Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2943, Did:0, useCase: 3

Fāzels: "Nožēloju, ka neizdevās sarīkot pasaules čempionātu Baltkrievijā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Fāzels: "Nožēloju, ka neizdevās sarīkot pasaules čempionātu Baltkrievijā"
Renē Fāzels un Vladimirs Putins 2021. gada 10. maijā Nakts hokeja līgas spēlē Sočos. Foto: AFP/Scanpix

Renē Fāzels negrib nosodīt Baltkrievijas režīmu un sūdzas par diskusiju kultūras trūkumu, atzīts Starptautiskās ledus hokeja federācijas prezidenta sarunā ar Šveices laikraksta "Neue Zürcher Zeitung" svētdienas izdevuma "NZZ am Sonntag" žurnālistu Nikolasu Bergeru.

Sportacentrs.com publicē interviju pilnā garumā.

Renē Fāzel, jūs nesen teicāt, ka atsaucāt pasaules čempionātu no Baltkrievijas tikai tāpēc, ka sajutāt pārāk lielu spiedienu no sponsoriem un pārāk daudz iejaucās politika. Ja tas būtu atkarīgs tikai no jums, spēles šobrīd notiktu Minskā. Kāpēc jums ir tik sarežģīti distancēties no autokrāta Aleksandra Lukašenko?
Ziniet, esmu dialoga piekritējs. Pasaulē pietrūkst savstarpēju sarunu un mani tas uztrauc. Piedzīvoju Auksto karu un pat tā laikā valdīja labāka savstarpējā sapratne: joprojām varēja apspriest dažādas lietas. Tas ir pazaudēts.

Mans mērķis bija mainīt situāciju, sarīkojot pasaules čempionātu Baltkrievijā, lai visas puses apsēstos pie viena galda. Tāds var būt sporta spēks. Gluži kā olimpiskais pamiers. Tas neizdevās un es to nožēloju. Nebiju naivs un daudz necerēju, taču vienreiz pamēģināt ir vērts.

Lukašenko daudz nedomā par dialogu – nupat viņš no lidmašīnas nolaupīja žurnālistu, kurš viņam nepatika (Romāns Protasevičs un viņa draudzene Sofija Sapega). Vai nevarat vienkārši pateikt: "Atzīstu, ka tas nestrādāja"?
Jo tas nav mans darbs. Neesmu politiķis, esmu Pasaules ledus hokeja federācijas prezidents. Man nav jāsaka: es vērtēju to tā vai citādi. Tas nenozīmē, ka piekrītu visam notiekošajam, gluži pretēji. Federācijai nav jāsaka, kas ir labi un slikti. Sporta organizācijai jābūt neitrālai. Mēs netaisām politiku. Tā arī jāpaliek. Citādi – uz kurieni mēs ejam?

Zināms, ka esat tuvs Lukašenko un Vladimiram Putinam. Jūsu klusēšana šķeļ.
Tā ir taisnība, ka esmu krievu draugs. “NZZ am Sonntag” ir rietumu pasaules draugs. Tas ir pieņemami, mums nav jāredz pasaule vienādi. Taču esmu pārsteigts, cik dažādi standarti tiek izmantoti. Pasaulē ir daudz vietu, kur pastāv netaisnība. Neviens nesaka: “Hei, Fāzel, tev jānosoda XY.”

Jūs īpaši regulāri atbalstāt Putinu, labestīgi izsakoties par viņu.
Jā, jo mani uztrauc, kādā gaismā viņš tiek attēlots. Vispārēji runājot, ikviens, kurš saskaras ar dažādām kultūrām un stāstiem, zina, par ko runāju. Viņa devums Krievijai ir milzīgs. Taču, kā jau teicu: nevēlos vairāk runāt par politiku.

Šonedēļ Rīgā (intervija "online" versijā tika publicēta sestdienas, 29. maija, vakarā; drukātais izdevums 30. maijā) jūs saķildojāties ar mēru, kurš protesta vārdā noņēma Baltkrievijas oficiālo karogu.
Jā, jo tas bija nepieņemami. Kādu signālu tas raida? Kāds sakars tam ar ledus hokeja valstsvienību? Tai (reakcijai) nav nekāda sakara ar Baltkrieviju. Mums jāaizsargā sevi pret šādiem populistu vēstījumiem jebkurā nācijā – Šveicē, ASV, Izraēlā. Mēs teicām: uzlieciet karogu atpakaļ, vai noņemiet arī IIHF karogu – jo nevaram nostāties aiz tā,

Tagad tur nav redzams arī IIHF karogs.
Tā vienkārši ir. Varam ar to sadzīvot. Zināmā mērā saprotu Rīgas mēru – pēc desmit dienām būs vēlēšanas (Rīgā ārkārtas pašvaldību vēlēšanas notika 2020. gadā – Sportacentrs.com)...

Vai kritika uz jums neatstāj nekādu iespaidu?
Pasaulē šobrīd visu uztver tā: ja kādam ir atšķirīgs viedoklis, viņš tiek dēvēts par psihu. Varu samierināties ar to. Neesmu viegli pakļaujams, kad viss neiet gludi. Jums nav jābūt vienādai nostājai ar mani, tas ir pieņemami. Mani bērni arī mani nesaprot dažos jautājumos un skaidri to pasaka. Manuprāt, viņiem tas ir sarežģītāk. Nav viegli būt Renē Fāzela meitai vai dēlam.

Divdesmit septiņi gadi ir mūžība, IIHF tagad noteikusi prezidenta termiņa ierobežojumu (trīs četru gadu cikli). Vai neuzkavējāties amatā pārāk ilgi?
Kad tiku ievēlēts, biju 45 gadus vecs un neapmierināts ar vecajiem sausiņiem, kuri bija iesūnojuši savos krēslos. Tagad esmu kļuvis par vienu no viņiem. Pārāk ilgi? Nedomāju tā. Taču tagad pienācis laiks aiziet. Jauna dinamika nāks federācijai par labu.

Vai sakāt, ka pēdējā reizē tās pietrūka?
Nē, tiešām nē. Pastāv dažas lietas, kuras kādā brīdī vairāk nemēģini, jo tici, ka tāpat nesanāks. Piemēram, pasaules čempionāta rīkošana Ziemeļamerikā. Pēdējo reizi to darījām 2008. gadā (Kanādā). Man ir pilnīgi skaidrs, ka paliksim Eiropā. Iespējams, mans pēctecis uz to skatīsies citādi un vēlēsies pamēģināt.

Pasaules čempionātā Rīgā nav gandrīz neviena liela vārda. Vai atteikumu jūra bojā produkta kvalitāti?
Nedomāju tā. Pat gardēdim vienmēr nav jāēd kaviārs. Šis ir labs, daudzveidīgs pasaules čempionāts. Paskatieties uz Šveici – NHL zvaigžņu vietā ieradies Kilians Motets. Tas priecē manu “Goteronas sirdi” (hokeja klubs Fāzela dzimtajā pilsētā Frīburgā). Tādu piemēru ir daudz. Un līmenis ir augsts, redzēju vairākas ļoti labas spēles.

Vai Šveice izcīnīs pirmo zelta medaļu kā atvadu dāvanu prezidentam?
Kāpēc ne, tas būtu jauki. Mums ir laba komanda.

Kādi ir jūsu atvaļināšanās plāni? Vairākas reizes tika atkārtots, ka varat kļūt par Kontinentālās hokeja līgas prezidentu.
Zinu, ka vairāk nestrādāšu kā operatīvais darbinieks. Taču striķu raustīšana aizkulisēs un palīdzēšana cilvēkiem mani aizrauj. Mēģināšu to darīt. Esmu drošs, ka neredzēsiet mani sēžot mājās. Neesmu tam radīts.

Izmantotie resursi:
https://nzzas.nzz.ch/sport/rene-fas...
Renē Fāzels: hokeja Napoleons vai diktatoru lelle?

 +14 [+] [-]

, 2021-06-03 17:57, pirms 3 gadiem
Viņa vieta parašā un tikai!

  +8 [+] [-]

, 2021-06-03 18:06, pirms 3 gadiem
Šveices krustojuma čurbans!

  +4 [+] [-]

, 2021-06-03 18:15, pirms 3 gadiem
nolādētais čekists

 +17 [+] [-]

, 2021-06-03 18:15, pirms 3 gadiem
Nav labi smieties par vecu ,slimu cilvēku.

  +8 [+] [-]

, 2021-06-03 18:17, pirms 3 gadiem
Pareiz paver tos dibena vaidziņus vēl plašāk

 +14 [+] [-]

, 2021-06-03 18:21, pirms 3 gadiem
prekškam te katru dienu ir jāatreferē šī slimā suņa murgi!?!

 +12 [+] [-]

, 2021-06-03 18:41, pirms 3 gadiem
Būtu skaidri pateicis- esmu apolitisks tirliņš,bet tāpat diktatoru cienītājs.Un pateikt ,ka putins krievijai daudz devis var pateikt tikai tāds ,kurš maz ,ko saprot.Jo ar tām naftas un gāzes cenām un dabas resursu bagātībam krievijai bija jābūt pasaulē vadošajai valstij,bet viņi dzīvo sliktāk par jebkuru ES valsti.

  +2 [+] [-]

, 2021-06-03 18:42, pirms 3 gadiem
Tas mājlops būtu organizējis,ja sponsori nebūtu atteikušies..visu izšķīra sponsori..

 +16 [+] [-]

, 2021-06-03 18:51, pirms 3 gadiem
Vācija parūpējās, lai šitais āksts aizver muti...

     [+] [-]

, 2021-06-03 18:56, pirms 3 gadiem
Raitcha rakstīja: Vācija parūpējās, lai šitais āksts aizver muti...
Vācijas hokeja federācijas prezis ir tāds pats čurbans un huilo/tarakāna apjūsmotājs!

     [+] [-]

, 2021-06-03 19:07, pirms 3 gadiem
Čmo

  -2 [+] [-]

, 2021-06-03 19:10, pirms 3 gadiem
Viss ir loģiski! Zobārsts, ka jebkurš ārsts, ir tikai un vienīgi korumpēta padauza...

     [+] [-]

, 2021-06-03 19:34, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: Vācijas hokeja federācijas prezis ir tāds pats čurbans un huilo/tarakāna apjūsmotājs!
turklāt runā, ka viš varētu nākt fāzela vietā
Slēpts komentārs: Dzimmiy

  +8 [+] [-]

, 2021-06-03 19:56, pirms 3 gadiem
Drīz pieprasīs pilsonību..un ar Sigālu varēs vērot kā Valodja lāde 7 golus perioda

  +5 [+] [-]

, 2021-06-03 20:18, pirms 3 gadiem
Šitam āzim nav pazīstama ne ētika, ne līdzpārdzīvojums. Viss ir tikai naudā un paziņojumos, ka nenodarbojas (tieši pretēji) ar politiku.

  +1 [+] [-]

, 2021-06-03 21:21, pirms 3 gadiem
Laba intervija, Fāzels pilnībā izgriezts uz āru

  +1 [+] [-]

, 2021-06-03 21:59, pirms 3 gadiem
Idiotas )))))

     [+] [-]

, 2021-06-03 22:28, pirms 3 gadiem
99.9% ka pēcamata pamešanas viņam būs dubultpilsonība un savrupmāja ko uzdāvinājis putins, jo iespējams ka tad tāda baltkriebija nebūs, jo baķka būs valsti pārdevis putinam

  +6 [+] [-]

, 2021-06-03 22:30, pirms 3 gadiem
Tāds feins vecītis tas Fāzelis. Tas nekas, ka Tarakāns pats savu tautu paslīcināja asinīs, tas nekas, ka pēc tam onkuls aiz garlaicības acīmredzami, sācis nodarboties ar starptautisko gaisa pirātismu, bet Fāzelim viss štokos! Nu nosita Baltkrievijas Hokeja federācijas prezidentelis cilvēku, nu kam negadās! Fāzelim no konkrētiem pacaniem naudiņa kontā ieripo un skat, mums vairs nav darīšana ar slepkavām un bandītiem, bet cienījamiem džentlmeņiem ar nedaudz elastīgākiem morāles principiem.

     [+] [-]

, 2021-06-03 22:54, pirms 3 gadiem
hamonds rakstīja: Viss ir loģiski! Zobārsts, ka jebkurš ārsts, ir tikai un vienīgi korumpēta padauza...
Ceru, ka tu vēl nonāksi pie ārstiem, un ne reizi vien!

     [+] [-]

, 2021-06-03 23:45, pirms 3 gadiem
Zobārsts ir konkrēts kukaiņpētnieks. Kā mazs, naivs puišelis, tikai šoreiz ar nepamatotu romantiku attiecībā pret politiku... Ko tad muld par to, ka tur tas puķins baigi daudz ko tur savai valstij devis? Tas ir politisks vai privāts apgalvojums vai abi kopā? Konkrēti aizsēdējies federācijā tāpat kā savulaik Kirovs un Blatters futbolā. Ātrāk lai pazūd, apnikusi viņa lišķīgā, glumā fizionomija.

  +2 [+] [-]

, 2021-06-04 03:20, pirms 3 gadiem
Kangara atzīšanās runa. Glumais tārps, kas negrib redzēt un saprast patiesību. Neārstējams.

  +2 [+] [-]

, 2021-06-04 10:20, pirms 3 gadiem
Šveices pilsonim tā kā vajadzētu tās lietas saprast. Gluži muļķis jau Fāzels nav. Tāpēc izskatās, ka viņam ir krietni maksāts.

  +1 [+] [-]

, 2021-06-04 10:32, pirms 3 gadiem
Un pasaules čempja vidū puse komandu lidotu mājās no belarašas jo citādi nemaz netiktu pēc tam atpakaļ dēļ viena heroja gaisa pirtātisma...
Protams, ka viņs nožēlo to jo nav nekāda akšina Rīgā, tas karogu klauns ne tuvu nestāv lidmašīnas zagšanām

  +1 [+] [-]

, 2021-06-04 22:30, pirms 3 gadiem
Kad izlasīju atreferējumu tviterī, es sākumā nespēju noticēt, ka intervija ir autentiska. Ak, Dievs, šim diemžēl pat lobotomija nespētu palīdzēt. Pilnībā pārdevies un pat bez kautrēšanās.

     [+] [-]

, 2021-06-05 23:40, pirms 3 gadiem
jefreitors koškins rakstīja: Tāds feins vecītis tas Fāzelis. Tas nekas, ka Tarakāns pats savu tautu paslīcināja asinīs, tas nekas, ka pēc tam onkuls aiz garlaicības acīmredzami, sācis nodarboties ar starptautisko gaisa pirātismu, bet Fāzelim viss štokos! Nu nosita Baltkrievijas Hokeja federācijas prezidentelis cilvēku, nu kam negadās! Fāzelim no konkrētiem pacaniem naudiņa kontā ieripo un skat, mums vairs nav darīšana ar slepkavām un bandītiem, bet cienījamiem džentlmeņiem ar nedaudz elastīgākiem morāles principiem.
Skaidrs ir tas, ka sporta nejaukšana ar politiku ir tikai aizsegs, lai arī tas principā būtu pareizi, taču realitātē tas tā nav un nekad nav bijis, sports ir vēl viens veids kā mērities ar krāniniņiem un politiskais faktors vienmēr tur ir bijis, tikai atklāti par to neviens nerunā. Visu cieņu Fāzelam par to ka viņam ir savs viedoklis un viņš nekautrējas to izteikt, lai cik aplams tas būtu. Var būt viņam ir par maz pareizas informācijas par saviem draugiem un tādēļ arī ir tāda nostāja. Katrā ziņā man ja godīgi ir pilnīgi po.. priekš kam es te vispār rakstu...))

     [+] [-]

, 2021-06-06 01:04, pirms 3 gadiem
visu cieņu viņam. Daudzas lietas runā precīzi. Bet nu sporta centra troļiem jau līdz tam nesprast.

     [+] [-]

, 2021-06-06 18:28, pirms 3 gadiem
Būtu KNAB paņemis šo aiz olām, ar bezzobaino muti ātri šļupstētu nožēlas vārdus par sadarbību ar krievu teroristiem !