Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Sesks WRC debijas gaidās: "Visbaudāmākās sešas nedēļas manā dzīvē"

Rolands Eliņš

Sesks WRC debijas gaidās: "Visbaudāmākās sešas nedēļas manā dzīvē"
Mārtiņš Sesks. Foto: Jānis Spurdziņš

Latvijas autosportists Mārtiņš Sesks jūnija beigās debitēs WRC posmā "Rally1" klasē, ko viņš lielajā intervijā portālam Sportacentrs.com nosauca vēl gatavošanās daļu lielajam eksāmenam - vēsturiskajam Latvijas WRC posmam jūlija vidū. Intervijā Sesks pastāstīja šīs vasaras saspringto grafiku, cik ļoti to izbauda un uztver kā atalgojumu par līdz šim paveikto darbu, kā arī izteica nelielas bažas par Latvijas rallija nākotni, jo citu jauno rallistu, kuri būtu gatavi mēģināt izsist savu vietu zem lielās rallija saules, trūkstot. "Cerams, ka mans piemērs un WRC posms Latvijā parādīs, ka tas viss ir reāli iespējams un ka ir vērts uz to tiekties," teica 24 gadus vecais Sesks.

"Pirms divām nedēļām mums sākās sešu nedēļu maratons, kurā kopš sākuma brīža mums ir viss saplānots praktiski pa minūtēm - zinām grafiku četras nedēļas uz priekšu, kur un kad mums jābūt un kas mums jādara," sacīja Mārtiņš Sesks, kura ekipāžai šajā periodā ieplānoti divi Eiropas rallija čempionāta posmi (viens jau aizvadīts) un divi WRC posmi.

"Grafiks ir saspringts, un varētu teikt, ka šīs sešas nedēļas ir saspringtākais laiks manā dzīvē. Taču - tajā pašā laikā jāsaka, ka tās reizē ir arī visizbaudāmākās sešas nedēļas manā dzīvē," smaidīja Latvijas autobraucējs. "Pēc šāda grafika ilgojas katrs profesionāls rallists, proti, lai būtu sasniegts tāds līmenis, ka katru dienu ir ko darīt un katru dienu tu kādam interesē un kādam esi vajadzīgs - komandām, medijiem, līdzjutējiem. Tas arī ir tas, kas šobrīd notiek ar mums. "

Pirmdien Seskam bija treniņi Igaunijā pirms WRC testa Polijā: "Šie bija mūsu testi, kur ar treniņmašīnu, teiksim tā, imitējām Polijas rallija apstākļus, izspēlējām dažus scenārijus, kas mūs var sagaidīt sacensībās. Pārbaudījām mašīnas regulēšanu, riepu stratēģijas, protams, paši kā braucēji trenējāmies un audzējām savu sadarbību ar mašīnu. Šīs treniņu dienas ir ļoti svarīga sacensību sastāvdaļa, lai tad, kad aizbraucam uz pašām sacensībām, mums būtu jau plāns gatavs vairākām situācijām."

"Šī bija otrā reize, kad braucu ar šo mašīnu," turpināja Sesks. "Taču pirmā reize uz grunts seguma, un tā principā bija mūsu pirmā sagatavošanās diena, kas mums bija dota, un šādas dienas mums nav dotas daudz - pirms Polijas posma tikai šī viena diena, un pats Polijas posms mums būs vēl kā daļa no sagatavošanās. Jā, Polijā būs debija WRC, taču to saucu kā tādu "sagatavošanās debiju", jo pēc tam būs Latvijas WRC posms, kas mums īstais eksāmens."

Pirms Polijas posma Seskam un Renāram Francim paredzēta dalība šovā Varšavas nacionālajā stadionā 23. jūnijā. "Es pats arī īsti nezinu, kas tur notiks," smaidīja Sesks. "Taču esam uzaicināt piedalīties tādā kā WRC publicitātes šovā, kur stadionā tiks veikti paraugdemonstrējumi. Tas vairāk domāts tam, lai iekustinātu poļu fanus, lai viņi pēc tam ierastos arī uz rallija posmiem. Vai būs jābrauc pa pašu stadionu? (smejas) To es, godīgi sakot, šobrīd vēl nemaz nezinu. Bet, zinot poļus, viņi vis kaut ko var izdomāt, un es nebrīnītos, ja būs jābrauc arī pa stadionu. Galu galā, viņiem jau spīdvejā arī pilnas tribīnes vienmēr sanāk."

Polijas WRC posmam "Rally1" klasē pieteiktas deviņas ekipāžas, un šeit Sesks/Francis būs tādā kompānijā (Tjerī Noivils, Ots Tanaks, Sebastjēns Ožjē u.c.), kurā gods ir jau atrasties vien. "Vai esmu paspējis to aptvert? Zin kā - tagad tas grafiks ir tik saspringts un aizņemts vēl ar braukšanu mūsu pamata sacensībās ERC, tad nu smadzenēm nav nemaz laika domāt par to," pasmējās Sesks. "Taču, kad par to iedomājos, tad īstie vārdi laikam būtu "patīkams satraukums". Kā iepriekš runājām komandā, tad nonācām pie secinājuma, ka tagad esam tajā līmenī, līdz kuram lielākā daļa sportistu gluži vienkārši netiek. Tas ir rallistu sapnis un lielais mērķis, bet lielākā daļa tur netiek - tas vienkārši ir fakts. Līdz ar to mums ir pacilājums, ka vispār esam to paveikuši, un uz šiem diviem WRC posmiem skatos kā uz atalgojumu par mūsu komandas ilgo darbu un iepriekš ieguldīto un ziedoto šajā sportā."

Sesks un Francis ir panākuši vienošanos par dalību divos WRC posmos, un Sesks sacīja, ka tagad no viņiem pašiem būs atkarīgs, vai sekos arī trešais un ceturtais posms, varbūt arī pilna WRC sezona. Tādēļ arī viņš sauca Latvijas posmu par eksāmenu, kurā jāpierāda sava piederība elites līmenim, jāapliecina neatlaidība, cīņas spars un darba spējas: "Principā jānodemonstrē iemesli, kādēļ lai kāda no WRC komandām būtu ieinteresēta parakstīt ar mums jaunu līgumu nākotnē. Jāparāda, ka esam cienīgi nobraukt vairāk nekā divus posmus - tas patiešām būs atkarīgs no mums pašiem."

"Cik reāla šobrīd ir kļuvusi iespēja nākotnē startēt pilnu WRC sezonu? Man grūti vērtēt," norādīja Sesks. "Kad komandas izvēlas savus braucējus konkrētajai sezonai, tām ir ļoti vienkārša matemātika - kurš brauc visātrāk, tas arī tiek pie līguma. Tāpēc mums jāparāda potenciāls ilgtermiņā, jāparāda, ka ir vērts mūsos ieguldīt un strādāt ar mums. Labākas atbildes man šobrīd nav. Ja šo jautājumu uzdos nedēļu pēc Latvijas posmu, iespējams, man būs skaidrāka atbilde."

Sesks gan atzina, ka sportiskajā ziņā šajos divos posmos uztur reālu skatu: "Mums līdz Latvijas posmam būs nobraukti 600-700km WRC mašīnā, turklāt tas ideālā gadījumā. Tikmēr mūsu komandas biedriem jau šosezon vien ir nobraukti 7000km. Līdz ar to ir visnotaļ nereāli domāt par konkurenci ar elites pilotiem, kuri jau vairākus gadus brauc ar šīm mašīnām. Viņi vienkārši iekāpj WRC mašīnā un viņiem ir pilnīgi skaidrs, kas tur notiek. Tikmēr es vēl mācos pogas, lai varētu saslēgt sistēmas mašīnā (smejas). Ik pa laikam man jāprasa rācijā inženierim, kā var ieslēgt to un to."

"Protams, tas nenozīmē, ka par rezultātu vispār nedomāsim. Man pašam ir sportiskā interese par to, cik tālu es vēl esmu, cik daudz man vēl jāmācās un jāaug, turklāt kādā virzienā man jādodas, lai es varētu domāt par braukšanu tādā ātrumā kā, piemēram, Kallem Rovanperam. Šie divi posmi man šajā ziņā būs ļoti vērtīga informācija," sacīja Sesks.

Uz jautājumu, cik lielā mērā WRC līmenī viņam palīdzēs tas, ka Latvijas posms notiks mājās, Sesks atbildēja domīgi, norādot, ka savā ziņā jau priekšrocības būs: "Tuvākos ceļus ap Liepāju es varētu izstāstīt arī tagad, sēžot pie intervijas galda. Tas viss jau ir zemapziņā iekodēts, un tas, protams, dod kaut kādus mazus atvieglojumus sagatavošanās procesā un tamlīdzīgi. Taču - Rovanpera ir vairākus gadus braucis Latvijā, igaunis Ots Tanaks vairākus gadus braucis Latvijas čempionātā, soms Esapeka Lapi ir uzvarējis ERC posmu Latvijā. Es tagad uz ātru roku nosaucu jau trīs WRC pilotus, kuri ļoti labi zina, kā ir braukt pa Latvijas ceļiem, līdz ar to šīs mājas priekšrocības trasē varbūt nebūs tik lielas kā varētu šķist. Lielākā vērtība tāpat ir pieredze WRC mašīnā, un tās mums pietrūkst. Bet centīsimies izmantot citas mazās priekšrocības, pielasīt tās klāt kopējā vienādojumā un kompensēt to, kā mums nav."

Pavasarī pirmizrādi piedzīvoja dokumentālā filma "Ātruma skartie", kurā attēlots Mārtiņa stāsts ceļā uz pasaules rallija augstumiem, un viņš uzskatāms par šobrīd populārāko Latvijas autosportistu, sava veida Latvijas rallija karognesēju. Intervijā viņam tika vaicāts, vai tas neuzliek papildus spiedienu, ka ar saviem startiem jāpārstāv visa rallija sabiedrība.

"Pavisam noteikti, ka startēju ar tādu domu zemapziņā, ka kopā ar Renāru nesam Latvijas vārdu pasaulē," atzina Sesks. "Mūsu starti reprezentē to, ka, ja reiz esam izauguši Latvijas rallija sistēmā, tad šajā sistēmā ir potenciāls. Mēs esam tikuši pie iespējas braukt WRC, kas nozīmē, ka rallija sistēma, kurā mēs augām, bija auglīga un spēj izaudzināt WRC braucējus."

"Lieta, par ko esmu noraizējies Latvijā... esmu tādā interesantā strupceļā, proti, esmu pieredzējušākais braucējs, ņemot vērā starptautiskās sacensības, un tajā pašā laikā es arī esmu jaunākais braucējs," norādīja Sesks. "Paradokss, kuram nevajadzētu būt, un paradokss, kurš mani kā cilvēku, kuram rūp Latvijas autosports, nedaudz biedē. Biedē tas, ka aiz manis īsti nav to jauno, kuri cīnās, rok un attīstās. Protams, vietā jautājums, kāpēc tad tāda situācija ir? Tas noteikti nav viens iemesls, tā ir vairāku apstākļu sakritība, bet tā ir sava veida sāpe, ka tu nes šo Latvijas karogu, bet aiz tevis īsti nākamie neseko. Nu ko, tagad būs Latvijas WRC rallijs, vēsturisks notikums, kurā piedalīsies arī Latvijas braucēji un parādīs visiem, ka tas ir reāls mērķis, par ko cīnīties. Cerams, ka tas kļūs par ilgtermiņa piemēru un motivāciju!"

  +2 [+] [-]

, 2024-06-20 08:22, pirms nedēļas
Patīkami, ka vismaz sāk vairāk rakstīt par tehniskajiem sporta veidiem un čaļu sasniegumiem. WRC faktiski ir tuvu F1 ( lai gan F1 uz starta ir 2x vairāk pilotu ) un tas ir fenomenāls sasniegums LV autosportā. Nav nekas tāds līdz šim bijis.

  +1 [+] [-]

, 2024-06-20 11:13, pirms nedēļas
Nevis nav ĪSTI jaunās paauzes, bet nav vispār, nulle. Pēc Mārtiņa ir bezdibenis. Tas nozīmē, ka pēc viņa vairākus gadus nebūs nekas rallijā. Vismaz ar skatu nākotnē. Vai federācijai tas līdz šim ir interesējis. Izskatās, ka nē.
Par Mārtiņu runājot, pats galvenais, kas no Mārtiņa puses būs pēc šīm nedēļām......

  +2 [+] [-]

, 2024-06-20 12:13, pirms nedēļas
Federācija jau tā ir panākusi, ka pie mums var `lielo` ralli sākt braukt stipri ātrāk ( Kalle, Olivers ... Martins ) ... rallis ir sava veida ekonomikas spogulis - nav naudas, nav rallis ... un pie tik mazas valsts, kā Latvija - tas ir rallijs veiksmes stāsts, kad sakrīt talants + sakari + $$$ ...

     [+] [-]

, 2024-06-20 12:46, pirms nedēļas
Ko tieši panāca Latvijas rallijam? Ko tieši ieguva Latvijas rallijs Olivera un Kalles sakarā? Tas, ka viņi te pabraukāja, lai ietu tālāk? Ja ar Latvijas vārda pieminēšanu pietiek, tad viss kārtībā..... Šobrīd kaut kas notiek minirallijā, kaut kāda burzma(arī rallisti tusē šajā seriālā, lai gan tā nebūtu jābūt). Nekas, federācija varētu kaut ko tur pamainīt, lai nolaistu disciplīnu vēl pakāpi zemāk, teiksim, uz autosprintu.

  +2 [+] [-]

, 2024-06-20 14:34, pirms nedēļas
Latvijā pietiekoši daudz gatavo rallija auto un cilvēki brauc trenēties ( nauda apgrozas ) ... iespējams pateicoties abiem šiem cilvēkiem ... ja atmetam federāciju nost, tad valdība gan pēdējā desmitgadē ir padaudz `izdarījusi`, lai rallis nebūtu un viņš arī nav ... minirallijs kapēc? Tapēc ka naudas nav, tapēc, bet braukt gribās

  -1 [+] [-]

, 2024-06-20 16:15, pirms nedēļas
dsks rakstīja: Latvijā pietiekoši daudz gatavo rallija auto un cilvēki brauc trenēties ( nauda apgrozas ) ... iespējams pateicoties abiem šiem cilvēkiem ... ja atmetam federāciju nost, tad valdība gan pēdējā desmitgadē ir padaudz `izdarījusi`, lai rallis nebūtu un viņš arī nav ... minirallijs kapēc? Tapēc ka naudas nav, tapēc, bet braukt gribās
Tieši tā,jo....
Nevienam uzņēmējam nav intereses sponsorēt padārgu sporta veidu,jo no tā vinam sausā atlikuma(nodokļu atlaides) pilnīgi nekāda.Vēl desmit gadus atpakaļ ja kāds arī ko sponsorēja tad atpakaļ vajadzēja 30-50% "maisiņā" atnest.LV likumdošana tehniskos sporta veida censoņus(augsta līmeņa kas varētu būt) ir nomaitajusi.Lidz pusaudza gadiem kamēr kartings,kroskarti vecaki vēl pavelk,bet ka japarsēžas uz ko nopietnaku tā viss beidzās,un ta tas ir bijis jau sen,piemēru tam ļoti daudz.

     [+] [-]

, 2024-06-20 16:21, pirms nedēļas
Sekss WRC derbijas gaidās. Visbaudāmākās sešas nedēļas manā dzīvē

     [+] [-]

, 2024-06-20 19:00, pirms nedēļas
Ir tāds teiciens-
Ak Tu, sesks tāds !!!

     [+] [-]

, 2024-06-20 19:15, pirms nedēļas
zumm-zumm rakstīja: Nevis nav ĪSTI jaunās paauzes, bet nav vispār, nulle. Pēc Mārtiņa ir bezdibenis. Tas nozīmē, ka pēc viņa vairākus gadus nebūs nekas rallijā. Vismaz ar skatu nākotnē. Vai federācijai tas līdz šim ir interesējis. Izskatās, ka nē.
Par Mārtiņu runājot, pats galvenais, kas no Mārtiņa puses būs pēc šīm nedēļām......
vai tad iepriekš bija baigie talanti? kāda starpība? tas ir entuziastu nišas sports

  +1 [+] [-]

, 2024-06-20 20:13, pirms nedēļas
zumm-zumm rakstīja: Nevis nav ĪSTI jaunās paauzes, bet nav vispār, nulle. Pēc Mārtiņa ir bezdibenis. Tas nozīmē, ka pēc viņa vairākus gadus nebūs nekas rallijā. Vismaz ar skatu nākotnē. Vai federācijai tas līdz šim ir interesējis. Izskatās, ka nē.
Par Mārtiņu runājot, pats galvenais, kas no Mārtiņa puses būs pēc šīm nedēļām......
Mārtiņš mierīgi var braukt vēl 15 gadus, ja pēkšņi viss saiet, līdz ar to apgalvojums par bezdibeni pēc viņa karjeras beigām šobrīd ir pārsteidzīgs. Arī, kad Marko Martinss beidza braukt, Ots bija vien gadus 18 vecs, bet tad zvaigzne pārņēma viņu savā paspārnē un uzveda līdz augšai.

     [+] [-]

, 2024-06-20 23:03, pirms 6 dienām
Aiz Marko Martina vēl bija Urmo Āva, kas pabraukāja pasaulē. Tagad aiz Tanaka ir vēl kāds igaunis, kas startē wrc2. Latvijā tiem, kam ir nauda, nav talanta un ambīciju. Jāpiekrīt dsks, ka augstākais līmenis - tas ir 3 apstākļu kopums. Kaut kur pamazām rallijkrosā parādās braucēji ar supercar auto, bet nav skaidras piramīdas, kur ar to doties. Varbūt rallijs viņus varētu pārvilināt pie sevis.

  +1 [+] [-]

, 2024-06-21 01:01, pirms 6 dienām
Rinn rakstīja: vai tad iepriekš bija baigie talanti? kāda starpība? tas ir entuziastu nišas sports
Ir mums talanti, kaut vai Sirmacis. Es nesaku, ka mums to ir čupām, ar mokām pāris var atrast, bet ja mēs pieliekam blakus igauņus, tad attiecība varētu būt 1:10, ja pieliek jaunatni, 1:30. Šobrīd viņiem ir Tanaks, Linnemae, Kaurs, Virves, Volver, Jurgenson, Enok un tie ir tikai tie zināmākie, tur jaunie vēl ir vismaz 10-20, jaunās mašīnas, pērn paskatot servisparku Saaremaa rallijā, vienkārši prieks par igauņiem un skumīgi par mums. Kāds šobrīd ir rallijs Latvijā, cik un kādas ir LV ekipāžas Latvijas rallijos. Rallijsprints, bija laiki, kad šajā disciplīnā uz starta izgāja ap 150 mašīnām, šobrīd, var teikt, nav rallijsprinta Latvijā. Varbū pietiek runāt par Marko Martiniem, Tanakiem, sākumam ralliju Latvijā vajag pataisīt par masveidīgu pasākumu, kā Lietuvā, tad arī no tā bariņa arī kāds tīrradnis izlīdīs. Protams visvieglāk visā ir vainot covid, ekonomisko situāciju....

     [+] [-]

, 2024-06-21 01:05, pirms 6 dienām
guntis86 rakstīja: Aiz Marko Martina vēl bija Urmo Āva, kas pabraukāja pasaulē. Tagad aiz Tanaka ir vēl kāds igaunis, kas startē wrc2. Latvijā tiem, kam ir nauda, nav talanta un ambīciju. Jāpiekrīt dsks, ka augstākais līmenis - tas ir 3 apstākļu kopums. Kaut kur pamazām rallijkrosā parādās braucēji ar supercar auto, bet nav skaidras piramīdas, kur ar to doties. Varbūt rallijs viņus varētu pārvilināt pie sevis.
Mans viedoklis, rallijkross ir pārāk specifiska disciplīna, Savulaik ar Pasaules čempi uzpūta burbuli, tas uzsprāga, tagad tur čuš vien ir. Īstās cīņas bija agrāk Eiropas čempja līmenī un arī tagad tā ir. Bet griesti disciplīnai ir zemi. Rallijkrosists rallijā? Nitišs, Gronholms, Kristofersons, tas tomēr ir kaut kas cits.

     [+] [-]

, 2024-06-21 06:13, pirms 6 dienām
zumzum, kas tad Latvijā ir jādara, lai padarītu ralliju masveidīgāku? No rakstiem saprotu, ka folkreiss šobrīd spridzina kvantitātes rādītājos. Cilvēkiem sakasīt 2 štukas vienai gonkai sanāk, bet 10 vienam rallim nē. Man liekas, ka liela problēma ir tā, ka jaunie rallijā grib gāst tikai ar krutām mašīnām. Somu scenārijs, ka rallijos brauc folkreisa līmeņa auto, cilvēkus nesaista.

     [+] [-]

, 2024-06-21 07:26, pirms 6 dienām
Un vispār jau nevar teikt, ka Latvijas autosportā nav naudas. Paskatieties, kādas naudas tiek grūstas driftā un šosejas sacensībās. Vienkārši šobrīd rallijs interesē ne tai turīgākai tautas masai.

     [+] [-]

, 2024-06-21 10:14, pirms 6 dienām
Nezinu, kas jādara, es tikai fotografēju ralliju. Es tikai tāds dīvāna pukstētājs. Rallija komisija, tāda, kā tā ir tagad, vai nu ir jāmaina, vai arī ir vienā dienā jāpamostas un jāiet uz darbu ar domu, mainīsim visu. Šobrīd Latvijas rallijs - sēžam pie galīgi saplaisājušas alus krūzes, bet mums ir WRC posms.

  -1 [+] [-]

, 2024-06-21 11:05, pirms 6 dienām
zumm-zumm rakstīja: Nezinu, kas jādara, es tikai fotografēju ralliju. Es tikai tāds dīvāna pukstētājs. Rallija komisija, tāda, kā tā ir tagad, vai nu ir jāmaina, vai arī ir vienā dienā jāpamostas un jāiet uz darbu ar domu, mainīsim visu. Šobrīd Latvijas rallijs - sēžam pie galīgi saplaisājušas alus krūzes, bet mums ir WRC posms.
A ko Tu vai mēs varam izdarīt ... tūlīt būs jauns krīts uz proletariāta krāga par 10 miljardiem ( RailBaltic ) un atkal tuvākos gadus nekas nemainīsies ... ja kāds individuāli ar savu naudu-talantu kaut kur izsitīsies, būs vairāk kā labi

     [+] [-]

, 2024-06-22 02:45, pirms 5 dienām
Katram periodam ,tapat Kaa visur, ir pretiim konkreets Kjermenis ar Vaardu un attieciigi pieminetajai ZumZum situaacijai par pleesto alus kruuzi,pat ljoti tieshi, kas nu mums to Rallija dziivi vadija gadiem...
Jo diemzheel, nebuutu Milleru dullums Ceesiiis, Latvijaa vasaras ralliji buutu finish shobriid
Lai mums buutu kaads Martinja sekotaajs, ir jabuut Daudz naudai, nu abnormaali Daudz. Un tad veel kadam jaspeej kaadu iemaaciit braukt- mums ir kas speeja iemaaciit aatri braukt, bet PATIESHAAM aatri, laikam iisti nebuus, manaa ieskataa, akuraat bija kadam jamaacaas tieshi no Rovanperas un vecaa Solberga tajaa laikaa,kad Vinji Latvijaa audzinaaja savus Siikos. To naudu, var jau buut pat kaads pamazaam ieliktu mashiinas un riepaas. Nez, varbuut Neiksanam meita, Kaa projekts, vismaz Baltijaa , Kaa aatra Daama rallijaa.
Tas par braucejiem.
Par pasham gonkaam, ja kaads arii atbalsta ralliju,tad protams, shobriid visa nauda ir iegaazta wrc posmaa (un ieprieks ERC). Jaa forshi, bet Latvijas rallijaa attistibai no taa zero jeega. Jaa ,tie ir sveetkiem man Kaa fanam, bet rallijs ieguutu vairaak no 4 gonkaam ,nekaa no shiem show pasakumiem. Tapat klaat naak tajaa visaa taads baigais akmens, kuraa Latvijas daljaa veel kaads gribeetu saskanjot celjus,kur tam rallijam notikt.
Vieteejaa viesu maaja mosh prieciiga, bet kaiminjs kurs grib klusumaa dzert snjabi- ne.