Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2950, Did:0, useCase: 3

Lietderības koeficients NHL spēlēs: Girgensons gandrīz atkārto Ozoliņa rekordu

Rolands Eliņš

Lietderības koeficients NHL spēlēs: Girgensons gandrīz atkārto Ozoliņa rekordu
Zemgus Girgensons un Sandis Ozoliņš. Foto: Zumapress.com / Scanpix un NHL.com

Aizvadītajā naktī Nacionālajā hokeja līgā Zemgus Girgensons Bufalo "Sabres" uzvarā 7:3 pār Detroitas "Red Wings" guva punktu un lietderības koeficientu +4, kas ir viens no labākajiem rādītājiem Latvijas hokejista izpildījumā pasaules spēcīgākajā līgā un atkārtots Girgensona personīgais rekords.

Lietderības koeficients jeb +/- rādītājs hokejā tiek aprēķināts vienkārši - ja, tev esot laukumā, komanda gūst vārtus, tad saņem plusiņi. Ja esi laukumā vārtu zaudējuma brīdī, saņem mīnusiņu. Izņēmums ir spēlēšana vairākumā, un NHL šo statistiku oficiāli uzskaita kopš 1967. gada. Šī vienkārša sistēma uzlūkota arī no kritiska skatupunkta, proti, kā statistika, kas īsti precīzi neizsaka spēlētāja vērtību, taču tā ir viena no hokeja tradicionālajām statistikām.

Spēlē pret "Red Wings" Girgensons bija laukumā savas komandas pirmo, ceturto, piekto un sesto vārtu guvumā laikā. Lietderības koeficientu +3 viņš nopelnīja otrajā periodā vien, kamēr spēlē kopā izcēlās ar +4. Līdz ar to viņš savu sezonas kopējo statistiku uzlaboja līdz +3, uzņemot tendenci pirmoreiz savā NHL karjerā sezonu pabeigt ar pozitīvu lietderības koeficientu - līdz šim viņa labākā sezona šajā ziņā bija 2015./16. gadā, kad viņam pēc 71 spēles bija neitrāls lietderības koeficients.

Girgensons otro reizi karjerā ticis šāda lietderības koeficienta. Iepriekš viņš to paveica pirms desmit gadiem pret Toronto "Maple Leafs", kad viņa komanda uzvarēja ar 6:2. Savukārt +3 viņš nopelnījis vēl divos NHL mačos.
Kopumā Latvijas hokejā bijušas 12 NHL spēles, kurās kāds mūsu hokejists ticis pie lietderības koeficienta +4 vai labāka. Astoņas reizes to paveicis Sandis Ozoliņš, kuram pieder arī Latvijas rekords šajā rādītājā (divreiz +5, vienreiz "Sharks" un vienreiz "Avalanche" sastāvā, abas reizes viņa komandai uzvarot ar 6:0), bet pa reizei arī Teodors Bļugers (pirms trim gadiem) un Kārlis Skrastiņš.

Ja paskatāmies tālāk, tad pie vismaz +3 NHL mačā tikuši astoņi Latvijas hokejisti kopumā 55 reizes: par gandrīz pusi no tām atbildīgs Ozoliņš (26 reizes), tad seko Skrastiņš ar 14 reizēm, Girgensons ar četrām, kamēr Bļugeram, Rūdolfam Balceram un Sergejam Žoltokam bijis pa trim šādām spēlēm ar vismaz +3. Savukārt vienreiz NHL mačā pie +3 tikuši arī Herberts Vasiļjevs un Oskars Bārtulis.

Antirekords Latvijas hokejā šajā rādītājā NHL mačos ir nedaudz mazāks - līdz šim nevienam Latvijas hokejistam nav bijis -5 vai sliktāks rādītājs, kamēr -4 bijis astoņas reizes (pa trim reizēm Ozoliņam un Skrastiņam, vienreiz Balceram un Žoltokam).

Līdz visas līgas rekordiem un antirekordiem šajā rādītājā Latvijas hokejistiem gan bijis visnotaļ tālu. Līdz šim tikai vienreiz fiksēts gadījums, kad spēlētājs pabeidz NHL maču ar lietderības skaitli, kas rakstāms ar diviem skaitļiem. Tas notika 1977. gada Filadelfijas spēlē pret Klīvlendas "Barons", kas ir pagaidām pēdējā komanda, kas izstājusies no NHL.

Toreiz spēle noslēdzās ar Filadelfijas uzvaru 11:1, un "Flyers" sastāvā aizsargs Toms Bleidons tika pie lietderības koeficienta +10, ko papildināja ar četriem vārtiem un četrām piespēlēm, kamēr viņa partneris Riks Lapoints sakrāja +9, nopelnot divus punktus.

Līgas vēsturē ar +9 vēl izcēlies tikai leģendārais Teo Flerī, kurš to paveica 1993. gadā pret Artūru Irbi. Toreiz Kalgari ar 13:1 pārspēja Sanhosē "Sharks". Šajā smagajā mačā Irbe bija "Sharks" vārtos un 36 minūtēs ielaida septiņus vārtus, atvairot 14 no 21 metiena. Tiesa, arī viņa nomainītājam Džefem Heketam negāja diži labāk (atvairīti tikai deviņi no 15 metieniem, ielaižot sešus vārtus).

Pie +8 NHL vēsturē tikuši astoņi spēlētāji, turklāt leģendārais Veins Greckis 1983. gadā to pamanījās paveikt spēlē, kurā pats guva astoņus punktus (3+5). Savukārt vismaz +7 NHL vēsturē novērots 51 reizi, visbiežāk to paveicot Polam Kofijam (četras reizes). Karjerā kopumā Kofijs iekrāja +298, kas 30. labākais rādītājs NHL vēsturē.

Pārliecinošs rekordists toties ir Monreālas "Canadiens" ilggadējais aizsargs Lerijs Robinsons, kurš savu 1384 spēles un no 1972. līdz 1992. gadam ilgušo NHL karjeru pabeidza ar fantastisku lietderības koeficientu - plus 722. Savukārt no skalas pretējā gala jāpiesauc Boba Stjuarta vārds - šis kanādiešu aizsargs, kurš NHL spēlēja no 1971. līdz 1980. gadam, savu 575 spēles ilgo karjeru pabeidza ar lietderības koeficientu -257.

Atgriežoties pie Latvijas hokejistiem un skatoties uz karjeras kopējo +/- rādītāju, pārliecinošs līderis ir Bļugers, kurš 320 spēlēs sakrājis +29. Vēl plusos ir tikai NHL daudz mazāk spēlējušie Artūrs Kulda (+3) un Jānis Sprukts (+1), kamēr trīs visvairāk NHL spēles aizvadījušie Latvijas hokejisti ir lielākajos mīnusos - Ozoliņam karjerā kopumā ir -44, Skrastiņam ir -45, bet Girgensonam, kura pārstāvētā "Sabres" viņa karjeras laikā tā arī vēl ne reizi nav tikusi "play-off", ir -62.

Izmantotie resursi:
https://www.nhl.com

  +3 [+] [-]

, 2024-03-13 17:30, pirms 2 mēnešiem
Galvenais, ka SC nav pat aizdomājies, kas tad interesanti ir par iemeslu šim fenomenam (savādāk to grūti nosaukt) Zemgus vienkārši spēlē pret Detroitu bija pirmajā maiņā.

     [+] [-]

, 2024-03-13 17:35, pirms 2 mēnešiem
Rakstu nelasīju, jo tāpat tajā palagā nekā gudra nav.

Konkrēts gadījums ar zirgu, kur viņš ir vārtu priekšā, kad tiek gūti vārti, bet + tiek ieskaitīts spēlētājam ar nr 82 (Folinjo), kurš nemaz laukumā nav bijis, nevis nr 28, kurš ir redzams no neskaitāmiem kameru lenķiem un ir notikuma epicentrā. Pēc spēles protokols netiek izmainīts un viss šis tiek aizmirsts. Sezonu un spēli vairs neatceros, tik nojauta, ka spēlēja pret Panthers izbraukumā.

Šis arī nebija vienīgais +/- brāķis kādu esmu manījis, kopš tik rupjām kļūdām es uz to +/- skatos kā uz parodiju.

Nezinu, cik tas tagad ir bieži, bet tās piespēles arī reizēm skaita "ļoti dīvaini"...

  +2 [+] [-]

, 2024-03-13 18:36, pirms 2 mēnešiem
viss tiek pārskatīts un sarakstīts pareizi. Reizēm pēc stundām , reizēm jāpagaida pāris dienas (ja platā nakts bijusi). Štatos statistika ir Dieva vietā, tur agrāk vai vēlāk viss ir precīzi

  -1 [+] [-]

, 2024-03-13 20:12, pirms 2 mēnešiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: viss tiek pārskatīts un sarakstīts pareizi. Reizēm pēc stundām , reizēm jāpagaida pāris dienas (ja platā nakts bijusi). Štatos statistika ir Dieva vietā, tur agrāk vai vēlāk viss ir precīzi
aha protams, protams. galvenais ir ticēt un cerēt

     [+] [-]

, 2024-03-13 22:35, pirms mēneša
Kartejais-Wannabe-Eksperts rakstīja: Rakstu nelasīju, jo tāpat tajā palagā nekā gudra nav.

Konkrēts gadījums ar zirgu, kur viņš ir vārtu priekšā, kad tiek gūti vārti, bet + tiek ieskaitīts spēlētājam ar nr 82 (Folinjo), kurš nemaz laukumā nav bijis, nevis nr 28, kurš ir redzams no neskaitāmiem kameru lenķiem un ir notikuma epicentrā. Pēc spēles protokols netiek izmainīts un viss šis tiek aizmirsts. Sezonu un spēli vairs neatceros, tik nojauta, ka spēlēja pret Panthers izbraukumā.

Šis arī nebija vienīgais +/- brāķis kādu esmu manījis, kopš tik rupjām kļūdām es uz to +/- skatos kā uz parodiju.

Nezinu, cik tas tagad ir bieži, bet tās piespēles arī reizēm skaita "ļoti dīvaini"...
Nu un kur automātiski kļūda? Spēlētājs atdod ripu partnerim, pats iet mainīties. Partneris minūti muļļājās aiz saviem vārtiem, tad aiziet un iemet.
Plus, protams, būs tam, kas viņam rezultatīvu piespēli iedeva, nevis vārtu priekšā dibenu gorīja.

     [+] [-]

, 2024-03-14 19:36, pirms mēneša
"Gandrīz" neskaitās...