Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Lapiņai 4. vieta pasaules taku orientēšanās čempionātā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Lapiņai 4. vieta pasaules taku orientēšanās čempionātā
Laura Elīza Lapiņa. Foto: Latvijas orientēšanās federācija.

Čehijā notikušajā pasaules taku orientēšanās čempionātā sekmīgi nostartējusi Latvijas pārstāve Laura Elīza Lapiņa, kura izcīnījusi 4.vietu.

No 2. - 7. jūlijam Zakupi apkārtnē Čehijā notika pasaules taku orientēšanās čempionāts, kurā piedalījās 116 sportisti atklātajā grupā un 45 sportisti Para grupā, pārstāvot 22 valstis. Šoreiz organizatori dalībniekiem bija sagatavojuši īstu izaicinājumu, jo katra no distancēm bija atšķirīgā apvidū.

Sacensības sākās ar pirmo PreO distanci ļoti akmeņainā apvidū. Kartē bija iezīmēti lielāki un mazāki akmeņi. Akmeņu lauki ar mazākiem akmeņiem, kas zīmēti kā melnie punkti. Akmeņu lauki ar akmeņiem, kas zīmēti ar trīsstūra simbolu. Vēl klintis, mikropauguri. Lai atrastu pareizos risinājumus, tiešām bija nepieciešams atpazīt katru objektu un saprast to savstarpējo izvietojumu. Pēc PreO 1 tikai diviem sportistiem bija izdevies distanci veikt bez kļūdām un Laura Elīza Lapiņa, pieļaujot distancē vienu kļūdu, izcīnīja 4. vietu.

PreO 2 dalībniekus sagaidīja ar būtiski atšķirīgu apvidu – lielas klinšu formas, kur nepieciešams saskatīt un saprast dažādos augstuma līmeņus, plaisas, arī atšķirt dažādu veidu klintis, kas kartē zīmētas ar lielāku vai mazāku klints simbolu. Interesanti, ka būtiski atšķirīgais apvidus pēc otrās dienas diezgan stipri izmainīja rezultātus. Daudziem, kam pirmajā dienā veicās labi, otrā diena sagādāja lielākas grūtības, vai otrādi. Lapiņai arī otrajā dienā bija viena kļūda, kas ļāva saglabāt 4. vietu. Uzvarēja Norvēģijas pārstāvis Arno Gronhovds, otrajā vietā ierindojās vācietis Bjarne Friedrihs, bet trešais bija itālis Mikele Cera.

Pārējiem Latvijas pārstāvjiem kopvērtējumā bija šādiu rezultāti - Ilzei Lapiņai 41. vieta, Kristapam Mierlaukam 65. un Normundam Narvaišam 78. vieta. PARA grupā Vjačeslavs Lukaševičs kopvērtējumā 18. vietā, Valdis Strods 35. vietā. Marina Bīvainīte otrajā dienā nestartēja, jo organizatoru dotais apraksts distancei un aizkļūšanai uz startu likās pārāk sarežģīts un fiziski nogurdinošs, lai to veiktu ratiņkrēslā. Jāatzīst, ka šoreiz tiešām organizatori nebija pilnībā padomājuši par PARA grupas sportistiem, jo vietām bija sarežģīti pārvietošanās apstākļi kā arī daļa kontrolpunktu bija izvietoti tā, ka dalībnieki ratiņkrēslos tos nemaz nespēja īsti saskatīt.

Lauras Elīzas Lapiņas komentārs: "Šī gada Pasaules čempionātā visvairāk man patika apvidus, kādā sacensības tika rīkotas - daudzi akmeņi un lielas klintis, kuras ļoti rūpīgi bija jālasa kartē, lai spētu saprast, kura ir kura klints vai kurš no akmeņiem ir zīmēts un kurš nav. Pacietība šī gada čempionātā bija viens no galvenajiem faktoriem, lai varētu labi nostartēt. Man arī ļoti palīdzēja tas, ka bija iespēja sagatavoties šim čempionātam. Šajā apvidū biju skrējusi orientēšanās piecdienas 2019. gadā un 2022. un 2023. gadā bija taku orientēšanās sacensības, kuras notika ļoti līdzīgos apvidos, lai sportistiem būtu iespēja sagatavoties Pasaules čempionātam - pierast pie akmeņiem un klintīm, saprast, kāda ir kartes ģeneralizācija jeb kurus akmeņus zīmē un kurus kartes autors ir izvēlējies nezīmēt, kā arī saprast, uz ko sacensību organizators mēģina "ķert", lai dalībnieki pieļautu kļūdas."

Sacensības turpinājās ar stafeti, kur atkal bija klintis, bet šoreiz uz tām bija jāskatās no augšas, kas ir vēl sarežģītāk. Piemēram, dalībniekam jānosaka, vai kontrolpunkts ir izvietots uz klints, bet dalībnieks klinti nemaz neredz, jo tā atrodas otrā pusē kalnam. Vadoties no citiem objektiem jānosaka, vai kontrolpunkta lukturis atrodas tajā vietā un augstumā, kā tam būtu jāatrodas.

Stafetes sacensībās dalībnieku rezultāti tiek izteikti sekundēs. Par katru distances PreO daļā pieļauto kļūdu tiek skaitītas 60 sekundes, par katru TempO daļā pieļauto kļūdu 30 sekundes, kas tiek sasummēts ar dalībnieka TempO daļā pavadīto laiku. Komandas rezultāts veidojas no trīs dalībnieku rezultātu summas. Stafetē atklātajā grupā uzvarēja Vācijas komanda, sudrabs Itālijai un bronza Čehijai. Latvijai 13. vieta. PARA grupā Latvijas komandai 8. vieta.

Sacensības noslēdzās ar TempO distancēm. No rīta notika kvalifikācijas sacensības divās grupās un pēcpusdienā fināls, kurā iekļuva labākie 18 no katras apakšgrupas. Kvalifikācijā atkal bija no iepriekšējām dienām atšķirīgi apstākļi, vairāk Skandināvijai raksturīgi – nelielas reljefa formas, mazas klintiņas, tikai pēdējās divas TempO stacijas bija liela klinšu siena ar sliktu redzamību.

Laurai Elīzai Lapiņai 4. vieta savā kvalifikācijas grupā un viņa kā vienīgā no Latvijas pārstāvjiem iekļuva finālā. Pārējiem Latvijas pārstāvjiem kvalifikācijā – Ilzei Lapiņai un Kristapam Mierlaukam 38. katram savā apakšgrupā, Normunds Narvaišs 46. vietā. Finālā Laura ļoti saspringtā cīņā ierindojās 13. vietā. Jāatzīmē, ka 10. un 16. vietas šķīra tikai 12,5 sekundes.

TempO sacensībās ar iespaidīgu 100 sekunžu pārsvaru uzvarēja Čehijas pārstāvis Ondrejs Maceks. Otrajā vietā itālis Simone Frascaroli, trešais vēl viens čehs Daniel Locker.

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums