Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Ar ''Siguldas rudeni'' noslēgusies Latvijas kausa sezona orientēšanās sportā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Ar ''Siguldas rudeni'' noslēgusies Latvijas kausa sezona orientēšanās sportā
Pirmo trīs vietu ieguvējas sievietēm. Foto: Latvijas orientēšanās federācija.

Jau pa tradīciju kļuvušās Latvijas kausa sezonas noslēguma sacensības “Siguldas rudens” 2. oktobrī norisinājās jau 49. reizi. Vīru elitē pirmo un vienīgo uzvaru šosezon izcīnīja Kristaps Jaudzems (Saldus OK), bet starp dāmām labākā bija Aija Skrastiņa (Briksnis SK).

Siguldas rudens ir šobrīd vienīgās sacensības Latvijas kausa kalendārā, kas notiek ar kopējo startu. Uzvar tas, kurš finišu sasniedz pirmais, tāpēc šīs sacensības vienmēr sezonas noslēgumā piešķir īpašu azartu tajās grupās, kur notiek izšķirošās cīņas par vietām Latvijas kausa kopvērtējumā.

Elites grupās Latvijas kausa ieguvēji Līga Valdmane (ZVOC-VBSS) un Mārtiņš Sirmais (Meridiāns/CPSS/Pārgauja) bija savas līderu pozīcijas nodrošinājuši jau septembrī, taču cīņas par godalgām “Siguldas rudenī” bija ne mazāk aizraujošas. Vīru elitē uzvaras liktenis izšķīrās tikai distances pēdējos metros, kur K. Jaudzems bija četras sekundes ātrāks par otrās vietas ieguvēju Aināru Drozdu (Meridiāns/CPSS/Pārgauja). Trešā vieta Valteram Reneslācim (Ogre OK/SC).

“Siguldas rudens ir vienas no retajām sacensībām ar kopējo startu, kas prasa ne tikai ātru skriešanu un precīzu orientēšanos, bet arī stratēģisku pieeju. Pēc otrās vietas iegūšanas Latvijas čempionātā maratonā pirms nedēļas, šoreiz uz starta izgāju ar domu par turēšanos līderu grupā līdz distances beigām un cīņu par uzvaru finišā. Jau no distances sākuma līdera lomu uzņēmās Ainārs Drozds, un es dabūju pielikt visus spēkus, lai turētu viņam līdzi, kamēr pārējie atpalika. Ieskrienot “taurenī”, uz 12.KP Ainārs kļūdījās un uzgāja par augstu nogāzē, un es pārņēmu vadību. Tālāk skrēju, rūpīgi lasot karti, lai nekļūdītos un saglabātu līderpozīciju. Tomēr uz 18.KP neprecīzi nolasīju kontūru un kļūdījos apmēram uz pusminūti, kā rezultātā Ainārs mani noķēra un atkal skrējām kopā. Ceļā uz pirmspēdējo kontrolpunktu jau iegaumēju arī ceļu uz pēdējo punktu. Pirmspēdējā punktā atzīmējos kā pirmais un tālāk skrēju, cik varēju un bez skatīšanās kartē,” komentē K. Jaudzems.

Arī dāmu konkurencē cīņa par uzvaru izvērtās sīva starp A. Skrastiņu un otrās vietas ieguvēju Iritu Puķīti (Kāpa OK). Vēl pie desmitā punkta I. Puķīte bija līdere, taču uz nākamajiem diviem punktiem kopā kļūdījās uz vairāk kā divām minūtēm, ļaujot A. Skrastiņai finišēt ar minūtes un 20 sekunžu pārsvaru. Trešā vieta Laurai Puķītei (Kāpa OK).

A. Skrastiņa izcīna arī otro vietu Latvijas kausa 2021 kopvērtējumā, apsteidzot trešās vietas ieguvēju Kristīni Bertuku (Meridiāns/CPSS/Pārgauja) par nieka 0,4 punktiem. Vīru konkurencē otrā vieta Jānim Krūmiņam (Briksnis SK) , bet trešais Ainārs Drozds.

Latvijas kausa orientēšanās sportā atbalstītāju lokā jau otro gadu ir uzņēmums SIA “Maxima Latvija”. “Aizvadītās sacensības ir lielisks piemērs tam, ka, neskatoties uz Covid-19 ietekmi gan uz sporta nozari, gan sabiedrības dzīvesveidu, cilvēki turpina aktīvi sportot un izmantot orientēšanās sporta sniegtās priekšrocības. Arī jaunajā sezonā turpinām atbalstīt Latvijas Orientēšanās federāciju, lai vēl vairāk iedzīvinātu orientēšanos Latvijas sporta dzīvē un mudinātu sabiedrību piekopt veselīgu dzīvesveidu svaigā gaisā,” stāsta uzņēmuma „Maxima Latvija” Korporatīvo attiecību departamenta direktors Jānis Beseris.

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums