Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Smiltenes autokrosam šobrīd pieteicies 21 sportists

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Smiltenes autokrosam šobrīd pieteicies 21 sportists
Foto: Autocross.lv

Mēneša beigās, 30. aprīlī, Smiltenē startēs Latvijas autokrosa čempionāts, bet 20. aprīlis ir pēdējā pieteikumu diena, lai bez sportiskajām sankcijām pieteiktos sacīkstei. Kas redzams dalībnieku sarakstos 12 dienas pirms termiņa beigām?

Lai gan dalībnieku sastāvs ne tuvu nav optimumam, klasēs vērojama laicīga šūpošanās un pāris klases jau ir tuvu sešu pieteikumu kvorumam un ieskaites “legalizācijai”. Straujāko izrāvienu veica Open 2500 klase, kurā jau labu laiku ir pieci dalībnieki. Tas saprotams, jo šī klase starpsezonā piedzīvoja vislielāko iekšējo un ārējo spiedienu, zem sitiena bija tās pastāvēšana, vai vismaz čempionāta statuss.

Pašlaik Open 2500 pieteikti visi trīs klases pērnā gada medaļnieki – Lauris Unāms, Jānis Dreimanis un Jānis Kozlovskis, arī ceturtās vietas ieguvējs Kristaps Ašmanis. Pērnie līderi parāda, ka viņiem ir svarīga klases pastāvēšana un labais tēls, par ko jebkam, kas Latvijas krosā ir apzīmēts ar “Open”, ir jāpacīnās. Savdabīgi, bet tieši čempiona Unāma pieteikums līdz šim sarūpējis vislielāko pārsteigumu, jo ziemas notikumi lika domāt, ka Lauris pametīs ne tikai Open 2500 klasi, bet pat autokrosu kopumā, dodoties rallijkrosa virzienā.

Pieteikts arī čempionāta debitants Gvido Saulītis. Jāatzīst, ka Gvido gadiem ilgā būšana autokrosa tuvumā pat nedaudz iemidzinājusi, tāpēc viņa debitanta statuss daudziem ir kā atklāsme.

Sasparojusies arī otra pēdējā gada laikā visbiežāk pieminētā klase 1600. Pieminēta, gluži kā Open, tieši dalībnieku skaita iespējamā trūkuma sakarā. Tomēr pirmssezonas tendences liek domāt, ka 1600 varētu pat pārspēt 2000 Super dalībnieku skaitu – vērosim, vai tas realizēsies.

Sarakstos klases viens no pamatiedzīvotājiem Jānis Grīnvalds, kurš ir gatavs uzsākt jau 11. sezonu klasē un čempionātā. Jānis Lideris gatavs jaunajai sezonai – ļoti iespējams,Jānis ir viens no medaļu pretendentiem. Jau esam apskatījuši, ka no 2000 Super klases uz 1600 kategoriju pārceļas Andis Ūtēns un, vismaz pēc šī saraksta spriežot, arī galvenais favorīts Rihards Dainis.

Pašlaik 2000 Super klasē rotājas tikai viens pieteikums – kaujas gatavībā čempionāta debitants Didzis Mirošņiks. Ziemā tieši šī kategorija kļuva par jauno “krīzes klasi”. Lai gan ziemā allaž viss šķiet briesmīgāk nekā vēlāk izrādās, pieteikumu dinamika pašlaik situāciju apstiprina.

Četri pieteikumi VAZ Klasika ieskaitē. Jau minēts debitants Armands Ķēniņš, ierindā arī klases regulārie dalībnieki Edijs Zimza, Andris Ozoliņš un Edgars Elsts. Līdz ar Arņa Odiņa un Imanta Kolomenska dezertēšanu klasē ceļš uz medaļām atbrīvojas vairākiem braucējiem..

B600 klase iepriekš jau apskatīta, bet pieteikumu veidā saņemtas ziņas no debitanta Edgara Zīverta, čempiona Jāņa Baumaņas, kā arī Renāra Vinokurova, kura karjera šogad sāksies jau trešo reizi desmit gadu laikā. Renārs krosā debitēja vienlaicīgi ar B600 klasi tās pirmajā sezonā 2008. gadā. Pirmajā čempionātā 2009. gadā Vinokurovs sasniedza pat bronzas medaļu un savu pagaidām vienīgo uzvaru pirmajā posmā Smiltenē. Panākumiem sekoja pauze līdz 2015. gadam, kad liepājnieks bija atvēzējies lieliem panākumiem, taču bija spiests konstatēt, ka kopvērtējumā gūta sestā vietā. Pērnā sezona atkal tika izlaista, jo Renāram uzradās interesanti darba pienākumi Gruzijā – vietējās autošosejas trases pārvaldība.

Latvijas kausa Open 4500 klasē pašlaik divi pieteikumi – Jānis Borševskis un Jānis Veģeris, tomēr skaidrs, ka gaidāmi papildinājumi. Kādi un, cik daudz, pagaidām gan precīzas nojautas nav.

Mini bagiju klasē pieteikts viens no sezonas galvenajiem favorītiem Markuss Ūtēns, kura komanda, cerams, būs atstājusi pērnās tehnikas neveiksmes aiz muguras. Savai debijai gatavojas arī Jānis Kozlovskis juniors, kura spēku samērs pašlaik nav nojaušams. Tiesa, pēdējos gados debitanti nav guvuši panākumus uzreiz, vajadzīgs laiks. Pašlaik neviena pieteikuma Baltijas Buggy 1600 klasē. Nebūs tā, ka neviena nebūs, taču pašlaik klases klusums ir mulsinošs.

Skaidrs, ka pieteikumu saraksti pildīsies pēdējās dienās. Šobrīd pieteikti mazāk nekā trešdaļa braucēju – 21. Smiltenes dalībnieku parka kopējais reģistrāciju skaits šobrīd ir 68, kas nozīmē, ka līdz reālajai kaujas situācijas izvērtēšanai mums vēl tālu!

Izmantotie resursi:
Autocross.lv