Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Bergmanis: ''Mērķis ir reabilitēties par pagājušo gadu un cīnīties par čempiontitulu''

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Bergmanis: ''Mērķis ir reabilitēties par pagājušo gadu un cīnīties par čempiontitulu''
Edijs Bergmanis. Foto: Raimonds Volonts

Šajās brīvdienās savu desmito jubilejas Alūksnes ralliju aizvadīs Edijs Bergmanis, kurš atzīst, ka viņa mērķis šogad ir cīnīties par čempiontitulu.

Pagājušā sezona Edijam, kurš savas karjeras laikā ir bijis gan Latvijas, gan Igaunijas rallija čempions, nebija tā veiksmīgākā, kā rezultātā pēc pagājušā gada rallija ''Cēsis'' tika pieņemts lēmums vairs nestartēt.

Tam bija vairāki iemesli, taču nu Edijs ir gatavs atgriezties trasē un priecēt līdzjutējus. Pirms jaunās sezonas sākuma portāls Go4speed uz sarunu aicināja Ediju Bergmani, lai kopā atskatītos uz pagājušo sezonu un ieskatītos šajā sezonā.

Edij, skatoties tavus pagājušās sezonas rezultātus, laikam jāsecina, ka tā nebija tava pati labākā sezona.
Viennozīmīgi, ka nebija. Sezonas sākumā jau bija plāns, ka brauksim tikai Latvijas čempionātu. Jā, diemžēl sezona iesākās ar diviem neveiksmīgiem ziemas rallijiem (Rallijā Sarma 8.vieta, Rallijā Alūksne – 9.vieta). Gulbenē lija lietus, un es pēkšņi vairs nemācēju braukt. Alūksnē daudz sniega, un atkal nepratu braukt. Laikapstākļi pamainījās, un man nesanāca tiem ātri pielāgoties. Bija sajūtas, ka braucēju dotības ir pazudušas. Tad sekoja Vecpils rallijsprints, kur izcīnījām 3.vietu un viss likās labi, bet tad rallijā Cēsis uznāk lietus, trase slapja un atkal neprotu pielāgoties.

Pēc šī rallija sekoja vēl divi posmi, taču tajos tu vairs nestartēji.
Jā, tobrīd situācija kopvērtējumā vairs nebija spīdoša, arī pašam sajūtas tobrīd nebija tās labākās. Tāpēc tika nolemts mest mieru, jo Emīlam Blūmam un Timu Korgem tobrīd mēs konkurenci vairs sastādīt nevarējām. Braukt uz Igauniju vai Lietuvu, lai cīnītos par trešo vietu, īsti nebija noskaņojums, tāpēc pieņēmām lēmumu, ja tā var teikt, norakstīt to sezonu. Ja kaut kas nesaliekas kopā un ir vēl citi apstākļi, tad pieņēmām lēmumu neturpināt.

Nav tā, ka tu rallijā brauktu pirmo gadu. Kas, tavuprāt, bija par iemeslu tam, ka, piemēram, ziemas rallijos tavi rezultāti nebija tik augsti? Treniņu trūkums, citi apstākļi?
Zini kā, kad aizbraucām uz ziemas treniņiem, ārā bija lieli mīnusi. Kā tu atceries, kad biji kopā ar mums testos, sniega un ledus bija maz, taču segums bija sasalis un kaut ko mēs pabraucām, un bijām gatavi. Tad atcēlās Alūksnes rallijs, kam sekoja Sarmas rallijs. Tajā rallijā trasi klāja sniegs, taču lija lietus. Līdz ar to visa tā mūsu gatavošanās pamainījās. Kā man teica Emīls Blūms un Uldis Briedis, tad šādos apstākļos jābrauc kā ar priekšpiedziņu, bet es ar priekšpiedziņu braukt nemāku, jo man diemžēl nav pieredzes ar tādām automašīnām. Bija liela cīņa ar sevi, lai noturētos uz ceļa šajā rallijā. Kad apskatījos rezultātus, tad likās, ko es šeit daru.

Tad tagad tu saproti tos WRC braucējus, kuri citreiz intervijās stāsta, ka rezultāts nebija labs, jo rallijam gatavojās vienos apstākļos, bet sacensībās apstākļi bija citi.
Kad brīžiem paklausos WRC braucēju komentārus, kuri saka, ka regulējumi slikti un nav piemēroti šiem apstākļiem, ka riepas sliktas, tad liekas, pagaidiet, jūs taču katru rītu ceļaties un domājat par ralliju, kamēr mēs, amatieri, vispirms domājam, kā padarīt darbiņus, lai varam atbrīvot sev laiku, lai aizbrauktu uz ralliju. Bet, kad saproti, ka, ja jau profesionāļi netiek ar to galā, tad ko lai no mums amatieriem prasīt (smaida)?

Laikam arī pats rallijam vari noskaņoties labi, kad zini, kādi laikapstākļi tevi sagaidīs.
Tieši tā. Šobrīd laika prognoze uz Alūksni izskatās ļoti labi un ceļi tur izskatās fantastiski, un tu zini, kas tevi sagaidīs. Pagājušajā gadā tā prognoze bija mainīga, tāpēc arī tā braukšana neizdevās tā, kā gribētos.

Bet ziemā laikam tās kļūdiņas tiek vairāk piedotas.
Jā, tā ir, ja nu tu galīgi nesavāri kādas ziepes. Ja tu trāpi kādā mazā kupenā, tad viss jau ir kārtībā. Taču mūsu gadījumā Sarmas rallijā sanāca tā, ka pirmajā ātrumposmā jau piektajā līkumā noskrējām no ceļa un uzreiz pazaudējām pārliecību. Pēc tam tausties, liekas, ka brauc lēni, pieliec ātrumu un atkal kļūdas. Finišā paskaties to rezultātu, saproti, ka viss ir slikti un ir jāpieliek. Kā kāpini tempu, atkal kļūdas. Visu laiku bija sajūtas, ka sities kā pliks pa nātrēm.

Pagājušajā sezonā, kad varbūt tie rezultāti nebija tādi, kādus cerēji, nebija sajūtas, ka varbūt jāmet rallijs malā?
Nē, tik traki nebija. Ja Vecpils rallijsprintu būtu nobraucis slikti, tad varbūt varētu ko tādu domāt. Bet, jā, bija brīdis, kad tā aizdomājies, ka ilgu laiku esi ar saviem sīvākajiem konkurentiem cīnījies kā līdzīgs ar līdzīgu, bet tad pēkšņi tu atpaliec daudz. Tad gan tā motivācija zuda un likās, ka rokas nolaižas. Taču tad bija brīdis, lai apdomātu visu, kā to situāciju uzlabot. Bet tādas domas, ka mest malā autosportu pavisam, man nebija. Automašīna mums ir kārtībā un tāpēc jāiet tālāk.

Kādi ir jūsu plāni šai sezonai?
Plānojam startēt Latvijas rallija čempionātā (LRČ), kur mērķis ir cīnīties par čempiontitulu. Mērķis ir braukt, cik ātri varam un cīnīties par uzvaru. Braukt rallijā, lai aizripotu līdz finišam, nav mūsu plānos. Liekas, ka pulveris mums vēl ir sauss, sajūtiņas ir labas un ir jāreabilitējas par pagājušo neveiksmīgo sezonu. Šobrīd sajūtas ir labas un esam gatavi, bet, kā būs patiesībā, to mēs redzēsim trasē.

Kā gāja testos?
Testos gāja labi, tā vismaz gribētos domāt. Iekšējās sajūtas ir ļoti labas. Aizvadījām divu dienu testus – gan ātrumposmā, gan pa ledus trasi. Kopā nobraucām ap 100 kilometriem.

Kādus atsevišķus rallijus Lietuvā vai Igaunijā neplāno?
Redzēsim. Varbūt sezonas laikā kaut kas mainās un tad jau manīsim. Jāsaprot arī, kas notiks ar konkurentiem, jo šobrīd visi tie ātrākie mūsu klases braucēji nav pieteikušies. Bet primāri ir starts LRČ un tad jau tālāk skatīsimies pēc iespējām un situācijas. Plānus vienmēr var piekoriģēt.

Lai arī Alūksnē uz starta neredzēsim vēl pāris spēcīgus jūsu klases braucējus, konkurence tāpat solās būt sīva.
Protams. Emīls Blūms un Jānis Vorobjovs komentārus neprasa. Taču vienmēr ir jaunie puiši, kuri ar katru ralliju paliek ātrāki, tāpēc man kā ''pensionāram'' (smejas) ir jāuzmanās, kad tie jaunie sāk braukt ātrāk. Viegla pastaiga Alūksnes rallijā noteikti nebūs. Būs interesanti.

Stūrmanis šosezon arī būs Ivo Pūķis?
Jā, esam vienojušies. Mums tā sadarbība ir laba, abiem patīk braukt un dosim virsū.

Ja pareizi esmu saskaitījis, tad šis būs tavs jubilejas rallijs Alūksnē – desmitais starts (ieskaitot rallijsprintu)!
Ja? Bet tā laikam varētu būt, jo esmu izlaidis laikam tikai vienu Alūksnes ralliju, jo tobrīd mums bija ģimenes pieaugums. Mans puika ir rallija bērns, un ļoti bieži rallijs iekrīt viņa dzimšanas dienā.

Augstākā vieta pagaidām Alūksnes rallijā ir viena trešā vieta. Laiks kāpt augstāk.
Protams. Nav ko meklēt sev nekādus attaisnojumus un ir jācīnās. Brauksim, cik ātri vien varēsim. Kādreiz sanāk labāk, citreiz – sliktāk.

Cik viegli vai grūti ir sākt ralliju ar braukšanu tumsā? Tā braukšana stipri pamainās no braukšanas dienā?
Nakts ātrumposms vienmēr ir labs izaicinājums. Vispirms jau pierakstos nedaudz savādāk ir jāraksta trase. Katra mazākā pumpa, katrs ceļa pagrieziens uz ceļa ir jāpieraksta, jo gaismas "atduras" pret katru šķērsli. Braucot sānslīdē nav iespējas paskatīties pa sānu stikliem, jo tur vispār gaismas nespīd. Ir ļoti jāuzticas stenogrammai. Bet, protams, tā atmosfēra, kas valda apkārt, ir forša. Zinu, ka trases malā ir daudzi ugunskuri, bet, godīgi sakot, pamanīt tos nav vienkārši.

Tavā balsī jūtu, ka noskaņojums Tev ir labs pirms jaunās sezonas starta.
Jā, noskaņojums šobrīd ir ļoti labs – sportistu daudz, sniega daudz, tāpēc ceru, ka arī skatītāju būs daudz. Tiekamies Alūksnē! Ceru trasē redzēt arī ''Rally Buhariki'' un citu atbalstītāju Latvijas karogus, jo arī faniem jāsāk trenēties ''Tet Rally Latvija'' WRC posmam. Bez treniņiem rezultāts nebūs (smejas).

Paldies par sarunu un veiksmīgu Jums ralliju.
Paldies. Tiekamies visi Alūksnē!

Izmantotie resursi:
Sākums - Go4speed