Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Latvijas jauniešiem uzvara stafetē EČ ziemas orientēšanās Madonā, Ļepeškinam ceturtais zelts

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latvijas jauniešiem uzvara stafetē EČ ziemas orientēšanās Madonā, Ļepeškinam ceturtais zelts
Zeltu izcīnījuši jaunieši ar treneriem. No kreisās: N. Neimanis, L. Siliņš, R. Ļepeškins, R. Grasis, G. Ikaunieks.

Šodien Sporta un atpūtas bāzē “Smeceres sils” madonā ar komandu stafeti turpinājās Eiropas čempionāts ziemas orientēšanās sportā vairākās ieskaitēs. Eiropas jauniešu čempionātā Latvijas puišu komanda - Lūkass Siliņš, Renārs Grasis un Ritvars Ļepeškins - izcīnīja zelta medaļu, Ļepeškinam tiekot pie ceturtā zelta šajā čempionātā. Pasaules čempionātā junioru ieskaitē pārāki gan puišu, gan meiteņu konkurencē izrādījās somi, bet elites grupā sieviešu konkurencē zelta medaļa Zviedrijas komandai, vīriešiem – somu komanda. Rīt sacensību noslēdzošajā dienā norisināsies dinamiskā sprinta stafete.

Pirmie trasē devās juniori, kuri sacentās pasaules junioru čempionāta ieskaitē, kur gan meiteņu, gan puišu grupās uz augstākā goda pjedestāla kāpa somu komandas. Juniorēm par teju minūti lēnākas bija norvēģietes, un bronzas godalga Šveices komandai. Puišu konkurencē pēc nepilnām divām minūtēm pēc somu trio finiša līniju šķērsoja Šveices komanda, bet bronzas godalga zviedriem, pēdējo etapu veicot šīs nedēļas sprinta disciplīnas zelta medaļas ieguvējam Albīnam Gazeliusam. Latvijas komandai pasaules junioru čempionāta ieskaitē ar Uģi Beķeri, Audri Odo Vītoliņu un Gustavu Staņu - 4. vieta, līdz bronzas godalgai pietrūka mazāk nekā minūte.

Sacensības turpinājās ar jauniešu ieskaiti, kur vieni no sacensību favorītiem arī stafetes disciplīnā - Latvijas komanda - piepildīja cerības, nodrošinot iespēju sacensību centrā izskanēt Latvijas himnai jau ceturto reizi. Komanda ar ogrēniešiem Lūkasu Siliņu un Renāru Grasi, kā arī madonieti Ritvaru Ļepeškinu, uzrādot pārliecinošu sniegumu, par aptuveni minūti apsteidza tuvākos konkurentus somus, bet par divām minutēm – čehus. Līdz ar to Gunāra Ikaunieka audzēknis Ļepešķins pabeidza čempionātu ar perfektu bilanci - četri starti un četras zelta medaļas. Atšķirībā no Madonā notiekošajām rollerslēpošanas sacensībām, arī pasaules čempionātu, kur no vadošajiem slēpotājiem junioru konkurencē nepiedalās gandrīz neviens, šeit ziemas orientēšanās jauniešu konkurencē ir pasaules paši labākie. Tāpēc šie panākumi tiešām ir godam nopelnīti spēcīgā konkurencē.

Otra Latvija stafetes komanda finišēja septītā. Meiteņu konkurencē pārliecinoši labāko rezultātu uzradīja somietes, sudraba godalga čehu sportistēm, kas finiša līniju šķērsoja par teju piecām minūtēm vēlāk, savukārt bronzas godalga tika Zviedrijai.

“Visas nedēļas garumā Latvijas sportisti uzrāda atzīstamus rezultātus, turklāt visās ieskaitēs. Zinājām, ka jauniešu un junioru puiši mums ir stipri, uz to arī gatavojāmies, vienlaikus gribu uzteikt arī jaunās meitenes, kuras visas nedēļas garumā uzrāda dzīvīgu sniegumu, tādējādi liekot domāt, ka turpinot ieguldīt darbu, varam cerētu uz arvien labākiem rezultātiem nākotnē. Šodien liels prieks arī par 6. vietu elitē, kas, ņemot vērā konkurenci, ir ļoti atzīstams rezultāts,” tā Latvijas izlases treneris Nauris Neimanis.

Elites grupā, pēc vakardienas uzvarētāja, norvēģa Jorgena Baklīda komandas neveiksmes, neatzīmējoties vienā no kontrolpunktiem, par Eiropas čempioniem stafetes disciplīnā tika kronēti somi, ļaujot Šveices komandai kāpt uz goda pjedestāla otrā pakāpienā, bet bronzas medaļu saņemt Norvēģijas izlases otrajai komandai. Startējot Jānim Baunim, Naurim Raizem un Andrim Jubelim, izdevās uzstādīt sesto labāko rezultātu. Meiteņu konkurencē interesanta cīņa starp Zviedrijas un Igaunijas komandām, kā rezultātā šīs sacensību nedēļas, trīskārtējās Eiropas čempionāta zelta medaļas ieguvēja Daisija Kudre-Šneidere, nespēja pēdējā etapā apsteigt zviedrieti Lisu Larsenu. Bronzas godalga – šveicietēm.

Starptautiskās orientēšanās federācijas prezidents Leho Haldna: “Latvija ziemas orientēšanās sportā, uz kopējā pasaules fona, ir salīdzinoši maza federācija, arī komanda nav nemaz tik liela. Tas nemaina faktu, ka tieši Latvijā regulāri notiek starptautiska mēroga pasākumi, izvirzītie mērķi un ambīcijas arī ir iespaidīgi. Šīs nedēļas pasākums ir tiešām izdevies – trases ir augstākajā līmenī, un es domāju, ka visas ārvalstu komandas šonedēļ priecājas būt daļa no šī pasākuma.”

Informāciju sagatavoja
Gita Sauka

     [+] [-]

, 2023-02-04 20:45, pirms gada
Patīkami dzirdēt uzslavas no IOF prezidenta. Vismaz pirmais kandidāts Latvijas gada balvas sporta pasākumam ir. Interesanti bija skatīties šodienas sacensības pa TV, pozitīvi pārsteidza komentētāji ar savu erudīciju, balss tembru, dikciju un zināšanām.
Kārtējo reizi orientieristi ir apgāzuši teoriju par kaut kādiem kusliem meža taku minējiem, jo fiziski, gan vasarā, gan ziemā, orientēšanās sporta līderi un vieglatlētikas vai taku skriešanas līderi ir līdzīgā līmenī.
Cik dzirdēju no komentētāja, tad slēpes izlasei smērē mūsu pašu bāleliņi. Varbūt arī slēpotājiem un biatlonistiem pamēģināt šo servisa brigādi, nevis dzīties pēc smērētājiem uz dārgajām ārzemēm?