Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Daugavpils "Lokomotīves" stadionā top mazais spīdveja treks

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Daugavpils "Lokomotīves" stadionā top mazais spīdveja treks
Daugavpils "Lokomotīves" stadionā top mazais mototreks.

Daugavpils "Lokomotīves" spīdveja stadionā pirms jaunās sezonas ne tikai tiek mainītas apmales un tiks liktas jaunas piepūšanās apmales līkumos, kā arī uz celiņa tiks uzbērta prāva jauna seguma porcija, bet arī top mazais spīdveja treks - pašā stadiona vidū.

Savulaik mazais spīdveja treks "Lokomotīves" stadionā jau bija un pastāvēta līdz 2006. gada vasaras vidumi, kad Daugavpilī pirmo reizi notika Latvijas "Grand Prix" posms. Krīze junioru sagatavošanā lika sarosīties, turklāt mūsdienās arvien agrākā vecumā zēnus cenšas pārtvert citi sporta veidi un citas ar sportu nesaistītas nodarbes, tāpēc - jāsāk braukt no mazāka vecuma ar mazajiem spīdveja motocikliem (125 kub.cm). Arī braukšana ar mazajiem motocikliem īsajā mototrekā ir dinamiskāka, ciešāka, ātrāk var sākt apgūt apdzīšanas iemeņas un pareizas trajektorijas izvēli.
Vasarā parasti iznāk būt dažos "Optibet Lokomotīve" komandas treniņos. Pagājušajā vasarā tajos - bez lielās komandas - bija tik daudz jauno braucēju, ka dalībnieku parks bija pārpilns. Un tie vēl nebija visi. Nesen spīdveja skolā pieteicās vēl astoņi puiši un pirms jaunās sezonas būs vismaz 20 dažāda vecuma spīdveja skolnieku. Spīdvejistiem pievienojušies arī "Zelta mopēda" puiši ar treneri Antonu Macuku, no kuriem liela daļa spīdveju vēl tikai mēģinās braukt. Daļa jauniešu jau trenējas ar lielajiem jeb 500 kub.cm motocikliem. Ar jaunajiem spīdvejistiem turpinās darboties arī Aivars Ruža, tiks mēģināts sezonas laika iesaistīt treniņos arī lielās komandas spīdvejistus - ka padomdevējus.
Intresants variants ir poļiem - 500 kub.cm motocikls ar tā saregulētu motoru, ka tas patiesībā ir 250 kub.cm motocikls un ar tādu var piedalīties arī sacensībās 250 kub.cm klasē, turklāt tāds dzinējs iztur praktiski visu sezonu. Tiks mēģināts arī tāds variants, taču mazākajiem un iesācējiem tagad būs savs mazais mototreks. Apļa garums tajā būs 152 metri un šonedēļ tajā tiks klāts segums. Ir iecera sezonas laikā mazajā mototrekā sarīkot arī kādas sacensības, tajā varēs trenēties un sacensties arī ar mopēdiem.
Plāni ir lieli, ieceres - vēl lielākas un darbs jau ir sācies. Tas ļaus ātrāk pārvarēt krīzi junioru sagatavošanā, turklāt talantīgi puiši aug arī Rīgā - trenera Antonija Kušela vadībā. Jau tuvākajā laikā (vēlams jau 2025. gada sezonā) vajag atgriezties Polijas junioru komandu čempinātā, kurā savulaik braukšanas meistarību apguva gan Daniils Kolodinskis, gan Francis Gusts, gan Ernests Matjušonoks, gan Ričards Ansviesulis... Tam nepieciešams meklēt papildus līdzekļus, bet tas jau ir cits temats.