Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Miris Pjērs Lakruā, "Avalanche" ĢM, ar kuru kopā Stenlija kausu izcīnīja Ozoliņš

Rolands Eliņš

Miris Pjērs Lakruā, "Avalanche" ĢM, ar kuru kopā Stenlija kausu izcīnīja Ozoliņš
Pjērs Lakruā "Avalanche" komandas priekšgalā. Foto: AFP

72 gadu vecumā mūžībā aizgājis Pjērs Lakruā, ilggadējais NHL kluba Kolorādo "Avalanche" ģenerālmenedžeris un prezidents. Kanādas mediji vēsta, ka viņš miris šodien no Covid-19 vīrusa izraisītajām komplikācijām.

Pjērs Lakruā kļuva par NHL kluba Kvebekas "Nordiques" ģenerālmenedžeri 1994. gadā, vadot komandu, kad tā pārcēlās uz Denveru un kļuva zināma kā Kolorādo "Avalanche". Viņš ģenerālmenedžera pozīciju ieņēma līdz 2006. gadam, kad no šī amata atkāpās, lai ieņemtu kluba prezidenta amatu. Kopumā Lakruā "Avalanche" kluba vadībā bija 20 gadus, turklāt arī pēc prezidenta amata atstāšanas saglabāja klubā pozīciju kā padomnieks.

Tieši Lakruā parūpējās par to, lai "Avalanche" sastāvā 1995. gadā nonāktu Latvijas hokejists Sandis Ozoliņš, ko Kolorādo klubs iemainīja no Sanhosē "Sharks". Ozoliņš jaunās komandas sastāvā pirmajā sezonā guva 50 punktus 66 spēlēs. Tāpat Lakruā sezonas vidū piekrita maiņas darījumam ar "Canadiens", komandā iekļaujot slaveno vārtsargu Patriku Ruā. Tas viss noveda pie tā, ka 1995./96. gada sezonā "Avalanche" triumfēja Stenlija kausa izcīņā, un tā joprojām ir vienīgā reize, kad Stenlija kausu ieguvis Latvijas hokejists.

Lakruā vadībā "Avalanche" kļuva par NHL čempioni arī 2001. gadā, bet Ozoliņš tobrīd jau bija nonācis citā komandā, "Avalanche" viņu iekļaujot maiņas darījumā ar Karolīnu. Šie divi tituli joprojām ir vienīgie "Avalanche" vēsturē. Laikā, kad Lakruā bija komandas ĢM, tā astoņas reizes uzvarēja savā divīzijā, bet pēc tam – tikai vienreiz.

Kolorādo "Avalanche" savā paziņojumā izteica līdzjutēju Lakruā ģimenei un raksturoja viņu kā komandas čempiontitulu arhitektu, kura ietekme uz klubu atstāja milzīgu iespaidu ne tikai hokeja laukumā, bet arī organizācijas filozofijas un principu veidošanā. "Avalanche" arī raksta, ka Lakruā atstājis plašu mantojumu Denveras štata jaunatnes hokeja attīstībā.

Lakruā aizgāja mūžībā 72 gadu vecumā Lasvegasā. Kanādas mediji kā viņa nāves iemeslu norāda Covid-19.

Izmantotie resursi:
https://www.journaldequebec.com/202...
https://www.tvasports.ca/2020/12/13...
https://www.nhl.com/avalanche/news/...