Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Aizvadīts Rīgas čempionāts un Latvijas Universiāde orientēšanās sportā

Aizvadīts Rīgas čempionāts un Latvijas Universiāde orientēšanās sportā
Andris Jubelis
Foto: Dace Juža

Nedēļas nogalē Baldones apkārtnē notika Rīgas čempionāts garajā distancē un stafetē un Latvijas Universiāde orientēšanās sportā. Elites grupās par čempioniem garajā distancē kļuva Kristaps Ozoliņš ("Madonas BJSS/OK Arona") un Līga Ārniece ("Ozons"), bet stafetē - Mežmalas MTB un "CPSS/Meridiāns/Pārgauja" komandas. Par ātrākajiem studentiem izrādījās Ilze Cahrausa (LLU) un Andris Jubelis (RTU).

Sestdien norisinājās garās distances sacensības, kurās, kā tas ir ierasts Rīgas Čempionātos pēdējos gados, tika piedāvāti gari etapi un galvenie orientēšanās tehniskie izaicinājumi saistījās ar ceļu izvēlēm.

Rīgas Čempionāta vīriešu elites distancē bija jāveic 12,7km gara distance un visātrāk to paveica Latvijas Kausa kopvērtējuma līderis Kristaps Ozoliņš ("Madonas BJSS/OK Arona"), kuram bija nepieciešams 01:18.39, lai atrastu visus 20 kontrolpunktus. Zigmārs Gailis (IK "Auseklis") pieļāva kļūdu uz priekšpēdējo kontrolpunktu un atkāpās uz otro pozīciju +1:10, bet trešo vietu izcīnīja Izraēlas sportists Guy Sabo Bar (+4:08), kurš Latvijā pārstāv Mežmalas MTB klubu.

Sieviešu elitē sadalītās konkurences dēļ šoreiz bija 3 dalībnieces. 7,9km garo distanci Līga Ārniece ("Ozons") veica pa 1:01:40, vairāk nekā pārliecinoši pārspējot savas sekotājas. Otrajā vietā ierindojās Ilona Daģe (OK "Alnis-JNSC") +15:18, bet trešajā - Amanda Zīlišķe, +27:04.

Lielāka konkurence bija Latvijas Universiādē, kurā par ātrāko studentu godu sacentās 35 orientieristi un orientieristes. Vīriešu konkurencē absolūtu dominanci izrādīja Rīgas Tehniskās universitātes studenti - 8 no 10 labākajiem bija tieši no šīs universitātes, tostarp arī visu pirmo 3 vietu ieguvēji. Pats ātrākais bija Andris Jubelis, kurš 9,7km garo distanci skrēja 51:42. Otrajā vietā, atpaliekot 2:38, ierindojās Kārlis Baltacis, bet trešajā vietā par pārsteigumu parūpējās Nauris Neimanis (+7:18), kurš tikai par 20 sekundēm apsteidza tuvāko sekotāju Edgaru Laķi un saņēma bronzas medaļu.

Sieviešu konkurencē sacensība notika 6,3km garā distancē. Ilze Cahrausa no Latvijas Lauksaimniecības universitātes distanci veica visātrāk ar laiku 57:59. Tikai 53 sekundes vairāk distancē pavadīja Ilze Buža (RTU), bet trešajā vietā (+2:27) ierindojās Dace Buža no Latvijas Universitātes.

Ņemot vērā, ka no 6 medaļām 4 izcīnīja RTU pārstāvji, nebija pārsteigums, ka tieši šī universitāte uzvarēja
komandu vērtējumā. Svētdienā studenti un elites sportisti startēja vienā konkurencē, katrs pārstāvot savu klubu Rīgas Čempionāta stafešu sacensībās.

Stafetēs savu sieviešu elites superkluba statusu vēlreiz apliecināja "CPSS/Meridiāns/Pārgauja". Šī kluba pirmā komanda, kuras sastāvā bija Sandra Grosberga, Dace Buža un Zanda Abzalone, bija vadībā visu stafetes laiku un uzrādīja visus labākos etapu laikus. Otrajā vietā ierindojās "CPSS/Meridiāns/Pārgauja" otrā komanda (Marta Jansone, Nora Ķibilda, Ilze Buža), kura uz otro vietu pacēlās pēdējā etapā, bet trešajā vietā finišēja Ozons komanda, kurā bez 1.etapu veikušās Līgas Ārnices, startēja arī Latvijas orientēšanās leģendas Iveta Brūvere un Alīda Ābola.

Līdz ar to sieviešu elitē pirmās divas vietas ieņēma un uzvaru sēriju LStK sacensībās turpināja "CPSS/Meridiāns/Pārgauja" komandas, šoreiz pat iztiekot bez savas līderes Kristīnes Bertukas.

Vīriešu elitē pirmajā etapā Jānis Krūmiņš kārtējo reizi iznāca pirmais, sagādājot šovu skatītājiem gan skatītāju kp, gan finišā. Minūti aiz viņa stafetes maiņā ieradās gan Daniels Kārkliņš (ZVOC), gan Artjoms Rekuņenko (Mežmalas MTB). Zigmārs Gailis (IK "Auseklis") bija nedaudz iepalicis un stafeti nodeva 1:28 aiz savie galvenajiem konkurentiem.

Otrajā etapā lielisku sniegumu uzrādīja Mežmalas MTB komandas "rezervists" Dāvis Sārs, kurš ar labāko laiku etapā izvirzīja savu komandu vadībā. 3:06 aiz līderiem stafeti nodeva IK "Auseklis" pārstāvis Edgars Laķis, pirms ZVOC Pētera Liepas.

Trešajā etapā Mežmalas MTB līderim Andrim Jubelim bija jānotur pārsvars pār sekotājem un to, ar labāko etapa laiku, arī izdevās izdarīt, izcīnot Mežmalas MTB komandai pirmo uzvaru LStK posmā šajā sezonā. Jānis Tamužs ar stabilu sniegumu noturēja otro vietu savai komandai IK Auseklis, bet uz trešo vietu pēdēja etapā savu komandu "Izrael-Latvia" (Guy Sabo Bar, Nauris Neimanis) pacēla Andris Kivlenieks.

Nākamās LStK sacensības - A2 stafetes - notiks 25.maijā Gaujā, bet LK izcīņa turpināsies ar Latvijas Čempionātu Alūksnē 1. un 2.jūnijā.

Informāciju sagavatoja:
Jānis Tamužs,
LOF preses dienests