Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Ātrumlaivu pilots Lijcs aizvada pirmo miniralliju

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Ātrumlaivu pilots Lijcs aizvada pirmo miniralliju
Nikita Lijcs

Sestdien, 24.oktobrī Biķernieku trasē tika aizvadītas gada noslēdzošās minirallija sacensības ''Latvija 2020''. Savu dalību sacensībās pieteica arī Pasaules klases ātrumlaivu pilots Nikita Lijcs.

Lijcs, kuram šī bija debija rallija sportā, uz starta devās ar savu ilggadīgo ātrumlaivu sporta kolēģi Andri Plintu. Plintam, tā pat kā Lijcam, šīs bija pirmās sacensības pie rallija auto stūres. Sportisti startēja zem Rallija komandas VRR, kuri rallija aprindās ir labi zināmi. Ekipāža sacensībās startēja ar VRR komandas auto: ''Renault sport Clio'' priekšpiedziņas auto ar 2 litru motoru. Bija domāts, ka komanda startēs 2WD klasē, kas ir amatieru klase, bez iepriekšējas pieredzes, bet sportisti tomēr tika ielikti augstākā 2000 klasē, kas ir klase sportistiem ar priekšzināšanām.

Sacensības notika sešos ātrumposmos pa dažāda veida segumu - asfaltu un grants ceļu. Kopējais minirallija trases garums bija 120 km. Sacensībās startēja aptuveni 150 ekipāžas. Lijca un Plintas klasē startēja 21 ekipāža.
Pirmais sacensību brauciens tika aizvadīts pa slapju un vēsu asfaltu ar vairākiem ļoti asiem pagriezieniem. Lijcs šo braucienu aizvadīja samērā piesardzīgi, jo bija jāmēro diezgan asi līkumi, kurā auto bija gandrīz pilnībā jāapstādina un jāizgriežas pa līkumu. Lijca ekipāža pēc pirmā brauciena ierindojās priekšpēdējā vietā.

Nākamajā braucienā asfalts jau bija apžuvis un Lijcs trasi mēroja jau daudz ātrāk, drošāk un agresīvāk. Liela daļa trases bija kartodroms, kurā pilotam bija ļoti intensīvi jāgriež stūre, lai izbrauktu visus līkumus, kā arī viens no trases elementiem bija tramplīns, kuru ekipāžai veiksmīgi arī izdevās pieveikt. Šo braucienu Lijca un Plintas ekipāža finišēja jau par vienu vietu labākā pozīcijā.

Pēc pirmajiem diviem braucieniem ekipāžai bija jāaizvada pārbrauciens pa pilsētu un pēc tam jāveic tehniskā apskate, kurā tika konstatēts priekšējo disku traucējums, kurš nebija tik liels, lai sacensības tiktu apgrūtinātas.

Trešais ātrumposms tika aizvadīts pa saulainu laiku un sausu asfaltu, un tajā ekipāža pakāpās jau uz 18.vietu.
Ceturtais ātrumposms tika aizkavēts, jo kādam no skatītājiem sacensību laikā bija radušās veselības problēmas, tāpēc, lai ātrās palīdzības mašīna varētu piekļūt skatītājam, kurš sacensības vēroja no meža takas, tika pārtrauktas sacensības un Biķernieku trase atbrīvota priekš ātrās palīdzības mašīnas. Sacensību pārtraukums aizņēma vairāk kā 40 minūtes pēc kurām organizatori pieņēma lēmumu, ka 4.posms būs jāveic pārbraucienā.

Sacensību noslēdzošie ātrumposmi - 5. un 6., jau tika aizvadīti iestājoties tumsai pa slapju asfaltu. Ekipāža braucienā izmantoja gaismas lukturus, kurus viņi treniņos vēl nebija izmantojuši, un sliktā redzamība, protams, apgrūtināja braukšanu, tomēr arī šajos posmos Lijca vadītā ekipāža kopvērtējumā pakāpās uz augšu un finišēja 17.pozīcijā.

Pēc sacensībām Nikita Lijcs saka, ka ir ļoti apmierināts ar pozitīvo sniegumu un rallijā gūto pieredzi: ''Mums šajās sacensībās galvenais bija finišēt sveikiem un veseliem, un to mēs arī izdarījām! Bija vairākas ekipāžas, kas no sacensībām izstājās tehnisku iemeslu dēļ vai piedzīvojot avārijas. Mēs esam finišējuši un tas ir galvenais!'' Taujājot, vai sportistam tagad ir ''āķis lūpā'', pilots smaidot atbild, ka ir gan: ''Nenoliegšu, ka šī pieredze man ļoti patika - jaunas emocijas, azarts un adrenalīns! Mums vēl ir daudz jātrenējas, bet pieļauju, ka šis mums nebūs pēdējais brauciens pie rallija auto stūres!''

Arī Andris Plinta nenoliedz, ka šī pieredze bija ļoti noderīga: ''Braukšana rallijā nenoliedzami atšķiras no ūdenssporta, tomēr Lijcs ir lielisks pilots, viņš ļoti ātri mācās! Mums vēl priekšā ir daudzi treniņi, lai atkārtoti startētu sacensībās, tomēr fakts, ka katra ātrumposmā mēs uzrādījām arvien labāku rezultātu norāda uz to, ka potenciāls ir!''

Lijca un Plintas ekipāža sacensību kopvērtējumā 2000 klasē izcīnīja 17 vietu, savukārt viņu treneris, VRR komandas stūrmanis Jānis Sokolovs kopā ar pilotu Ralfu Sirmaci Open 2WD klasē izcīnīja uzvaru.

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Plinta