Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2948, Did:0, useCase: 3

Pretī karjeras rekordiem: Bļugera maiņa – starp NHL pašām labākajām

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Pretī karjeras rekordiem: Bļugera maiņa – starp NHL pašām labākajām
Teodors Bļugers kopā ar partneriem. Foto: USA TODAY Sports via Reuters Con/Scanpix

17 punkti iepriekšējās 17 spēlēs. Teodora Bļugera rezultativitāte Nacionālajā hokeja līgā (NHL) sasniegusi vēl nebijušus augstumus. Turklāt individuālie rezultāti ir bonuss komandas sekmēm – Vankūveras "Canucks" ieņem pirmo vietu.

Teodora Bļugera atgriešanās ierindā pēc pārbaudes spēlē gūtā savainojuma sakrita ar trešās maiņas centra Pjusa Sutera traumu, un latvietis mantoja šveicieša partnerus – Dakota Džošua pa kreisi un Konors Gārlends pa labi. Virknējums, kas kopā pelna mazliet zem 7,7 miljoniem dolāru (Gārlends 4,95, Bļugers 1,9, Džošua 0,825), bet pierādījis sevi kā viens no labākajiem visā līgā.

Laukumā atrodoties Bļugera maiņai, Vankūveras "Canucks" vienādos sastāvos guvusi 17 vārtus, kamēr ielaidusi tikai deviņus. Starp 36 virknējumiem, kas šajā sezonā kopā nospēlējuši vismaz 200 minūtes (Bļugera maiņai ir 276 minūtes, ilgākais kopā pavadītais laiks komandā), tā ir sestā labākā gūto un zaudēto vārtu attiecība, liecina MoneyPuck apkopotie dati.

Tieši priekšā ir 13 uzvaras pēc kārtas izcīnījušās Edmontonas "Oilers" vadošais virknējums: Zaks Haimens – Konors Makdeivids – Raiens Ņūdžents-Hopkinss. Trijnieks, kas gadā pelna vairāk par 23 miljoniem, trijnieks, kurā spēlē planētais labākais hokejists.

Svarīgi atzīmēt – veroties padziļinātajā statistikā, varam secināt, ka Bļugera virknējuma rezultāti nav veiksme. Laukumā atrodoties latvieša maiņai, pēc statistikas mājaslapas Natural Stat Trick datiem, "Canucks" izveidojusi 135 vārtu gūšanas iespējas, kamēr pretinieki tikuši pie 98 momentiem. Augstas bīstamības momentos ir vēl lielāks pārsvars – 63 pret 39.

Kas ir Bļugera partneri? 27 gadus vecais Džošua par stabilu NHL spēlētāju kļuva tikai pagājušajā sezonā, kad nonāca Vankūverā un 79 spēlēs savāca 23 punktus. Šajā sezonā 23 punktu sakrāšanai pietika ar 45 spēlēm. Džošua līdzšinējais rokraksts bija līdzīgs Bļugeram – zemāko maiņu hokejists ar pienākumiem skaitliskajā mazākumā.

Savukārt Gārlends produktīvi spēlēja arī pirms pašreizējās saiknes atrašanas, tiekot atalgots ar piecu gadu un 24,75 miljonu līgumu. Vienošanos gan parakstīja cits režīms. 2022. gada janvārī nomainoties "Canucks" vadībai – atlaistā Džima Beninga vietā ģenerālmenedžera amatā stājās Patriks Alvīns –, Vankūvera meklēja risinājumus, kā atbrīvoties no Gārlenda līguma.

Šīs sezonas priekšvakarā "Canucks" deva atļauju Gārlenda aģentam veikt sarunas ar citām komandām, lai turpinātu meklēt jaunas mājas. Precinieki rindā nestājās, un Gārlends palika Vankūverā. Bļugera maiņai dzīrojot pie pretinieku vārtiem, par Gārlenda aizmainīšanu vairs netiek domāts.

Gārlenda karjeras rekords ir 52 punkti pirmajā sezonā pēc nonākšanas Vankūverā. Trajektorija neliek domāt, ka šosezon tas tiks labots, taču – bez Bļugera un Džošua viņš, iespējams, jau būtu nonācis citā komandā.

Virknējums, kura hokejisti papildina cits citu – Džošua fiziskais hokejs, Gārlenda spēle ar ripu un Bļugera prasmes iegūt ripu. Turklāt "Canucks" galvenais treneris Riks Tokets ļauj viņiem baudīt darba augļus – ja pagājušajā sezonā Bļugeram Pitsburgā vienādos sastāvos tikai 16,1% no iemetieniem bija uzbrukuma zonā, tad šosezon rādītājs ir 38,0%. Laukumā atrodoties kopā ar Gārlendu un Džošua – vēl augstāks (41,5%).

Pagājušajā sezonā Bļugera biežākie partneri bija Raiens Pēlings un Džošs Arčibalds. Viņu kopā aizvadītajās 124 minūtēs "Penguins" guva piecus un zaudēja divus vārtus. Visiem tā bija pēdējā sezona Pitsburgā, bet Arčibaldam – iespējams, pat pēdējā sezona hokejā, 30 gados izlemjot paņemt pauzi.

Pēc ielaušanās NHL par Bļugera ilgstošāko maiņas biedru kļuva Zaks Astons-Rīss. 2019./20. gada sezonā viņi kopā ar Brendonu Tanevu kopā laukumā pavadīja 237 minūtes, gūstot desmit un zaudējot desmit vārtus. Nākamajā sezonā šim pašam virknējumam 140 minūtēs vienādos sastāvos vārtu bilance 6:0.

Pēc tam, kad Tanevs paplašināšanās drafta rezultātā nonāca Sietlas "Kraken" rindās, Bļugers un Astons-Rīss 2021./22. gada sezonā ieguva jaunu partneri, spēlējot kopā ar Džimiju Makginu. Arī viņu sadarbība bija sekmīga, 307 minūtēs iemetot par piecām ripām vairāk nekā pretinieki (12:7).

Bļugera vienaudzis Astons-Rīss pēc Pitsburgas pamešanas pagājušajā sezonā izcēlās ar 10+4 Toronto "Maple Leafs" rindās, bet šajā sezonā izkritis no NHL aprites un bijis spiests samierināties ar vietu Detroitas "Red Wings" fārmklubā. Savukārt Tanevam nonākšana jaunā komandā atnesa 35 punktu sezonu, taču rekordam sekojusi lejupslīde – šajā sezonā tikai 3+4 30 spēlēs. Makgins ir lomas spēlētājs Anaheimas "Ducks" komandā.

Debijas sezonā starp Bļugera biežākajiem maiņas partneriem bija Jevgeņija Malkina un Fila Kesela duets. Atšķirībā no citiem virknējumiem, šis nespēja iegūt pārsvaru vārtu ailē – 39 minūtēs viena iemesta un viena ielaista ripa. Ļoti meistarīgi partneri automātiski nenozīmē pozitīvu iznākumu.

Vai Gārlends un Džošua atšķiras no Bļugera iepriekšējo partneru profila – spēlētāji, kuri meistarības ziņā balansējuši pa vidu starp trešo un ceturto virknējumu, tieši tāpat kā pats Bļugers? Ne gluži. Jā, Gārlendam ir naudīgāks līgums nekā citiem, bet viņš pagājušajā sezonā tika mētāts starp pirmo un ceturto maiņu, nespējot atrast ērtu vietu Vankūveras problēmu māktajā sastāvā.

"Jo vairāk spēlējam kopā, jo labāk spējam paredzēt cits cita darbības. Zinu vietas, kur viņiem patīk atrasties, viņi spēj labāk saprast, kur varētu atrasties es," par savstarpējo ķīmiju teica Bļugers. Viņš arī minēja konkrētu situācijas – kad viens no maiņas hokejistiem atrodas ar ripu uzbrukuma zonas stūrī. "Pagriezies un tiec laukā no stūra. Tādā situācijā pārējie divi cenšas būt paredzami un atrasties konkrētās vietās."

Atrodoties vadībā pēc divām trešdaļām, "Canucks" zaudējusi tikai vienā no 29 spēlēm – izsētais 3:2 pārsvars un zaudējums bullīšos pret Elvi Merzļikinu un Kolumbusas "Blue Jackets". Vankūvera atrodas NHL pirmajā vietā, un lieli nopelni pieder Bļugera virknējumam, kas sāka kā trešais, bet tagad jau kļuvis par otro.

Kad "Canucks" fani lūkoja izdomāt virknējumam skanīgu iesauku, Gārlends atbildēja: "Vienkārši sauciet mūs par Bļugera maiņu."

  +7 [+] [-]

, 2024-01-22 19:53, pirms 3 mēnešiem
Nu lūk ceļš uz stabilu augstu lomu komandā, ņem un strādā, audz un izmanto talantu. Teodors Bļuģers ir ļoti augsta kalibra latviešu hokejists kura panākumus tuvākajā laikā diezvai kāds vēl varēs sasniegt.

 +11 [+] [-]

, 2024-01-22 21:13, pirms 3 mēnešiem
Neticami, kā vienas sezonas laikā no Penguins nevajadzīga spēlētāja un Golden Knights rezervista var kļūt par vadošās NHL komandas otrās/trešās maiņas neatņemamu sastāvdaļu! Liels prieks par Tedi, lai izdodās šosezon vēlreiz pacelt kausu, nu jau kā vienam no galvenajiem vaininiekiem!

  +7 [+] [-]

, 2024-01-23 08:53, pirms 3 mēnešiem
prieks par Blugeru un prieks par interesanto un kvalitatīvo rakstu )

  +3 [+] [-]

, 2024-01-23 10:59, pirms 3 mēnešiem
Tedijs malacis! Ceru arī šovasar Rīgā redzēt kausu!

  +1 [+] [-]

, 2024-01-23 20:42, pirms 3 mēnešiem
Spēle rāda, ka šī maiņa spēj un ir viena no labākām trešajām maiņām. Lai veicās!

     [+] [-]

, 2024-01-23 23:40, pirms 3 mēnešiem
Šķiet, Tedijs būs 1ais Latvijas hokejists ar vismaz diviem Stenlija kausiem. Un nerimstošā diskusija par LV hokeja GOAT varēs sākties)

     [+] [-]

, 2024-01-24 08:37, pirms 3 mēnešiem
Par Teddy protams prieks, cepuri nost kā izkapājies!
Tik atceramies ka NHL uzvara regulārajā vai konferences 1 vieta neko nenodrošina, Play off sākās cits hokejs, bet ja izdotos izcīnīt kausu, tas būtu kaut kas sasodīti kruts!!
Lai izdodas!

     [+] [-]

, 2024-01-24 11:43, pirms 3 mēnešiem
Stenlija kauss ir izcils sasniegums. Bet daudziem svarīgāk ir mūsu labākos hokejistus, tāpat basketbolistus redzēt Latvijas izlases rindās pasaules čempionātos, olimpiskās spēlēs.

     [+] [-]

, 2024-01-24 12:16, pirms 3 mēnešiem
Baigi priecīgs nebūšu par Vankuveras uzvaru regulārajā sezonā, jo Prezidenta trofejas ieguvēju vajā lāsts.