Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:164, Did:0, useCase: 3

Kā iespējami labāk sagatavoties potenciāli karstajam laikam Nordea Rīgas maratonā?

Jānis Pārums

Jau svētdien norisināsies tradicionālais Nordea Rīgas maratons, bet meteorologi 19. maijā sola ļoti siltus laika apstākļus. Maratona organizatori savukārt dod padomus, kā veiksmīgāk sagatavoties sacensībām, ja starta dienā patiešām būs karsts.

Nr. 1 Atpūta, ogļhidrāti un ūdens divas dienas līdz startam. Piektdienā un sestdienā pirms 19.maija būtu jācenšas ievērot mieru un nestresot, atpūšoties un noskaņojoties skrējienam. Pārliecinieties, ka regulāri dzerat ūdeni un „uzlādējat” sevi ar ogļhidrātiem, piemēram, rīsiem un pastu, kas dos nepieciešamo enerģiju skrējiena laikā. Par veselīgu miegu būtu jāparūpējas arī pēdējā, Muzeju naktī.

Nr. 2 Vieglas un gaišas drēbes. Vaļīgs un maksimāli viegls, vēlams speciāli skriešanai, sviedru un mitruma aizvadīšanai paredzēts, gaišs apģērbs, kas nepievelk sauli. Vēlams bezroku krekliņš, īsie šorti, plānās zeķītes un, protams, aizsargkrēms spilgtas saules gadījumā. Cepure tikai, ja tai ir pienācīga ventilācija, lai lieki nekarsētu galvu.

Nr. 3 Būtiski lēnāks temps un drosme izstāties. Visu distanču skrējējiem iesakam bezkaislīgi novērtēt savu sagatavotību skrējienam un izvēlēties karstajam laikam atbilstošu skriešanas ātrumu, nepieciešamības gadījumā pārejot uz tipināšanu, soļošanu vai iešanu. Pierādīts, ka temperatūrai virs 15C pieaugot par katriem 3C grādiem, temps samazinās par vidēji 20 sekundēm uz kilometru. Tātad, ja 19.maijā temperatūras stabiņš Rīgā pārsniegs, piemēram, 25C grādus, skrējējiem iesakam pilnīgi aizmirst par ātruma rekordu uzstādīšanu, būtiski „nomest” tempu, bet lēnākiem skrējējiem pāriet uz soļošanu.

Svarīgi ir būt godīgiem pret sevi un nebaidīties izstāties, ja karstā laika dēļ nejūtaties komfortabli. Galugalā, maratons Rīgā būs arī nākamgad!

Nr. 4 Ūdens pirms starta 19.maija rītā. Aptuveni ½ litrs kopumā 1-2 stundas līdz startam nenāktu par sliktu, lai gan šis apjoms ir ļoti individuāls. Pārliecinieties, ka „uzpildaties” ar ūdeni, teiksim, ar ¼ litru, arī vēl pusstundu pirms starta.

Nr. 5 Vienmērīgs ūdens patēriņš skrējiena laikā. Garo distanču (10km, 21km, 42km) skrējējiem ūdeni trasē ieteicams uzņemt vienmērīgi – 150g ūdens jeb tieši vienu glāzīti ik pa 15-20 minūtēm jeb katrā no 12 Nordea Rīgas maratona „enerģijas” punktiem. Svarīgi neaizrauties ar pārmērībām – pārdzerties ūdeni trasē ir tikpat kaitīgi, kā nedzert ūdeni vispār vai ciesties, lai pēc tam izdzertu puslitru uzreiz. Īsākās 5km distances dalībniekus 0.5l Vichy ūdens un 0.5l VivaSport sporta dzēriena pudele kopā ar RIMI enerģijas paciņu gaidīs finišā.

12 enerģijas punktos Nordea Rīgas maratona trasē un finišā kopā būs pieejami vairāk nekā 55000 litru Vichy ūdens, 5000 litru sporta dzēriena Isostar, tūkstošiem apelsīnu un banānu, atsevišķos punktos ūdens švammes sevis atsvaidzināšanai,kā arī RIMI enerģijas paciņa finišā.

Nr. 6 Atvēsināšanās trasē. Ūdens liešana uz galvas nebūt nav efektīvākais atvēsināšanās paņēmiens – ūdens ātri vien saslapina apģērbu, kas kļūst smags un var radīt noberzumus, vai iekļūst kurpēs, radot tulznu risku. Skrējēji laipni aicināti izmantot ūdens smidzināšanas punktus maratona distancē.

Nr. 7 19.maija rīta tests. 19.maija rītā pārliecinieties, ka 1) Jums ir normāla ķermeņa temperatūra, 2) neesat saguruši vai nesen pārradušies mājās, 3) esat labi izgulējušies, 4) Jums nekas nesāp, nav vēdergraižu, nav sāpju krūšu apvidū un netrūkst elpas, 5) esat iestiprinājušies un uzņēmuši pienācīgu pirms-starta ūdens un ogļhidrātu devu. Ja nevarat pozitīvi atbildēt uz kādu no šiem jautājumiem, iesakam rūpīgi izvērtēt Jūsu dalību skrējienā, it īpaši, ja plānojat piedalīties 21km un 42km distancē.

Nr. 8 Palīdzība trasē. Ja jums nepieciešama palīdzība trasē, vērsieties pēc palīdzības pie medicīnas darbiniekiem, kuri pastāvīgi atradīsies enerģijas punktos un starp tiem, būs gatavi palīdzēt un/vai vajadzības gadījumā sazināties ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienestu. Lūgums 10km, 21km, 42km distanču dalībniekiem aizpildīt medicīnisko anketu Jūsu starta numura otrajā pusē. Anketas dati atvieglos medicīnas darbinieku darbu, ja Jums būs nepieciešama palīdzība trasē.

  +2 [+] [-]

, 2013-05-17 18:33, pirms 11 gadiem
Nedzeriet paaraak daudz uudens! Atcerieties: katraa litraa degviina ir 600 mililitri (4 glaaziites) uudens!

Sacensiibu dienaa ieskatieties savaa pasee. Ja ailiitee vaards, uzvaards rakstiits Nils Ushakovs, ruupiigi izveerteejiet, vai tieshaam gribat starteet!

Neneesaajiet spiediena katlus melnaas mugursomaas. Neesat Bostonaa!

Ja nopietni, peekshnji uznaakushaa karstaa laikaa skriet ir briesmiigi gruuti. Tieshaam uzmaniigi ar tempu.

     [+] [-]

, 2013-05-18 00:47, pirms 11 gadiem
M rakstīja: Nedzeriet paaraak daudz uudens! Atcerieties: katraa litraa degviina ir 600 mililitri (4 glaaziites) uudens!

Sacensiibu dienaa ieskatieties savaa pasee. Ja ailiitee vaards, uzvaards rakstiits Nils Ushakovs, ruupiigi izveerteejiet, vai tieshaam gribat starteet!

Neneesaajiet spiediena katlus melnaas mugursomaas. Neesat Bostonaa!

Ja nopietni, peekshnji uznaakushaa karstaa laikaa skriet ir briesmiigi gruuti. Tieshaam uzmaniigi ar tempu.
Idiots