Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Edgars Siliņš uzvar bronzas klasē ''Red Bull Romaniacs 2022''

Reinis Aumeisters
Reinis Aumeisters

Edgars Siliņš uzvar bronzas klasē ''Red Bull Romaniacs 2022''
Goda pjedestāls. Foto: lamsf.lv

No 26. līdz 30. jūlijam Rumānijas pilsētā Sibiu, vēsturiskajā Transilvānijas reģionā aizvadīts Pasaules čempionāta posms hard enduro “Red Bull Romaniacs 2022”.

Prestižais un ekstrēmais hard enduro “Red Bull Romaniacs” pasākums pasaulē ir visgrūtākais hard enduro rallijs, kādu vien var iedomāties. Pasakainās dabas ainavas, stāvie kalni un klintis pa kurām sportistiem ir jātiek augšā un lejā, meži, upju gultnes un daudzi citi šķēršļi, kas piecu dienu garumā ir jāpārvar šī ekstrēmā posma cienītājiem.

Šogad pārliecinošu sniegumu trasē uzrādīja pieredzējušais un profesionālais enduro braucējs Edgars Siliņš (“Motosports Racing Team”), Bronzas klasē izcīnot godalgoto pirmo vietu. Viņš ir pirmais latvietis, kurš šajā smagajā, izaicnājumiem piepildītajā un piedzīvojumiem bagātajā hard enduro cīņā iegūst uzvaru.

Visi seši latviešu braucēji – Edgars Siliņš, Lauris Ermanis, Aivars Kukojs (“Motosports Racing Team”), Kārlis Reinfelds (“Adventure Team Latvia”), Edgars Vilcāns un Agris Biezais (“TECHSTRIVE RACING”) šogad startēja Bronzas klasē. Vienā dienā sportisti uz motocikla vidēji pavadīja 4 – 6 stundas, pieveicot teju 120 kilometrus. Pirmajā dienā sportisti pilsētā brauca prologu jeb kvalifikācijas braucienu, pārējās 4 dienas bija off road jeb braukšana pa dažāda veida bezceļiem – kalnu taciņām, stāvām nogāzēm, upju gultnēm un tml., ar katru dienu trases bija ar augstāku grūtības pakāpi. Šogad laikapstākļi bija daudz pateicīgāki kā iepriekšējos gadus, laiks bija silts un sacensību dienas samērā sausas.

Bronzas klases visspēcīgākais konkurents Edgars Siliņš atzīst, ka pēc uzvaras sajūtas ir fantastiskas. “Aizvadītas piecas “trakas” dienas uz motocikla. Gāja visādi, taču šoreiz uzvarēja mana stabilitāte. Jā, esmu pirmais un vienīgais latvietis, kurš ir uzvarējis un bijis TOP 3 “Red Bull Romaniacs”, par to esmu ļoti priecīgs un lepns nest Latvijas vārdu šāda mēroga sacensībās. Jau pirmajās dienās sapratu, ka esmu spējīgs pacīnīties par labu vietu, pat pjedestālu. Vajadzēja tikai nobraukt līdz galam un nepieļaut rupjas kļūdas, tas arī ļoti labi sanāca. Piedzīvoju dažus kritienus, bet motociklam tas neradīja lielus bojājumus. Šajā “gonkā” svarīgi ir nesatraumēties un nesabojāt tehniku, citādi sacensības ir beigušās,” stāsta Edgars Siliņš, kurš no sirds izbaudīja šīs piecas sacensību dienas.

“Emocijas ir lieliskas. Liels paldies mehāniķiem, tētim un Sandrim Kļaviņam, kas izdarīja visu, lai katru rītu viss būtu top līmenī un varētu būt maksimāli labs. Paldies atbalstītājiem un draugiem, kas juta līdzi un sūtīja laba vēlējumus,” tā Edgars Siliņš.

Bronzas klasē 14. vietā Lauris Ermanis. Viņš Rumānijā startē trešo reizi. “Šīs sacensības vispār nav vieglas. Tehniski šis bija salīdzinoši vieglāks gads, kā 2018. Iepriekšējās reizes, lai tiktu lejā pa stāvajām nogāzēm, kāpu nost no motocikla, šogad nevienu reizei nenokāpu. Nebija tik stāvi nobraucieni. Šogad arī pirmā off road diena bija vieglāka, nākamajās dienās lika klāt grūtības pakāpi. Fiziski tāpat bija grūti – agrie rīti, celāmies plkst. 4.30, pirms plkst. 7.00 starts, vēl bija jātiek līdz startam. Tas katru dienu bija citā vietā,” stāsta Lauris Ermanis. Arī šis gads nebija izņēmums, Lauris un vēl citi sportisti bija dabūjuši vēdera vīrusu. Šī iemesla dēļ otrā un trešā off road diena viņam nebija viegla, jo fiziski nebija spēka.

Katru gadu Bronzas klasē ir visvairāk dalībnieku, šogad startēja 232 braucēji, konkurence bija samērā liela. Sacensībās startēja sportisti no 51 valsts. Pirmajā TOP 15 Bronzas klasē 3 latviešu un 3 igauņu sportisti. Liels prieks, ka Edgaram Siliņam izdevās uzvarēt! Ņemot vērā viņa pieredzi un visus pārējos apstākļus, neslēpšu, bet TOP 3 bija gaidāms. Menedžments un viss cits pārējais bija ļoti labs. Paldies Sandrim Kļaviņam un Siliņa tēvam, viņi nostrādāja godam. Lielos vilcienos viss bija labi, bez lielām tehniskām ķibelēm. Zinājām, ko vajag līdzi, kādas riepas izvēlēties. Katru gadu pieredze krājas un ir krietni mazāk negaidītas lietas un pārsteigumi. Es braucu izbaudīt šo pasākumu. Mans mērķis bija iekļūt TOP 20 un to arī paveicu,” tā par aizvadīto hard enduro posmu Rumānijā Lauris Ermanis.

Aivars Kukojs atklāja, ka šogad mērķis bija iebraukt TOP 20, ko arī veiksmīgi izdarīja un Bronzas klasē finišēja 15. vietā. “Šis bija mans ceturtais “Red Bull Romaniacs”. Es biju izlaidis 3 gadus un šogad startēju atkal. Šī nebija smagākā “gonka”, jo laikapstākļi mūs lutināja, trases bija sausas. 2018. gadā bija daudz smagāk. Protams, bija sarežģītas vietas, bet sausā laikā tehniski labi braucamas. Pieļāvu arī dažas kļūdas. Konkurence šogad bija “kosmiska” – visi bijušie un esošie Baltijas čempioni un vēl no citām valstīm. Kopā Bronzas klasē startēja 232 dalībnieki. Prieks par visiem latviešiem, kas nobrauca līdz finišam un, protams, liels prieks par komandas biedriem Edgaru ar debiju un 1.vietu un Lauri ar 14. vietu. Kopā mēs varam! Tiekamies jau 12.-14. augustā Latvijas mazajā Rumānijā “RocketBiker 2022” Dzirciemā,” tā Aivars Kukojs.

Kārlim Reinfeldam šīs bija pirmās “Red Bull Romaniacs” sacensības. Tas viņam bija kaut kas jauns. “Tas bija fiziski grūti, bija emocionāli sevi jāpārvar, jo traucoties pa tām trasēm, saprotot, cik tas ir reāli bīstami, nedaudz iezagās pat bailes, apzinājos to, cik ļoti jābūt uzmanīgam, lai mājās aizbrauktu vesels. Katrā ziņā tā bija ļoti interesanta pieredze. Kā saka pieredzējušies braucēji – “aizbrauksi uz Rumāniju un sapratīsi, kas ir kas.” Tā tiešām arī ir. Paguvu piedzīvot dažādas domas – kam man tas ir vajadzīgs, kāpēc to daru, tai pat laikā, spītīgi saprotu, ka ir jāiet līdz galam, ka tas ir mans mērķis, kas ir jāizpilda. Prieks un lielākās emocijas rodas pēc finiša. Tās emocijas, finišējot starp visiem dalībniekiem, ir neaprakstāmas. Tā sajūta ir tāda it kā būtu vinnējis čempionātu. Par rezultātu runājot, pirmajai reizei pietiekami labi, Bronzas klasē 62. vieta. Noteikti, ka varēju labāk, jo kopējais temps man bija ātrāks. Pirmajās dienās kļūdījos, ja vēlreiz braukšu, tad daudzas lietas jau zināšu, kā darīt savādāk un labāk. Tas noteikti uzlabotu kopējo rezultātu. Bija sevi jāpārvar, lai vispār finišētu, jo trešajā dienā bija grūti. Vēl organizators “sabiedēja” ar vēl grūtākiem posmiem trasē, tā jau bija gari, akmeņaini nobraucieni. Mazākais kritiens ir liela skāde motociklam. Kopumā, tie, kas grib sevi pārbraudīt, tad “Red Bull Romaniacs” ir īstā vieta,” saka Kārlis Reinfelds.

Arī Edgars Vilcāns šajā hard enduro posmā piedalījās pirmo reizi. “Sacensības patika, īpaši trases, kas šogad bija izveidotas. Katru dienu bija jānobrauc nedaudz vairāk par 100 km. Tas bija ļoti liels izaicinājums, jo līdz šim man nav bijusi pieredze braukt tik daudzus kilometrus. Trases kļuva ar katru dienu grūtākas un tehniskākas, tas ļāva pakāpeniski adaptēties. Man sarežģītākais bija akmeņainais reljefs un garie nobraucieni, kas lika kārtīgi iespringt. Neskatoties uz ne tik veiksmīgu sniegumu prologā, pirmajā off road dienā startēju no 121. vietas. Kopvērtējumā Bronzas klasē no 232 dalībniekiem, izcīnīju 69. vietu. Man šis ir ļoti labs rezultāts, jo konkurence bija ļoti spēcīga,” tā Edgars Vilcāns.

Agris Biezais: “Man šīs bija pimās “Red Bull Romaniacs” sacensības, kurās piedalos fiziski. Iepriekš biju sekojis līdzi. Pagājušā gada vasarā nolēmu, ka ir jābrauc, attiecīgi oktobrī reģistrējos un pusgadu iepriekš cītīgi gatavojos gan fiziksi, gan tehniski. Sacensības ļoti grūtas, tas bija gaidāms, taču, ka tās būs tik grūtas un tik intensīvas… Vēl cīņa ar sevi. Tas pirmajai reizei bija pārsteigums. Vidēji dienā kāpums bija 7000 m un aptuveni tikpat daudz lejā. Grūtākajās dienās bija virs 8000 m kāpums un tikpat daudz kritums. Tā bija katru dienu. Cik stāvi augšā, tikpat lejā. Stāvie nobraucieni bija visbīstamākie. Tajos bija viegli kļūdīties. Diemžēl arī es “izbaudīju” šo negatīvo pusi – stāvā nobraucienā kopā ar motociklu kritu, sasitu tehniku, stundas laikā izdevās to veiksmīgi saremontēt. Tas notika pirmajā off road dienā. Otrajā viss bija veiksmīgi, trešajā dienā pārsitu bremžu sļauciņu. Paliku bez bremzēm un nefinišēju. Neriskēju bez priekšējām bremzēm turpināt. Ceturtajā dienā – vairāk “skrienamais” gabals, arī tehniski uzbraucieni kalnā, lielā stāvumā. Tad arī galvā bija doma, ka obligāti ir jāfinišē un to arī izdarīju. Šajās sacensībās veiksmei ir ļoti liela nozīme. Laiks bija ļoti labs, sacensību laikā lietus nelija. Paldies visiem atbalstītājiem, ģimenei, maniem komandas biedriem no Latvijas par atbalstu un uzmundrinājumu.”

Bronzas klasē no 217 dalībniekiem, kuri finišēja:

1. vietā Edgars Siliņš (“Motosports Racing Team”)
14.vietā Lauris Ermanis (“Motosports Racing Team”)
15.vietā Aivars Kukojs (“Motosports Racing Team”)
62.vietā Kārlis Reinfelds (“Adventure Team Latvia”)
69.vietā Edgars Vilcāns (“TECHSTRIVE RACING”)
148.vietā Agris Biezais (“TECHSTRIVE RACING”)

Pilnie rezultāti: ŠEIT

Izmantotie resursi:
https://www.lamsf.lv/edgars-silins-...