Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Millers, Brizgalovs, Lundkvists vai Brodērs?

Juris Miņins
Juris Miņins

Millers, Brizgalovs, Lundkvists vai Brodērs?
Raiens Millers
Foto: AP/Scanpix

Sarunās par hokeju bieži ir dzirdama tēze, ka labs vārtsargs esot puse (vai pat vairāk kā puse) komandas. Tuvojoties Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezonas sākumam, ielūkosimies, kuri tad ir tie vārtsargi, kas, visdrīzāk, cīnīsies par Vezinas balvu vai vismaz būs priekšplānā starp sava aroda brāļiem.

Par to, ka vārtsargi ir īpaši spēlētāji gan uz laukuma, gan ģērbtuvēs, šķiet, nav jāstāsta nevienam hokeja līdzjutējam, tāpat kā to, ka bez laba vārtsarga neviena komanda nevar pretendēt uz lielām uzvarām. Līdz ar to ja reiz kāda komanda ir atradusi savu "brīnumnūjiņu", tad viņš tiek sargāts un nodarbināts visai pamatīgi. Labākajiem vārtsargiem 60+ spēļu sezona nav nekas neparasts un nepierasts, taču tieši tāpēc šajā pozīcijā jaunas "superzvaigznes" parādās daudz retāk nekā, teiksim, uzbrukumā. Konkurence par vietu sastāvā ir nežēlīga un par pirmo vārtsargu vēl ir "jāizaug".

Arī šī gada labāko vārtsargu apskatā šī tēze gūst apstiprinājumu, jo vadošajās pozīcijās vēl aizvien ir tie paši uzvārdi, kas pirms gada un diviem, taču parādās arī jaunie talanti.

Raiens Millers. Aizvadītā sezona Milleram bija lieliska – Vezinas balva un Olimpisko spēļu sudrabs. Pirms gada to, droši vien, neviens nevarēja paredzēt. Šogad gan viņam būs jāataisno visas uz sevi liktās cerības. Nav šaubu, ka "Sabres" vārtsargs ir viens no labākajiem atlētiem savā pozīcijā, taču šajā vasarā no komandas ir aizgājuši divi vadošie aizsargi (T.Lidmans un H.Talinders), līdz ar to Milleram varētu būt krietni vairāk darba.
Iļja Brizgalovs. Ja vajadzētu nosaukt vienu konkrētu iemeslu kāpēc "Coyotes" aizvadītajā sezonā piedzīvoja "brīnumainās pārvērtībās", tad šis iemesls būtu Iļja Brizgalovs. Pēc "sēdēšanas" uz Anaheimas komandas soliņa, Fīniksā Iļja ir "uzplaucis" un iepriekšējā sezonā bija viens no reālākajiem kandidātiem uz Vezinas balvu. Šosezon nekas būtisks "Coyotes" komandas sastāvā un spēlē nebūs mainījies, kas nozīmē, ka Brizgalovam būtu jāturpina tādā pat garā.
Henriks Lundkvists. Lundkvists, iespējams, ir viens no nenovērtētākajiem līgas vadošajiem vārtsargiem. Viņš nav uz žurnālu pirmajiem vākiem, viņš nav arī mediju uzmanības centrā, taču tam ir arī savs izskaidrojums – lieliskā spēles tehnika un nervu sistēma. Tur kur cits vārtsargs mēģinātu lekt, vai kristu uz ledus, Henriks mierīgi izvēlas pozīciju un sagaida ripu, atvairot to ar ķermeni. Gaidāmajā sezonā, pēc Martina Bīrona ierašanās, domājams, ka Lundkvists spēlēs mazāk, kas nozīmē, ka savus statistiskos rādītājus viņš varētu padarīt vēl iespaidīgākus.

Jaroslavs Halaks. Aizvadītās sezonas lielākais pārsteigums. Slovāks Halaks "vilka" Monreālas komandu un "aizvilka" visai tālu. Diemžēl, vai par laimi, šajā vasarā gan viņam, gan "Canadiens" otrajam vārtsargam, Kerijam Praisam, bija jāslēdz jauni līgumu, kas nozīmēja, ka vienam komanda būs jāpamet. Pameta Halaks, taču jāsaka, ka skumt viņam arī īpaši nevajadzētu, jo Sentluisā viņš ieradās kā neapstrīdams favorīts uz pirmā numura vietu, komanda arī pamazām veidojas par konkurētspējīgu kolektīvu, līdz ar to arī Halakam šī varētu būt laba vieta savas meistarības uzlabošanai.
Martins Brodērs. Brodēra vājo spēli izslēgšanas mačos daudzi min kā galveno "Devils" neveiksmju iemeslu. Tāpat arī Olimpiādē Martins spēlēja izteikti vāji. Vai var runāt par zvaigznes norietu? Nē! Regulārajā sezonā Brodērs bija neapšaubāms līderis gan komandā, gan starp līgas vārtsargiem (uzvaras, spēles laiks, "sausās" spēles). Martinam ir jādod tikai mazliet vairāk atpūtas (Johana Hedberga piesaiste to ļaus izdarīt) un NHL atkal ieraudzīs neapšaubāmu Slavas zāles līmeņa vārtsargu-leģendu.
Roberto Luongo. Roberto Luongo ir vārtsargs par kuru runā visi. Vai nu labu, vai sliktu, bet Roberto ir vārtsargs-notikums. Viens no stabilākajiem vārtsargiem, kurš var vienatnē uzvarēt spēles. Vankūverā, protams, viņam palīdz arī visai neslikti nokoplektētā aizsardzības līnija. Luongo ir neapstrīdams komandas līderis un ne jau bez pamata vārtsargs divas sezonas bija komandas kapteinis (gaidāmajā sezonā par to tiks iecelts kāds cits).

Mika Kiprusofs. Mika Kiprusofs ir ilggadējs Kalgari komandas "darba zirgs", kurš katrā pēclokauta sezonā vārtos ir stājies vismaz 73 mačos. Nogurums, droši vien, somu labākajam vārtsargam ir sakrājies, taču aizvadītā sezona, kurā Mikam tika dota lielāka atpūta, viņš parādīja, ka vēl aizvien ir līgas elites vārtsargs. Bez tam, Kiprusofam nav īsti izvēles – ir jāspēlē, jo no viņa snieguma vistiešākajā mērā ir atkarīgs "Flames" sniegums.
Tomašs Vokūns. Čehijas izlases vārtsargs Vokūns savu piederību elitei ir pierādījis vairāku sezonu garumā, taču komandas panākumu trūkums bieži vien atstāj viņu citu vārtsargu ēnā. 10./11. gada sezona 34 gadus vecajam vārtsargam ir pēdējā no iepriekš noslēgtā līguma, tāpēc šogad viņam ir jāparāda sevi un jācer, ka kādai spēcīgākai (par "Panthers" spēcīgākai) komandai būs nepieciešams pastiprinājums uz pēdējās līnijas.
Džimijs Hovards. Hovardam iepriekšējā sezona bija visai interesanta. No sākuma runas par viņa ierakstīšanu "mūžīgi perspektīvo" sarakstā, vēlāk – izcīnīta pirmā vārtsarga vieta un "nēsāšana uz rokām". Jau pirms gada bija skaidrs, ka Hovardam labākas iespējas kļūt par pirmo numuru nebūs, sezonas laikā viņš šo iespēju izmantoja. Pie tam, Detroitas "Red Wings" ir komanda, kuras vārtsargs, lai arī kurš tas būtu, vienmēr ir jāieraksta potenciālo favorītu statusā.
Kreigs Andersons. Ilgu laiku "sēdējis" kā otrais vārtsargs, Andersons pirms gada nomainīja komandu (pievienojās "Avalanche") un saņēma iespēju būt par pirmo numuru. Ko var droši teikt, tad Kolorado panākumos, tad Andersons bija galvenais iemesls tam, kā "Avs" spēlēja pagājušsezon. Sezonas sākumā "iekustināja" komandu, bet vēlāk – "nebremzēja". Šosezon "Lavīnām" būs jātaisa lavīna NHL un viņu vārtsargs atkal varētu būt šīs "dabas katastrofas" izraisītājs.

Protams, augstākminētie ne tuvu nav vienīgie vārtsargi, kuriem būtu jāpievērš uzmanība. Jaunais talants no "Kings", Džonatans Kviks, aizvadīja labu iepriekšējo sezonu un šogad viņam būtu jāspēlē ne sliktāk, somam Tukam Raskam ir paredzama visai interesanta cīņa ar ex-"vezinieti" Timu Tomasu par vietu "Bruins" vārtos, bet "Maple Leafs" nometnē par tiesībām spēlēt vairāk cīnīsies Jonass Gustavsons un Žans-Sebastjans Žigērs.

Tāpat ir vairāki vārtsargi, kuriem šajā sezonā būs jāmēģina reabilitēties par "pagātnes grēkiem", t.i., ne visai pārliecinošo spēli iepriekšējās sezonas gaitā. Pirmie šai sarakstā ir Kerijs Praiss, Semjons Varlamovs un Paskāls Leklērs.

Katrā gadījumā gaidāmā sezonu mums var nest daudz pārsteigumu attiecībā uz vārtsargiem un, kā zināms, ja pārsteigumi būs vārtsargiem, tad tas vistiešāk atspoguļosies arī komandu spēlē... .

Kurš 2010./2011. gada sezonā nospēlēs labāk?

  • 159

  • 63


  +2 [+] [-]

, 2010-09-23 15:42, pirms 14 gadiem
Raksts un analīze kā parasti ok,negribu arī būt sīkumains,bet virsrakstā ieviesusies kļūda

  +1 [+] [-]

, 2010-09-23 15:48, pirms 14 gadiem
Kaut ko esmu palaidis garām par Antti Niemi? Kur šis pazudis?

  +5 [+] [-]

, 2010-09-23 15:55, pirms 14 gadiem
lunqvist rakstīja: Sakuma nesapratu kas tas par Lundkvists , ta iztulkots ka jabrinas tas tak man lunqijs
Baigas fans atradies, pašam nikā nepareizi uzvārds uzraxtīts un te vēl mētā āksts

  +1 [+] [-]

, 2010-09-23 16:11, pirms 14 gadiem
eduards fināls rakstīja: Kaut ko esmu palaidis garām par Antti Niemi? Kur šis pazudis?
Viņš ir Sanhosē "Sharks", kur cīnīsies par vietu vārtos ar Antero Nītimaki.

     [+] [-]

, 2010-09-23 16:11, pirms 14 gadiem
Ja ir minēts Praiss, tad jābūt arī Meisonam.

     [+] [-]

, 2010-09-23 16:18, pirms 14 gadiem
kino rakstīja: Ja ir minēts Praiss, tad jābūt arī Meisonam.
Meisonam bija klasiskas "otrgadnieka sindroma" pazīmes. Praisam šis "sindroms" ir ievilcies pārāk ilgs. Un pat ne statistikas ziņā (tā viņam laba), bet tajā, ka nevarēja izkonkurēt "kaut kādu" Halaku.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-09-23 16:55, pirms 14 gadiem
WILDE rakstīja: Vai arī Niemi kā viens no galvenajiem Hawks varoņiem- Stenlija kausa izcīnīnītājiem nebija pieminams šajā blogā?! Ja ne starp favorītiem, tad starp tiem, kuri var izšaut gan. Jeb varbūt Tu, Juri, domā, ka iespējamā otrgadnieka sindroma dēļ viņš ir svītrojams no pretendentu vidus?
Tātad, par Niemi.

Pirmkārt, te ir apskatīti 10 potenciāli labākie vārtsargi + tikai daži citi uzvārdi (tb paplašinot šo rakstu būtu vēl, protams).
Otrkārt, Niemi, protams, PO "stārs", taču 42 spēles NHL regsezonā un 22 PO. Tb manā izpratnē viņš nemaz nekvalificējas šāda tipa vērtēšanai. Ir jānospēlē NHL kāds laiks, lai viņu vērtētu TOP-10 kategorijās (līdzīgi kā, teiksim, Varlamovs).

Savukār "izšāvēju" sarakstā viņš nav minēts ne tikai otrgadnieka sindroma dēļ (tas pat tā mazāk), bet gan tāpēc, ka viņam ar Nītimaki vēl ir jāsadala laiks vārtos, pie tam ne "kaut kur", bet Sanhosē. Tb, kā teiktu teātra klasiķis Staņislavski - "ņe verju", ka Niemi Sanhosē spēs spēlēt tā kā Čikāgā. Uzmanību, protams, viņam var pievērst, taču man ir bažas, ka cik ātri viņš parādījās NHL, tāpat arī norietēs, jautājums ir - cik ilgi viņš noturēs savu +/- optimālo spēli.

     [+] [-]

, 2010-09-23 17:15, pirms 14 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Tātad, par Niemi.

Pirmkārt, te ir apskatīti 10 potenciāli labākie vārtsargi + tikai daži citi uzvārdi (tb paplašinot šo rakstu būtu vēl, protams).
Otrkārt, Niemi, protams, PO "stārs", taču 42 spēles NHL regsezonā un 22 PO. Tb manā izpratnē viņš nemaz nekvalificējas šāda tipa vērtēšanai. Ir jānospēlē NHL kāds laiks, lai viņu vērtētu TOP-10 kategorijās (līdzīgi kā, teiksim, Varlamovs).

Savukār "izšāvēju" sarakstā viņš nav minēts ne tikai otrgadnieka sindroma dēļ (tas pat tā mazāk), bet gan tāpēc, ka viņam ar Nītimaki vēl ir jāsadala laiks vārtos, pie tam ne "kaut kur", bet Sanhosē. Tb, kā teiktu teātra klasiķis Staņislavski - "ņe verju", ka Niemi Sanhosē spēs spēlēt tā kā Čikāgā. Uzmanību, protams, viņam var pievērst, taču man ir bažas, ka cik ātri viņš parādījās NHL, tāpat arī norietēs, jautājums ir - cik ilgi viņš noturēs savu +/- optimālo spēli.
Njā, somi NHL ir tik daudz, ka jāsāk "kosties" savā starpā.

     [+] [-]

, 2010-09-23 17:21, pirms 14 gadiem
Miņin, pēc tavām domām, uz šo brīdi, kurai no komandām izskatās visvājākā vārtsargu līnija?

     [+] [-]

, 2010-09-23 18:17, pirms 14 gadiem
Man interesē kas šogad notiks Filadelfijā. Izlēma uzticēties Leitonam, visai riskants lēmums. Vai Emerijs vispār spēs atgriezties jeb tā viņam bija karjeru iznīcinoša trauma.

Tāpat Islanders - kāds vēl atcerās tādu Di Pjetro? Runā ka viņš tagad nēsājot kluba īpašnieka golfa nūjas, bet viens otrs fans cer viņu vēl redzēt spēlējam.

     [+] [-]

, 2010-09-23 19:04, pirms 14 gadiem
PrinC1t rakstīja: Miņin, pēc tavām domām, uz šo brīdi, kurai no komandām izskatās visvājākā vārtsargu līnija?
Nu vienu konkrētu komandu šaubos vai kāds nosauks, taču ir vairākas komandas, kam vārtos stāvētāji ir tādi, teiksim, ne visai pārliecinoši.

Jau pieminētie Ņujorkas "Islanders", piemēram, Dalasas "Stars" pēdējā līnija man ne visai patīk. Lai vai kādi avansi ir izrakstīti "Capitals" potenciālajiem vārtsargiem-superstāriem, taču uz šo brīdi, kad viņi ir palikuši divatā, arī būs vēl interesanti apskatīties ko ta šamie parādīs.

Bez tam ir vairākas komandas, kur ir labs pirmais numurs, bet "nekāds" otrais.

     [+] [-]

, 2010-09-23 20:08, pirms 14 gadiem
Saku tā ka Capitals Vārtuvīrs Varmolovs šogad parādīs savu klasi kā ziņoja Artūrs Irbe tad šim jaunajam krievu brīnumbērnam esot ļoti liels talants un jādod spēles laiks lai to pierādītu...

     [+] [-]

, 2010-09-23 20:09, pirms 14 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nu vienu konkrētu komandu šaubos vai kāds nosauks, taču ir vairākas komandas, kam vārtos stāvētāji ir tādi, teiksim, ne visai pārliecinoši.

Jau pieminētie Ņujorkas "Islanders", piemēram, Dalasas "Stars" pēdējā līnija man ne visai patīk. Lai vai kādi avansi ir izrakstīti "Capitals" potenciālajiem vārtsargiem-superstāriem, taču uz šo brīdi, kad viņi ir palikuši divatā, arī būs vēl interesanti apskatīties ko ta šamie parādīs.

Bez tam ir vairākas komandas, kur ir labs pirmais numurs, bet "nekāds" otrais.
Nu Dalasai pirmais numurs Lehtonens varētu arī pavilkt komandu, tā kā to nedarīja Turko.
Islanderiem - Dipjetro, Rolosons, jaunums + pieredze.
Vissliktākā vārtsargu līnija līgā,vismaz uz šo brīdi ir TampaBejai.
Pirmais numurs varētu būt Dens Eliss, bet arī tas ir vārtsargs,kas spēlē pa pussezonai, un nav tas vilcējs ko Tampabejai vajadzētu.

     [+] [-]

, 2010-09-23 21:06, pirms 14 gadiem
PrinC1t rakstīja: Nu Dalasai pirmais numurs Lehtonens varētu arī pavilkt komandu, tā kā to nedarīja Turko.
Islanderiem - Dipjetro, Rolosons, jaunums + pieredze.
Vissliktākā vārtsargu līnija līgā,vismaz uz šo brīdi ir TampaBejai.
Pirmais numurs varētu būt Dens Eliss, bet arī tas ir vārtsargs,kas spēlē pa pussezonai, un nav tas vilcējs ko Tampabejai vajadzētu.
Di Pietro jau nu nemaz tik jauns nav, kā nekā 29 gadi, kā arī pēdējās 2 sezonās nospēlējis vien 13 spēles, viņš bijis cilvēks trauma, kam ir operēts viss kas iespējams! Bet Rolosonam jau 40 gadi, protams viņš ir labs vērtusargs, bet vecums vairs nav tas!
Dalasas Lehtonen-Raycroft variants nav nekas dižs, bet abi ir pieredzējuši, abi bijuši pirmie numuri, cerams, ka Raycroft būs labs backup goalie.
Tampas vārtu līnija iedvieš bažas, bet Dan Ellis spēlei pagājušās divas sezonas esmu sekojis līdzi. Nashvillā esot par Pekka Rinne backup viņš spēlēja pat ļoti labi.

     [+] [-]

, 2010-09-23 21:53, pirms 14 gadiem
PrinC1t rakstīja: Nu Dalasai pirmais numurs Lehtonens varētu arī pavilkt komandu, tā kā to nedarīja Turko.
Islanderiem - Dipjetro, Rolosons, jaunums + pieredze.
Vissliktākā vārtsargu līnija līgā,vismaz uz šo brīdi ir TampaBejai.
Pirmais numurs varētu būt Dens Eliss, bet arī tas ir vārtsargs,kas spēlē pa pussezonai, un nav tas vilcējs ko Tampabejai vajadzētu.
Lehtonens un Reikrofts - divi vārtsargi, no kuriem tika gaidīts daudz, bet saņemts... . Nu Kari vēl var izlabot priekšstatu par sevi, taču Endrjū bija vienas sezonas vārtsargs.

Ņujorkā, kā jau minēts, ir viens veterāns un vārtsargs-operācija, par kura iespējām spēlēt NHL jau iepriekš esmu vairākkārtīgi rakstījis.

A, vot, Tampabeju nevajag nenovērtēt. Eliss un Smits varētu ne tikai nebūt vājākais duets, bet gan viens no stiprākajiem visā NHL (tieši kā duets, ne tik kā katrs individuāli).

     [+] [-]

, 2010-09-23 22:00, pirms 14 gadiem
Kāpēc nekas nav par Žozē Teodoru? Galu galā arī viņš BIJA zvaigzne kādu brīdi.. Žēl, ka viņš bez kluba palicis, pats labprāt viņu Dinamo redzētu kādreiz..

     [+] [-]

, 2010-09-23 23:25, pirms 14 gadiem
Vēl jau arī nepieminēts palicis MAFs.

     [+] [-]

, 2010-09-24 09:16, pirms 14 gadiem
La Barbera šogad izkonkurēs Iļju, tā ir mana prognoze!