Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Pasaules čempionātā orientēšanās sportā Grosbergai 25.vieta sprintā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Pasaules čempionātā orientēšanās sportā Grosbergai 25.vieta sprintā
Finišē Izāks fon Krūzenšterna. Foto: woc2021.cz

Čehijā notiekošais pasaules čempionāts orientēšanās sportā vakar sākās ar sprinta distanci, kur finālā vienīgā no Latvijas sportistiem iekļuva Sandra Grosberga, izcīnīdama 25.vietu. Ļoti tuvu iekļūšanai finālā vīriešu sacensībās bija Andris Jubelis un Rūdolfs Zērnis. Pirmās zelta medaļas nopelnīja Zviedrija, par ko parūpējās Tuve Aleksandersone un Izāks fon Krūzenšterna, kurš tikai viens no pēdējiem kvalificējās finālam.

Sākotnēji šis bija plānots kā čempionāts tikai meža distancēs, taču pagājušajā gadā nenotikušo sacensību dēļ programmai ir pievienots arī sprints un sprinta stafete.Sprinta kvalifikācija vīriešiem uz starta izgāja 101 dalībnieks, bet sievietēm sacentās 78 dalībnieces. Orientieristi gan sieviešu, gan vīriešu konkurencē kā parasti bija sadalīti trijos skrējienos, no katra uz finālu atlasot 15 labākos. Tādējādi sprinta finālam kvalificējās 45 labākie katra dzimuma konkurencē. Tā kā vīriešiem vienā no kvalifikācijas skrējieniem 15. un 16.vieta uzrādīja vienādu laiku, tad vīriešu konkurencē finālā bija par vienu dalībnieku vairāk, proti, 46 orientieristi.

Baltijas labākā orientieriste Sandra Grosberga savā priekšsacīkšu skrējienā uzrādīja 13.laiku – 15:16 (+1:06), kas ļāva samērā droši tikt finālā, jo 16.laiku uzrādījusī bulgāriete atpalika vairāk nekā 20 sekundes. Viņa bija vienīgā no sešiem Latvijas sportistiem, kura pārvarēja kvalifikāciju. Finālā Eiropas čempionāta 10.vietas ieguvēja no Cēsīm spēja ielauzties labāko trīsdesmitniekā un iegūt 25.vietu, finišējot minūti un 35 sekundes aiz uzvarētājas. Par pasaules čempioni 11 reizi karjerā kļuva zviedriete Tūve Aleksandersone, kura distanci veica 14 minūtēs un trijās sekundēs. Viņa par deviņām sekundēm apsteidza Krievijas Orientēšanās federācijas (FSO) pārstāvi Natāliju Gemperli, bet par 17 sekundēm – sprinta distances speciālisti, vairākkārtējo čempioni, ieskaitot 2018.gadu Rīgā, Maju Almu no Dānijas, kura bija trenējusies tikai pusotru mēnesi.

Kvalifikācijā no mūsējiem startēja arī Elza Ķuze, Irita Puķīte, Artūrs Pauliņš, Rūdolfs Zērnis un Andris Jubelis. Pēdējiem diviem sanāca būt diezgan tuvu finālam –Jubelim vietas ziņā, bet Zērnim laika ziņā. Madonietis Andris Jubelis, kurš nupat Latvijas čempionātā vieglatlētikā tāpat kā Grosberga izcīnīja sudrabu 5000m, C skrējienā finišēja 16.vietā (+1:25) un palika tieši aiz fināla svītras, līdz 15.vietai pietrūkstot 7 sekundēm, bet tikai 21 sekundi zaudējot vēlākajam čempionam Krūzenšternam. Savukārt Rūdolfu Zērni B skrējienā no 15.vietas šķīra 5 sekundes, ieņemot 18.vietu (+1:10).

Kvalifikācijā divos skrējienos uzvarēja zviedri Emīls Svensks un Makss Peters Bejmers, bet Jerkers Lisels bija otrais, taču zelta medaļu Zviedrijai nenodrošināja neviens no viņiem. Kaut arī fināla 46-niekā viņš tika kā viens no pēdējiem, tomēr par čempionu kļuva zviedrs Izāks fon Krūzenšterna, kurš par 7 sekundēm apsteidza norvēģi Kasperu Fosseru, bet 13 sekundes aiz uzvarētāja finišēja bronzas medaļas ieguvējs Tims Robertsons no Jaunzēlandes. 15.vietu ieguva Aļgirdas Bartkēvičus no Lietuvas. Tikmēr kvalifikācijā lieliski nostartējušie zviedri ierindojās attiecīgi 5., 18. un 32.vietā, kas liecina par ļoti līdzvērtīgo līmeni un sīkām niansēm, kas vietu sadalījumu nākamajā skrējienā var krietni pamainīt.

Fināls norisinājās vēsturiskajā Terezinas pilsētā. Sievietēm 3,5km distancē bija 20 kontrolpunkti, bet vīriešiem 3,9km distance par četriem vairāk – 24 kontrolpunkti.

Iznmantotie resursi:
eventor.orienteering.org