Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Leģendārais rallija braucējs Vasaraudzis startēs Lietuvas rallijsprintā

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Leģendārais rallija braucējs Vasaraudzis startēs Lietuvas rallijsprintā
Ivars Vasaraudzis/Jānis Krastiņš. Foto: Raimonds Volonts

Par patīkamu pārsteigumu parūpējies pieredzējušais rallija braucējs Ivars Vasaraudzis, kurš kopā ar Jāni Krastiņu apstiprinājuši dalību Lietuvas ziemas rallijsprintam ''Aukštaitija'' (''Mitsubishi Lancer Evolution X'').

Ivars savas aktīvās gaitas rallijā noslēdza 2011.gadā, taču pa retam Vasaraudzis ir startējis atsevišķos rallijos. Pagājušā gada rudenī viņš ar ''Škoda Fabia SRT Proto'' automašīnu piedalījās rallijsprintā ''Latvija'', kur pēc pieciem dopiem viņš ieņēma augsto trešo vietu, taču rallija izskaņā tika pārsista riepa un tika zaudēts daudz laika.

Ivars Vasaraudzis savu rallija pilota karjeru iesāka pirms 25 gadiem, kad kā “nulles” ekipāža startēja “Rallijs Latvija” Mežaparkā sarīkotajos ātrumposmos, jau savā pirmajā rallijā spējot uzrādīt absolūti ātrākos rezultātus. Kopš tās dienas, Vasaraudzis sešas reizes kļuvis par Latvijas čempionu rallijā, bet vēl divas – par Latvijas kausa ieguvēju rallijā.

Atgādināsim, ka Ivars Vasaraudzis ir viens no retajiem Latvijas rallija pilotiem, kurš sacensībās piedalījies ar augstākās klases sporta tehniku – viņa rīcībā bijusi “Mitsubishi Lancer WRC” automašīna, ar kuru pilots startējis kopumā 20 rallijos, no kuriem 15 arī izcīnīta uzvaru.

Lai noskaidrotu, kas pamudināja Ivaru atgriezties ziemas rallijā, par to šajā sarunā.

Ivar, sestdien noslēdzās rallijs ''Alūksne''. Vai, aplūkojot rezultātus, tevi kaut kas pārsteidza?
Vairāk vai mazāk, bet viss ir likumsakarīgi. Prieks par Emīlu Blūmu, kurš brauca savā līmenī un spēja noturēt to tempu, kuru viņš sasniedza pagājušajā gadā. Varbūt nedaudz pārsteidza tas, ka Prīts Koiks nebija tik ātrs. Patīkami pārsteidza igaunis Romets Jurgensons, kurš ar pilnpiedziņas ''Ford Fiesta Rally3'' automašīnu uzrādīja konkurētspējīgus laikus un spēja finišēt 4.vietā.

Cik dzirdēju no citiem sportistiem, tad ''Ford Fiesta Rally3'' automašīna šādos strādājamos ceļos bija piemērota.
Jā, ''Ford Fiesta Rally3'' automašīna ir vieglāka par ''Mitsubishi Lancer'', kas ir smagnējāka. Man pašam pirms diviem gadiem ziemā sanāca izbraukt ar ''Ford Fiesta Rally3'' automašīnu, un jāsaka, ka biju patīkami pārsteigts par šo auto. Tiešām forša pilnpiedziņas automašīna ar kuru ir ļoti viegli braukt. Šis auto tiešām ir labs risinājums priekš vietējiem čempionātiem. Jā, šis auto ir nedaudz dārgāks par ''Mitsubishi Lancer'', bet tajā pašā laikā tā ir kārtīga sporta mašīna. Jā, ''Mitsubishi'' un ''Subaru'' arī ir sporta mašīnas, bet diemžēl tās jau paliek par vēsturi. Bet man pašam tiešām patika pabraukt ar ''Ford Fiesta Rally3'' – sekvenciālā ātrumkārba, pilnpiedziņa. Jā, viņa nav tik jaudīga, tomēr daži igauņu braucēji pierādīja, ka spēj braukt vienā ātrumā ar Emīlu, Martinu Samsonasu. Ja būtu rallijs ar garākām taisnēm, tad, protams, ''Mitsubishi'' būtu vēl ātrāks, bet tādos strādājamos gabalos abi auto bija diezgan līdzvērtīgi.

Pastāsti, lūdzu, par savu pieteikumu Lietuvas ziemas rallijā Aukštaitija. Kas pamudināja atgriezties rallijā?
Ar Jāni Krastiņu ik pa laikam runājam par to, ka vajadzētu kaut ko nobraukt. Vispirms Jānis man ar draugu palīdzību uzdāvināja dāvanu – startu ar ''Škoda Fabia R5 Proto'' automašīnu rallijsprintā Latvija, lai es neiesūnoju (smejas). Vasarā, kas Biķerniekos notika sešu stundu izturības sacīkstes, Jānis tobrīd nopirka sev jaunu kombinezonu, un es sapratu, ka briest ziepes (smejas). Ja nopērc tādu kombinezonu, skapī tu noteikti viņu neturēsi. Lūk, arī rezultāts. Pateicoties Jānim un viņa audzēknim Iļjam Zakmanim par aizlienēto ''Mitsubishi Lancer Evolution X'' automašīnu, esmu iekritis sprukās un man ir jāsāk domāt par braukšanu, kas varētu būt diezgan liels izaicinājums.


Ar šādu automašīnu trasē dosies Vasaraudzis/Krastiņš. Foto: Raimonds Volonts

Cik skatos, pēdējo reizi ziemas rallijā brauci 2011.gadā.
Jā, tā sanāk. Pēdējo reizi rallija režīmā ziemā braucu pirms 13 gadiem.

Kādus testus pirms rallija plānojat?
Kā reiz nesen runāju ar Jāni, kur jautāju – ko mēs darām? Braucam kādus ziemas testiņus vai ņemam visus uz svaigumu (smejas). Abiem mums tas svaigums ir kā minimums 13 gadus vecs, un arī Jānis pēdējo reizi stenogrammu rallijā lasīja vairākus gadus atpakaļ. Līdz ar to mazus testus laikam būs jānoorganizē, jo tā būtu liela avantūra bez testiem doties uz ralliju. Jau tā šī ir liela avantūra, bet startēt ziemas rallijā pilnīgi nesagatavotiem tā būtu vēl lielāka avantūra.

Kādas pašam ir attiecības ar ziemas rallijiem?
Man ziemas ralliji vienmēr ir patikuši. Ziema mani ir iemācījusi braukt, tāpēc, ja teiktu, ka man ziemā nepatīk braukt, tad es mānītos. Ja ir lieliski apstākļi, tad braukšana ziemā sagādā lielu baudu.

Šis šobrīd plānojas tāds vienreizējs rallijs vai arī pastāv iespēja, ka mēs jūs redzēsim vēl kādā rallijā? Piemēram, Sarmas rallijā?
(smejas) Nē, nē, nē, nē, nē. Kaut gan tagad saku nē, bet dzīvē viss var notikt. Ja atradīšu koferi ar naudu, tad nekad nesaki nekad un varbūt nobrauksim vēl kādu ralliju, bet pagaidām šis plānojas tāds vienreizējs pasākums. Gribējās jau noslēpties un Lietuvas rallijsprintā pabraukt pa mierīgo gar maliņu, bet izrādās, ka mūs ātri atšifrēja (smejas). Nesanāca mums noslēpties.

Vai Tev līdz šim ir izdevies pabraukt kopā ar Jāni?
Sen, sen atpakaļ vienos testos Somijā viņš man izpalīdzēja un pasēdēja blakus. Viņam tā sapratne par lasīšanu ir laba, tāpēc domāju, ka nebūs nekādas problēmas. Drīzāk jādomā, kā man pašam veiksies pēc tik garas pauzes. Jā, rudenī uzbraucām Biķerniekos, bet tas tomēr ir kas cits. Mežā tā braukšana būs krietni savādāka. Būs jāatsvaidzina atmiņā tās visas nianses, kas nepieciešamas, lai sastādītu precīzu stenogrammu. Taču galvenais būs izbaudīt pasākumu, noķert kaut kādas sajūtas un tad tikai jābrauc. Kamēr ceļu vēl redzam, tikmēr ir jābrauc (smejas).

Jūsu klasē plāno startēt ap 15 ekipāžām. Gan jau būs interesanti pašam paskatīties, cik ātrs esi uz citu braucēju fona, kuri brauc regulāri.
Protams. Būs interesanti gan pašam, gan domāju arī pārējiem paskatīties, cik ātri mēs varam pabraukt, aktīvi nebraucot vairākus gadus. Galvenais nebraukt tik lēni, lai skatītāji no malas var izlasīt, kurš brauc ar to mašīnu (smejas). Bet gan jau būs labi. Galvenais, lai ir atbilstoši apstākļi ziemas rallijam.

Sestdien sportisti kopā veiks astoņus ātrumposmus (55,16km), no kuriem četri tiks aizvadīti dienakts gaišajā laikā, bet četri pa tumsu.

Izmantotie resursi:
Sākums - Go4speed