Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

NHL piezīmes: Bļugera izcilā spēle un iespējas uzbrukumā, Pasaules kausa vilšanās

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

NHL piezīmes: Bļugera izcilā spēle un iespējas uzbrukumā, Pasaules kausa vilšanās
Teodors Bļugers. Foto: Vancouver Canucks

Aizvadīta jau ceturtā daļa no Nacionālās hokeja līgas (NHL) regulārās sezonas. Divas no latviešu pārstāvētajām komandām atrodas pozīcijās, kas ļauj skatīties Stenlija kausa virzienā. Ar vilšanos sagaidīts paziņojums par Pasaules kausu. Izmaiņas piedzīvojusi Edmontonas "Oilers", kamēr Bostonas "Bruins" turpina vareni, neskatoties uz vasaras pārmaiņām.

Bļugeram dod iespējas uzbrukumā un vairākumā
Pēdējā pārbaudes mačā gūtais potītes savainojums lika Teodoram Bļugeram izlaist regulārās sezonas pirmās 14 spēles. Debiju Vankūveras "Canucks" sastāvā centra uzbrucējs piedzīvoja 5:2 uzvarā pret Monreālas "Canadiens". Labie momenti mijās ar kļūdām, un divas no tām otrā perioda beigās varēja maksāt zaudētus vārtus. Izglāba sezonas ievadā perfektais Tečers Demko – neviens vārtsargs savu komandu nav glābis vairāk kā Demko.

Nākamajā spēlē Bļugers tika pacelts uz trešo maiņu, jo neilgi pirms sākuma savainojumā iedzīvojās Pjuss Suters. Lai gan ar Bļugera maiņu laukumā "Canucks" nedz guva, nedz zaudēja vārtus, latvieša virknējums līdzās Vankūveras vairākumam bija galvenais iemesls, kāpēc izdevās atspēlēties no pirmajās deviņās minūtēs iegūtā divu vārtu deficīta un ar 4:3 pagarinājumā pieveikt Ņujorkas "Islanders".

Ar Bļugeru, Dakotu Džošua un Konoru Gārlendu laukumā "Canucks" izveidoja desmit vārtu gūšanas iespējas, pretinieki – vienu. Plus nopelnīti trīs vairākumi. Absolūta dominance.

Vankūveras galvenais treneris Riks Tokets grib, lai visas maiņas justos svarīgas, lai visām būtu iespēja izcelties. Bļugers joprojām krietni biežāk cīnās aizsardzības, nevis uzbrukuma zonas iemetienos. Tomēr atšķirība pret pagājušās sezonas rādītājiem Pitsburgas "Penguins" un Lasvegasas "Golden Knights" rindās ir dramatiska. Pitsburgā tikai 17,5% Bļugera iemetienu bija uzbrukuma zonā. Lasvegasā – 19,6%. Vankūverā – 41,4%.

Pērn "Penguins" sastāvā aizvadītajās 45 spēlēs Bļugers vairākumā uz ledus kopā pavadīja trīs ar pusi minūtes. Astoņās spēlēs "Canucks" kreklā – septiņas minūtes un 18 sekundes. Protams, Bļugers joprojām ir daudz nozīmīgāks mazākumā, taču dotās iespējas sniedz arī emocionālu gandarījumu. Pats hokejists nav slēpis – nebija patīkami, kad Pitsburgā viņa maiņa nopelnīja iemetienu pretinieku zonā, bet allaž tika saukta malā. Nedabūja izbaudīt pašu paveiktā darba augļus.

Play-off pozīcijā atrodas arī Uvis Balinskis un Floridas "Panthers". Bufalo no izslēgšanas spēļu zonas atpaliek trīs punktus, Kolumbusa – septiņus, kas NHL ir nesadeldējams pārsvars.

Pasaules kauss ar četrām izlasēm nav Pasaules kauss
26 gadus vecais Konors Makdeivids joprojām nav pārstāvējis Kanādas izlasi turnīrā, kurā spēkus samēro paši labākie. "Mēs par to runājam jau ilgu laiku. Labākie pret labākajiem – jau gandrīz desmit gadus mums nav dota šāda iespēja," teica Makdeivids, kurš parasti domas izvēlējies paturēt pie sevis.

Turnīrs tuvojas, bet – ar vilšanās pieskaņu. NHL grasās 2025. gada februārī rīkot Pasaules kausu, tomēr piedalīsies tikai četras valstis – Kanāda, Amerikas Savienotās Valstis, Zviedrija un Somija. Kamēr Zviedrijā notika četras regulārās sezonas spēles, NHL vadība runājusi ar zviedriem par to, ka eiropiešu duelis vai dueļi varētu norisināsies Malmē vai Gēteborgā, kamēr Kanāda pret ASV savā starpā spēlētu otrpus okeānam.

NHL vairs nevēlas Pasaules kausā iesaistīt hibrīdus, kā tas bija 2016. gadā, kad Eiropas izlase tika līdz finālam, bet Ziemeļamerikas U23 izlase kļuva par turnīra aizraujošāko komandu. Taču – vai ar četrām izlasēm pietiks, lai piesaistītu uzmanību? Pati NHL apzinās problēmu un negrasās startēt ar Pasaules kausa nosaukumu, to aizvietojot ar ko pieticīgāku.

Izvēle izlaist 2018. gada olimpiskās spēles bija rūgta, bet saprotama no NHL puses. Jāaptur sezona, jāriskē ar spēlētāju savainojumiem (Džons Tavaress Sočos pret Latviju guva traumu, kas pielika punktu Ņujorkas "Islanders" kapteiņa sezonai) un vēl jāstrīdas, kurš segs ceļošanas izmaksas. Visam pa virsu – aizliegums izmantot olimpiskos materiālus. Kad Sidnijs Krosbijs Vankūverā iemeta zelta vārtus, NHL nebija tiesību savā mājaslapā vai sociālajos tīklos izmantot video. Starptautiskās olimpiskās komitejas vīzdegunība nekaitina tikai hokejistus.

Taču bez turnīra, kurā paši labākie sacenšas pret citas valsts labākajiem, cieš hokeja popularitāte. Cieš NHL popularitāte. Ziemeļamerikā jau labu laiku nav lielo līgu četrinieks. Ir trīs lielās līgas – un tad no muguras skrien NHL.

Zviedrs Zviedrijā pelna bagātīgu līgumu
NHL novembra vidū Stokholmā aizvadīja četras regulārās sezonas spēles. Svētkiem punktu pielika Zviedrijas līdzjutēju lielākais mīlulis – Toronto "Maple Leafs" uzbrucējs Viljams Nīlanders guva pagarinājuma vārtus pret Minesotas "Wild". Nīlanders dzimtenē izcēlās ar diviem vārtiem un trīs piespēlēm.

Nīlanderam sezonas sākumā izdevās izcila sērija, pie punktiem tiekot pirmajās 17 spēlēs pēc kārtas. Tas kļuva par jaunu "Maple Leafs" rekordu. Viņš varēja kļūt par tikai sesto spēlētāju NHL vēsturē, kurš sezonu sācis ar 18 rezultatīvām spēlēm pēc kārtas, bet zaudējumā pret Čikāgas "Blackhawks" Nīlanders pagarinājumā ar vienu metienu trāpīja pa stabu, pārliktni un otru stabu.

Ir spēlētāji, kuriem līguma pēdējais gads sasien rokas un prātu. Neziņa nomāc jebkuras emocijas. Nīlanders jūtas kā zivs ūdenī un pelna pamatīgu algas pielikumu. Šajā sezonā viņš pelna 6,9 miljonus dolāru, bet sagaidāms, ka nākamajā sezonā summa sniegsies krietni augstāk. Un nevar laist garām iespēju nopelnīt žūksni reklāmās. Nīlanders uz vienu no Toronto mājas spēlēm devās ar metro, un foto ātri aplidoja sociālos tīklus. Tagad Nīlanders jau uzfilmējies, reklamējot Toronto metro lielisko interneta kvalitāti.

"Maple Leafs" jau tagad ir NHL dārgākais uzbrukums, virs desmit miljoniem pelnot Ostonam Metjūzam, Džonam Tavaresam un Mičam Mārneram. Ļoti ticami, ka viņiem pievienosies Nīlanders. Vai Toronto spēs uzbūvēt konkurētspējīgu komandu, neaizmainot kādu no bagātajiem uzbrucējiem?

Bostonas "Bruins" atkal sniedzas pretī pirmajai vietai
Kad vasarā par karjeras beigām paziņoja kapteinis Patrīss Beržerons un NHL atkal pameta Davids Krejčī, kurš atļāvās Bostonas "Bruins" atkal uzskatīt par regulārās sezonas galveno favorīti? No 19. oktobra līdz 24. novembrim Bostona ieņēma pirmo vietu Austrumu konferencē un ilgu laiku – arī NHL. Tagad ar vienādu punktu skaitu garām paspraukusies Ņujorkas "Rangers".

Atkal lielisks ir vārtsargu duets. Džeremijs Sveimens ar 94,2% atvairītu metienu (pieci pret pieci formātā) ir trešais labākais līgā, Līnuss Ulmarks ieņem astoto vietu (93,3%). Draugi ārpus laukuma, sabiedrotie komandas interesēs. Aizsardzības līnijas vaibsti nav mainījušies. Vezumu atkal velk Čārlijs Makavojs, Hampuss Lindholms un Brendons Karlo, ar kuru laukumā "Bruins" vārtu bilance pieci pret pieci formātā ir 15:6.

Vasarā asākās šaubu ēnas lidoja virs uzbrukuma galvas. Nevienam nebija šaubu par Davida Pastrņāka pienesumu, un čehs kārtējo sezonu ir starp NHL līderiem – 31 punkts 20 spēlēs. Pārsteigums nav jaunā kapteiņa Breda Maršāna un Čārlija Koila 19 punkti. Ar pirmās maiņas centra pienākumiem, spēlējot starp Maršānu un Pastrņāku, godam galā ticis Pāvels Zaha (16 punkti).

Pārsteigums ir Džeimsa van Rīmsdaika produktivitāte. Turpinot uzņemtajā tempā, viņš sezonu pabeigs ar vairāk kā 60 punktiem, kas van Rīmsdaikam nav izdevies kopš 2016./17. gada sezonas. Turklāt van Rīmsdaika 15 punkti nav veiksme – vairāk augstas bīstamības vārtu gūšanas iespēju "Bruins" rindās nav izveidojis neviens. Ar 44 šādiem momentiem viņš ir astotais NHL. Īpatnēji, bet Bostonai nav neviena virknējuma, kas būtu izteikti vājš uzbrukumā vai aizsardzībā.

"Bruins" uzvarējusi 83,3% spēļu, kurās izdevies gūt vārtus pirmajiem, un "Bruins" pirmo periodu vārtu bilance ir +10. Komanda ar lieliskiem vārtsargiem un stabilu aizsardzību, kas ļoti bieži iegūst vadību.

Makdeivida aģents un treneris
Joprojām NHL apcirkņos tiek lauzti šķēpi par jautājumu: kurā brīdī būtu korekti norakstīt komandu, ko pārstāv Konors Makdeivids? Pēc 20 spēlēm Edmontonas "Oilers" no izslēgšanas spēļu zonas atpaliek sešus punktus. Jāapdzen Sietlas "Kraken", Kalgari "Flames" un Anaheimas "Ducks" – un esi iekšā.

Neveiksmīgais sezonas sākums amatu maksāja galvenajam trenerim Džejam Vudkroftam, kura vietā stājās Kriss Noblaks – Makdeivida treneris junioru laikos. Augustā par "Oilers" vadītāju ar hokeju saistītajos lēmumos tika iecelts Džefs Džeksons – Makdeivida nu jau bijušais aģents. Viņu iecelšanā Makdeivids gan neesot spēlējis lomu, tomēr Edmontonas īpašnieku vēlme aptekalēt NHL lielāko zvaigzni ir redzama.

Sezonas pirmajās 16 spēlēs Makdeivids, kurš cīnās ar savainojumu, savāca tikai deviņus punktus. Pēdējās divās spēlēs Makdeivida kontā ir tikpat – deviņi punkti. 0+4 uzvarā pret Vašingtonas "Capitals" (5:0) un 1+4 uzvarā pret Anaheimas "Ducks" (8:2).

Makdeividam ir līgums līdz 2026. gada vasarai, Leona Draizaitla vienošanās ar "Oilers" iztecēs gadu agrāk. Kamēr abas zvaigznes nav saņēmušas apjomīgu algas pielikumu – vai izvēlējušās doties prom –, Edmontonai katru sezonu jātēmē uz titulu. Palikšana ārpus playoff vispār nav pieļaujama.

Nesekmīgais starts amatu maksāja ne tikai galvenajam trenerim Vudkroftam, bet arī "Oilers" pirmajam vārtsargam Džekam Kempbelam. Vārtsargs, kurš sezonā pelna piecus miljonus – un pelnīs līdz pat 2026./27. gada sezonas beigām –, nonācis fārmklubā. Un arī tur pirmās spēles dzina "Oilers" fanus nervu sabrukuma virzienā – trīs spēlēs ielaisti 13 vārti un piedzīvoti trīs zaudējumi. Sekoja sausā spēle un cienījamāks sniegums zaudējumā.

Viņa līguma izpirkšana Edmontonai izmaksātu deviņus miljonus, tādēļ atliek vien cerēt, ka AHL laukumos Kempbels atgūs pārliecību. Vienlaikus "Oilers" veras citu komandu virzienā. Īpaša uzmanība pievērsta Monreālas "Canadiens", kam sastāvā ir trīs vārtsargi. Spēlētāju apmaiņas vietā ieslēgts pacietības režīms.

     [+] [-]

, 2023-11-27 18:50, pirms 5 mēnešiem
AUTOR!!! 7 punkti nesadeldējams pārsvars? Vēl CBJ ir 60 spēles regulārajā sezonā

     [+] [-]

, 2023-11-27 19:57, pirms 5 mēnešiem
NorchaN rakstīja: AUTOR!!! 7 punkti nesadeldējams pārsvars? Vēl CBJ ir 60 spēles regulārajā sezonā
Neesmu autors,bet sacīšu tā.nesadeldējams protams tas nav,ja rēķina,ka vēl sešdesmit mači Kolumbusai priekšā.Tikai tāda piebildīte.Kolumbusai jāgūst desmit uzvaras pēc kārtas,tad viņiem būtu 32 spēlēs 36 punkti un vieta astotniekā.Šobrīd ir tikai divas reizes bijušas divas uzvaras pēc kārtas.Tā kā viela pārdomām

     [+] [-]

, 2023-11-27 20:06, pirms 5 mēnešiem
alguns rakstīja: Neesmu autors,bet sacīšu tā.nesadeldējams protams tas nav,ja rēķina,ka vēl sešdesmit mači Kolumbusai priekšā.Tikai tāda piebildīte.Kolumbusai jāgūst desmit uzvaras pēc kārtas,tad viņiem būtu 32 spēlēs 36 punkti un vieta astotniekā.Šobrīd ir tikai divas reizes bijušas divas uzvaras pēc kārtas.Tā kā viela pārdomām
Es pat dotu 90%, ka CBJ netiks play-off, bet teikt, ka 7 punkti ir nesadeldējami, ir nedaudz pārspīlēti

     [+] [-]

, 2023-11-28 00:28, pirms 5 mēnešiem
NorchaN rakstīja: Es pat dotu 90%, ka CBJ netiks play-off, bet teikt, ka 7 punkti ir nesadeldējami, ir nedaudz pārspīlēti
Uvis vienkārši vēlas būt skaļais eksperts. Piemēri, kad to varēja sadeldēt talu nav jāmeklē - Blues