kīburcs uzvar pirmajā EČ “knock out” sprintā
Starts sieviešu finālam ar visām trim medaļu ieguvējām kreisajā pusē. S.Abersolde (pirmā no kreisās), Tuve ALeksandersone (otrā no kreisās) un Andrine Benjaminsena. Foto: no čempionāta...

Ar zviedrietes Tuves Aleksandersones un mājinieka Matiasa Kīburca uzvarām ļoti spraigās cīņās noslēdzies Šveicē notiekošā Eiropas čempionāta orientēšanās izslēgšanas jeb “knock out” sprints, kas čempionātu programmā bija iekļauts pirmo reizi.

Vakar norisinājās šī izslēgšanas sprinta kvalifikācija, kuru diemžēl neviens no deviņiem Latvijas pārstāvjiem nepārvarēja un ceturtdaļfināla 36 labāko vidū netika. Ceturtdaļfināli norisinājās sešās grupās, katrā pa sešiem sportistiem. Trīs no katras grupas (kopā 18 sportisti) kvalificējās pusfinālam. Pusfinālā sportisti bija sadalīti trīs grupās un no katras tikai divi labākie iekļuva finālā. Ceturtdaļfinālā un pusfinālā sportisti startēja ar kopējo startu un sacensībām tālāk kvalificējas tie, kuri pirmie sasniedza finiša līniju. Kopējs starts bija arī finālā. Rezultāti bieži vien bija tik līdzīgi, ka viena vai divas sekundes izšķīra ļoti daudz.

Jau sākot ar kvalifikāciju, sievietēm ļoti līdzīgi par labāko rezultātu cīnījās Tuve Aleksandersone un Simone Abersolde. Ceturtdaļfinālā un pusfinālā, abām sanāca startēt vienā grupā, viņas pamainījās līderpozīcijām, ceturtdaļfinālā par vienu sekundi ātrākai esot zviedrietei, bet pusfinālā ar tādu pašu minimālu pārsvaru finiša līniju pirmajai šķērsojot šveicietei. Finālā Aleksandersone, kurai ir 10 zelti pasaules čempionātos un līdz šim bija četri zelti Eiropas čempionātos, sprinta trasē pavadot 6:49 par 8 sekundēm apsteidza deviņkārtējo pasaules junioru čempioni Abersoldi un kļuva par čempioni tieši sprintā otro reizi karjerā kontinenta čempionātā. Tikmēr Abersolde 2018.gada bronzai pievienoja sudrabu, pieaugušo konkurencē iztrūkstot vēl zeltam. Bronzas medaļu un pirmo individuālo godalgu karjerā pieaugušo konkurencē izcīnīja norvēģiete Andrine Benjaminsena, kura bija ātrākā savā ceturtdaļfināla un pusfināla grupā, bet finālā piekāpās “lidojošajai” Aleksandersonei 18 sekundes.

Vīriešiem medaļu sadalīšanā sanāca vēl sīvāka un līdzvērtīgāka cīņa nekā sievietēm, jo pirmais četrinieks satilpa četrās sekundēs, bet pirmo un otro vietu šķīra viena sekunde. Kas neizdevās Abersoldei, tas sanāca Matiasam Kīburcam, proti, nodrošināt spēcīgajai mājinieku komandai individuālo zeltu. Turklāt Šveicei vīru konkurencē sanāca dubultuzvara, jo aiz čempiona vienu sekundi finišēja Džojs Hadorns. Starp citu, Kīburca cerības uz sesto kontinenta zeltu un trešo sprintā gandrīz apstājās ceturtdaļfinālā, kurš viņš ļoti blīvajos rezultātos kā noslēdzošais trešais no savas grupas tika pusfinālā, par vienu sekundi apsteidzot ceturtajā vietā finišējušo dāni Jakobu Edsenu. Viens no favorītiem un kvalifikācijas uzvarētājs Janiks Mihels no Beļģijas negaidīti apstājās ceturtdaļfinālā, kur savā grupā finišēja ceturtais, tikai vienai sekundei pietrūkstot līdz trešajai vietai un pusfinālam. Beļģa un uzvarētāja Kīburca gadījumi ceturtdaļfinālā spilgti parāda gan šo ārkārtīgi līdzīgo cīņu vairāku sportistu starpā un arī šīs vienas sekundes nozīmi kādā no kārtām, vienam kļūstot vēlāk par čempionu, bet otram čempionātu pabeidzot otrā desmita beigās.

Tikmēr līdz finālam zaudējuma garšu nepiedzīvojušais norvēģis Kaspers Fossers Harlems finišēja cieši blakus aiz pirmajiem diviem trešajā vietā, nodrošinot Norvēģijai otru bronzas medaļu šajā dienā. Pavisam tuvu mājinieki bija pilna goda pjedestāla nodrošināšanai, bet Rikardo Rancans norvēģim zaudēja sekundi un ieņēma 4.vietu.