Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Rīt Purvciemā Baltijas un Somijas orientieristi sacentīsies aizraujošajā "Lieldienu balvas" sprintā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Rīt Purvciemā Baltijas un Somijas orientieristi sacentīsies aizraujošajā "Lieldienu balvas" sprintā
Pagājušā gada finālisti vīriešiem pirms starta pie "Ziemeļblāzmas" kultūras pils. Foto: Latvijas orientēšanās federācija.

Rīt, otrajās Lieldienās, Purvciema vietējos gaida pārsteigums - viņu pagalmos un ikdienas maršrutos parādīsies simtiem orientieristu, kuri sacentīsies ikgadējās sprinta orientēšanās sacensībās "Lieldienu balva", turpinot Latvijas kausa sezonu.

"Lieldienu balva" katru gadu bez izņēmuma norisinās jau kopš 2002. gada, bet pirmo reizi tās ilgajā vēsturē sprinta orientieristi sacentīsies Purvciemā - Lieldienu balvas sacensību centrs būs Rīgas 64. vidusskolas pagalmā.

Nonākot starp Purvciemam raksturīgajām tipveida daudzstāvu mājām, pilsētas skaņas pieklust un rodas sajūta, ka esi nonācis kādā citā, nedaudz sireālā pasaulē, kurā ir savi noteikumi un robežas. Pagalmos valda nesteidzīga gaisotne, un ik pa brīdim var atklāt kādu skaistu vietējo iedzīvotāju apkoptu detaļu, kas iepriecina vai vismaz liek aizdomāties. Orientieristiem gan laika aizdomāties daudz nebūs, jo, lai arī pilsētas arhitektūrā valda regulāras formas, kas atvieglo orientēšanās uzdevumus, sprinta orientēšanās svarīgas ir sekundes un uzmanības zudums var tās itin viegli pieskaitīt rezultātam.

"Lieldienu balvas" kartes un distanču autori ir divi Jāņi - Tamužs un Rukšāns, kuri veltījuši daudz stundu, lai sprinta un taku orientieristi baudītu pietiekami ģeneralizētas un viegli uztveramas kartes, kā arī risinātu interesantas un korektas distances.

Orientēšanās sprinta distances ar intervālu startu ir pamata sacensības visām vecuma grupām, bet knock-out sprinta kārtām kvalificēsies 18 labākie sportisti apvienotajā 18-21E grupu vērtējumā. Knock-out sprints ir aizraujošs ne tikai dalībniekiem, bet arī skatītājiem. Paralēli orientēšanās skrējienam notiks arī taku orientēšanās sacensības TempO distancē, kuru sprinta dalībnieki varēs veikt gan pirms, gan pēc sava skrējiena.

Pasaules ranga statuss un reģionā reti sastopamais knock-out sprinta sacensību formāts piesaistījis ne tikai vietējo elites sportistu uzmanību, bet uz Purvciemu atvedis sportistus arī no tuvām un tālām ārzemēm, kas pastiprina intrigu ne tikai par potenciālajiem sacensību uzvarētājiem, bet arī par labāko trijnieku, un pat sešinieku.

Distances un apvidus sniegs priekšrocības ātrākajiem orientieristiem, tomēr, kā jau parasti, sprintā arī nelieli koncentrēšanās zudumi var izmaksāt daudz, un jāņem vērā tas, ka izslēgšanas sprints ar savu specifiku ir vēl pavisam cits "dzīvnieks" ar īpašiem untumiem.

Sieviešu konkurencē par galveno uzvaras pretendenti uzskatāma pagājušā gada Lieldienu balvas čempione un dominējošā Latvijas elites līdere Sandra Grosberga, kura Lieldienu balvā turpinās pielaikot sava jaunā kluba OK Azimuts krāsas. Nupat kā pavadījusi nedēļu Itālijā, slīpējot tieši sprinta orientēšanās prasmes, Grosberga būs lieliskā pozīcijā, lai sezonu Latvijā turpinātu ar vēl vienu uzvaru.

Taču pērnajā gadā Sandrai nopietnāko konkurenci sagādāja Tekle Emīlija Gvildīte no Lietuvas, un būs interesanti redzēt, kurā virzienā situācija būs mainījusies gada laikā. Sezonas pirmajos startos savas ambīcijas un potenciālu parādījusi šajā ziemā daudzus platus attīstības soļus spērusī Elza Ķuze. Ar interesi varēsim vērot, kā ieguldītais darbs atainosies sprinta rezultātos un cik tuvu līderēm tiks Elza.

Tomēr ir arī citas vietējās orientieristes, kuru izredzes novērtējamas ne zemāk kā Elzas - Signe Sirmā, Irita un Laura Puķītes, Leonarda Baltiņa un Laura Berķe - visas cīnīsies ne tikai par vietu finālā, bet arī par vietu uz goda pjedestāla. Protams, iepriecina jauno māmiņu atgriešanās elites distancēs, tāpēc rīkotāji vēl izdošanos Līgai Valdmanei un Elizabetei Cipulei.

Raudzīsim, kā savas kārtis izspēlēs igauniete Hannula-Katrīna Pandis, kuras stiprā puse ir tieši skrējiena ātrums, un viešņas no Somijas - Amanda Hansena un Isabela Donnera. Vai knock-out sprintā tiks arī kāda no W18 grupas orientieristēm? Šobrīd grūti kādu izcelt, bet tas ir ļoti iespējams.

Vīriešu elitē uz starta līnijas ir abi pagājušā gada uzvarētāji, lietuvieši - individuālās distances čempions Kevinas Olišauskis un knock-out sprinta laureāts Vilius Aleliunas, kuri abi pie tam ir ļoti labā formā. Trauma diemžēl ir liegusi dalību, iespējams, galvenajam favorītam Kolinam Kolbem.

Starp lielākajiem favorītiem ir sportists, kuru reti kad saistam ar sprintu - Lauri Silds - turpinās savu Latvijas tūri ar dalību knock-out sprintā. Redzēsim, vai viņa šobrīd izcilā fiziskā forma ļaus būt konkurētspējīgam arī tik specifiskā formātā kā izslēgšanas sprints. Ats Sonajalgs no Igaunijas parasti ir starp ātrākajiem dalībniekiem, varbūt šoreiz būs viņa diena.

No latviešiem lielākās cerības saistāmas ar Latvijas sprinta čempionu Endiju Titomeru, sezonu teicami iesākušo Rihardu Krūmiņu un Latvijas sprinta orientēšanās leģendu - Andri Jubeli. Vēl viens jaunais sportists, kam pievērst uzmanību ir Matīss Saulīte, kurš pērn Pasaules junioru čempionāta sprinta distancēs dažbrīd demonstrēja starp Latvijas junioriem sen neredzētu sprintera potenciālu.

M18 grupā izceļams Edvards Zvirgzdiņš, kurš Latvijas izlases koptreniņos ir demonstrējis dotības tieši knock-out sprintā, raudzīsim, kādas sekmes būs konkurencē ar Baltijas valstu izlašu sportistiem.

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums