Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Lasvegasas pasaka bez laimīgām beigām

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Lasvegasas pasaka bez laimīgām beigām
Lasvegasas "Golden Knights"
Foto: USA Today Sports/Scanpix

Nacionālajā hokeja līgā noskaidrots 2018. gada čempions – pirmoreiz vēsturē triumfēja Vašingtonas "Capitals", Stenlija kausu virs galvas ceļot komandas kapteinim Aleksandram Ovečkinam. Tikmēr soļa attālumā no kārotās trofejas palika hokejisti, kuriem spēlēšanu finālā neprognozēja pilnīgi neviens.

Lasvegasas "Golden Knights" savu pirmo četru zaudējumu sēriju piedzīvoja pašā nepiemērotākajā brīdī – Stenlija kausa finālā. Brīdī, kad bija palicis tikai solis līdz pasaules virsotnei. Taču no liekajiem spēlētājiem būvētā komanda tāpat paveica neiedomājamo un mūžam paliks Lasvegasas iedzīvotāju sirdīs. Pirms sezonas neviens neprognozēja "Golden Knights" iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, kur nu vēl divīzijas titula izcīnīšanu, pirmās kārtas pārvarēšanu un Stenlija kausa fināla sasniegšanu.

Šķita, ka regulārais čempionāts dzīvo uz pavisam citas planētas un ka sērijā līdz četrām uzvarām debitantei klāsies daudz smagāk. Taču Lasvegasas "Golden Knights" bija pirmā komanda, kas sasniedza otro kārtu, ar 4-0 vienkārši pārbraucot pāri rūdītajai Losandželosas "Kings". Kad pretī stājās Sanhosē "Sharks", priekšnojauta teica to pašu. Skaistajam stāstam taču kādreiz ir jābeidzas, vai ne? Nekā. Savukārt Rietumu konferences finālā pret Vinipegas "Jets" komanda pirmoreiz nonāca iedzinējos, jo zaudēja pirmajā mačā. Atbilde dzēsa jebkādas šaubas – četras uzvaras pēc kārtas un vieta Stenlija kausa finālā.

Pirmais duelis ar Vašingtonas "Capitals" bija īsta hokeja izrāde – desmit gūtie vārti, neskaitāmas vadības maiņas, netīri spēka paņēmieni. 60 minūšu laikā nebija iespējams novērst acis no mača, un atkal uzvarēja "Golden Knights". Laikam tas bija pirmais brīdis, kas lika man noticēt, ka neiespējamais ir iespējams un ka ēnā bijušie hokejisti, apvienoti vienā komandā, var paveikt ļoti daudz.

Kā būtu, ja būtu – neatliek nekas cits, kā fantazēt, atceroties otrā mača galotni. Divas minūtes līdz beigām, laukuma saimnieki iedzinējos ar 2:3, un Aleksa Taka priekšā bija tukši vārti. Vismaz tā likās. Jo pēkšņi ripas ceļā parādījās Breidena Holtbija nūja, un Vašingtonas "Capitals" vārtsargs neticamā veidā izglāba no pagarinājuma. Nepamet sajūta – ja spēle ilgtu vairāk par 60 minūtēm, Lasvegasas "Golden Knights" panāktu 2-0.

Un kas notiktu, ja sērijā rezultāts būtu 2-2? Ceturtās cīņas ievadā, spēlējot skaitliskajā vairākumā, Džeimsa Nīla priekšā bija pilnīgi tukši vārti. Nīls pirms sezonas tika uzskatīts par "Golden Knights" uzbrukuma lielāko zvagzni – visās desmit NHL pavadītajās sezonās viņš guvis vismaz 20 vārtus. Bija laiks sagatavoties, notēmēt un iemest, bet tā vietā viņš trāpīja pa tukšu vārtu stabu. Ja Nīlam tiktu piešķirti tūkstoš metieni, šis droši vien būtu vienīgais, kuru viņš netrāpītu.

Kamēr Lasvegasa meta pa stabiem, neizmantojot vēl vairākas teicamas izdevības, "Capitals" meta ripas vārtos un nokārtoja 3-1 vadību. Šādu pārsvaru Stenlija kausa finālā bija izlaidusi tikai viena komanda, turklāt tas notika 1942. gadā. Stāsts ar sāpīgām un bez laimīgām beigām.

Kā Lasvegasas "Golden Knights" vispār nonāca līdz Stenlija kausa finālam? Pirmkārt, spēlējot ātru un aktīvu hokeju. Lai cik savādi tas arī nebūtu, no nevajadzīgiem hokejistiem veidota komanda panākumus guva, pateicoties žiglām kājām un meistarībai, nevis pretinieku spēles jaukšanai. Lai gan arī tas bija svarīgs aspekts – ar Lasvegasas forčeku mocījās visas komandas. Arī Vašingtona, taču tikai pirmajā spēlē, turpinājumā diezgan labi iemācoties tikt galā ar pretinieku spiedienu, un tā kļuva par vienu no panākuma atslēgām.

Otrkārt, vārtsarga sniegums. Marks Andrē Flerī pirmajās trīs kārtās bija neticams. Tik neticams, ka tika izskatīta iespēja viņam MVP balvu piešķirt pat gadījumā, ja komanda finālā zaudētu. Pēdējo 40 gadu laikā tas noticis tikai divas reizes – Žans Sebastjens Žigērs 2003. gadā un Rons Hekstāls 1987. gadā. Tomēr finālā Flerī kļuva ievainojams.

Kad tika komplektēts sastāvs, Flerī bija Lasvegasas "Golden Knights" lielākā zvaigzne. Visdrīzāk, arī vienīgā. Starp aizsargiem bija pieejami jauni un talantīgi hokejisti, ap kuriem nākotnē būvēt komandu – piemēram, Neits Šmits no Vašingtonas un Šejs Teodors no Anaheimas "Ducks". Visbiežāk uzdotais jautājums bija: kurš metīs ripas pretinieku vārtos?

Par komandas labāko snaiperi kļuva zviedrs Viljams Kārlsons, kurš guva 43 vārtus, kaut iepriekšējā sezonā pretinieku vārtos iemeta tikai sešas ripas. Viņš bija spilgtākais piemērs tam, kas notika ar Lasvegasas "Golden Knights" spēlētājiem. Tikai divi no pamatsastāva hokejistiem šajā sezonā iemeta mazāk vārtus nekā iepriekšējā – uzbrucēji Džonatans Maršeso (no 30 uz 27) un Deivids Perons (no 18 uz 16). Domāju, jebkura komanda, kuras spēlētājiem izdotos tā uzlabot rezultativitāti, spēlētu finālā.

Pirmo maiņu veidoja Kārlsons, Maršeso un Railijs Smits. Pirmais pārnāca no Kolumbusas "Blue Jackets", kamēr Maršeso un Smits – no Floridas "Panthers". Un komanda par to nemaz nepārdzīvoja. "Panthers" vēlējās atbrīvoties no Smita līguma (pieci gadi un 25 miljoni), un pierunāja Lasvegasu pārņemt saistības, kā atlīdzību līdzi dodot Maršeso. Un arī pieci miljoni par pirmās maiņas centru nav nekas tāds, kas apgrūtinātu komandu.

Jāsaka, ka Lasvegasas "Golden Knights" iekļūšana Stenlija kausa finālā bija pamatīga apstākļu sakritība, aiz kuras neslēpjas atkārtojama formula. Tas bija aizraujošs stāsts, kas noteikti tiks pārvērsts grāmatās un filmās. Taču māc šaubas, ka tuvākajos gados bruņiniekiem izdosies tikt tuvumā Stenlija kausam – labākā iespēja tika palaista garām.

  -3 [+] [-]

, 2018-06-08 17:58, pirms 6 gadiem
Nebūšu pārsteigts, ja nākošgad netiks PO. Līdzīgs stāsts ar Edmontonu - pagājušogad tika tika stabili PO un pat pārvarēja 1. kārtu, bet šogad izgāzta sezona un netikšana PO, pa ar C.McDavid, Draizaitlu un citām zvaigznēm.

     [+] [-]

, 2018-06-08 18:55, pirms 6 gadiem
Fināls 1.sezonā ir sliktas beigas?

Nevienam nevajadzīgie spēlētāji? tie bija citu klubu 2-3 maiņu spēlētāji! NHL noteica vēsturē labākos Expansion draft noteikumus, lai neienāktu kā lūzeri..

Svarīgs fakts - iegrauts mīts, ka labu komandu jāveido gadiem ilgi ar izcilu GM in treneru darbu - bez tā var iztikt. Redzam, ka labs rezultāts ir arī sagadīšanās. Fani būs prasīgāki

     [+] [-]

, 2018-06-08 19:26, pirms 6 gadiem
RahX rakstīja: Nebūšu pārsteigts, ja nākošgad netiks PO. Līdzīgs stāsts ar Edmontonu - pagājušogad tika tika stabili PO un pat pārvarēja 1. kārtu, bet šogad izgāzta sezona un netikšana PO, pa ar C.McDavid, Draizaitlu un citām zvaigznēm.
kāds sakars vegasai ar oileriem? vegasa tika finālā pirmajā sezonā.

jancis savā elementā

     [+] [-]

, 2018-06-08 19:29, pirms 6 gadiem
RahX rakstīja: Nebūšu pārsteigts, ja nākošgad netiks PO. Līdzīgs stāsts ar Edmontonu - pagājušogad tika tika stabili PO un pat pārvarēja 1. kārtu, bet šogad izgāzta sezona un netikšana PO, pa ar C.McDavid, Draizaitlu un citām zvaigznēm.
Edmontonai, atsķirībā no Vašingtonas, neviens neparedzēja PO arī pagājušogad. Un varētu padomāt ka Draizaitls ir baigā zvaigzne

  +4 [+] [-]

, 2018-06-08 19:41, pirms 6 gadiem
Ok, kauss nav dabūts, bet man ari kaut kā "nelaimīgās beigas" Lasvegasas stāstā neiederas.

     [+] [-]

, 2018-06-08 20:12, pirms 6 gadiem
Tas arī viss? Lasvegasai beigas???

  +2 [+] [-]

, 2018-06-08 20:29, pirms 6 gadiem
Banss rakstīja: Ok, kauss nav dabūts, bet man ari kaut kā "nelaimīgās beigas" Lasvegasas stāstā neiederas.
Nu, bet kā nosaukt zaudējumu finālā? NHL nav otrās vietas un medaļas nevienam nedod, tāpēc, lai arī Vegasa ir lielākais pārsteigums ne tikai NHL, bet arī Ziemeļamerikas sporta vēsturē, teikt, ka viņiem sezonai ir "laimīgas beigas", ar būtu kaut kā... dīvaini.

  -1 [+] [-]

, 2018-06-08 21:06, pirms 6 gadiem
Tas, ka ST blūzmeņi debijas sezonā zaudēja finālā protams neviens nezina. Viņi zaudēja divos nākamajos gados arī!! Vot tā noteikti ir sāpe ST!! Vegasai būs cits stāsts nekā blūzmeņiem, citi laiki. Tad vel arēnā varēja smēķēt un džeki bez ķiverēm mauca....

  +1 [+] [-]

, 2018-06-08 21:10, pirms 6 gadiem
EUcerin rakstīja: Tas, ka ST blūzmeņi debijas sezonā zaudēja finālā protams neviens nezina. Viņi zaudēja divos nākamajos gados arī!! Vot tā noteikti ir sāpe ST!! Vegasai būs cits stāsts nekā blūzmeņiem, citi laiki. Tad vel arēnā varēja smēķēt un džeki bez ķiverēm mauca....
Tajā sezonā debitēja veselas sešas komandas, kas veidoja savu divīziju. Pirms tam NHL bija tikai 6 komandas, kas tad arī palika kā otrā divīzija. Tur debitanta dalība finālā bija vienkārši garantēta.

  +1 [+] [-]

, 2018-06-08 21:13, pirms 6 gadiem
Es nedomāju, ka Vegasa būtu uzvarējusi Pingvīnus vai Tampabeju.

     [+] [-]

, 2018-06-08 21:26, pirms 6 gadiem
SakuKoivu rakstīja: Tajā sezonā debitēja veselas sešas komandas, kas veidoja savu divīziju. Pirms tam NHL bija tikai 6 komandas, kas tad arī palika kā otrā divīzija. Tur debitanta dalība finālā bija vienkārši garantēta.
Jā, tā bija!! Bet fakts kā tāds, ka zaudēt trīs finālus pēc kārtas arī nav patīkami! Citi laiki un kosmiski cita līmeņa hokejs, bet tomēr. Protams to, ko sasniedza Vegasa to nespētu Stblūzmeņi! Bet tās ir nesalīdzināmas lietas! Bet fakts kā tāds vēstures grāmatās ir ierakstīts. Zaudēti trīs fināli pēc kārtas!

     [+] [-]

, 2018-06-08 21:40, pirms 6 gadiem
EUcerin rakstīja: Jā, tā bija!! Bet fakts kā tāds, ka zaudēt trīs finālus pēc kārtas arī nav patīkami! Citi laiki un kosmiski cita līmeņa hokejs, bet tomēr. Protams to, ko sasniedza Vegasa to nespētu Stblūzmeņi! Bet tās ir nesalīdzināmas lietas! Bet fakts kā tāds vēstures grāmatās ir ierakstīts. Zaudēti trīs fināli pēc kārtas!
Tas bija cits hokejs un cits NHL, tāpēc nekādā veidā nav salīdzināms ar mūsu dienām.

Tad jau var stāstīt, ka Toronto "Maple Leafs" trīsdesmitajos gados tāpat ir zaudējuši trīs finālos pēc kārtas, bet kopumā viņiem sanāca seši zaudējumi finālos astoņu sezonu laikā (neuzvarot nevienā no diviem atlikušajiem gadiem).

  +1 [+] [-]

, 2018-06-08 21:42, pirms 6 gadiem
Šeit pierādās treneru nozīme.....kādreiz Znaroks ar KHLnevajadzīgiem spēlētājiem MVD sastāvā sasniedza finālu....

     [+] [-]

, 2018-06-08 22:06, pirms 6 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Tas bija cits hokejs un cits NHL, tāpēc nekādā veidā nav salīdzināms ar mūsu dienām.

Tad jau var stāstīt, ka Toronto "Maple Leafs" trīsdesmitajos gados tāpat ir zaudējuši trīs finālos pēc kārtas, bet kopumā viņiem sanāca seši zaudējumi finālos astoņu sezonu laikā (neuzvarot nevienā no diviem atlikušajiem gadiem).
Es jau to arī saku, ka nesalīdzināms hokejs utt. Bet fakts kā tāds, ka Vegasa nav vienīgie, kuri zaudēja debijas sezonā finālā paliek joprojām ierakstīts vēstures grāmatā!!

  +2 [+] [-]

, 2018-06-08 22:06, pirms 6 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nu, bet kā nosaukt zaudējumu finālā? NHL nav otrās vietas un medaļas nevienam nedod, tāpēc, lai arī Vegasa ir lielākais pārsteigums ne tikai NHL, bet arī Ziemeļamerikas sporta vēsturē, teikt, ka viņiem sezonai ir "laimīgas beigas", ar būtu kaut kā... dīvaini.
Tāpēc jau es pieminu komentārā ka es saprotu ka kauss nav dabūts. Nē, nav jāsaka ka laimīgas. Varbūt vienkārši var nedefinēt. Tak ne jau es esmu žurnaļuga, es tik ka lasītājs saku ka esošais formulējums man ar īsti neliekas adekvāts.

  -1 [+] [-]

, 2018-06-08 22:50, pirms 6 gadiem
Banss rakstīja: Tāpēc jau es pieminu komentārā ka es saprotu ka kauss nav dabūts. Nē, nav jāsaka ka laimīgas. Varbūt vienkārši var nedefinēt. Tak ne jau es esmu žurnaļuga, es tik ka lasītājs saku ka esošais formulējums man ar īsti neliekas adekvāts.
Nedefinēt? Par zaudētājiem labu vai neko? Nē, tas nav tas gadījums un, domāju, ka ir ļoti muļķīgi "nedefinēt" Vegasas sezonu tikai tāpēc, ka nebija uzvaras. Ar ko tad viņi deviņus iepriekšējos mēnešus nodarbojās?

Man šitā Vegasas "žēlošana" atgādina klasisko priecāšanos par otrajām, ceturtajām vietām un "skaistajiem zaudējumiem", kad pats rezultāta fakts (tikšana pie teikšanas) ir svarīgāks par tā objektīvo novērtējumu.

Objektīvi - Vegasa zaudēja. Diezgan bezzobaini zaudēja. Pēdējo spēli "nolēja" tā kā šajā PO vēl nebija zaudējuši, mājās, pēdējās 20 minūtes esot vadībā. Domāju, ka, ja būtu iespēja pajautāt pašiem Vegasas hokejistiem, viņi paši nez vai būtu priecīgi par šo "otro vietu" un visu finālsēriju kā tādu.

Tāpēc apzīmējums "Pasaka bez laimīgām beigām", manuprāt, šajā konkrētajā gadījumā der tik jau nu ļoti kā neviens cits.

  +1 [+] [-]

, 2018-06-08 23:29, pirms 6 gadiem
Karlssons 40 vārtus nākamsezon neiemetīs, Flerī nebūs 92.7% atvairīto metienu, jo to nav iespējams uzturēt. Bet tuvu tam būs. Un Flerī nespēlēs 40 spēles, bet 60. Droši vien ECHL līmeņa rezerves vārtsargs nebūs viņu vārtos 15 spēles. Vegasa būs PO, bet līdz kausa finālam atpakaļ netiks, jo tagad visiem būs video, tagad visi pret viņiem spēlēs spēka spēli, kā to lieliski nodemonstrēja Vašingtona. Es prognozēju ap 98-103 punktiem nākamajā sezonā. Vegasas sapnis un maģija noteikti nekur nav zudusi un nezudīs.

     [+] [-]

, 2018-06-12 00:26, pirms 6 gadiem
NHL ir Stenlija kausa ieguvējs un visi pārējie. Pat regulārās sezonas pēdējā vieta ir izdevīgāka nekā zaudējums finālā, jo ir vislielākās izredzes dabūt 1. picku draftā.