Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

NHL piezīmes: Bļugera antirekords, kur vasarā nonāks Merzļikins?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

NHL piezīmes: Bļugera antirekords, kur vasarā nonāks Merzļikins?
Teodors Bļugers. Foto: USA TODAY Sports via Reuters Connect/Scanpix

Līdz Nacionālās hokeja līgas (NHL) regulārās sezonas noslēgumam palicis mazāk par mēnesi. Teodors Bļugers 2024. gadā nav izjutis vārtu garšu. Antirekorda uzstādīšanu kaut mazliet notušējis jauns rezultatīvo piespēļu rekords – 20 vienā sezonā.

Bļugers 2024. gadā bez vārtu guvumiem
Teodors Bļugers bez gūtiem vārtiem ir kopš 28. decembra, kad viņš iemeta Vankūveras "Canucks" vienīgo ripu zaudējumā pret Filadelfijas "Flyers" (1:4). 35 spēles bez vārtiem ir centra uzbrucēja antirekords. Pagājušajā sezonā Bļugeram neizdevās iemest 32 spēlēs pēc kārtas.

Vēsturiski Bļugers visvairāk vārtus guvis decembrī – desmit precīzi metieni. Ar septiņiem seko februāris un marts. Šī draud kļūt par pirmo sezonu, kad viņš negūst vārtus nedz februārī, nedz martā. Šomēnes vēl palikušas trīs mājas spēles nākamajā nedēļā, lai situāciju labotu – pirmdien pret Losandželosas "Kings", ceturtdien pret Dalasas "Stars" un svētdien pret Anaheimas "Ducks".

Kopš Bļugera pēdējiem vārtiem viņš pieci pret pieci formātā izdarījis 50 metienus, kas diži neatpaliek no minētajā 35 spēļu nogrieznī 13 vārtus guvušā Džeitī Millera (51 metiens) vai 12 ripas iemetušā Nilsa Heglandera (57 metieni). Protams, ir jūtama varenā virknējuma izjukšana – Dakota Džošua kopš februāra vidus ārstē savainojumu.

Svaigākajā spēlē Bļugera ciešākie maiņas biedri bija Nilss Omans un Vasilijs Podkolzins, viņiem veidojot ceturto virknējumu, kamēr trešais musketieris Konors Gārlends spēlēja pirmajā maiņā līdzās Elīasam Petešonam un Nilsam Heglanderam.

"Canucks" joprojām vēlas pagarināt līgumu ar Bļugeru, taču viņam jāpierāda prasmes arī bez ierastajiem maiņas biedriem. Bļugers pēc Džošua traumas 17 spēlēs atzīmējies ar 0+3, Gārlenda kontā ir 4+4.

Vārtsargu karuselis – kur vasarā nonāks Merzļikins?
Marta sākumā aizvērās logs, kurā drīkst veikt spēlētāju apmaiņas darījumus. Kā tika prognozēts, Elvis Merzļikins jaunā komandā nenonāca. Viņa lielais līgums, kas būs spēkā līdz 2027. gada jūlijam, komplektā ar sniegumu citām komandām nebija vilinošs kumoss.

Merzļikina sakarā tika piesaukta Ņūdžersijas "Devils", kas kardināli izmainīja vārtsargu līnijas vaibstus – no Monreālas "Canadiens" tika iemainīts Džeiks Alens, bet no Sanhosē "Sharks" iegūts Kāpo Kahkonens. Darījumā ar haizivīm otrā virzienā tika aizsūtīts vārtsargs Vīteks Vanēčeks, tādējādi "Devils" atbrīvojās no viņa 3,4 miljonu līguma.

Komandas ģenerālmenedžeris Toms Ficdžeralds norādīja, ka atbrīvošanās no Vanēčeka līguma ļaus "Devils" starpsezonā ne tikai iesaistīties cīņā, bet diktēt vārtsargu tirgus noteikumus. "Tā bija iespēja nostādīt mūs pozīcijā, kas vasarā ļaus medīt lielās zivis," pauda ģenerālmenedžeris.

Jākoms Markstrems? Jūse Saross? Līnuss Ulmarks? Vasaras tirgus izskatās kārdinošs. Vai uz letes nonāks arī Merzļikins?

Kolumbusas "Blue Jackets" ir ģenerālmenedžera meklējumos. Nav noslēpums, ka Merzļikinam galvenās domstarpības bija tieši ar atlaisto Jarmo Kekeleinenu. Iespējams, viņa pēctecim Merzļikins būs daļa no komandas arī turpinājumā. Ja nē, atrast darījumu, kurā Merzļikinu varētu aizmainīt bez piemaksāšanas no savas puses, visticamāk, būs neiespējami.

Līguma izpirkšana? Maksāt desmit ar pusi miljonus, lai tikai atbrīvotos no vārtsarga, kura sniegums bijis cienījams, ņemot vērā "Blue Jackets" sniegumu aizsardzībā? Arvien vairāk šķiet, ka Merzļikins arī nākamo sezonu sāks Kolumbusā.

Riskantais pagarinājuma manevrs
10. martā Minesotas "Wild" savā laukumā ar 4:3 pagarinājumā pieveica Nešvilas "Predators" un tika pie diviem punktiem. Varēja sanākt nulle… Minesotas galvenais treneris Džons Hainss, kurš vēl pagājušajā sezonā trenēja "Predators", izlēma pagarinājumā vārtsargu Marku Andrē Flerī nomainīt pret ceturto laukuma spēlētāju. NHL noteikumos ir atrunāta šāda situācija – ja pagarinājumā nomaini vārtsargu pret laukuma spēlētāju un zaudē vārtus, tad iepriekš nopelnītais punkts par neizšķirtu tiek anulēts un komanda paliek bešā.

Risks atmaksājās, ar precīzu metienu izceļoties Metam Boldijam. 22 gadus vecais uzbrucējs pēc uzvaras atzina, ka par šādu noteikumu niansi nemaz nav zinājis. Tikmēr Hainss pauda, ka bijis lietas kursā un ka tas bijis attaisnojams risks cīņā par playoff ar tiešo konkurenti.

Sods spārno uzvarām
Nešvilai zaudējums pret "Wild" bijis viens no tikai diviem zaudējumiem (abi – pagarinājumā) kopš februāra vidus aizvadītajās 17 spēlēs. "Predators" Rietumu konferences kopvērtējumā izdevies ierāpties stabilā playoff pozīcijā – jau piecus punktus priekšā čempionei Lasvegasas "Golden Knights", kas aizņem pēdējo vietu virs strīpas.

Kas kļuva par "Predators" sezonas pagrieziena punktu? 15. februārī savā laukumā tika piedzīvots apkaunojums pret Dalasas "Stars" – 2:9. Nākamajā nedēļā bija paredzēta izbraukuma spēle Lasvegasā, bet ierašanās bija plānota agrāk nekā uz citiem mačiem – lai hokejisti kopā ar apkalpojošo personālu varētu Lasvegasas Sfērā apmeklēt U2 koncertu. Ģenerālmenedžeris Berijs Trocs pēc kaunpilnā zaudējuma paziņoja, ka plāni tiek mainīti un neviens uz Lasvegasu nelidos dienu agrāk, tā vietā aizvadot treniņu Nešvilā.

Lēmums, par kuru sākotnēji viedokļi dalījās, bet mēnesi vēlāk neviens vairs neuzdod jautājumus par Troca manevru. Viņš 23 gadus bijis NHL galvenais treneris, divas reizes ticis atzīts par NHL labāko treneri, 2018. gadā ar Vašingtonas "Capitals" izcīnīja Stenlija kausu, bet tagad pirmo sezonu sēž ģenerālmenedžera krēslā.

Kapteinis rezervē
Džons Tortorella ir skarbs un tiešs treneris, kura metodes reizēm liek raukt uzacis. Viņa vadītā Filadelfijas "Flyers" negaidi atrodas playoff pozīcijā, bet tas nenozīmē, ka oranžajā zemē viss plaukst un zeļ. Tortorella nupat nolēma uz divām spēlēm ārpus sastāva atstāt Šonu Kuturjē, kurš tikai pirms mēneša tika iecelts "Flyers" kapteiņa godā. Centra uzbrucēju, kurš muguras operāciju dēļ izlaida visu pagājušo sezonu un lielāko daļu no 2021./22. gada sezonas.

Ļoti iespējams, ka Tortorella ir vienīgais NHL treneris, kurš var pieņemt lēmumu atsēdināt komandas kapteini. Prasmei neizdabāt citu viedokļiem līdzi gan nāk arī mīnusi. Tortorella pirmo preses konferenci pēc kapteiņa nosēdināšanas sāka ar tekstu, ka neatbildēs uz jautājumiem par šo tēmu un ka ar spēlētāju visu ir izrunājis. Savukārt Kuturjē norādīja, ka no trenera nav saņēmis konkrētus signālus, kas jāuzlabo sniegumā, un ka komunikācija bijusi minimāla.

Izmaiņas noteikumos
NHL ģenerālmenedžeri aizvadījuši ikgadējo tikšanos Floridā, un otrdien nobalsots par papildinājumiem trenera izaicinājumā. Turpmāk treneri varēs pieprasīt video izvērtēšanu pārkāpumos par ripas izraidīšanu ārpus laukuma (vai ripa nav aizskārusi pretinieku vai aizsargstiklu) un spēlē ar augstu paceltu nūju (vai tā nav bijusi komandas biedra nūja vai ripa). Tālāk izmaiņas noteikumos jāapstiprina NHL un Spēlētāju asociācijas apvienotajai sacensību komitejai, kas tālāk izmaiņas virza uz NHL padomi.

Svarīga nianse – ja trenera izaicinājums ir neveiksmīgs, piemēram, hokejistam pa seju patiešām trāpījusi pretinieka nūja, tad komanda saņems noraidījumu gan par spēli ar augstu paceltu nūju, gan par neveiksmīgo izaicinājumu jeb spēles vilcināšanu. Tūlītējs trīs pret pieciem mazākums.

     [+] [-]

, 2024-04-23 22:54, pirms 3 dienām
Kā nav iemetis ripu 2024 ? Spēlē pret Kings 07.04.2024