Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Orientēšanās trīsdienās "Kāpa 2023" uzvar pieredze – Skrastiņa un Sirmais

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Orientēšanās trīsdienās "Kāpa 2023" uzvar pieredze – Skrastiņa un Sirmais
Foto: OK Kāpa

Jūlija pirmā nedēļas nogalē Rojas apkārtnē ieradās vairāk nekā 1600 orientieristi no 13 valstīm, lai piedalītos Baltijā lielākajā orientēšanās festivālā - Kāpas trīsdienās, kas šogad norisinājās jau 36. reizi. Par labākajiem elites grupās izrādījās daudzkārtējie šo sacensību uzvarētāji Aija Skrastiņa un Mārtiņš Sirmais.

Orientēšanās kluba Kāpa rīkotās trīs dienu sacensības allaž izceļas ne tikai ar ievērojamu dalībnieku skaitu, bet arī ar festivālam raksturīgo noskaņo, ko veido līdzīgi domājošo orientieristu satikšanās telšu pilsētiņā, koncerts otrās sacensību dienas vakarā un starptautiskais dalībnieku sastāvs. Izņēmums nebija arī šis gads, kad orientieristi satikās Žocenē.

Skrastiņas devītā uzvara
Sieviešu elitē par uzvaru sacentās divas sportistes, kas atrodas dažādos elites karjeras punktos - Latvijas orientēšanās leģenda Aija Skrastiņa pret Latvijas elitē nupat kā ielauzušos Lauru Puķīti.

Pirmajā dienā ātrākā bija Skrastiņa, bet otrajā dienā virsroku guva Puķīte, kas izvirzījās sešpadsmit sekunžu vadībā pirms pēdējās dienas. Vairāk pieredzes un izturības izrādījās Skrastiņa, kura bija pārliecinoši labākā noslēdzošajā sacensību distancē un līdz ar to Kāpas kopvērtējumā uzvarēja jau devīto reizi. Otrajā vietā ierindojās Laura Puķīte, kurai šis ir pirmais goda pjedestāls šajās sacensībās.

Par trešo vietu spēkojās divas Aijas Skrastiņas ilggadējās konkurentes un kolēģes izlases rindās - Kristīne Kokina un Līga Ārniece. Ar nelielu 40 sekunžu pārsvaru Kokina tomēr uzvarēja šajā dueli un ar trešo vietu atkārtoja savu karjeras labāko panākumu Kāpā.

VietaVārdsKlubsRezultātsAtpaliek
1.Aija SkrastiņaBriksnis SK2:09:270:00
2.Laura PuķīteOzons2:12:11+2:44
3.Kristīne KokinaMeridiāns OK/CPSS2:16:42+7:15
4.Līga ĀrnieceOzons2:17:22+7:55
5.Ieva RukšāneKāpa OK2:23:16+13:49
6.Elīza OzolaAuseklis IK2:31:31+22:04

Laura Puķīte:
Esmu aizvadījusi dažus treniņu ziņā ļoti kvalitatīvus mēnešus un līdz ar to pirmo reizi braucu uz Kāpu, jūtoties tiešām gatava skriet un cīnīties visas trīs dienas. Ātrums, kādā skrienu šobrīd un kādā nākas orientēties, man ir kas jauns un tāpēc personīgais mērķis bija atrast līdzsvaru, lai sadalītu spēkus visas distances garumā.

Pirmajā dienā gan ātrums noteikti nebija problēma, jo skriet pa augstajām mētrām nebija viegli, bet izdevās stabils skrējiens bez lielām kļūdām.

Otrajā dienā jau starta brīdī jutu, ka šī ir tā diena, kad spēju burtiski lidot. Šādi mežā vēl nekad nebiju skrējusi, tāpēc liels prieks, ka atradu balansu un piebremzēju un ieskatījos kartē, kad tas bija nepieciešams. Un finišā patīkams pārsteigums - mana pirmā uzvara elitē!

Pēdējā sacensību dienā nogurums bija jūtams gan prātā, gan ķermenī, kā arī bija neliels satraukums par cīņu kopvertējumā, tādēļ jau no paša sākuma pieļāvu daudz mazu kļūdu. Tikai ap distances vidus daļu izdevās saņemties un pēdējo daļu noskriet stabilāk.

Kopumā esmu priecīga par paveikto, patīkami redzēt, ka treniņu process palēnām dod iecerēto un arī izdevies iegūt lielāku stabilitāti orientēšanās tehnikā.

Sirmajam vienpadsmitā uzvara
Vīriešu konkurencē varēja vērot klasisku divcīņu, kurā sacentās divi visu laiku labākie Latvijas orientieristi - Edgars Bertuks un Mārtiņš Sirmais.

Pirmajā distancē Sirmais uzreiz parādīja, ka nav ieradies tikai izbaudīt sacensību gaisotni, bet, kā parasti, cīnīsies par uzvaru, jo uzreiz ieguva pusotras minūtes pārsvaru pār savu titulēto konkurentu un pārējiem elites sportistiem.

Taču otrajā dienā pieļautā kļūda distances sākumā piepeši situāciju sarežģīja - pārsvars kopvērtējumā saruka līdz 44 sekundēm.

Kā jau ierasts, Sirmais tieši trešajā dienā visu nokārtoja sev par labu - uzrādija dienas labāko rezultātu un kopvērtējumā uzvarēja jau iespaidīgo 11. reizi.

Vienīgā reize, kad Sirmais ir startējis Kāpā un nav uzvarējis kopvērtējumā, bija 2006. gadā, kad uz-varēja Edgars Bertuks. Šoreiz Bertukam atkal otrā vieta. Trešajā vietā ierindojās Rihards Krūmiņš, kuram par uzvaru vai otro vietu cīnīties neļāva pirmajā dienā pieļauta liela kļūda.

VietaVārdsKlubsRezultātsAtpaliek
1.Mārtiņš SirmaisMeridiāns OK/CPSS2:08:340:00
2.Edgars BertuksAlūksne OK2:11:11+2:37
3.Rihards KrūmiņšAlnis OK-JNSC2:13:11+4:37
4.Kristaps JaudzemsSaldus OK2:16:56+8:22
5.Jēkabs LočmelisBurkānciems & Co VSK2:17:07+8:33
6.Valters ReneslācisOgre OK/SC2:18:01+9:27

Mārtiņš Sirmais:
Braucot uz Kāpu, apzinājos, ka cīņa būs sīva. Papētot kopvērtējumu, varu secināt, ka šogad redzami vieni no blīvākajiem rezultātiem. Tas tikai apliecina, ka sportisti kopumā visi ir spēcīgi.

Ja runājam par otro dienu, tad jāsaka, ka mans lielais ātrums pie vainas. Trīs reizes mēģināju ielasīties kartē uz pirmo kontrolpunktu. Apzinājos, ka esmu kontrolpunkta tuvumā, bet nekonkrēti.

Trešajā dienā viss sākās no sākuma. Jo tās 44 sekundes, kuras biju priekšā Edgaram, mani nedaudz uztrauca. Un atkal jau kļūdījos uz pirmo kontrolpunktu. Tad iegāju savā ritmā ātruma un tehnikas ziņā. Pēdējie etapi bija īpaši emocionāli, jo apzinājos, ka distanci esmu veicis augstā līmenī, katru sekundi pret kalnu vai upes šķērsošanu skrēju ar pilnu atdevi, un finiša spurts vairs nebija tik svarīgs!

Es teiktu, ka Kāpa ir ģimeniski svētki un laika pavadīšana dabā! Mani bērni, kuriem šī bija pirmā Kāpa, vēl divas naktis vēlējās pavadīt teltī, un lietus piles nevienu nebaidīja!

Ģimenes un klubi
Atsevišķa intriga Kāpas kopvērtējumā ir par spēcīgākajiem kolektīviem - ģimenēm un klubiem, kas triju dienu laikā sapelna lielāko punktu skaitu.

Par Kāpas spēcīgāko ģimeni kļuva Krūmiņu ģimene ar leģendāro Jāni Krūmiņu priekšgalā, savukārt klubu kopvērtējumā visvairāk punktus savāca orientieristi no Rīgas kluba Ozons.

Orientieristi Kāpā sacentās ne tikai orientēšanās skrējienā, bet arī citos orientēšanās paveidos.

Velo orientēšanās notika gan Latvijas čempionāts vidējā distancē un sprintā, gan tika vērtēts trīs dienu kopējais rezultāts, ko papildināja pēdējās sacensību dienas garā distance ar kopējo startu.

Vīriešu konkurencē pārliecinoši labākais bija pasaules klases igauņu sportists Lauri Malsross, bet labākais no latviešiem visās distancēs bija ogrēnieties Andris Sarksņa.

Arī sieviešu konkurencē sacensībās uzvarēja viešņas no kaimiņvalstīm, bet Latvijas čempiones titulu vidējā distancē izcīnīja Aiga Strazdiņa (kura bija arī labākā no latvietēm kopvērtējumā), bet sprintā zelta medaļu izcīnīja Dina Zobena.

OK Kāpa kopā ar biedrību "Taciņa" spēja sarīkot arī taku orientēšanās sacensības trīs dienu garumā, kur klasiskajā taku-o uzvarēja 2014. gada Pasaules čempions šajā sporta veidā Guntars Mankus, bet tempo-o uzvarēja Mareks Karms no Igaunijas. Jāpiebilst, ka abi šie minētie sportisti paguva startēt visās trijās Kāpā pārstāvētajās orientēšanās disciplīnās.

Informāciju sagatavoja:
Kārlis Vilciņš
Kāpa Orientēšanās klubs