Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Vilmanis: NHL līguma parakstīšana, satraukuma pilnais treniņš ar izlasi

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Vilmanis: NHL līguma parakstīšana, satraukuma pilnais treniņš ar izlasi
Sandis Vilmanis. Foto: Florida Panthers

Gatavojoties olimpiskajai kvalifikācijai, Latvijas valstsvienībā starp pieredzējušajiem līderiem ir vairāki jaunie, kuri nupat absolvējuši juniorus un lūko sevi pierādīt galvenā trenera Harija Vītoliņa acīs. No laukuma spēlētājiem visjaunākais ir Sandis Vilmanis – 20 gadus vecais uzbrucējs, kurš martā parakstīja līgumu ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubu Floridas "Panthers". Sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņš pastāstīja par tikai pāris dienas ilgušo atpūtu un iejušanos izlases treniņos.

Otrdien pēc treniņa visilgāk uz ledus palika Sandis Vilmanis un Dans Ločmelis. Piedzimuši ar divu dienu starpību, kopā pārcēlušies uz Zviedriju, tikuši izvēlēti NHL draftā un kopā pārstāvējuši jauniešu un junioru izlases. Bet treniņa noslēgumā – konkurenti savstarpējā sāncensībā.

Izdevās uzvarēt spēlē?
Vinnēju. Spēlējām pirmo reizi. Jāmet gan pa abiem stabiem, gan pa pārliktni. Sākumā nosauc un tad met, lai nav tā, ka netīšām trāpīji.

Latvijas izlases treniņi ir sākušies. Tu uz ledus kāpi arī pirms nedēļas, kad startēja neoficiālā programma. Kādi ir pirmie iespaidi?
Pagājušajā nedēļā bijām tikai jaunie, tagad tomēr ir mazliet citas sajūtas. Pēc divām brīvdienām bija mazliet uztraukums. Pirmais treniņš ar izlasi, esi uz ledus ar visiem izlases līderiem, ar Daugaviņu. Protams, bija uztraukums. Negribējās pirmo treniņu sabojāt sev un saviem partneriem, atdodot neprecīzas piespēles. Viss bija kārtībā. Šodien jau vieglāk. Mazliet jau pieradu. Jādabū pārliecība – un tikai jāmauc!

Kā pēdējie divi pēc treniņa arī salasījāt ripas. Jaunajiem ir iedalīti arī citi pienākumi?
Patiesībā nav. Tā vairāk ir vecā skola, kad jaunos dresēja. Tagad visi ir vienlīdzīgi, visi pret tevi attiecas kā pret profesionāli. Ripu bunduli arī lasījām tikai tāpēc, ka bijām palikuši pēdējie divi uz ledus. Dans aiznesa ripas, man palika pudeles. Visi ir vienlīdzīgi. Pieņem bariņā, runājas, joko. Ir forši.

Kādu no komandas biedriem satiki pirmo reizi?
Daugaviņš vasarās rīko treniņus. Tur šie paši džeki savācas. Pāris reizes biju pagājušajā vasarā, arī šajā vasarā. Tur jau sapazinos. Tagad vārdu jau zina.

Ziemeļamerikā vienā no intervijām teici, ka priekšā svarīgākā vasara dzīvē. Kāda bija tava vasara?
Pilna ar treniņiem, atpūsties sanāca pavisam maz. Atbraucu no Kanādas ap 20. maiju, un nepagāja pat nedēļa, kā atsāku trenēties. Atlidoju ceturtdien, un mans fiziskās sagatavotības treneris Mārtiņš Klucis piedāvāja uz zāli iet jau piektdien. Pateicu, ka pagaidīšu līdz pirmdienai. Sāku strādāt. Šovasar sāku ļoti agri. Cenšos visu darīt pilnvērtīgi.

Glāze ir pa pusei pilna vai tukša? Proti, sākt gatavošanos pēc tik īsas pauzes – tas ir labi vai slikti?
Iepriekšējā sezona arī nebija tik gara. Kad atbraucu, viņiem vēl bija pasaules čempionāts. Pašam liekas, ka šādi ir vieglāk. Nenoņem tempu, reizē vari turpināt un sākt. Man pat liekas, ka šādi ir labāk.

Pirmo reizi gatavojies sezonai profesionālajā hokejā, nevis junioros. Tas ir atstājis nospiedumu uz to, kā gatavojies, kādi vingrinājumi tiek izvēlēti?
Liekam klāt spēku un ātrumu, lai pielīdzinātos pieredzējušajiem, lai apsteigtu pieredzējušos. Tiek attīstīta katra muskuļu grupa, atliek uzticēties procesam. Redzēsim, kā būs. Uz ledus esmu kāpis mazāk nekā iepriekš. Varētu saskaitīt uz pirkstiem – kādas desmit reizes. Redzēsim, kā būs.

Spēka treniņos arī laboji kādu savu personīgo rekordu?
Vienmēr bijis vairāk jāstrādā uz rokām, tas ir tāds vājais punkts. Bet rekordus neskatos. Daru to, ko man liek. Ja sanāk, tad liekam klāt svaru. Bet nekādus rekordus nemēru.

Hokejs tomēr ir sporta veids, kurā daudz vairāk izšķir kāju spēks. Kur noder roku spēks?
Testos… (Smejas.) Uz ledus to tik daudz nejūti. Protams, divcīņās vajag, taču – ja metiens ir kārtībā… Lai parādītu treneriem, ka tu gatavojies, ka centies, ka vari uztaisīt vairāk nekā pagājušajā gadā.

U20 pasaules čempionāta laikā Gēteborgā runājām par Jaunā gada apņemšanos. Tu kā mērķi nospraudi NHL līguma parakstīšanu. Kāds bija process līdz martam, kad mērķis tika piepildīts?
Ar aģentiem runāju jau pasaules čempionāta laikā, ka jārunā ar Floridu par iespējām parakstīt līgumu. Sezona sākās labi, spēlēju labi. Pēc tam bija mana piekrišana aizmainīšanai uz citu komandu, un mana spēle auga – vienkārši uzkāpa kalnā! Treneri uzticējās, komandas biedri bija vecāki, pieredzējušāki, tāpēc likās, ka spēlēt ir vieglāk. Florida uzreiz pēc lielā kāpuma martā man piedāvāja līgumu.

Jaudīgāki partneri, bet – 28 vārti 30 spēlēs! Labāki komandas biedri ir viens, bet ripas vārtos jāiemet tev pašam. Jau no sākuma juti, ka maisam gals vaļā?
Sākumā tieši nebija. Aizvadīju tikai vienu treniņu pēc aizmainīšanas, ar maiņas biedriem labi noklikšķēja. Momenti veidojās – pirmajā spēlē bija kādas piecas iespējas iemest, bet nevienu neiemetu. Kas notiek? Kāpēc nesanāk? Aprunājos ar komandas biedriem, viņi palīdzēja. Treneri teica, ka uzticēsies un laidīs laukumā. Palika mierīgāk. Nākamajā spēlē iemetu pirmo golu. Ar katru nākamo spēli saspēlējāmies arvien labāk. Bija labi.

Pareizi saklausīju, ka pats varēji pieņemt lēmumu – gribi pārcelties uz citu komandu vai negribi?
Jā, man vajadzēja dot piekrišanu, pirms tieku aizmainīts. Bez manas piekrišanas viņi neko nevarēja darīt. Sākumā piedāvāja, un teicu, ka īsti negribu – gribu vienkārši pabeigt sezonu, jo iepriekšējā bija diezgan gara. Tad pārdomāju. Pēdējais gads junioros, un gribējās tikt pēc iespējas tālāk. Piekritu, un tas bija diezgan labs lēmums.

Junioru posms aiz muguras, priekšā cīņa par vietu AHL. Šarlotes "Checkers" – Latvijas izlases ģērbtuvēs ir džeks, kurš par šo komandu un pilsētu var atbildēt uz jebkuru jautājumu. Cik daudz jau esi izokšķerējis?
Ne pārāk daudz. Jā, Uvis stāstīja, ka forša, liela pilsēta, ļoti silts. Neko vairāk arī neesmu jautājis. Bet viņš palīdzēja ar vīzu. Kārtoju pirmo reizi, tur viņš ieteica, kā labāk rakstīt, kā labāk atbildēt. Viņš teica: ja ir kādi jautājumi, vienmēr varu pie viņa vērsties. Baigi forši, ka ir kāds, kurš palīdz. Varu pie viņa vērsties jebkurā laikā.

  +1 [+] [-]

, 2024-08-21 17:14, pirms 3 nedēļām
Gan jau kvalī sastāvā būs, to arī novēlu!

     [+] [-]

, 2024-08-21 21:00, pirms 3 nedēļām
Izskatās, ka var būt NHL...bet, atceramies Jevpalova (100 punktus sezonā), MVP titulu JR.Kuldam un kur viņi šodien??? Junioru hokejs un lielais hokejs ir diena un nakts.