Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Dakaras rallijā lietuviešu komandai palīdzīgu roku sniegs latviešu mehāniķis Kristaps Ulmis

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Dakaras rallijā lietuviešu komandai palīdzīgu roku sniegs latviešu mehāniķis Kristaps Ulmis
Kristaps Ulmis. Foto: EKS RX

Pēc tam, kad lietuviešu pilota Vaidotas Žalas komandā pirms došanās uz Dakaras ralliju diviem mehāniķiem tika konstatēta saslimšana ar ''Covid-19'', tika meklēti viņu aizvietotāji. Kļuvis zināms, ka viens no galvenajiem Žalas mehāniķiem būs latvietis Kristaps Ulmis.

Ziemassvētki ir pārsteiguma laiks, un pie negaidīta pārsteiguma aizvadītajos Ziemassvētkos tika viens no labākajiem latviešu autosporta mehāniķiem Kristaps Ulmis.

Jau ziņojām, ka vairākiem lietuviešiem, kas nesen devās uz Dakaras ralliju, tika konstatētas pozitīvas ''Covid-19'' analīzes, kā rezultātā lietuviešu pilots Gintas Petrus bija spiests sev meklēt jaunu stūrmani, bet Vaidotas Žalas komanda pēdējās dienās bija spiesta sev meklēt divus jaunus mehāniķus.

Kā noskaidroja portāls Go4speed, tad viens no galvenajiem Žalas mehāniķiem būs latvietis Kristaps Ulmis, kurš pēdējos gados ir mehāniķis EKS komandā.

Par to, kā Kristaps no Ziemassvētku galda pāris stundu laikā nokļuva Lietuvā un jau gatavojas doties uz Saūda Arābiju, par to šajā stāstā.

Kristap, uzzināju, ka arī tu dosies uz Dakaras ralliju, lai arī sākotnēji tas neietilpa tavos plānos.
Jā, tā ir. Saņēmu zvanu no SRT komandas Artūra Priednieka, kuram ir kontakti ar Vaidotu Žalu. Kopā ar Artūru esam strādājuši vairākos projektos, tāpēc viņš man arī piedāvāja šo iespēju kļūt par Žalas mehāniķi. Viņš zina, kāds es esmu cilvēks un ko protu. Patīkami, ka ar savu darbu tieku pamanīts.

Ilgi domāji vai piekrist?
Nebija jau ilgi ko domāt (smejas). Daudz kas dzīvē ir piedzīvots, bet saņemt piedāvājumu doties uz Dakaras ralliju apmēram 24 stundas pirms iekāpšanas lidmašīnā vēl nebiju saņēmis. Piektdien (25.12.) piecos vakarā ar Žalu novienojāmies par visām lietām un sestdien plkst. 10:00 no rīta man jau bija jābūt Viļņā uz ''Covid-19'' testu. Šobrīd (saruna notika sestdien ap plkst. 12:00) atrodos viesnīcā tā saucamajā pašizolācijā, lai uzzinātu ''Covid-19'' atbildi (sestdienas vakarā Kristaps paziņoja, ka tests bija negatīvs un viņš var doties ar komandu uz Dakaras ralliju).

Tu jau zini, kādi būs tavi pienākumi?
Galvenais, protams, lai mašīna būtu braucama. Pilnīgi līdz galam vēl savus pienākumus nezinu, bet, cik sapratu, tad Žalas komandas diviem mehāniķiem bija pozitīvas analīzes. Cik sapratu, tad viņi abi arī bija tie vadošie mehāniķi, bet trešais cilvēks, kas pieslēgts komandai, nav īsti mehāniķis, bet vairāk palīgs. Līdz ar to man būs jāskrūvē Žalas automašīna.

Cik liela būs Žalas Dakaras rallija komanda?
Ja godīgi, tad ar Žalu līdz šim esmu runājis tikai par telefonu, sarakstījies īsziņās. Veicot ''Covid-19'' testu, satiku otru mehāniķi, ar kuru piecas minūtes arī parunāju. Cik saprotu, tad kopā, ieskaitot mediju pārstāvjus, mēs būsim nedaudz vairāk par desmit cilvēkiem.

Atbildīgs pienākums tev.
Jā, bet, ja es to daru jau 20 gadus, tad zināšanas kaut kādas pa šo laiku ir uzkrātas. Jā, mašīna man būs jauna, bet savā veidā viņas visas ir līdzīgas. Dakaras rallijā esmu bijis, tāpēc zinu, kas mani varētu sagaidīt. Bet, protams, šī būs jauna pieredze un patīkama izraušanās no ikdienas (rallijkrosa), kur tu jau visu pazīsti, zini. Tagad atkal būšu izsviests no savas komforta zonas, kas dos jaunas emocijas.

Cik viegli vai grūti ir no vienām sporta mašīnām tā uzreiz pārslēgties uz citām?
Cik sapratu no tā sava otra mehāniķa, tad Lietuvā visi zini OsCar automašīnas, ar kurām man ir bijusi liela saskarsme. Idejiski visas Dakaras automašīnas ir vienādas. Jā, tagad, iespējams, ir labākas detaļas, bet mašīnas uzbūves ideja ir viena un tā pati. Tas otrs mehāniķis ir izgājis X-Raid rūpnīcā kursus, tāpēc viņš man jau atsūtīja, kas ietilpst ikdienas pārbaudes darbos, kam jāpievērš lielāka uzmanība u.t.t. Līdz ar to es jau tagad lēnām iepazīstu šīs mašīnas uzbūvi. Arī viņš ir ieinteresēts, lai es maksimāli labi būtu lietas kursā par šo automašīnu un lai mums izdotos kopā ātri un precīzi paveikt visus uzdevumus.

Cik zinu, tad Dakaras rallijā kā mehāniķis esi bijis arī iepriekš.
Jā, šis man būs jau ceturtais Dakaras rallijs. Pēdējos četrus gadus biju izlaidis, jo strādāju pasaules rallijkrosa čempionātā EKS komandā. Pēdējo reizi, kad biju Dakaras rallijā, tad biju sevi iztukšojis un pacietības mērs bija pilns. Biju pamēģinājis un man tas patika. Sapratu, kas tas īsti ir, taču vairākus gadus no vietas tas palika nedaudz nogurdinoši. Tie paši Ziemassvētki, Jaunais gads prom no ģimenes, draugiem. Arī gulēšana teltīs, kad naktī varēja būt mīnuss grādi. Tas viss toreiz lika pieņemt lēmumu paņemt pauzi. Taču, kad rallijs pārcēlās uz Argentīnu un tagad uz Saūda Arābiju, tad iezagās doma, ka labprāt gribētu kaut kad atkal aizbraukt uz Dakaras ralliju. Un še ku re ku pirmajos Ziemassvētkos no debesīm nokrita piedāvājums, kuram arī piekritu.

Pēdējos gados strādā Matiasa Ekstroma komandā. Cik ilgi tu tur jau esi kā mehāniķis?
2017.gadā EKS komandā strādāju pie Reiņa Nitiša mašīnas, 2018.gadā biju Andreasa Bakeruda otrais mehāniķis, bet 2019.gadā biju jau Bakeruda galvenais mehāniķis. Šogad pasaules RX čempionātā biju Ekstroma galvenais mehāniķis.

Izmantotie resursi:
Sākums - Go4speed