Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

''Pīlādžu kausā 2010'' ātrākais D.Ivanovs, uz pjedestāla arī brāļi Vinteri

''Pīlādžu kausā 2010'' ātrākais D.Ivanovs, uz pjedestāla arī brāļi Vinteri
Foto: Iveta Kaminska

Svētdien, 6. jūnijā, jau sesto reizi Stelpes moto trasē norisinājās “Pīlādžu kauss 2010”, kur uz starta stājās 126 sportisti.

Pārliecinošas uzvaras savās klasēs izcīnīja Krists Janiselis (MX65, K.Serģa motoklubs), Kārlis Sabulis (MX85, Motodroms), Gatis Atvars (Iesācēji, Bieriņi), Einārs Vinters (Seniori), Atis Alžāns (Veterāni, Bieriņi), Inga Pīlādze (Dāmas, Pīlādzis TSK), Didzis Gorbenko (H14, CAMK Latgale), lietuvietis Nerijus Sipavičius (H30), Edgars Meņģelis (Kvadri Iesācēji, Rodeo), igaunis Meelis Jurgenson (Kvadri Open), Dāvis Ivanovs (MX2, Moto X), Jānis Kārkliņš (A2), Leons Kozlovskis (MX1, Motosports RT) un Raivis Elksnis (A1, CAMK Latgale).

Šajā gadā “Pīlādžu kauss” pirmo reizi tika organizēts kā sadraudzības sacensības ar Lietuvu, un šis bija pirmais posms. Arī trase šoreiz bija pārveidota un virziens bija pretējs kā līdz šim pierasts. Neskatoties uz to, lielākā daļa sportistu atzina, ka ātrums esot bijis lielāks un šāda trases konfigurācija patīk pat labāk.

MX65 klasē pirmo braucienu pārliecinoši uzvarēja Krists Janiselis (K.Serģa motoklubs), aiz sevis atstājot Dmitriju Goršanovu (CAMK Latgale) un Raineru Žuku (Elkšņi). Otrais brauciens Kristam sākās ar kritienu un kūleņiem. Lai arī Janiselis ar katru apli samazināja atstarpi līdz priekšā braucošajam Žukam, tomēr apsteigt viņu neizdevās, bet ar šo rezultātu pietika, lai kopvērtējumā Krists Janiselis kāptu uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena. Priecīgs par uzvaru otrajā braucienā un izcīnīto sudrabu bija arī Rainers Žuks, trešais Dmitrijs Goršanovs.

MX85 klasē abi braucieni aizritēja līdzīgi. Kārlis Sabulis (Motodroms) līdera pozīciju neatdeva ne mirkli un uzvarēja pārliecinoši, par gandrīz pusminūti apsteidzot otrās vietas ieguvēju Rihardu Ginteru (VV Moto Racing Team). Trešo vietu abos braucienos ar trīs sekunžu atstarpi izcīnīja Riharda komandas biedrs Uldis Spulle (VV Moto Racing Team). Otrā brauciena beigās viņu gan sāka apdraudēt Kristers Drevinskis no Bieriņu motokluba, bet Uldis izrādījās ātrāks.

Arī Iesācēju klasē pirmās vietas ieguvējs Gatis Atvars (Bieriņi) konkurentiem ne mirkli nedeva cerības uz līdera pozīciju. Par sudrabu nācās pacīnīties lietuvietim Deividas Baranauskim. Lielākā mačošanās viņam bija ar Mārtiņu Segliņu (Ļitvinova Motosporta klubs), kuram nepaveicās pirmajā braucienā, kritiens līkumā un saliekta stūre, kam sekoja izstāšanās. Lai arī otrajā braucienā Mārtiņš Segliņš izcīnīja trešo vietu, kopvērtējumā viņam tikai sestais rezultāts. Sacensībās uz trešo vietu šajā klasē pakāpās Rinalds Grasis (CAMK Latgale), kuram pietika ar ceturto vietu abos braucienos.

Senioru klasē ar ļoti pārliecinošu pārsvaru finišēja Dakāras maratonrallija braucējs Einārs Vinters, otrajā vietā atstājot lietuvieti Egidijus Maciunas, bet trešajā Igoru Povaru (Bieriņi).

Veterānu klasē ļoti labu sniegumu šogad rāda Atis Alžāns (Bieriņi), izcīnot visas pirmās vietas gan Latvijas čempionāta trijos posmos, gan arī svētdien Pīlādžu kausā. Arī sudrabs tradicionāli tiek Ivaram Blaževicam (Gaujas Kauss MX Team), bet trešajā vietā nu jau vairākas sacensības pēc kārtas turas Vilnis Jenčs (Motosports RT).

Dāmu klasē vienīgā dalībniece Inga Pīlādze (Pīlādzis TSK) turējās godam. Apvienotajā braucienā Veterāni, Seniori un Dāmas spēcīgajā 17 vīriešu konkurencē Inga pirmajā braucienā finišēja astotajā vietā, bet otrajā braucienā vienpadsmitajā.

H14 klasē skaistu uzvaru izcīnīja Didzis Gorbenko (CAMK Latgale), kuram vienlaicīgi bija jācīnās gan ar sīvāko konkurentu Reini Čudarānu (Suzuki Latvia), otrās vietas ieguvēju, gan Pīlādžu trases līkumu, kurā Didzim gadās zaudēt līdera pozīciju jau kuro reizi. Tāpēc otrajā braucienā Gorbenko bija ļoti uzmanīgs un svinēja uzvaru. Neveiksmīgs otrā brauciena sākums bija Andrim Hohlačovam un trešo vietu nācās atdot Aivaram Apeinānam (Bieriņi).

H30 klasē spēcīgāks izrādījās lietuvietis Nerijus Sipavičius, bet sudrabu godam izcīnīja Intars Janbergs (Saldus Motoklubs), kurš otrajā braucienā lietuvietim izrādīja sīvu konkurenci, finišējot tikai 1,031 sekundi aiz viņa. Trešajā vietā Edijs Siliņš (Gaujas Kauss MX Team).

Kvadri Iesācēji klasē Edgaram Meņģelim (Rodeo) šobrīd nav līdzvērtīgu konkurentu. Abus braucienus viņš finišēja ar milzīgu pārsvaru. Interesanta cīņa izvērtās par otro un trešo vietu, kur abus braucienus gandrīz blakus aizvadīja Kristaps Smiltnieks (Rodeo) un Valērijs Kuzmins (Gulbenes Moto), attiecīgi sadalot sudrabu un bronzu.

Kvadri Open klasē tehniskas problēmas pirmajā aplī piemeklēja Kristapu Meņģeli (Rodeo) un nācās izstāties. Otro braucienu viņš uzvarēja pārliecinoši un kopvērtējumā kāpa uz goda pjedestāla trešā pakāpiena. Ar uzvaru pirmajā braucienā un trešo vietu otrajā pietika igaunim Melim Jurgensonam, lai uzgavilētu par pirmo vietu kopvērtējumā. Trešā vieta Rinaldam Dišleram-Kirilko (CAMK Latgale), kur pirmajā braucienā pietrūka nedaudz vairāk kā sekunde līdz otrajai vietai, toties otrajā braucienā Rinalds izcēla startu un otrā vieta nesa sudrabu kopvērtējumā.

Apvienotajā braucienā MX1, MX2, A1 un A2 klasēs pie starta barjeras stājās 23 sportisti. Sacīkstēs un arī savā klasē MX2 pārliecinoši ātrākais bija Dāvis Ivanovs (Moto X), kurš priecēja skatītājs ar virtuozi izpildītiem lēcieniem tramplīnos. Nu jau ierasts, ka otrajā vietā seko Toms Macuks (Rodeo), bet trešajā Vairis Aleksējevs no SK Dako Ziemeļvidzemes.

MX1 klasē uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena kāpa motokrosa vecmeistars Leons Kozlovskis (Motosports RT), kurš apvienotajā braucienā finišēja ceturtais un trešais. Pirmā brauciena līderis MX1 klasē lietuviešu braucējs Vitautas Bučas otrā brauciena sākumā smagi krita un izstājās, bet pēc jaunajiem noteikumiem ar startu pietika, lai gūtu punktus un kopvērtējumā izcīnītu sudrabu. Trešajā vietā spēcīgais Dakāras maratonrallija dalībnieks Jānis Vinters, kurš atkal atgriezies motokrosa trasē pēc pārciestajām smagajām traumām.

A1 klasē abus braucienus uzvarēja Raivis Elksnis (CAMK Latgale), otrajā vietā Toms Bušmanis (Bieriņi), kurš gan veiksmīgi izcēla startu, bet mazliet pietrūka meistarības, lai tempu izturētu līdz finišam. Trešajā vietā Oskars Urbanovičs (Alate TC), kuram labs izdevās otrais brauciens, līdz arī to bronza.

A2 klasē abos braucienos vietas tika sadalītas vienādi – ātrākais Jānis Kārkliņš, otrais Kārlis Sabulis, kurš pirmo reizi brauca ar lielo motociklu un prata sadalīt spēkus četriem braucieniem, jo startēja divās klasēs. Trešajā vietā enduro braucējs Kristians Evarsons (Valdlauči), kuram tas bija pirmais izcīnītais kauss motokrosā.

Otrais šīs sadraudzību sacensību posms notiks 14.augustā Biržos, kuru organizē moto klubs “Agaras”.

Informāciju sagatavoja:
Iveta Kaminska, Žurnāla “AutoEuro” redaktore-izdevēja

Sacensību video apskats