Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Dakāras rallija organizatori ievieš papildus drošības pasākumus, ralliju atcelt neplāno

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Neskatoties uz Francijas ārlietu ministra komentāriem, Dakāras rallija organizatori paziņojuši, ka viņiem nav nodoma atcelt ralliju.

Jau ziņojām, ka 30. decembrī pie Donatello viesnīcas Džidā eksplodēja automašīna. Negadījuma rezultātā cieta Sodicars Racing komandas bagiju braucējs Filips Butrons, kurš Dakāras rallijā bija plānojis startēt jau devīto reizi. Sprādziena rezultātā sportists guva ļoti nopietnu kājas traumu.

Savainotā Butrona stūrmanis Majels Barbets intervijā atklāja, ka tobrīd bez viņiem abiem automašīnā atradās vēl četri komandas locekļi. Pēc sprādziena Butrons pārcieta vairākas operācijas, kā arī viņš tika ievietots mākslīgi izraisītā komā.

"Mēs vispār negaidījām tādu iznākumu, jo mēs ieradāmies uz šo ralliju, lai izklaidētos," sacīja Majels Barbets. "Mēs kā parasti izbraucām no viesnīcas, lai dotos uz bivoku un sagatavotu savu automašīnu. Mēs mašīnā bijām seši, tāpēc mašīnā valdīja laba atmosfēra. Bijām nobraukuši aptuveni 500 metrus, kad sekoja sprādziens. Mums nebija ne jausmas, kas notika, bet bija milzīgs sprādziens. Pēc tam notika tas, ka sprādziena brīdī bijām uz mašīnas jumta."

Pēc sākotnējā šoka Barbetam un vēl četriem cilvēkiem izdevās izkļūt no automašīnas, bet Butrons joprojām bija iesprūdis automašīnā. ''Es īsti nezināju, ko darīt, jo viņam diezgan stipri asiņoja kāja. Un tad automašīna aizdegās. Pirms izkāpu ārā, dzirdēju, kā Filips man saka: "Maijē, tev mani vajag izvilkt ārā".''

"Tad sapratu, ka viņš ir ievainots, tāpēc mēs pieci izkļuvām ārā. Mēs visi bijām šokēti. Sapratu, ka Filips ir cietis nopietnāk. Atvēru durvis un redzēju, ka viņa kājas ir ļoti smagi ievainotas. Sākotnēji domāju viņu atstāt mašīnā, lai viņu nepārvietotu, jo īsti nezināju, ko darīt, jo viņš diezgan stipri asiņoja. Bet tad automašīna aizdegās, tāpēc mēs nolēmām viņu izcelt ārā, lai nogādātu drošībā un parūpētos par viņu ārpus automašīnas."

Barbets piebilda, ka viņš zināja, ka kaut kas nav kārtībā, ņemot vērā sprādziena spēku un to, ka ap sešu cilvēku grupu nebija citu automašīnu.

Pēc sprādziena Francijas pretterorisma aģentūra (PNA) sāka izmeklēšanu par iespējamu teroraktu, un arī Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Le Driāns atsevišķā intervijā sacīja, ka nevar izslēgt, ka sprādziens bija teroristu uzbrukums. Viņš piebilda, ka sacensību pārtraukšana būtu piesardzīgs lēmums.

"Mēs esam domājuši, ka varbūt ir vērts atcelt šo ralliju, bet organizatori nolēmuši to turpināt. Šajā gadījumā ir jābūt ļoti piesardzīgiem. Vismaz vajadzētu būt pastiprinātai aizsardzībai, kas, manuprāt, ir ieviesta, bet jautājumi joprojām ir aktuāli."

Vēlāk Dakāras rallija direktors Deivids Kastera paziņoja, ka, neraugoties uz Francijas ārlietu ministra komentāriem, organizatoriem nav nodoma atcelt ralliju.

"Šobrīd nē, jo izmeklēšana joprojām turpinās," Francijas televīzijā sacīja Deivids Kastera. "Kā pareizi teica ministrs, jautājums ir par to, kas notika tajā dienā. Tas ir jautājums, uz kuru mēs vēlētos, lai šodien spētu atbildēt Filipam un viņa ģimenei.''

"Mēs esam ieviesuši daudz papildu drošības pasākumu, saskaņojot tos ar Saūda Arābijas iestādēm. To var redzēt viesnīcās, bivokā, ap bivoku, ātrumposma startā un finišā. Tas viss, lai uzturētu optimālu drošības līmeni. Mēs uzdodam sev daudz jautājumu, bet, kamēr nesaņemsim atbildes, mēs neizdarīsim nekādus secinājumus. Pagaidām mēs pabeigsim šo ralliju un tad redzēsim."

''Esmu ļoti sarūgtināts. Pirms divām dienām runāju ar Filipu. Pirmais, kas man jāsaka, ir tas, ka viņš ir vienreizējs puisis. Biju pārsteigts, runājot ar viņu. Man ir ļoti skumji.''

"Mēs organizējam sporta pasākumu, kura mērķis ir gūt prieku, izdzīvot kaislības un nekādā gadījumā nekļūt par uzbrukumu upuriem. Esmu dziļi sarūgtināts, un manas domas visu laiku ir ar Filipu. Mēs centīsimies palikt veseli un cīnīsimies, lai sports būtu svarīgāks par visu pārējo," nobeidz Kastera.

Taču šis nav vienīgais šāds gadījums. Twitter atrodams ieraksts, ka ''Butrons nav vienīgais upuris. Tikai dienu vēlāk liesmas iznīcināja Kamēlijas Liparoti atbalsta kravas automašīnu. Kravas automašīnas vadītājs, kurš zaudēja visas savas mantas (ieskaitot pasi), atklāja, ka pirms liesmu parādīšanās viņš esot dzirdējis sprādzienu.