Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

82 gadu vecumā aizsaulē aiziet NHL leģenda Džonijs Vilsons

Andrejs Siliņš

82 gadu vecumā aizsaulē aiziet NHL leģenda Džonijs Vilsons
Džonijs Vilsons
Foto: HHOF

Otrdien 82 gadu vecumā cīņu ar vēzi zaudēja četrkārtējais Stenlija kausa ieguvējs, Detroitas "Red Wings" leģenda Džonijs Vilsons, kurš pēc spēlētāja karjeras bija arī vairāku Nacionālās Hokeja līgas (NHL) klubu treneris.

Savā NHL spēlētāja karjerā Vilsons, pārstāvot Ņujorkas "Rangers", Toronto "Maple Leafs", Čikāgas "Black Hawks" un Detroitas "Red Wings", piedalījās 688 spēlēs, guva 161 vārtu un atdeva 171 rezultatīvu piespēli. Savukārt 66 izslēgšanas spēlēs uzbrucējs sakrāja 27 rezultativitātes punktus. Ar "Red Wings" Vilsons četras reizes izcīnīja Stenlija kausu. Vilsons ir viens no NHL "dzelzs vīriem" - uzbrucējs aizvadīja 580 mačus pēc kārtas.

1962. gadā Vilsons noslēdza spēlētāja karjeru un uzsāka trenera gaitas. 1967. gadā Vilsons kļuva par Losandželosas "Kings" fārmkluba Sprīngfildas "Kings" galveno treneri Amerikas Hokeja līgā (AHL), bet sezonas vidū tika paaugstināts uz Losandželosas "Kings" pagaidu galvenā trenera amatu. Nākamajā sezonā Vilsons aizveda Sprīngfildas komandu līdz Kaldera kausam.

1971. gadā Vilsons kļuva par "Red Wings" galveno treneri un, lai arī komandai bija pozitīva uzvaru un zaudējumu bilance, divās sezonās tā nespēja iekļūt izslēgšanas mačos, kā dēļ Vilsonam darbu uzteica. Pēcāk Vilsons kļuva par Pasaules Hokeja asociācijas (WHA) kluba Kolorado "Rockies" galveno treneri, bet 1977. gadā atgriezās NHL, trīs nākamos gadus vadot Pitsburgas "Penguins" treneri. 1981. gadā Vilsons trenera karjeru beidza.

Džonija Vilsona brālis Lerijs, kurš arī bija NHL spēlētājs un treneris, nomira 1979. gadā 48 gadu vecumā no sirdstriekas. Vilsons bija onkulis pašreizējam Toronto "Maple Leafs" galvenajam trenerim Ronam Vilsonam.

Izmantotie resursi:
IIHF