Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Bijušais F1 pilots: "Marko attieksmes dēļ man ir psiholoģiska trauma"

Juris Grīns
Juris Grīns

Bijušais F1 pilots: "Marko attieksmes dēļ man ir psiholoģiska trauma"
Haime Algersuari un Helmuts Marko. Foto: Motorsport.com

Kādreizējais "Formula 1" pilots Haime Algersuari kādā intervijā atklāti izteicies par savu nelāgo pieredzi esot "Red Bull" programmā. Lai gan ar tās palīdzību kataloniešu sportistam bija iespēja kādu laiku startēt F1 čempionātā, viņš atzīst, ka Helmuta Marko attieksme esot bijusi faktiski nepanesama.

F1 sacīkstēs Algersuari startēja no 2009. līdz 2011. gadam, pārstāvot "Toro Rosso" vienību. Pēc tam viņš zaudēja vietu "Red Bull" junioru programmā un nākamās sezonas pavadīja testpilota amatā. Vēlāk pilots uzsāka startus "Formula E" seriālā, bet 2015. gada Maskavas posma nedēļas nogalē noģība. Bija skaidrs, ka karjerai jāliek punkts.

"Es domāju, ka ķermenis ir dvēseles atspulgs," spāņu medijam "El Confidential" pastāstīja Algersuari. "Tas bija ļoti grūts gads. Es negribēju ceļot, negribēju doties uz sacīkstēm. No rītiem cēlos ar domu, ka negribu to visu darīt, man nesagādāja baudu uzvilkt galvā ķiveri un braukt sacīkstēs. Manī iekšā valdīja milzīgs sarūgtinājums, kas traucēja dzīvot. Manī mājoja naids, un tas nebija vērsts tikai pret Helmutu Marko un "Red Bull". Tas bija pret visu autosporta pasauli. Taču es negribēju dzīvot ar niknumu, ko no malas manī varēja novērot. Tagad es to redzu, kad palasu tā laika intervijas. Un tagad es sev saku, "tam puisim nebija taisnība". Ķermenis to visu uzņēma un vienā brīdī eksplodēja. Tas, kas notika Maskavā, bija fizisks brīdinājums. Nekad iepriekš nekas tāds nebija noticis. Man bija jāapstājas, jo es nejutos labi. Dzīvē bija nepieciešams restarts. Kopš tā brīža viss mainījās un tagad ir pavisam savādāk."

"Red Bull" vadība un jo īpaši Helmuts Marko uz Algersuari esot izdarījis tādu spiedienu, ka viņš joprojām nespēj tikt tam pāri.

"Kad guļu, man aizvien rādās savādi sapņi," saka bijušais pilots, kurš tagad darbojas mūzikas sfērā. "Tie ir no bezpalīdzības un sarūgtinājuma, ko deva nepiepildītās uz mani liktās cerības. No tā, ka redzēju Marko vienmēr dusmīgu un mani norakstošu. Tas radīja traumu, un esmu drošs, ka arī Buemi un daudzi citi ir gājuši cauri kam līdzīgam. Es neesmu spējis ar to tikt galā. Esmu veicis terapijas. Kad beidzu karjeru, vairāki psihologi centās palīdzēt man, lai es varu sākt dzīvi no jauna. Bet es gribēju spēt samierināties ar to un tikt pāri visam tam, ko esmu izdzīvojis. Pat tagad vēl man prātā nāk savādas lietas. Dažkārt pamostos it kā raudot, kad esmu veicis labu apli, bet ieraugu Marko dusmīgo seju. Un tā tas bija jau kopš 15 gadu vecuma."

Algersuari atklāj, ka tā arī nav saņēmis izskaidrojumu, kādēļ tika izmests no "Red Bull" programmas: "Kopš tā laika ar Marko vairs nekad neesmu ticies, lai arī gribētu. Atceros dienu, kad astoņos no rīta man piezvanīja Francs Tosts "Toro Rosso" komandas vadītājs, lai pateiktu, ka viņam ir sliktas ziņas, un "Red Bull" vairs nevarēs man palīdzēt. Tad viņš nometa klausuli, jo, kā šķita, vienkārši nevēlējās ar mani runāt. Nekavējoties zvanīju Marko. Jautāju viņam, vai tas ir kāds joks? "Tu dzirdēji, ko tev teica, vai ne?" Un tad vēl viņš teica, "es tur nevaru neko palīdzēt". Ir pagājuši gadi, bet tas man licis saprast, ka "Red Bull" nav tā, ka viena persona pieņem lēmumus. Tos pieņem cilvēku grupa, un šiem cilvēkiem katram ir dažādas intereses. Kļuva skaidrs, ka Marko nav tas, kurš izlemj, vismaz tā varēja noprast pēc viņa teiktā. Un tā bija pēdējā reize, kad ar viņu runāju. Kad strādāju par komentētāju BBC, tikai sasveicinājos ar viņu padokā, neko vairāk."

Visas F1 tiešraides šosezon skaties Viaplay platformā.

Izmantotie resursi:
F1 News, Live Race Coverage, Results &...