Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Kurš uzvarēs F1?

Man ir liels gods piedāvāt savu pirmssezonas apskatu pirmajā formulā, jo situācija šobrīd ir ļoti ieintriģēta, un neviens nevar paredzēt, kā būs. Pats sekoju formulai vairāk nekā 18 gadus un neesmu izlaidis praktiski nevienas sacīkstes, vienmēr esmu sekojis informācijai, kas notiek apkārt. Tieši tas mani ieintriģē visvairāk.

Cik labi sagatavojušās komandas?

Šobrīd ir lielākā intriga, kāda jebkad ir bijusi, jo neviens nevar precīzi pateikt, kādā stāvoklī atrodas katra mašīna. Vērtēt un prognozēt kaut ko var mēģināt vienīgi pēc tā, kas ticis rakstīts presē un kas runāts apkārt. Arī bukmeikeri šobrīd ir neziņā, jo ir aptuveni seši septiņi kandidāti uz iespējamo čempiontitulu. Parasti ir divas komandas, kurā ir līderis un ir otrs pilots, bet tagad neviens nevar saprast īsto situāciju. Skaidrs, ka starp favorītiem jāmin abas "Ferrari" formulas, tradicionāli tiek minēts Hamiltons, Alonso un abas "Toyota" un "BMW Sauber" formulas, skaļi sevi pieteikusi "Brawn" komanda. Speciālisti saka, ka visu izšķirs pirmās sacensības, kas parādīs patieso spēku samēru. Ja atskatāmies visus gadus no 2000. gada sezonas, tad tikai divās sacīkstēs Austrālijas "Grand Prix" nav uzvarējuši nākamie čempioni. Līdz ar to varam domāt, ka tas, kurš vinnēs šoreiz, par 80 procentiem būs čempions.

Kā komandas sagatavojušās sezonai? Kamēr neparādījās "Brawn", viss bija ļoti mierīgi. Favorītu statusā bija "Ferrari", "Toyota", "BMW" un varbūt nedaudz tālāk atpalika "Renault". Pēc "Brawn" parādīšanās neviens vairs nesaprot, kas notiek - testos komandai bija ātrākā mašīna. Cits jautājums - kas notiek testos, jo ir informācija, ka katra komanda savu patieso ātrumu cenšas slēpt līdz pat pēdējam brīdim. Komandas atradušas ļoti daudz dažādus jauninājumus. Komandas pēc iespējas ilgāk cenšas slēpt jaunumus, lai konkurenti nepaspētu noskatīties un šīs idejas arī mēģinātu izmantot.

Šobrīd pēc reitinga pirmie ir "Brawn", tad "Ferrari", trešā - "Toyota". Bet tas viss tikai pie nosacījuma, ja atļaus, tā saucamos, "difūzerus", pret ko iebildušas citas komandas. No septiņām komandām noteikti kāda iesniegs protestu, tā kā jau ir radies pirmais konfilkts. Stāsta, ka ar šiem "difūzeriem" var uzlabot apļa laiku par 0,5, pat 0,6 sekundēm, kas ir milzīga starpība. Vēl viens jautājums ir aktuāls - kādu iespaidu radīs KERS kinētiskā sistēma, kas dod papildus enerģiju. Ar tādām brauks "Renault", otrdien "Ferrari" paziņoja, ka tās lietos, jo labi parādījušas sevi testos, bet vēl domā "McLaren" un "BMW". Tā ir jauna lieta, un nevar paredzēt, kādu iespaidu tā atstās. Izskatās, ka uz ātrajiem posmiem tāda varētu palīdzēt, bet lēnajos - nē.

Mašīnas šodien vairāk atgādina nevis formulas, bet traktorus, un liels risks ir ar antispārniem, kas var lūzt, jo ir ļoti lieli. Ja antispārns lūzt, tad sagriežas arī visa aerodinamikas sistēma, līdz ar to nepieciešama spārna maiņa un tamlīdzīgi. Pagaidām nav saprotams, kā šie antispārni uzvedīsies un turēs slodzi,un pastāv ļoti liels risks.

Vieni saka, ka vissliktāk sezonai sagatavojusies "McLaren" komanda, savukārt citi saka, ka viņi vienkārši mānās, spēlē kaut kādas spēlītes un ka viņiem būs laba komanda. Skaidrs, ka, ja arī viņi patiešām slikti startēs, sezonas laikā noteikti kļūs arvien spēcīgāki, jo komandai ir liels budžets un iespējas. Atskatoties vēsturē, "McLaren" gājis dažādi - ir dominējuši, tad nokļuvuši bedrē.

Visi šie faktori piedod čempionāta startam lielu intrigu. Protams, vēl pati jaunākā lieta - punktu skaitīšanas sistēma. Mēs ar Jāni Janševicu strīdējāmies - viņš ir par to, lai būtu jaunā sistēma ar uzvaru skaitu, bet es domāju, ka šis jautājums ir jākārto paralēli. Jābūt kā senāk - pirmajai vietai punkti jādod daudz vairāk nekā otrajai vietai, un tas attīstītu visu formulu. FOTA šādu sistēmu arī ir ieteikusi, savukārt formulas vadībā, kur ir Moslijs un Eklstons, šobrīd demokrātijas nav nekādas. Šoreiz mēnesi prims sezonas paziņot par šādu noteikumu maiņu bija par vēlu, komandas protestēja un tas tika atsaukts, bet viņi cer uz nākamo sezonu jau ieviest jauno sistēmu. Katrā ziņā diskusijas par šo jautājumu noteikti vēl būs vairāk nekā vajag.

Citi saka, ka skatīties, kā formulas braukā savus 70 apļus, nav interesanti, bet tur ir tik daudz zemūdens akmeņu, stratēģiju, intrigu. Tieši šajā un mārketinga ziņā F1 ir sporta veids numur viens. No otras puses - cilvēki prognozē, ka līdz ar KERS ieviešanu būs iespējamas vairāk apdzīšanas. Lai gan tā līdz galam pat speciālisti nevar pateikt, kā tas iespaidos - pozitīvi vai negatīvi.

Prognozes

Šādā situācijā uzvarēs tas pilots, kurš labāk adaptēsies jaunajiem apstākļiem. Tāds pilots varētu būt Alonso, kurš tieši 2005. gadā aizvadīja teicamu sezonu un ieguva čempiontitulu, kad arī notika dažādas noteikumu maiņas. Tādu braucēju ir ļoti maz - Senna, Prosts, Šūmahers un tagad Alonso. Viņi ļoti daudz strādā ar mašīnu un jau pašā sākumā spēj pielāgot un noregulēt mašīnu tā, lai tā brauktu. Gluži kā mehāniķis, kurš var pateikt, kas mašīnai īsti vajadzīgs. Pilotiem, kuri to spēs, būs priekšrocība.

Sākumā šis faktors būs ļoti nozīmīgs un skaidrs, ka vēlāk jau viss nostabilizēsies. Komandas noteikti būs daudz, daudz līdzīgākas nekā pirms sezonas. Es ceru, ka katrā posmāi varētu būt cits uzvarētājs. Domāju, ka skatītāji būs krietni vairāk nekā iepriekš, jo intriga būs krietni lielāka.

Intriga noteikti būs tā, kuri piloti kļūs par favorītiem savās komandās - Masa vai Raikonens, Kubica vai Haidfelds, Bloks vai Trulli, Baričello vai Batons?

Austrālijā prognozē siltu un sausu laiku, bet, ja uzlīs lietus, tad tā būs smagākā loterija, kas pierādījās arī pagājušajā gadā - posmos ar lietu bija tīrākā loterija. Ja līs lietus, tad nevar zināt, kā uzvedīsis katra mašīna, jo formulas vēl ir zaļas un būs jāeksperimentē un jāsāk viss no nulles. Sezonu paredzu ļoti interesantu. Austrālijas posma uzvarētājam tomēr būs papildus spriedze un atbildība, ņemot vērā iepriekš minēto statistiku. Interesanti, ka sezona beigsies nevis Brazīlijā, bet Emirātos Abu Dabi trasē. Parasti Brazīlijā Masam un "Ferrari" bija psiholoģiskas priekšrocības, bet šogad tā nebūs. Protams, vēl nevar zināt, vai čempionāta uzvarētāja noskaidrošana būs jāatliek līdz pēdējam posmam. Sakarā ar to, ka vairs nav tik labu francūžu pilotu, Francijas posma vairs nav, toties sakarā ar Alonso lielo popularitāti divi posmi ir Spānijā. Pateicoties Hamiltonam, atstāja Silverstonas posmu.

Ieteiktu pirmās formulas skatītājiem sekot līdzi visam, kas notiek arī apkārt, jo šobrīd izskatās, ka katrs sīkums var pavērst situāciju pilnīgi citādi un varbūt pat izšķirt čempiontitulu. Atbalstu FOTA lēmumu atstāt veco punktu skaitīšanas sistēmu, jo pēdējos divos gados tā sevi ir pierādījusi, intriga bijusi līdz pat pēdējam posmam un, ja kaut ko jāmaina, tad tas jādara gadu iepriekš, lai komandas var sagatavoties.

Interesanti, ka tagad ekonomiskās krīzes laikā pieņemts lēmums, ka komandām uz nākamo sezonu būs jāsamazina budžetu, kas atkal pavērš jaunu intrigu - kā tas iespaidos katru komandu. Katru gadu rūpnīcām ir no jauna jāadaptējas, lai tehnoloģiski tiktu līdzi visam jaunajam, budžeta samazinājumiem u.t.t.

Mana prognoze ir tāda, ka Austrālijā uzvarēs Batons, bet čempiontitulu savā starpā mēģinās sadalīt "Ferrari" piloti un Alonso.

1 2 54 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +20 [+] [-]

, 2009-03-26 17:20, pirms 15 gadiem
Varbuut VV vajadzeetu par F1 ekspertu uz TV3 translaacijaam nevis to Heinsbergu+paaris kļūdas tekstaa bet tas nekas.

 +16 [+] [-]

, 2009-03-26 17:21, pirms 15 gadiem
Plata profila specialists

     [+] [-]

, 2009-03-26 17:22, pirms 15 gadiem
Schumahers.
Ja pa īstam domāju ka Massa parādīs kas ir kas

 +16 [+] [-]

, 2009-03-26 17:26, pirms 15 gadiem
Paldies par rakstu. Piekrītu, ka F1 ir ļoti aizraujoš. Pats ceru, ka Batons un Baričello izšaus, ja ne viņi, tad par ferrari!
Slēpts komentārs: mrdeeds

  +4 [+] [-]

, 2009-03-26 17:30, pirms 15 gadiem
Red Bull interesanti ka nekur netiek mineeti pie favoriitiem, es tomeer uzskatu ka Feteels jau nu tusees pa augshu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2009-03-26 17:35, pirms 15 gadiem
LuissH1 rakstīja: Wrong, aizmirsi Hamiltonu.
WRONG aizmirsi kadi izskatas maclaren pagaidam ...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-03-26 17:55, pirms 15 gadiem
uz pirmo posmu, ar jauniem vafiem un ja vel lietus... da tu neko nevar prognozet
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Veidenbaums

  +2 [+] [-]

, 2009-03-26 18:12, pirms 15 gadiem
Valters? Prognozē F1? Nopietni?

  +5 [+] [-]

, 2009-03-26 18:19, pirms 15 gadiem
Intriga noteikti būs tā, kuri piloti kļūs par favorītiem savās komandās - Masa vai Raikonens, Kubica vai Haidfelds, Bloks vai Trulli, Baričello vai Batons?

Domāju, Trulli nav nekādu izredžu pret Bloku Jēziņ, ar TĀDU pieredzi vismaz pilotu uzvārdus pareizi būtu iemacījies rakstīt.

  +8 [+] [-]

, 2009-03-26 18:22, pirms 15 gadiem
alexy rakstīja: Intriga noteikti būs tā, kuri piloti kļūs par favorītiem savās komandās - Masa vai Raikonens, Kubica vai Haidfelds, Bloks vai Trulli, Baričello vai Batons?

Domāju, Trulli nav nekādu izredžu pret Bloku Jēziņ, ar TĀDU pieredzi vismaz pilotu uzvārdus pareizi būtu iemacījies rakstīt.
Labi, labi! Nekļūdas tas, kas neko nedara!

  +5 [+] [-]

, 2009-03-26 18:23, pirms 15 gadiem
Krokodils rakstīja: Labi, labi! Nekļūdas tas, kas neko nedara!
Pilnīgi pareiz.
Raksts labs.

     [+] [-]

, 2009-03-26 18:27, pirms 15 gadiem
Krokodils rakstīja: Labi, labi! Nekļūdas tas, kas neko nedara!
Saprotu, bet tik un tā man nedod mieru - tā ir pārrakstīšanās kļūda vai viņš šo sportistu tiešām atpazīst kā Bloku.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2009-03-26 18:32, pirms 15 gadiem
Gauja,zāli ēdīsi? rakstīja: Interesē,vai arī pagājušogad biji par Hondu?
Pretī būs jautājums: ēm, kas ir Honda? Es zinu tikai Brawn

  +1 [+] [-]

, 2009-03-26 18:34, pirms 15 gadiem
Krokodils, 18:12, pirms 17 minūtēm, citēt
Valters? Prognozē F1? Nopietni?

Ja nezināji tad Valtera Kungs jau sen aizraujas ar F1 skatīšanos un analizēšanu

  +3 [+] [-]

, 2009-03-26 18:34, pirms 15 gadiem
gandriz visam piekritu, bet nevar pateikt ka titulu dalis ferrari piloti un alonso bet nepieminet hamiltonu. renault visus testus iet ar mclaren sans sana pa pedejam vietam, bet pie cempiona titula pretendentiem peiskatit vienas komandas lideri bet otras komandas lideri kuram ir apbrinojams talants, iepsejams lielakais talants kops sennas un sumahera paradsianas nepieskaitit.... nu sorry meistar, bet ta nevar!

  +2 [+] [-]

, 2009-03-26 18:37, pirms 15 gadiem
Veidenbaums rakstīja: reali no hamiltona jau nekaa ipasha tur nau..... vairaak stabilitaate ne braukshanas tehnika....
pagajusa gada italijas, monako, GB un belgijas gonkas redzeji??

  +1 [+] [-]

, 2009-03-26 18:47, pirms 15 gadiem
playthegame rakstīja: gandriz visam piekritu, bet nevar pateikt ka titulu dalis ferrari piloti un alonso bet nepieminet hamiltonu. renault visus testus iet ar mclaren sans sana pa pedejam vietam, bet pie cempiona titula pretendentiem peiskatit vienas komandas lideri bet otras komandas lideri kuram ir apbrinojams talants, iepsejams lielakais talants kops sennas un sumahera paradsianas nepieskaitit.... nu sorry meistar, bet ta nevar!
Ja skatas Pikē junioru un Hamiltonu tad jā, ja skatās Alonso un Hami tad nē, Alonso testos pa retam bija augsgalā vai turpat kaut kur, kamēr Maki līdz pēdējam brīdim bija sānos FI.
Hamiltonu nepieminēt šķiet visai dīvaini, nū par talantu...sogad redzēsim labāk

  -2 [+] [-]

, 2009-03-26 18:51, pirms 15 gadiem
ljoti daudz nelogjiski teikumi.. taadaa gruuti uztveramaa valodaa rakstiits.. vislaik ruastaas no vienas lietas uz otru, nepamet sajuuta, ka VV ir ko teikt, tik nemaak uzrakstiit taa, lai citi arii saprot!

P.s. varbuut tas tikai tapeec, ka iipashi F1 neesmu iedziljinaajies!

  +2 [+] [-]

, 2009-03-26 19:07, pirms 15 gadiem
karliss rakstīja: Ja skatas Pikē junioru un Hamiltonu tad jā, ja skatās Alonso un Hami tad nē, Alonso testos pa retam bija augsgalā vai turpat kaut kur, kamēr Maki līdz pēdējam brīdim bija sānos FI.
Hamiltonu nepieminēt šķiet visai dīvaini, nū par talantu...sogad redzēsim labāk
ja, briziem bija augstak un bija ari zemak. es gribeju salidzinat renault un mclaren speku samerus nevis alonso un hamiltona atrumus jo testos piloti strada pie atseviskam detalam un salidzinat laikus diviem dazadiem pilotiem nav prata darbs. par hamiltona talantu varejam parliecinaties jau pagaisgad monako, GB, italija un belgija. ir tada paruna ka isto talantu F1 piloti var paradit tikai lietus laika, kad pilotam ir jamak savladit formulu un atri braukt. atceries kautvai beligjas gp kad 5 aplus pirms finisa hamis no kimi atpalika 11 sek. mclaren fani ludza dievu lai saktu lit un tas piepildijas. divu(!!!) aplu laika hamis kimi parsvaru 11 sekundes sadeldeja lidz pedejam un ari apdzina. GB gp hamis savu tuvako konkurentu apdzina par 1 min. un 8 sek. monako gp hamja parsvars par tuvako sekotaju vel paris aplus pirms finisa bija vairak ka 40 sek. bet uzradas SC un parsvar saruka. piemeram man pilnigi pietiek argumentu lai teiktu ka hamiltonam ir milzu talants. ari zemakajos cempionatos hamis visus nema prieksa ka mazus bernelus. prestizakajas f3 sacikstes eiroserija hamis vienkarsi domineja uzvaredams vairak ka pusi no braucieniem.

  +1 [+] [-]

, 2009-03-26 19:20, pirms 15 gadiem
Es nesaku ka vinam nav talanta, manuprāt visiem F1 pilotiem jābūt talantam ja reiz vini tur ir nonākuši. F1 vēsturē savu vārdu vins jau ir atstājis un tas jau ko pierāda, bet to supermegapilotu par kādu vinu pataisa mediji es vel neesmu ieraudzijis, kā jau rakstiju iepriekšs, jaunie noteikumi cerams ļaus vairāk redzēt pilotu spējas un talantus, tad jau Hamja supertalants nekur nepazudīs

     [+] [-]

, 2009-03-26 19:46, pirms 15 gadiem
Šosezon mani piesaista Gloks, Raikonens un Kubica. Alonso tiešām varētu būt labs gads. Par makiem grūti spriest.
Man nez kāpēc liekas, ka no Brawn nekā nebūs.

  +1 [+] [-]

, 2009-03-26 19:54, pirms 15 gadiem
karliss rakstīja: Es nesaku ka vinam nav talanta, manuprāt visiem F1 pilotiem jābūt talantam ja reiz vini tur ir nonākuši. F1 vēsturē savu vārdu vins jau ir atstājis un tas jau ko pierāda, bet to supermegapilotu par kādu vinu pataisa mediji es vel neesmu ieraudzijis, kā jau rakstiju iepriekšs, jaunie noteikumi cerams ļaus vairāk redzēt pilotu spējas un talantus, tad jau Hamja supertalants nekur nepazudīs
zini, vari mani saukt par traku bet man ir tads ka tauta saka cuijs ka hamiltons sogad klus par cempionu. un si sajuta/parlieciba mani lidzsim vel nekad nav pievilusi. hamiltons ar katru gadu klust arvien stabilaks(varbut ta neizskatas bet hamis pedejo divu gadu laika ir bijis visstabilakais top pilots un sakrajis visvairak punktu) un ari atraks. vins so divu gadu laika ir izgajis cauri tadam grutibam/spiedienam ko lielaka dala no mums nekad nav piedzivojusi un nekad ari nepiedzivos. F1 sobrid ir vairaki tiesam loti talantigi piloti - hamis, kimi, alonso, kubica, fettels, bet ja kadam izdosies parspet sumahera rekordus tad domaju ka tas bus tiesi hamiltons, jo hamiltons ir dzimis lai uzvaret, dzimis lai butu labakais, lai sasniegtu visas iepsejamas virsotnes. parejie sie talantigi piloti ir tiesam atri, bet ne ar domu visur un vienmer but labakajiem. kubica, fettels, masa ir piloti kuri visiem ir draugi, mili un pukaini. ari sumahers un senna sakuma nebija tie popularakie F1 piloti citu pilotu starpa, sumahers vispar bija lecigs taka tads gailens un redz kas no vina sanaca. ari hamiltonam citu pilotu starpa ir tikai viens ists draugs rosbergs, bet F1 ir nevis draugu klubins bet cina par vietu zem saules un tiesi tadel hamis ir pakapi paraks par tadiem ka fettels vai kubica.
domaju ka valtera kungs man piekritis ka sads raksturs ka hamiltonam individualajos sporta veidos ir loti speciga trumpis.

     [+] [-]

, 2009-03-26 20:01, pirms 15 gadiem
Piekrītu gandrīz visam, bet nez, mans čujs saka būs Alonso un Kimi duelis gada beigās, bet to jau redzēsim. Un vienīgais Hamja trūkums ir nestabilitāte un speidienu vins tomer neiztur tik labi, bet tas laikam ar gadiem nāk, varbūt tagad kad Maki netiek uzskatīti par fovorītiem šis varēs izšaut, varbūt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 54 komentāri