Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Kam pievērst uzmanību: vārtsargi

Juris Miņins
Juris Miņins

Kam pievērst uzmanību: vārtsargi
Kerijs Praiss
Foto: AP

Nacionālās Hokeja Līgas (NHL) sezonā sākas iesildīšanās posms un tieši šis ir īstais laiks, lai varētu pievērsties tam, kas daudziem sporta faniem liekas visinteresantākais – prognozēm. Šoreiz apskatīsim vārtsargus, kuri nākamajā sezonā vajadzētu pierādīt savu piederību NHL elitei.

1.Kerijs Praiss, Monreālas “Canadiens”, 21 gads.
Jau par nākamo Patriku Ruā nodēvētais Praiss visai veiksmīgi aizvadīja pagājušo sezonu (41 spēle, 24 uzvaras, 2.56 vidēji spēlē ielaistie vārti, 92% atvairīto pretinieku metienu), taču izslēgšanas spēles viņš savā aktīvā droši vien nevar ierakstīt, jo šajās spēlēs jaunais kanādiešu brīnumbērns rādīja ļoti nestabilu sniegumu un to uzlabot viņam nepalīdzēja pat “augšējās sfēras” (kā zināms pēc kārtējās neveiksmīgās spēles Praiss sadedzināja savu ķērējcimdu ar cerību, ka ar to kopā sadegs arī visas neveiksmes).
Līdz ar to, šosezon Praisam ir daudz kas jāpierāda. Pirmkārt, tas, ka pagājušajā gadā izsniegtie “kredīti” (Kristobala Juē aizmainīšana uz Vašingtonu, pirmā vārtsarga posteni uzticot Praisam) nav bijuši pārsteidzīgi. Otrkārt, ka pagājušās sezonas “play-off” neveiksmes ir bijušas tikai pieredzes, nevis meistarības un talanta trūkuma dēļ. Treškārt, ka viņš nav “one hit wonder”, bet gan ieradies NHL uz palikšanu un rekordu labošanu. Skatoties pagājušās sezonas spēles, jāsaka – pamats cerībām ir!

2.Dens Eliss, Nešvilas “Predators”, 28 gadi.
Šis vārtsargs ilgu laiku nemaz netika “pie teikšanas” pasaules stiprākajā līgā, jo “Stars” sistēmā, kurā Eilss izauga līdz NHL līmenim, bija (un ir!) viens no līgas labākajiem vārtsargiem Mārtijs Turko, taču kā viņam radās iespēja parādīt savas spējas (uzreiz pēc nokļūšanas Nešvilā), tā uzreiz var runāt par iespējamo papildinājumu vārtsargu elitē.
Pagājušās sezonas labākā atvairīto metienu procenta īpašnieks šosezon gatavojas ja ne uz panākuma uzlabošanu vai atkārtojumu, tad, katrā ziņā, labai spēlei, kas palīdzētu “plēsoņām” vismaz par pēdējo līniju neuztraukties. Tāpat Elisam, droši vien, gribēsies vēlreiz parādīt savas spējas “play-off” turnīrā, kurš aizvadītajā sezonā priekš viņa un viņa komandas beidzās pārāk ātri – sešu spēļu sērijā nācās atzīt Detroitas “Red Wings” pārākumu.

3.Marks-Andrē Flerī, Pitsburgas “Penguins”, 23 gadi.
Iespējams, daudziem tas būs pārsteigums, taču, jā, Flerī ir 23 gadus jauns un NHL paspējis aizvadīt četras (piecas) sezonas. Taču, kā jau daudziem jaunajiem, visu šo sezonu laikā Markam-Andrē nācās pierādīt, ka viņš ir atbilstīgs NHL līmenim un pases dati tam nav nekāds šķērslis. Šī sezona nav izņēmums.
Pirmkārt, pagājušās sezonas Stenlija kausa finālistu vārtsargam parasti jau tāpat ir daudz ko pierādīt nākamajā sezonā, pirmkārt, to, ka vajadzības gadījumā viņš savu komandu var aizvest līdz finālam vēlreiz. Otrkārt, pagājušās sezonas sākumā Flerī sniegums ne tuvu neatbilda Stenlija kausa finālkomandas pirmā vārtsarga prasībām. Otrā sezonas puse gan bija lieliska un kā lūzuma punkts bija savainojuma izārstēšana, pēc kuras Flerī bija “pavisam cits cilvēks”. Tāpat, iespējams, viņam palīdzēja ekipējuma nomaiņa (to arī atzīst viņa treneri) – iepriekšējo spilgti dzelteno vietā tagad pitsburgiešu vārtsargs spēlē baltos, t.i., itkā, “sapludinot” tos ar apkārtējo vidi un uzburucēji neredz to precīzāk kontūras. Lai nu kā Flerī ir jāpanāk tas, lai runājot par "Penguins" pieminētu ne tikai Krosbiju un Malkinu, bet arī pašu Marku-Andrē.

4.Maiks Smits, Tampabejas “Lightning”, 26 gadi.
Vēl viens bijušais Dalasas “Stars” vārtsargs, kurš, “atbrīvojot” spēles laiku Turko, tika aizmainīts uz Tampu. Jo labāk Smitam… .
Tampabejā viņš ir pirmais vārtsargs ar kuru saista lielas cerības. Jau starpsezonā “Bolts” tika pie vairākiem hokejistiem, kam būtu jāpastiprina komandas spēle un jāpalīdz tai izkļūt no “bedres”, kurā “Lightning” iekrita pagājušajā sezonā. Līdz ar to šosezon visiem, un it sevišķi vārtsargiem, ir jāvelk “zibeņi” no laukā no “bedres”. Vēl interesantāku šo darbu padara fakts, ka izskatās, ka “zibeņi” piekops Latvijas basketbolā iecienīto spēles plānu – metiet cik gribat, mēs vienalga iemetīsim vairāk, jo aizsardzība pa vasaru stiprāka nav palikusi. Katrā gadījumā – Maikam Smitam darba pietiks. Vai viņš spēs ar to tikt galā? Jāspēj, Tampa viņam tic!

5.Bostonas “Bruins” vārtsargi, Tims Tomass, Menijs Fernandezs, Tuka Rasks.
Kāpēc komanda? Tāpēc, ka šī ir viena no retajām vienībām, kurā ir trīs ļoti labi vārtsargi, taču viņiem visiem ir vēl “nenokārtoti rēķini” no pagājušās sezonas.
Menijs Fernandezs – no mežoņiem bēgsi, pie lāča tiksi. Fernandezs tam ir dzīvs piemērs. Pieprasījis maiņu no Minesotas “Wild”, nonāca Bostonas “Bruins” sistēmā, taču pie spēlēšanas īsti netika (četras spēles) daudzo savainojumu dēļ. Šosezon noteikti ir jāsasniedz tas līmenis, kas bija “vecajo labajos”.
Tuka Rasks – Jaunais somu vārtsargs pagājušajā sezonā aizvadīja tikpat spēļu cik Fernandezs, taču visai atzīstami sevi “norekomendēja” spēlējot Amerikas Hokeja Līgā (AHL) – Providensas “Bruins” vārtos.
Tims Tomass – Brīžiem man kļūst žēl Tima… viņš var spēlēt cik labi vien var (un viņš VAR!), taču no komandas vadības puses vienmēr tiek meklēts kāds, itkā labāks, vārtsargs, kurš aizstātu Tomasu. Jābūt dzelzs nervu sistēmai, lai to visu izturētu. Liekas, jogas nodarbības arī šajā plānā palīdz!

     [+] [-]

, 2008-09-16 19:53, pirms 16 gadiem
Jaunie vārtsargi pierādīs, ko prot. Tāda kā paaudžu maiņa NHL vārtsargu posteņos. Tagad gan grūti spriest, kurš būs labākais. Lai veicas visiem!

  +1 [+] [-]

, 2008-09-16 20:15, pirms 16 gadiem
izskatās ka visa uzmanība šodien pievērsta citam vārtsargam, ne no šā saraksta

  +1 [+] [-]

, 2008-09-16 20:18, pirms 16 gadiem
Nav pieminta COLORADO. Tur ari ir interesanta situacija ar vartusargiem.

     [+] [-]

, 2008-09-16 20:28, pirms 16 gadiem
konkreti - kursh bus nr. 1. AVS
Jason Bacashihua, Peters Budajs, vai Andrew Rycroft.

     [+] [-]

, 2008-09-16 20:44, pirms 16 gadiem
Rasku (pie esošās situācijas) varētu uz RD savākt... tāpat šim šogad Bostonā nekas nespīd....

     [+] [-]

, 2008-09-16 20:44, pirms 16 gadiem
Franko rakstīja: konkreti - kursh bus nr. 1. AVS
Jason Bacashihua, Peters Budajs, vai Andrew Rycroft.
Konkrēti (balstoties uz pagājušās sezonas sniegumu) secība - Budajs, Reikrofts, Bakašihua.

  +1 [+] [-]

, 2008-09-16 20:45, pirms 16 gadiem
als rakstīja: Rasku (pie esošās situācijas) varētu uz RD savākt... tāpat šim šogad Bostonā nekas nespīd....
Baidos, ka "Bruins" un pats Rasks šitādu humoru nesapratīs.

     [+] [-]

, 2008-09-16 20:52, pirms 16 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Konkrēti (balstoties uz pagājušās sezonas sniegumu) secība - Budajs, Reikrofts, Bakašihua.
var jau but. Es prognozeju nedaudz savadak.

     [+] [-]

, 2008-09-16 20:54, pirms 16 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Baidos, ka "Bruins" un pats Rasks šitādu humoru nesapratīs.
Bet kaut ko šiem (RD) meklēt Edžas vietā vajadzēs..... un ne jau no Latvijas čempja.... neticu, ka Sergejs vai Ervīns (kaut pa diviem) daudzmaz sekmīgi varēs uz maiņām visu sezonu izvilkt...... kaut kādu otru vismaz AHL līmeņa varotčiku tagad vajadzēs meklēt...

     [+] [-]

, 2008-09-16 21:00, pirms 16 gadiem
als rakstīja: Bet kaut ko šiem (RD) meklēt Edžas vietā vajadzēs..... un ne jau no Latvijas čempja.... neticu, ka Sergejs vai Ervīns (kaut pa diviem) daudzmaz sekmīgi varēs uz maiņām visu sezonu izvilkt...... kaut kādu otru vismaz AHL līmeņa varotčiku tagad vajadzēs meklēt...
Nu vot jau sāc spriest "pareizajā virzienā". Kaut gan, ir divi varianti kā viss var norisināties - "Dinamo" meklē Masaļska aizstājēju vai "Dinamo" meklē komandas 1. vārtsargu. Ja otrais, tad ir arī daži atbilstoši kandidāti ar NHL pieredzi...

     [+] [-]

, 2008-09-16 21:06, pirms 16 gadiem
Franko rakstīja: var jau but. Es prognozeju nedaudz savadak.
Pieļauju, ka zinu kā Tu prognozē - Reikrofts-Budajs-Bakašihua (tas ir otrais (un pēdējais) puslīdz normālais variants).
Par šitādu izkārtjumu varu teikt tikai vienu - Reikrofts Toronto ir savārījis tik daudz putras, ka lai to visu izstrēbtu viņam vajag sākt ēst jau tagad un ar pavārnīcu.
Budajs savukārt ir pierādījis, ka var spēlēt kā pirmais numurs (ir to pierādījis) un treneriem viņš ir pazīstams "frukts" utt. .
Protams, es neizslēdzu, ka sezonas gaitā Reikrofts varētu uzlabot savu spēli un izcīnīt pirmā vārtsarga pozīciju, taču vēsture (no nesenās - Teodors, Klutjē, Denī) rāda, ka tas nav tik viegli.

     [+] [-]

, 2008-09-16 21:29, pirms 16 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Pieļauju, ka zinu kā Tu prognozē - Reikrofts-Budajs-Bakašihua (tas ir otrais (un pēdējais) puslīdz normālais variants).
Par šitādu izkārtjumu varu teikt tikai vienu - Reikrofts Toronto ir savārījis tik daudz putras, ka lai to visu izstrēbtu viņam vajag sākt ēst jau tagad un ar pavārnīcu.
Budajs savukārt ir pierādījis, ka var spēlēt kā pirmais numurs (ir to pierādījis) un treneriem viņš ir pazīstams "frukts" utt. .
Protams, es neizslēdzu, ka sezonas gaitā Reikrofts varētu uzlabot savu spēli un izcīnīt pirmā vārtsarga pozīciju, taču vēsture (no nesenās - Teodors, Klutjē, Denī) rāda, ka tas nav tik viegli.
Ja, uzmineji pareizi
Ir taa, ka pagajushaja sezona Budajam nacas spelet ka nr. 1. Vina sniegums ir labs, tacu ir nepastavigs - viena spele laba, cita slikta. Un nevar jau ari zinat, jo treneris AVS nomainijas.

     [+] [-]

, 2008-09-16 21:39, pirms 16 gadiem
Franko rakstīja: Ja, uzmineji pareizi
Ir taa, ka pagajushaja sezona Budajam nacas spelet ka nr. 1. Vina sniegums ir labs, tacu ir nepastavigs - viena spele laba, cita slikta. Un nevar jau ari zinat, jo treneris AVS nomainijas.
Nestabils, taču labāks, nekā Teodoram, kuram savukārt bija labāks sniegums nekā Reikroftam (protams, situācijas un komandas dažādas, bet pēc nosacīta "kopējā reitinga").
Nomainījās gan, taču vai nomainījās vārtsargu treneris (šito toč nezinu)? Parasti jau šajā jautājumā notiek aktīvs "breinstormings" tieši šajā saiknē (galv. treneris-vārtsargu treneris).

     [+] [-]

, 2008-09-16 22:11, pirms 16 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nestabils, taču labāks, nekā Teodoram, kuram savukārt bija labāks sniegums nekā Reikroftam (protams, situācijas un komandas dažādas, bet pēc nosacīta "kopējā reitinga").
Teodors nospeleja 53 speles, Budajs 35. Teodoram statistika labaka neka Budajam.
Tiesa, par Reiksroftu neko daudz nezinu.
Ar nepacietibu gaidu treninnometnes noslegshanos un sezonas sakumu. Domaju, ka sezonas sakuma nebus konkrets pirmais nr.

     [+] [-]

, 2008-09-16 22:17, pirms 16 gadiem
Franko rakstīja: Teodors nospeleja 53 speles, Budajs 35. Teodoram statistika labaka neka Budajam.
Tiesa, par Reiksroftu neko daudz nezinu.
Ar nepacietibu gaidu treninnometnes noslegshanos un sezonas sakumu. Domaju, ka sezonas sakuma nebus konkrets pirmais nr.
Var arī lielo sētnieku lāpsu vārtos ielikt un, iespējams, statistika būs labāka.
Nē, sezonas otrajā pusē Teodors labi stāvēja un tādā gadījumā jau neviens normāls treneris neies mainīt vārtsargus, taču cik spēles pagāja kamē Hosē sāka spēlēt... ka tik matu augšanas balzamu atkal nav ieziedis. Profilaksei...

     [+] [-]

, 2008-09-16 22:22, pirms 16 gadiem

Lai ari ko vins butu iedzeris, bet pateicoties vinam AVS tika PO otraja kartaa.

     [+] [-]

, 2008-09-17 18:23, pirms 16 gadiem
Jaatzīst, ka ļoti labs raksts Arī Praiss pēc pagāršējās sezonas ir pievērsis manu uzmanību...
Par Avs vārtsargiem ir tā:
1) Kā jau Juris minēja, tad Raikrofts tiešām ir savārījis pietiekoši daudz sūdus (putras) priekš "Maple Leafs"
2) Nešaubos, ka sezonas sākumā Budajs būs pirmais numurs, bet noteikti ar laiku tiks iemēģināts Raikrofts un, tad jau redzēs, ko viņš spēs parādīt, katrā ziņā viņam ir visas iespējas izkonkurēt Budaju, bet lielas cerības nevajadzētu lolot