Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Mūžībā devies pēdējais no piecdesmitajos gados uzvaras guvušajiem F1 pilotiem

Juris Grīns
Juris Grīns

Mūžībā devies pēdējais no piecdesmitajos gados uzvaras guvušajiem F1 pilotiem
Tonijs Brūkss. Foto: f1.com

90 gadu vecumā aizsaulē devies britu autosportists Tonijs Brūkss. Viņš bija pēdējais no vēl dzīvajiem F1 pilotiem, kurš bija uzvarējis pasaules čempionāta pirmsākumos pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados.

Ar autosportista karjeru Brūkss sāka nodarboties 1952. gadā, bet tobrīd vēl pavisam jaunajā F1 čempionātā debiju piedzīvoja 1956. gadā Silverstounas trasē ar BRM mašīnu, kad iestrēguša gāzes pedāļa dēļ piedzīvoja avāriju. Pirmie panākumi atnāca 1957. gadā "Vanwall" komandas sastāvā, kuras līderis bija Stērlings Moss. Monako trasē Brūkss finišēja otrais, neskatoties uz tehniskām problēmām, bet Lielbritānijas posmā tika pie pirmās uzvaras. Mosam radās tehniska ķibele un komanda iesauca tobrīd sestajā vietā braucošo Brūksu boksos, lai atdotu mašīnu pāriniekam. Moss finišēja pirmais, līdz ar to uzvaru sadalīja viņi abi, tāpat kā ieskaites punktus, ko piešķīra par pirmo vietu.

Lai gan Moss bija komandas vadošais pilots, 1958. gadā Brūkss jau kandidēja uz titulu. Viņš uzvarēja Spā-Frankošamps, Nirburgringas un Moncas trasēs. Vācijas posmā viņš apdzina "Ferrari" pilotus Maiku Hotornu un Pīteru Kolinsu, kurš, mēģinādams atgūt zaudēto, avarēja un gāja bojā. Hotorns paziņoja, ka pēc sezonas beigs F1 karjeru, bet togad vēl paspēja kļūt par čempionu. Moss bija otrais kopvērtējumā, bet Brūkss trešais, kamēr Konstruktoru kausā, kas togad notika pirmo reizi, "Vanwall" izdevās uzvarēt.

1959. gadā Brūkss pievienojās "Ferrari" un atkal pretendēja uz titulu. Viņam izdevās uzvarēt divos posmos, bet cīņā par pirmo vietu pārāks tomēr bija Džeks Brebems no "Cooper" vienības. Beļģijas posmu togad atcēla, bet Itālijā Brūksam bija problēmas ar sajūgu - ņemot vērā tehnikas īpatnības, šajās divās sacīkstēs viņam būtu bijušas labas izredzes uzvarēt un tad jau tituls varbūt būtu nonācis viņa rokās. Lai gan sportists startēja vēl divas sezonas, turpmāk vairs lielu panākumu nebija - Brūkss īsti nespēja sevi pierādīt ar mašīnām, kuru dzinējs iebūvēts aizmugurē.

Pēc tam, kad 2020. gadā mūžībā aizgāja Stērlings Moss, Tonijs Brūkss bija palicis pēdējais no dzīvajiem pilotiem, kurš guva uzvaras F1 čempionātā pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados. Kā zināms, čempionāts tiek rīkots kopš 1950. gada.

Tonija Brūksa karjera F1 čempionātā:

MašīnasBRM | Vanwall | Ferrari | Cooper
Starti38 (1956-1961)
Uzvaras6 (15.8%)
Pjedestāli10 (26.3%)
Pirmās starta vietas3 (7.9%)
Ātrākie apļi3 (7.9%)
Punkti75 (vidēji 1.97 punkti sacīkstē)
Finiši punktos15 (39.5%)
Starti no pirmās rindas11 (29.0%)
Izstāšanās19 (50.0%)