Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3022, Did:0, useCase: 3

Vai Latvijai pirmoreiz būs spēlētājs PČ simboliskajā izlasē?

Rolands Eliņš

Vai Latvijai pirmoreiz būs spēlētājs PČ simboliskajā izlasē?
Artūrs Šilovs. Foto: Guntis Lazdāns/LHF

Svētdien noslēgsies pasaules čempionāts hokejā, un reizē ar medaļām tiks sadalīti arī individuāli apbalvojumi, kas šoreiz varētu būt aktuāli arī Latvijas izlases spēlētājiem - kā nekā, pirmoreiz iegūta vieta labāko četriniekā un parasti tiek ņemts vērā arī individuālo balvu sadalījumā.

Pasaules čempionāta simboliskās izlases sastāvā līdz šim nav bijis neviens Latvijas izlases spēlētājs, taču Helmuts Balderis šādu atzinību saņēma PSRS izlases sastāvā. Balderis ieguvis arī PČ labākā uzbrucēja balvu, kamēr Artūrs Irbe pirms 33 gadiem PSRS izlases rindās tika nosaukts par PČ labāko vārtsargu.

Tagad uz šo godu pieteicies cits Artūrs - Latvijas izlases pamatvārtsargs Artūrs Šilovs, kuram papildus savam sniegumam nāk klāt arī komandas paveiktais, proti, negaidīta iekļūšana pusfinālā. Šeit jāpaskaidro, ka IIHF pēc čempionāta apbalvos gan četrus turnīra labākos spēlētājus (katrā pozīcijā un visa turnīra MVP), kā arī noteiks turnīra simbolisko izlasi. Labākos spēlētājus noteiks turnīra rīkotāji, kamēr simboliskās izlases balsojumā piedalās akreditētie mediji.

Mediju centrā tika norādīts, ka tādu šoreiz ir apmēram 340, un viņi savas balsis var iesniegt līdz finālspēles pirmā perioda beigām. Tāpat mediji tiek aicināti savus spēlētājus izvēlēties, nedodot īpašu priekšroku savas valsts hokejistiem: "Balsojumi, kuros redzama skaidri izteikta labvēlība savas valsts pārstāvjiem, netiks ņemti vērā." Proti, latviešu žurnālistiem mēģināt sabalsot simboliskajā izlasē sešus Latvijas hokejistus nevajadzētu.

Vēsture rāda, ka simboliskajā izlasē bieži tiek iekļauti labāko komandu pārstāvji. Trīs iepriekšējos turnīros visos bija situācija, ka simboliskajā izlasē bija pārstāvētas visas četras pusfinālistes. Pirms tam 2018. gadā bija interesants balsojums - otro vietu ieguva Šveice, ceturtā bija Kanāda, bet abas palika bez sava pārstāvja simboliskajā izlasē, kur toties vieta atradās somam Sebastianam Āho. PČ2018 bija aktuāls Latvijai turnīra labākā vārtsarga sakarā, jo uz šo balvu argumentus varēja izvirzīt Elvis Merzļikins, taču to tomēr ieguva mājinieces Dānijas vārtsargs Frederiks Andersens.

Arī pirms 2018. gada bija biežas reizes, kad simboliskajā izlasē bija pārstāvētas tikai trīs vai pat tikai divas (2014. gadā) pusfinālistes. Taču PČ2023 tomēr nav gluži ikdienas situācija, jo pēc desmit gadu pārtraukuma, kad Šveice negaidot ieguva sudrabu, Latvija ir kļuvusi par pirmo komandu, kuras iekļūšana pusfinālā ir patiešām liels pārsteigums. Skatoties uz līdzīgiem gadījumiem, jāsecina, ka pārsteigumu autori attiecīgi atalgoti individuālo atzinību sakarā - 2013. gadā šveicietis Romāns Jozi bija turnīra MVP, 2012. gadā simboliskajā izlasē bija divi sudrabu ieguvušie Slovākijas spēlētāji, kamēr 2010. gadā simboliskajā izlasē bija divi Vācijas hokejisti, kuri turnīru pabeidza ceturtajā vietā.

Tiek piesaukts, ka IIHF turnīros šajos apbalvojumos "neaizmirst" arī mājniekus, un Latvijas hokejisti tam šoreiz kvalificējas par 50%. Praksē gan ir tā, ka iepriekšējos četros PČ simboliskajās izlasēs tikai vienreiz bija rīkotājvalsts pārstāvis, tiesa, tad tā pamatīgi - 2022. gada simboliskajā izlasē bija trīs somi, kuri kļuva par čempioniem. Jāpiemin arī tas, ka rīkotājvalsts mediji parasti akreditējas turnīram krietni aktīvāk nekā ārzemnieki, un arī šoreiz uz PČ2023 akreditējušies krietni vairāk Latvijas mediju nekā tad, ja turnīrs notiktu tālākā valstī.

Teju viss augstāk minētais gan ir tikai mērce, kamēr pamatēdiens tomēr ir pašu hokejistu sniegums. Latvijas izlases rezultātus noliegt nevar, tad atliek tikai vaicāt, kurš spēlētājs sevi licis pamanīt visvairāk. Viena acīmredzama kandidatūra ir Šilovs, kurš stājies vārtos katrā Latvijas izlases spēlē. Viņa statistika "uz papīra" gan nav tik fantastiska, lai acumirklī aizvērtu visiem balsotājiem muti - Šilovs pēc atvairīto metienu procenta ir septītajā vietā PČ.

Latvijas izlases "Top3" tika nosaukts arī Rodrigo Ābols un Kaspars Daugaviņš. Ābols ar pieciem vārtiem un septiņiem punktiem ir turnīra 17. rezultatīvākais spēlētājs, kamēr Daugaviņš ar sešiem punktiem ir 27. vietā. Savukārt izlases rezultatīvākais hokejists pirms bronzas mača ir Rūdolfs Balcers ar deviņiem punktiem (desmitā vieta turnīrā), kamēr Rihardam Bukartam ir astoņi punkti un 14. vieta.

"Galvenais iemesls, kādēļ Latvija pirmoreiz iekļuva pusfinālā, ir Artūrs Šilovs," sacīja hokeja apskatnieks Ulvis Brože. "Latvija kļuvusi par turnīra lielāko sensāciju, un uzvarā pār Zviedriju viņš bija neapšaubāmi galvenais varonis. Cerības iekļūt simboliskajā izlasē ir arī Balceram. Deviņi punkti deviņās spēlēs - jābūt godīgiem, nav tā, ka citu valstu žurnālisti līdz ceturtdaļfinālam īpaši pievērsa uzmanību Latvijas izlasei, un šajos balsojumos bieži vien lielāko nozīmi spēlē kailā statistika."

"Manuprāt, tikai Šilovs varētu tikt iekļauts simboliskajā izlasē," savu viedokli izteica "William Hill" totalizatora vadītājs Toms Bergmanis. "Lai gan Ābols un citi izlases līderi ir nospēlējuši ļoti augstā līmenī katru spēli, taču statistika viņiem nav tik izcila, lai būtu iekļauti simboliskajā izlasē. Taču vēl priekšā ir spēle par bronzu, un tā varētu uzlabot Šilova izredzes, jo tā parādīs, vai viņš var vienlīdz labi aizvadīt visu turnīru."

Pusfināls un bronzas spēle arī ir laiks, kad spēlēm ir lielāka auditorija mediju vidū - žurnālistiem no valstīm, kas nav tikušas pusfinālā, beidzot ir brīvākas rokas, lai pievērstu uzmanību arī kaut kam citam, ne tikai savas izlases nometnē notiekošajam. Līdz ar to Šilovs ar sniegumu pret Kanādu un Balcers ar savu skaisto vārtu guvumu pusfinālā varētu būt ievilkuši sev lielākus plusus, un šajā ziņā arī bronzas spēle būs nozīmīga.

Noderīgas lietas:

PČ jaunumi, komentāri un viedokļi
PČ kalendārs un rezultāti
MAXIMA prognožu spēle
WILLIAM HILL eksperti un prognozes
TIKKURILA kolorītākais Latvijas hokejists
Baudi PČ hokejā lielākajā sporta bārā Latvijā O'LEARYS

  +3 [+] [-]

, 2023-05-28 09:07, pirms gada
Ja Šilovam arī šodien būs spilgta spēle un piedevām izcīnītu Latvijai bronzu, 99,9%, ka atzītu par turnīra labāko vārtsargu.

  +1 [+] [-]

, 2023-05-28 11:50, pirms gada
9KK3 rakstīja: Ja Šilovam arī šodien būs spilgta spēle un piedevām izcīnītu Latvijai bronzu, 99,9%, ka atzītu par turnīra labāko vārtsargu.
Protams, priecātos par to, bet Vācijas vārtsargs ir ievedis savu Izlasi Finālā un ir ielaidis mazāk vārtus. Un ja balsojums jānodod līdz 1.per beigām tad nav nozīmes tam ka viņš finālā var ielaist kaut 10 vārtus.

  -1 [+] [-]

, 2023-05-28 12:55, pirms gada
kecbaja rakstīja: Protams, priecātos par to, bet Vācijas vārtsargs ir ievedis savu Izlasi Finālā un ir ielaidis mazāk vārtus. Un ja balsojums jānodod līdz 1.per beigām tad nav nozīmes tam ka viņš finālā var ielaist kaut 10 vārtus.
Šilova priekšroka šādā balsojumā ir tas, ka komanda, kā tāda ir vājāka, kā Vācija. Un Šilovs ir piedalījies visās spēlēs, nospēlējis par 56 minūtēm vairāk, tajā pašā laikā viņam ir par 69 seiviem vairāk. Tātad spēlējis par spēli vairāk, bet atvairījis 2 maču normu vairāk. Tur noteikti būs līdzīgs balsu skaits, bet Šiļa gāztie kalni ir lielāki.

     [+] [-]

, 2023-05-28 14:05, pirms gada
Labākais treneris ir čekistu aprietais Harijs!!!

     [+] [-]

, 2023-05-28 18:20, pirms gada
Šilovs noteikti ir viens no pretendentiem uz turnīra labākā vārtsarga titulu. Nezinu kā tur tiks vērtēti uzbrucēji un aizsargi, bet vismaz vienam no LV jābūt PČ simboliskajā pieciniekā.