Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Pieci spīdveja GP posmi - pieci uzvarētāji

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Pieci spīdveja GP posmi - pieci uzvarētāji
Anderss Tomsens pirmo reizi karjerā uzvarēja SGP posmā.

Spīdveja "Grand Prix" seriālā (SGP) jeb individuālajā pasaules čempionātā aizvadīti pieci posmi un katrā no tiem - cits uzvarētājs. Sestdien Edvarda Jancaža vārdā nosauktajā Gožuvas mototrekā Polijā triumfēja dānis Andress Tomsens, kuram tā bija pirmā uzvara karjerā SGP posmos.

Lieki teikt, ka par galveno favorītu tika uzskatīts mājinieks Bartošs Zmarzliks un ne tikai tāpēc, ka viņš ir SGP seriāla līderis - viņš Polijas spīdveja Ekstralīgā pārstāv tieši Gožuvas komandu "Stal", viņš šeit kopš 2016. gada tikai divreiz nebija GP posmu finālos un tikai vienreiz neiekļuva pusfinālā. Iepriekšējā reizē - 2020. gadā - Gožuvā notika divi posmi pēc kārtas un Zmarzliks vispirms uzvarēja, bet nākamajā dienā apstājās pusfinālā. 11 no šā gada 15 SGP dalībniekiem (plus mājinieku pārstāvis) kaut reizi bija braukuši Gožuvas mototrekā SGP posmos, bet bez Zmarzlika vietējo komandu vēl pārstāv arī slovāks Martins Vaculiks un dānis Anderss Tomsens. Tas viss solīja aizraujošasas sacensības un tādas tās arī izvērtās, kaut gan bija arī bažas par to, vai tās vispār notiks - braucēju prezentācijas laikā sāka stipri līt...
Gožuvas mototreks ir daļēji apjumts, bet tik un tā celiņš bija diezgan pamatīgi pielijis. Pirmie braucieni bija diezgan ekstremālos apstākļos, bet tad lietus mitējās un ar katru nākamo braucienu sēriju mototreks kļuva arvien labāks, kas sekmēja aizraujošu spēkošanos. Pēc divām braucienu sērijām, kad lietus jau bija mitējies un vairs nebija jādomā, kā aizvadīt vismaz 16 braucienus (tad jau drīkst ieskaitīt posma rezultātus), tikai pa vienam punktam bija dānim Leonam Madsenam, zviedram Fredrikam Lindgrenam, tikai pa 2 punktiem bija vicelīderim kopvērtējumā Macejam Janovskim un anglim Taiam Vofindenam, bet vispārliecinošāk pa pielijušu celiņu brauca Vaculiks, Tomsens un dānis Mikels Mihelsens, kuru rēķinā bija pa 5 punktiem, vēl sešiem spīdvejistiem bija pa 4 punktiem.
Pēc vēl četriem braucieniem Vaculikam bija 8 punkti, anglim Danielam Bjūlijam un Zmarzlikam - pa 7, Patrikam Dudekam, austrālietim Džeisonam Doilam un anglim Robertam Lambertam - pa 6 punktiem, bet nākamajam uzvarētājam Tomsenam un Mikelsenam - pa 5 punktiem. Tikai 2 punkti bija Madsenam, bet - viņš uzvarēja atlikušajos divos braucienos un tomēr tika pusfinālā (starp pirmajiem astoņiem). Aiz pusfināla palika Janovskis (tikai 15. vieta), Vodindens (10. vieta) un Lindgrens (12. vieta).
Pirmajā pusfinālā pirmās divas vietas ieņēma Dudeks un Vaculiks, bet otrajā - Tomsens un Zmarzliks. Finālā lielisks starts padevās Tomsenam un viņš pārliecinoši uzvarēja. Otrais - Vaculiks, trešais - Zmarzliks. Visi trīs - no vietējās komandas "Stal", kas nedaudz mazināja daudzo skatītāju vilšanos par Zmarzlika "tikai" trešo vietu.
2020. un 2021. gada Dānijas čempions un šā gada vicečempions Anderss Tomsens 19. reizi startēja SGP posmā un līdz šim viņš tikai divas reizes bija iekļuvis finālā (arī šīs sezonas pirmajā posmā Goričanā, kur finišēja ceturtais) un tikai vienreiz bija uz goda pjedestāla (trešais pērn Krievijas GP posmā Toljati). Tagad - pirmā uzvara karjerā.
Zmarzliks neuzvarēja, bet tik un tā vēl vairāk palielināja pārsvaru kopvērtējumā - uz otro vietu tagad pakāpās Madsens un viņš atpaliek no Zmarzlika par 18 punktiem (attiecīgi 78 un 60 punktu). Pa 53 punktiem ir Vaculikam un Janovskim, 51 punkts - Lindgrenam un 50 - Vofindenam. Sīva spēkošanās būs par vietu sešiniekā, kas nodrošinās tiesības piedalīties nākamā gada SGP seriālā, jo pa 49 punktiem ir Tomsenam un Dudekam, 47 - Lambertam, pa 44 - Doilam un Bjūlijam, 42 - Mihelsenam.
Nākamais posms bija paredzēts 9. jūlijā Toljati, taču tas ir atcelts. Līdz ar to nākamais SGP posms notiks 13. augustā Kārdifā.