Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Autors: Anatolijs Kreipāns

Pirms 50 gadiem: titulu "Lokomotīvei" atņēma ... holēra

Pirms 50 gadiem: titulu "Lokomotīvei" atņēma ... holēra
Spīdvejs 60. un 70. gadu mijā Daugavpils "Lokomotīves" mototrekā.

1970. gadā par PSRS čempioni spīdvejā vajadzēja kļūt Daugavpils "Lokomotīvei". Par to reti kurš šaubījās, taču tā gada čempionāts netika pabeigts, čempions un medaļu ieguvēji netika noteikti, bet komandas tika sarindotas pēc caurmērā vienā mačā gūtajiem punktiem (uzvara mačā - 2 punkti, neizšķirts - viens punkts, zaudējums - bez punktiem). Titulu "Lokomotīvei" toreiz atņēma ... holēras epidēmija.

Tā laika un vēlākā laika presē, kā arī izdevumos par motosportu un konkrēti - par spīdveju - tika rakstīts, ka čempionāts netika pabeigts un uzvarētāji, kā arī medaļu ieguvēji netika noteikti. Bez plašākiem paskaidrojumiem. Padomju zemē taču nevarēja būt ne katastrofu, ne epidēmiju, ne noziedzības. Turklāt tas taču bija Vladimira Ļeņina 100. dzimšanas dienas gads. Kāda tur vēl epidēmija... Ļaužu vidū un tajā skaitā starp spīdvejistiem runāja, ka pie visa vainīga ir pēkšņi uzliesmojusī holēras epidēmija. Tieši no tā laika Daugavpils komandas braucējiem un trenera, Latvijas "spīdveja tēva" Dmitrija Dribinceva savulaik arī es uzzināju, kāpēc tad tā gada PSRS čempionāts netika pabeigts.

Epidēmija esot ienākusi Kaspijas reģionā (Astrahaņas apgabals) no Turkmēnijas un Irānas, bet tad tā parādījās Odesā - no Pakistānas un Indijas ienākušajiem kuģiem. Epidēmija strauji izplatījās Krimas pussalā, Kaukāzā un Ukrainas dienvidos. Bija versija arī par epidēmijas vietējo izcelšanos - tās pazīmes tika atrastas ūdenskrātuvēs un notekūdeņos PSRS teritorijā. Holēras pirmās pazīmes tika konstatētas jūlija vidū Batumi (Gruzija) un viens no 17 cilvēkiem mira. Tad Astrahaņas apgabalā saslima gandrīz pusotra tūkstoša cilvēku, Odesā -vairāk nekā 500... Par spīti epidēmijas epicentru bloķēšanai tā strauji izplatījās Volgogradā, Novorosijskā, Tiraspolē, Kuibiševā, Kišiņevā, atsevišķi gadījumi tika konstatēti arī Maskavā, toreizējā Ļeņingradā, Permā, Saratovā un citās pilsētās. Tik pat strauji izplatījās arī baumas par notiekošo, nebija tālu līdz panikai, cilvēki, kuri bija aizbaukuši baudīt vasaru Krimā, netika mājās. Augusta beigās PSRS valdības līmenī tika izsludināta karantīna, lai neļautu epidēmijai izplatīties vēl tālāk.

Daugavpils "Lokomotīvei" tosezon bija ļoti spēcīgs sastāvs. Gadu iepriekš Daugavpils komanda bija ieguvusi PSRS kausu (Petrovskis, Kuzmins, Voļskis un J.Stupakovs), tās sastāvā bija pirmā Latvijas spīdveja zvaigzne Anatolijs Petrovskis (tajā gadā ieguva bronzas medaļu individuālajā PSRS čempionātā), Vadims Voļskis, brāļi Jurijs un Boriss Stupakovi, Aleksejs Kravčenko, Vladimirs Ivaņišins, strauji progresēja Anatolijs Kuzmins (jau pēc gada PSRS izlases sastāvā ieguva sudraba medaļu komandu pasaules čempionātā) un Ivans Ribņikovs (Vladimira Ribņikova vecākais brālis)... "Lokomotīve" bija uzvarējusi gandrīz savus galvenos konkurentus viesos, tai bija atlikuši 5 mači un galvenokārt ar nebūt ne spēcīgākajām komandām, pat konkurenti jau bija gandrīz samierinājušies, ka pirmo reizi vēsturē titulu iegūs komanda no Latvijas - Daugavpils "Lokomotīve". Bet... Holēras epidēmijas straujas izplatīšanās dēļ tika nolemts čempionātu pārtraukt.

Dažādos avotos neoficiālie galarezultāti ir atšķirīgi - vienā gan "Lokomotīvei", gan iepriekšējā gada čempionei Ufas komandai "Baškirija" ir pa 1,66 punktiem un pirmajā vietā ir daugavpilieši, savukārt citviet Ufai ir 1,66 punkti, bet "Loko" - 1,62 punkti. Aiz abiem izteiktajiem līderiem palika Novosibirskas, Ļeņingradas, Balakovas, Vladivostokas, Rovnas un Maskavas komandas (tieši šādā secībā). Pēc gada Latvijas (PSR) izlase - Daugavpils "Lokomotīve" - uzvarēja PSRS tautu spartakiādē, apliecinādama savu spēku un neoficiālo 1970. gada PSRS čempiones titulu. Tik tuvu pirmajai vietas PSRS čempionātos "Lokomotīve" ne pirms tam, ne pēc tam vairs nav bijusi.

Šajā kontekstā - kad sāksies 2020. gada spīdveja sezona? To pagaidām nezina neviens. Nāciju kausa pusfināls, kas bija paredzēts 2. maijā Daugavopilī, ir pārcelts uz rudeni (iespējams, ka pie mums notiks pat abi pusfināli), Polijā, kur pēc ranga otrajā līgā startē "Lokomotīve", sezonu cer sākt jūnijā vai - vēlākais - jūlija beigās-augusta sākumā, turklāt diezin vai šosezon būs izslēgšanas mači, iespējams pat, ka nemainīgi paliks līgu sastāvi... Pagaidām ir tikai paredzējumi, cerības un dažādi plāni, atkarībā no situācijas konkrētās valstīs.


Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva

Andžejs Ļebedevs: "Gribu pierādīt, ka neesmu GP seriālā nejauši"

Jau pavisam drīz - 27. aprīlī - startēs 2024. gada spīdveja "Grand Prix" seriāls jeb individuālais pasaules čempionāts. Pirmo reizi vēsturē starp tā pamatdalībniekiem būs Latvijas spīdvejists - daugavpilietis Andžejs Ļebedevs. 2017. gada Eiropas čempions sekmīgi sāka jauno sezonu un cer sekmīgi sākt arī GP seriālu Horvātijā.
Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva
3

Ļebedevs: "Gribu pārliecināt gan sevi, gan citus, ka esmu pasaules līmeņa braucējs"

Profesionālais spīdveja braucējs, pērnā gada Latvijas čempions Andžejs Ļebedevs par pagājušo gadu stāsta: “It kā jau viss sanāca, bet ne tā, kā bija cerēts. Biju plānojis, ka Eiropas čempionātā iekļūšu TOP3, nesanāca. Paliku ceturtais. Tas, protams, arī ir labs rezultāts. Tas šogad, 2024. gadā garantē manu startu finālos. Esmu gandarīts, ka kārtējo reizi esmu kļuvis par Latvijas čempionu spīdvejā. Startēju arī piecos Pasaules čempionāta posmos spīdvejā. Tas pārliecināja organizatorus, ka esmu atbilstošā līmenī.”
Andžejs Ļebedevs

Nākamgad Daugavpilī notiks Eiropas čempionāta pusfināls spīdvejā

LETA. Nākamā gada Eiropas spīdveja čempionāta pretendentu sacensības jeb pusfināls norisināsies Daugavpilī, vēsta Starptautiskā motosporta federācija (FIM).