Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Andžejs Ļebedevs - par titulu un ceļazīmi uz "Grand Prix"

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Andžejs Ļebedevs - par titulu un ceļazīmi uz "Grand Prix"
Andžejs Ļebedevs vadībā SEC 3. finālposma braucienā Gistrovas mototrekā Vācijā.

Eiropas čempionāta ceturtais un pēdējais finālposms spīdvejā sestdien tik aizvadīts tā sauktajā "vienas dienas mototreka" Hožuvā (Polija). Pēc trim finālposmiem līderis ir 2017. gada Eiropas čempions un četrkārtējais Latvijas čempions Andžejs Ļebedevs. Viņa pārsvars pār diviem tuvākajiem sekotājiem ir seši, bet vēl pār vienu - septiņi punkti. Šie četri spīdvejisti arī ir galvenie pretendenti uz Eiropas čempiona titulu un līdz ar to - ceļazīmi uz 2025. gada "Grand Prix" seriāla pamatsastāvu.

2017. gadā Andžejs Ļebedevs kļuva par Eiropas čempionu, neuzvarējis nevienā no četriem finālposmiem, taču visos viņš bija pirmajā trijniekā - vienreiz trešais un trīs reizes otrajā vietā. Šogad Ļebedevs ir uzvarējis divos no trim aizvadītajiem posmiem 9Debrecenā un Gistrovā), vienā posmā (pēc savainojuma) viņš ieguva tikai 7 punktus un neiekļuva labāko sešiniekā. Atgādinšānu, ka - atšķirībā no GP posmiem - Eiropas čempionātā kopā rēķina braucienos iegūtos punktus nevis piešķir punktus par posmā ieņemto vietu. SEC čempionātā nav arī pusfinālu - pirmie divi pēc pamatsacensībām uzreiz iekļūst finālā, bet 3. līdz 6. vietas ieguvēji aizvada papildbraucienu par vēl divām vietām finālā (šā brauciena punkti kopējā ieskaitē neiet, šajā braucienā tikai noskaidro vēl divus finālistus). 17, 7 un 15 punktu dod Ļebedevam summā 39 punktus. Diviem tuvākajiem sekotājiem - divkārtējam Eiropas čempionam un divkārtējam pasaules vicečempionam dānim Leonam Madsenam un polim Kacperam Vorinam - ir pa 33 punktiem, bet 32 punkti ir polim Pjotram Pavļickim. Vai seši punkti ir liels pārsvars?
Tas nav mazs taču tas tik lielā konkurencē neko nenodrošina. Ļoti sīva spēkošanās rit par vietu kopvērtējumā pirmajā pieciniekā, kas nodošinās vietu nākamā gada SEC finālposmos, un tas spēkošanos padarīs vēl spraigāku. Pašreiz piektais ar 27 punktiem ir polis Macejs Janovskis, 26 punkti ir viņa tautiem Patrikam Dudekam, pa 25 punktiem ir dāņiem Rasmusam Jensenam un Mikelam Mihelsenam, pa 24 punktiem - dānim Andersam Tomsenam un Timo Lahti no Zviedrijas. Mihelsenam šī sezona savainojuma dēļ ir beigusies, bet visi pārējie ir ierindā. Mihelsenu šajā posmā aizstās brits Toms Brennans (2022. gada Lielbritānijas čempions, 2021. gadā bija Lielbritānijas izlasē, kas uzvarēja "Speedway of Nations" sacensībās).
Madsens izlaida pirms nedēļas GP posmu Vojensā, lai pilnībā izveseļotos pēc Latvijas GP posmā Rīgā piedzīvotā kritiena un labāk sagatavotos SEC pēdējam finālposmam Hožuvā. Dānis Hožuvā SEC posmos divreiz jau ir uzvarējis (turklāt vienreiz viņam bija 18 no 18 iespējamajiem punktiem), tā ka viņš noteikti arī šoreiz ir viens no galvenajiem favorītiem. Tiesa, vēl jau nevar zināt, kāds būs mototreks, ko Hožuvā "Stadion Šlaski" arēnā gatavoja gandrīz divas nedēļas. Daudz izšķirs tas, kurš ātrāk un labāk spēs pielāgoties celiņam un pielāgot tam savus motociklus, kurš ātrāk reāģēs uz pārmaiņām celiņa kvalitātē, kas sacensību gaitā noteikti būs. Hožuvas stadiona tribīnēs ir vietas vairāk nekā 54 tūkstošiem skatītāju, paredzams, ka lielākā daļa vietu būs aizņemtas un skaidrs, ka lielākais atbalsts būs poļu spīdvejistiem. Arī no Daugavpils uz Hožuvu ir devisies līdzjutēju grupa. lai atbalstītu klātienē savu novadnieku Andžeju Ļebedevu (nezinu precīzi, bet, iespējams, ka būs arī līdzjutēji no Rīgas vai cituries). Var paredzēt, ka spīdvejisti cits citam atņems punktus, kā tas notika trijos iepriekšējos posmos, turklāt tagad vēl izšķiras arī tikšana pirmajā pieciniekā. Lielākajā daļā bracienu jebkurš var būt pirmais un jebkurš - ceturtais.
Andžejam Ļebedevam ļoti svarīgi būs labi sākt pēdējo finālposmu un neļaut konkurentiem jau tā saķumā sajust, ka līderi var panākt un apsteigt. Savā pirmajā un sacensību 4. braucienā Ļebedevs tiksies ar Patriku Dudeku, zviedru Jakobu Torselu un vācieti Noriku Blēdornu, bet otrajā braucienā (6. brauciens) viņa pretinieki būs polis Janušs Kolodzejs, Rasmuss Jensens un polis Bartlomejs Kovaļskis. Trešajā braucienu sērijā un 11. braucienā būs abi Latvijas pārstāvji Ļebedevs un Jevgeņijs Kostigovs pret Kacperu Vorinu un Dimitriju Beržē no Francijas. Savā preikspēdējā un sacensību 13. braucienā Ļebedevs tiksies ar Timo Lahti, Pjotru Pavļicki un Leonu Madsenu - var sakrist tā, ka tieši šis brauciens ļoti
lielā mērā var izšķirt Eiropas čempiona titula likteni. Savā pēdējā un pamatsacensību pēdējā 20. braucienā Ļebedevs tiksies ar Andersu Tomsenu, Maceju Janovski un Tomu Brennanu. Nav iespējams, paredzēt, kāda tad būs situācija...
Jevgeņijs Kostigovs pirmo reizi karjerā iekļuva Eiropas čempionāta jeb SEC finālposmos, kopvērtējumā viņš pašreiz ieņem 17. vietu. Ilgāku laiku nav bijis sacensību pieredzes, taču Kostigovs var atņemt punktus Ļebedeva konkurentiem un cerams, ka viņš spēs to izdarīt.
Lai kā un cik punktu galvenie konkurenti atņems cits citam, vispirms Andžejam Ļebedavam pašam ir jāaizvada labu pēdējo SEC finālposmu. Tad viss būs kārtībā.