Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Blūms: ''Strādājam pie tā, lai startētu WRC posmā ''Tet Rally Latvia'', taču viss nav tik vienkārši''

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Blūms: ''Strādājam pie tā, lai startētu WRC posmā ''Tet Rally Latvia'', taču viss nav tik vienkārši''
Foto: Krists Andersons

''Rally Alūksne'' šogad noslēdzās ar Emīla Blūma/Didža Eglīša (''Mitsubishi Lancer Evo IX'') uzvaru, kuri sīvā cīņā apsteidza vienu no ātrākajiem lietuviešu rallija braucējiem Martinu Samsonasu (''Hyundai i20 Proto'').

Lai arī pēdējos gados Emīls demonstrē ļoti ātru braukšanu, šī viņa karjerā bija tikai otrā uzvara absolūtajā ieskaitē (2017.gadā Blūms uzvarēja rallijsprintā ''Latvija''). Pēdējos gados Emīlam dažos rallijos līdz uzvarai absolūti pietrūka pāris simtdaļas, taču šoreiz Alūksnē tieši viņa ekipāža bija ātrākā, par 0,63 sekundēm apsteidzot Samsonasu.

Par to, kā Blūmam gāja Alūksnes rallija, par to šajā stāstā.

Rally Alūksne, kā ierasts, iesākās ar ātrumposmiem tumsā. Kā jums šoreiz gāja?
Pēc pagājušā gada bija mācība, ka, lai brauktu ātri tumsā, vajag labas gaismas, un šoreiz tas, pateicoties ģenerālsponsoram, arī izdevās un varējām startēt ar labiem lukturiem. Tas ir svarīgs elements, jo tumsā ir jāredz (smaida). Ja runājam par pašu braukšanu, tad ātrumposms no ekipāžas bija ļoti prasīgs, bija daudz jāstrādā. Nebija tāds ieskriešanās posms, bet te uzreiz no pirmajiem metriem ekipāžas sadarbībai bija jābūt perfektai. Pirmajā reizē segums bija slidens un mēs vairāk slidinājāmies, bet ar to jau pirms starta rēķinājāmies. Otrajā reizē jau bija špūrīte un tā braukšana bija savādāka, bet ātrāka (Emīls SS2 bija par piecām sekundēm ātrāks nekā SS1). Taču braucām bez lieka stresa un pa špūrīti, lai arī bija jāspēj ātri adaptēties. Sen nebija braukts pa tādiem apstākļiem. It kā viens un tas pats ātrumposms, bet katrā reizē tie apstākļi bija savādāki. Bija interesanti.

Vai tevi pārsteidza igauņu braucēji ar 'Ford Fiesta Rally3' automašīnām, kuri bija ļoti ātri nakts dopos?
Zināju, ka tie puiši ir ātri un šajos strādājamos ceļos viņi kopvērtējumā būs augstā vietā. Baigi nepārsteidza viņu rezultāti, jo šis nakts ātrumposms bija ļoti pateicīgs viņu automašīnām.


Foto: Edgars Zalitis Photography

Otrajā ātrumposmā Tu pirmais, brālis Kalvis otrais. Laikam sajūtas jums brāļiem bija ļoti patīkamas.
Protams. Bet zināju, ka Kalvis izšaus un ka viss būs kārtībā. Bet, protams, prieks un lepnums mums bija liels. Laikam pēdējo reizi, kad kaut kas tāds līdzīgs ir bijis, bija brāļu Neikšānu laikā.

Sestdien no rīta pirmajos divos ātrumposmos finišējāt piektie un sestie. Nebijāt vēl pamodušies?
Abos pirmajos rīta ātrumposmos pat nezinu, kas īsti bija. Varbūt pārāk piesardzīgi braucām, kaut ko meklējām – tad tur pa platu, tur pa agru bremzējam. Nezinu, bet tā braukšana bija tāda saraustīta.

Otrajā reizē, kad jau ceļš bija tīrāks, arī rezultāti uzlabojās.
Jā, pa to špūrīti bija braukt vieglāk un tu zināji, kas tevi sagaida. Bet arī ar to mēs rēķinājāmies un viss bija kārtībā. Jā, kaut kur mums nedaudz palīdzēja kupeniņas, bet ar to šie ziemas ralliji arī ir forši, kad vari izmantot kupenas.


''Rally Buhariki''. Foto: MVFoto

Pēcpusdienā tie rezultāti jau bija stabilāki un ātrāki. Laikam jau zināji, kas jūs sagaida.
Septītajā ātrumposmā sataisīju jokus, kur vienā asā līkumā par ātru iegriezu un trāpījām pa kupenu. Tas nedaudz izsita no līdzsvara, taču saņēmos un turpinājumā braucām savā tempā.

Pirms noslēdzošā ātrumposma līderim Martinam Samsonasam zaudēji 8,2 sekundes, taču finišā viņam biji priekšā 0,63 sekundes. Gājāt uz visu banku?
Nē, absolūti nē. Mums pat nebija domas riskēt un kaut ko ķert. Braucām savā tempā, taču ātrumposmā redzēju, ka viņš pirms manis šur tur ir atspiedies pret kupenu. Kad pēc finiša satikāmies un parunājām, viņš atklāja, ka arī esot braucis savā tempā un viņš nedomāja, ka mēs varētu atvest viņam tik daudz laika. Taču beigās redz, ka mums sanāca atgūt zaudēto un izraut uzvaru, kuru veltu Didzim, kurš šajā rallijā bija apslimis, taču savu darbu paveica nevainojami!

Laikam Samsonas nebija priecīgs par tādu iznākumu.
Nebija gan (smejas). Kad Mārtiņš Sesks mums pēc finiša pateica, ka esam izrāvuši uzvaru, Samsonas bija pārsteigts. Viņš pienāca pie mums, apsveica un pateica, ka neesam īsti riktīgi (smejas). Pāris lamuvārdi no viņa mutes izskanēja (smaida).


Foto: Jānis Asaris

Līdz šim dažos rallijos tev sanāca zaudēt absolūtajā kopvērtējumā pāris simtdaļas, taču šoreiz veiksme bija tavā pusē.
Jā, ir bijuši pāris sāpīgi ralliji, kad līdz uzvarai pietrūkst simtdaļas, taču šoreiz rallija Dievi bija ar mums. Sajūtas ir labas, ka arī mums beidzot paveicās.

Kā ar skatītājiem? Bija vairāk nekā pagājušajā gadā?
Liekas, ka šogad skatītāju bija vairāk. Kopumā par ralliju varu teikt tikai tos labākos vārdus – lieliska organizācija, svētku atmosfēra, kā arī lieliski laikapstākļi. Īpaši atmiņā palikuši tumsas ātrumposmi, kur apkārt redzējām daudz ugunskurus. Tāda sirreāla sajūta. Protams, liels paldies visiem faniem, kuri radīja lielisku atmosfēru. Paldies arī visiem, it īpaši ''Rally Buharikiem'', kuri trases malā mūs priecēja ar daudzajiem Latvijas karogiem. Jāsaka, ka mēs kā sportisti jau lēnām pierodam pie tā (smejas). Bet nē, nē, sajūtas joprojām ir foršas, kad redzi Latvijas karogus. Arī mums tad ir liels prieks radīt skatītājiem svētku sajūtas.

Pats saskaitīji, cik reizes apbalvošanā kāpāt uz skatuves?
Laikam sešas (smejas). Kausus šoreiz mājās pārvedām daudz.

Un arī kasti ar olām.
Jā, viss rajons tagad varēs ēst (smejas).

Kādi ir Jūsu ekipāžas nākamie plāni?
Nākamais mūsu plānā ir Otepē rallijs, un tad jau tālāk skatīsimies. Šobrīd mums nav plāns, ka startēsim pilnu LRČ vai Igaunijas rallija čempionāta sezonu. Skatīsimies pēc iespējām un situācijas.

Un kā paliek ar Jūsu ekipāžas startu WRC posmā ''Tet Rally Latvia''?
Šobrīd grūti teikt, bet, protams, strādājam pie tā. Viegli nav, bet plinti krūmos vēl nemetam. Ļoti jau gribētos izmēģināt spēkus uz lielās WRC skatuves, taču viss nav tik vienkārši, kā gribētos...

Izmantotie resursi:
Sākums - Go4speed