Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Igauņu jaunais rallija talants - no datorspēles līdz Junior WRC čempiontitulam

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Igauņu jaunais rallija talants - no datorspēles līdz Junior WRC čempiontitulam
Foto: fia.com

24 gadus vecais igauņu rallija braucējs Romets Jirgensons ierakstījis savu vārdu FIA Junior WRC vēstures grāmatās, pievienojoties tādiem pilotiem kā Sebastjans Ožjē, Sebastjans Lēbs un Kreigs Brīns, izcīnot FIA Junior WRC titulu ar otro vietu Akropoles rallijā Grieķijā.

2022.gadā FIA WRC3 Junior čempiontitulu ieguva cits igauņu braucējs Roberts Virves.

Jirgensons uz sezonas finālu ieradās kā līderis. Tā kā viņa tuvākie konkurenti piedzīvoja dažādas problēmas, Jirgensons svētdien rīkojās apdomīgi un brauca bez riska. Lai arī viņš finišēja minūti un sešas sekundes aiz rallija uzvarētāja Norberta Majora, ar to viņam pietika, lai kļūtu par Junior WRC čempionu!

Sportists sev nodrošināja ne tikai čempiontitulu, bet arī ieguva vērtīgo balvu – 2025. gadā dalību ar M-Sport komandas Ford Fiesta Rally2 automašīnu četros WRC2 Eiropas posmos. Tāpat sportistam būs paredzēti vērienīgi testi un atbalsts no riepu ražotāja Pirelli.

Atgādināsim, ka Jirgensona panākumi ir sasniegti, pateicoties FIA Rally Star talantu programmai, kurā viņš no e-Sports sacensībām nonāca rallija pasaules augstākajā līmenī. Jirgensons 2022. gada janvārī uzvarēja FIA Rally Star Eiropas finālā, pateicoties saviem sasniegumiem e-sporta turnīrā (WRC9 spēlē). Viņa uzvara kontinentālajā finālā nodrošināja viņam vietu FIA Rally Star 2023. gada sezonā. Pabeidzis šo gadu kā viens no četriem labākos rezultātus uzrādījušajiem braucējiem, Jirgensons 2024. gada sezonā pieteicās Junior WRC ar pilnu FIA un tās partneru, kā arī FIA Rally Star ekspertu komandas atbalstu.

Šīs sezonas piecos rallijos Jirgensons trīs Junior WRC posmos kāpa uz goda pjedestāla.

"Vēlos izteikt sirsnīgus apsveikumus Rometam Jirgensonam un viņa stūrmanim Sīmam Ojam par izcilo uzvaru, izcīnot FIA Junioru WRC titulu Akropoles rallijā. Šī uzvara apliecina ne tikai viņu prasmes un apņēmību, bet arī FIA Rally Star programmas spēku un panākumus, kuras mērķis ir atklāt un attīstīt jaunos motoru sporta talantus. FIA ir dziļi apņēmusies radīt iespējas jaunajiem braucējiem, un šis rezultāts izceļ šo iniciatīvu atbalsta nozīmīgumu. Rometa ceļš no FIA Rally Star programmas līdz kļūšanai par Junioru WRC čempionu kalpo kā iedvesmojošs piemērs tam, kā apņemšanās, iespējas un pareizs atbalsts var novest pie ievērojamiem panākumiem. Mēs ar nepacietību gaidām, kad redzēsim vēl vairāk daudzsološu braucēju augam un gūstam panākumus, un esmu pārliecināts, ka šis sasniegums iedvesmos nākamās rallija talantu paaudzes," saka FIA prezidents Mohameds Bens Sulajems.

Jāatzīmē, ka Jirgensona stāsts ir ievērojams ar to, ka viņš rallijā sāka braukt tikai 2022.gadā!

''Tas bija grūts izaicinājums. Ar katru šķērsli, kas mums Grieķijas WRC kādā brīdī tika likts priekšā – pārsistas riepas, akmeņi trasē, karstums, putekļi u.t.t., mēs to uzvarējām un nonācām līdz finišam ar čempiontitulu, tāpēc tas ir lieliski. Esmu visvairāk lepns par to, ka tik daudzi leģendāri braucēji ir uzvarējuši šajā kategorijā – Sebastjans Ožjē, Kreigs Brīns, Sebastjans Lēbs un daudzi citi. Būt viņu vidū ir tik patīkami, un man trūkst vārdu. Kā igaunis es cenšos palikt piezemēts, tāpēc WRC2 uztveršu kā mācību gadu. Kādā brīdī man būs jāparāda savs ātrums, bet nākamgad būs grūti sasniegt ko lielu. Darbs, ko mēs veicām pirms katra posma ar FIA Rally Star komandu, un tas, cik daudz mēs ieguldījām, tiešām padarīja atšķirību, bet arī mani personīgie sponsori, kas ļāva man piedalīties citās sacensībās starp Junior WRC posmiem, man ļoti palīdzēja,'' saka Romets Jirgensons.

''Ots Tanaks ir viens no maniem elkiem. Biju skatītājs Spānijas rallijā, kad viņš 2019. gadā kļuva par pasaules čempionu. Biju tas fans, kurš vicināja karogu, un tagad viņš šeit mani apsveic. Tas ir neprāts, bet es nebūtu šeit bez FIA Rally Star programmas, tāpēc liels paldies visiem.''

Atgādināsim, ka Jirgensos šī gada Alūksnes rallijā ar pilnpiedziņas ''Ford Fiesta Rally3'' izcīnīja 4.vietu absolūti.

  +1 [+] [-]

, 2024-09-11 11:35, pirms nedēļas
Gan jau zipāja Colin McRae rally 2.0 uz PS1 un sagatavojās.