Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Vinteri par sadarbību ar ''Aprilia Racing'', par KTM, par izmaksām Dakārā

Vinteri par sadarbību ar ''Aprilia Racing'', par KTM, par izmaksām Dakārā
Einārs un Jānis Vinteri
Foto: Gatis Liepiņš

Vakar autocentrā ''Norde” notika preses konference, kurā Jāņa Vintera motokomanda informēja par jauno sadarbību ar ''Aprilia Racing” un paredzamo dalību rallijreidā ''Dakāra 2012”.

Konferencē bez Jāņa un Eināra Vinteriem piedalījās Lauris Ermanis (LaMSF Enduro komisijas vadītājs un enduro braucējs), Jānis Gaigals (komandas menedžeris) un Stefano Chiussi (pārstāvis no „Aprilia Racing”).

Uzreiz jāsāk ar to, ka šobrīd plānots, ka ''Aprilia Racing” rūpnīcas komandā startēs Fransisko Lopezs Kontardo ar savu atbalstošo braucēju un brāļi Vinteri. Ja Ermanim izdosies savākt nepieciešamos līdzekļus, tad arī viņš brauks šajā pašā vienībā (tad Lauris būs atbalstošais braucējs abiem brāļiem). Šobrīd vienošanās ar ''Aprilia Racing” panākta uz trīs gadiem.

Atšķirība starp Vintera un Komas motociklu

Jānis Gaigals
Dakārā par uzvarām var cīnīties, ja ir trīs priekšnosacījumi – profesionāli sportisti, konkurētspējīga tehnika un sponsoru atbalsts. Protams, nevar iztikt arī bez veiksmes. Līdz šim mēs KTM bijām labi klienti un mums bija labas diplomātiskās attiecības, bet mēs nekad nevarējām iegūt tos motociklus, kuri būtu līdzvērtīgi tiem, ar kuriem brauc Marks Koma vai Sirils Deprē. Viens piemērs. Pirms kāda laika mēs piedalījāmies testu braucienos Tunisijā, kur bija izdevība izbraukt gan ar tādu motociklu, ar kādu brauc Koma, gan ar tādu, kāds bija Vinteriem. Starpība uz 30 kilometrus garu posmu, braucot vienam un tam pašam pilotam, bija pusotra līdz divas minūtes. Ja mēs to parēķinām ar 6000 kilometriem Dakāras rallijā, tad komentāri šeit laikam ir lieki. Šī iemesla dēļ mēs meklējām konkurētspējīgāku tehniku.”

Izvēle par labu ''Aprilia Racing”

Jānis Gaigals
Devāmies uz "Aprilia Racing" rūpnīcu, kura agrāk gatavoja sporta motociklus Valentīno Rosi un Maksam Bjadži. Šī kompānija jau pēdējos trīs gadus augstākajā līmenī piedalās Dakāras rallijreidā. Šis bija tas gads, kad atradām kopīgu valodu. Jānim un Eināram bija iespēja notestēt jaunā modeļa prototipu. Pēc testiem tika noslēgta vienošanās, ka Jāņa Vintera motokomanda ir oficiālā "Aprilia Racing" atbalstītā motokomanda. Tagad zināms tas, ka mēs startēsim kopā vienā komandā (varbūt tikai atsevišķos formas tērpos) ar pagājušā gada Dakāras rallija ceturtās vietas ieguvēju Fransisko Lopezu Kontardo. Mūsu motocikli būs tieši tādi paši, kā viņam – līdz pēdējai skrūvītei.

Jānis Vinters
Kāpēc ''Aprilia Racing”? Bija vairāki varianti – KTM, Yamaha, Honda un BMW. Protams, mani visvairāk interesēja tas pats motocikls, ar kuru braucu pirms tam – KTM. Taču jāsaka, ka jaunie KTM motocikli ir ar vāju 450 kub.cm. dzinēju. Arī pēc savas komplekcijas KTM ir vārgs, kā rezultātā daudzas detaļu būtu ļoti bieži jāmaina. Dakāras rallijs bez diviem dzinējiem vispār nav iedomājams, kā arī ik pēc divām dienām jāmaina citas detaļas, tāpēc mēs KTM variantu atmetām.

Kāpēc tieši Aprilia?
Tas ir vienīgais 450 kub.cm. motocikls šajā Dakāras rallijā ar diviem cilindriem, kurš var attīstīt daudz lielāku apgriezienu skaitu. Protams, lielai jaudai ir savi mīnusi – ja kaut kas nobirst, tad pa riktīgo. Šim motociklam ir daudz priekšrocību – vieglāks svars, ļoti ergonomisks, izlīdzsvarots un ļoti labs paātrinājums. Amortizācija šim motociklam būs tāda pati, kā KTM motocikliem, kuru nevar iegādāties parastie mirstīgie.

Lauris Ermanis
Ja atradīšu nepieciešamos līdzekļus, tad braukšu Dakāras rallijā un būšu komandas trešais pilots. Uz šo brīdi situācija ir 50 uz 50, jo viss atkarīgs no atbalstītājiem. Šobrīd daudziem ir atvaļinājums, tāpēc sarunas nenotiek. Tās varētu atsākties septembra beigās, oktobra sākumā. Bet cerība ir.

Stefano Chiussi
Pirms pāris gadiem ''Aprilia Racing'' nolēma apgūt Dakāras ralliju. Debija bija pirms diviem gadiem, un toreiz Lopezs ieguva trešo vietu. ''Aprilia Racing'' saprata, ka braucējs ir labs, bet ar to nepietiek, lai uzvarētu rallijā, jo viens nevar uzvarēt. Tika meklēti braucēji, kuri varētu palīdzēt. Pateicu, ka zinu dažus braucējus Latvijā, kuri parasti enduro sacensībās finišē trīs līdz četrus apļus pirms manis, tāpēc viņiem jābūt gana labiem. Lai uzvarētu Dakāras rallijā, mēs meklējām braucējus, kuri ir ne tikai ātri, bet gan ar cilvēciskām īpašībām un garīgi spēcīgi. Mēs ar brāļiem Vinteriem atradām kopīgu valodu un šeit mēs esam. Man vairs nav ko teikt - vēlu visu to labāko.

Foto: Gatis Liepiņš

Komandas sadarbība paredz:
Pagājušajā gadā ''Aprilia Racing'' tehniskās nodrošināšanas komanda rallijā apkalpoja 12 braucējus, bet nākošajā rallijā tā plāno apkalpot ne vairāk kā sešus līdz astoņus braucējus – četrus līdz sešus rūpnīcas braucējus un dažus privātos. ''Aprilia racing'' no savas puses nodrošina vienu tehnisko direktoru un divus augsta līmeņa speciālistus.

Izmaksas
''Aprilia Racing'' Jāņa Vintera motokomanda finansiāli neatbalsta. Tā nodrošinās tikai augstākā līmeņa tehniku un atbalstu, kas jau ir ļoti daudz. Ja salīdzinām ar KTM, tad tur komanda varētu iegādāties tikai to, kas pieejams standartā, bet nevienu citu detaļu, kas gatavota speciāli. Šoreiz komanda varēs iegūt visu jaunāko līdz pat pēdējai skrūvītei.

Par visu jāmaksā būs Jāņa Vintera motokomandai. Vienīgais bonuss būs tāds, ka komanda varēs dabūt visu labāko un uz pēcapmaksu, kas ir ļoti svarīgi. Dalības maksa vienam cilvēkam (mehāniķim, šoferim un menedžerim) ir 9 500 eiro. Sportistu dalības maksa ir 13 000 eiro + par katru motociklu 3 700 eiro + par tehniskās palīdzības mašīnu 2 100 eiro. Kopā ar depozītu tikai dalības maksa ir 68 000 eiro. Kopā aprēķināts, ka diviem sportistiem un dažiem komandas mehāniķiem bez 200 000 ls nav normāli piedalīties. Pats motocikls maksā 45 000 eiro bez PVN. Sacensību laikā jānomaina viens vai divi dzinēji, kur viena dzinēja cena - 9 500 eiro. Šīs visas izmaksas jāsavāc komandai. Kā atzina komandas menedžeris, tad vēl papildus šīm nosauktajām izmaksām nāk klāt tehnikas transportēšanu uz Franciju (uz kuģi) un atpakaļ, sporta uniforma, ķiveres utt., lidmašīnas biļetes, uzturēšanās, vietas īre lielajā tehniskās palīdzības mašīnā "lielajām" rezerves daļām apt. 50 riepām + 2-3 dzinējiem u.tml., algas mehāniķiem u.t.t.

P.S.
Beigās Gaigals atzina, ka par 100% dalība 2012. gada Dakāras rallijā vēl nav apstiprināta, jo, ja neizdosies savākt finanses pilnā apmērā, tad šo projektu nāksies atlikt par vienu gadu, taču šobrīd izskatās, ka viss būs labi.

  +2 [+] [-]

, 2011-08-17 10:42, pirms 13 gadiem
Nu jā profesionāli motorsportaa bez 100 stabiem dariit nav ko

     [+] [-]

, 2011-08-17 16:45, pirms 13 gadiem
njaa... biju cereejis ka arii finansiaali vinji kaukaa nedaudz pavilks bet nu arii tehnika un komanda ir ja ugana daudz.. veiksmi un tik uz priekshu

  +1 [+] [-]

, 2011-08-17 17:55, pirms 13 gadiem
dārgs prieks tā motobraukšana, bet gan jau atradīsies sponsori, kuri gribēs naudiņu izmazgāt... veiksmi!

     [+] [-]

, 2011-08-17 21:42, pirms 13 gadiem
visi zemnieki bimba,bet vinteri mierigi pa dakaru raknasies