Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1281, Did:0, useCase: 3

Nordea Rīgas maratona dalībnieki varēs piedalīties zinātniskā pētījumā

Jānis Pārums

Nordea Rīgas maratona dalībnieki varēs piedalīties zinātniskā pētījumā
Foto: www.nordearigasmaratons.lv

Visi Nordea Rīgas maratona un pusmaratona skrējiena dalībnieki tiek aicināti pievienoties unikālam zinātniskajam pētījumam, kuru realizēs Latvijas Universitātes Eksperimentālās un klīniskās medicīnas institūts sadarbībā ar Nordea Rīgas maratona organizatoriem.

Līdz šim līdzīgos pētījumos piedalījušies arī Rīgas Dinamo hokejisti, kā arī realizēts projekts "Esi vesela, Esi aktīva".

Piesakoties pētījumam, maratona un pusmaratona distanču skrējējiem būs iespēja uzzināt dažus no vispārīgiem veselību raksturojošiem lielumiem, piemēram, hormonu insulīna un kortizola koncentrācijas, kas liecina par risku saslimt ar sirds-asinsvadu slimībām un diabētu. Pētījuma grupas kopējos rezultātus, kā arī individuālos rādītājus kopīgi ar institūta pētniekiem varēs apspriest šim projektam īpaši veltītā seminārā, kas norisināsies vasaras vidū. Semināra laikā varēsiet veicināt izpratni par iegūtajiem analīžu rezultātiem ne tikai šajā pētījumā, bet arī ikdienas dzīvē.

LU Eksperimentālās un klīniskās medicīnas institūtā pieejamās jaunās tehnoloģijas mūsu pašu zinātniekiem dod iespēju pētīt organismā notiekošos procesus un veikt zinātniskos atklājumus, kas nozīmīgi pasaules mērogā. Šobrīd akcents tiek likts uz pētījumiem, kas saistīti ar fiziskās slodzes ietekmi uz cilvēka organismu. Daba ir gudra, tā veidojusi cilvēku tā, lai mēs paši sevi varētu pasargāt no dažādām saslimšanām, radot hormonus, kas aktivē mūsu imunitāti brīžos, kad organismā nonāk vīrusi un baktērijas. Izrādās, ka arī fiziskā slodze izraisa līdzīgu imūnās sistēmas aktivāciju, tāpēc būtiski ir atbildēt uz jautājumiem, vai šis process saistīts ar iegūto muskuļu traumu novēršanu, vai varbūt šie hormoni nodrošina „degvielas” piegādi mūsu muskuļiem un ļauj noskriet pilnu maratona distanci.

Pagājušā gada vasarā, gatavojoties jaunajai sezonai, asins analīzes pirms un pēc fiziskās slodzes nodeva arī Rīgas "Dinamo" hokejisti. Atšķirībā no maratona vai pusmaratona distances veikšanas, Rīgas "Dinamo" hokejisti izpildīja strauji pieaugošas maksimālas slodzes testu uz velotrenažiera. Pētījumā tika noskaidrots, ka šāda strauja maksimāla slodze izraisa muskuļu bojājumus un imūnsistēma tiek aktivēta, lai sāktos organisma atjaunošanās process. Bet to, kas notiek vienmērīgas, bet ilgstošas slodzes laikā, var palīdzēt noskaidrot Nordea Rīgas maratona dalībnieki.

Pieteikties pētījumam var ikviens Nordea Rīgas maratona vai pusmaratona dalībnieks, aizpildot anketu LU mājaslapā. Sīkāka informācija: lu.lv

Informāciju sagatavoja:
LU Eksperimentālās un klīniskās medicīnas institūta doktorante Dace Reihmane

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja