Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

NHL secinājumi: Vankūvera rullē bez Bļugera, vai "Oilers" tiešām paliks bez playoff?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

NHL secinājumi: Vankūvera rullē bez Bļugera, vai "Oilers" tiešām paliks bez playoff?
Konors Makdeivids. Foto: AP/Scanpix

Lai gan Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezona nav pat mēnesi veca, kā izrādās, jau tagad iespējams ar gana nopietnu varbūtību atsijāt komandas, kuru Stenlija kausa vilciens attālinās no stacijas. To vidū ir arī viena no galvenajām titula pretendentēm Edmontonas "Oilers". Tikmēr Vankūveras "Canucks" bez savainotā Teodora Bļugera krāj uzvaras un soļo pareizajā virzienā.

Kad Makdeivids un Draizaitls neatrisina aizsardzības problēmas
Nav iespējams novembrī izcīnīt Stenlija kausu, taču – ir iespējams novembrī zaudēt Stenlija kausu. Izdarīt secinājumus, kad aizvadītas tikai desmit spēles jeb astotā daļa no regulārās sezonas, ir pāragri, teiks saprāta balss. Taču NHL punktu sadalījums un izspēles sistēma atgūšanos pēc smaga starta padara sarežģītu.

Kopš playoff dalībnieces nosaka pēc jaunā divīziju formāta, vidēji sezonā tikai 1,5 komandas (12 komandas astoņos gados), kuras līdz 1. novembrim izcīnījušas 50% vai mazāk no pieejamajiem punktiem, iekļuvušas Stenlija kausa izcīņā. Pērn bija 14 komandas, kas 1. novembrī atradās uz 50% sliekšņa vai zem tā. Stenlija kausa izcīņā spēlēja divas – Kolorado "Avalanche" un Toronto "Maple Leafs". Abām tobrīd bija tieši puse no pieejamajiem punktiem – Toronto sāka ar 4-4-2 bilanci, Kolorado – ar 4-4-1.

Edmontonas "Oilers" 1. novembrī nebija pat trešdaļa no iespējamajiem punktiem – divas uzvaras astoņās spēlēs un pieci no 16 punktiem. Turklāt pēc novembra ierašanās situācija nav uzlabojusies – 3:4 zaudējums pret Dalasas "Stars" un 2:5 izbraukuma noslēgumā pret Nešvilas "Predators". 25% no visiem pieejamajiem punktiem. Pēc pāriešanas uz zonas aizsardzību pie Edmontonas vārtiem valda juceklis, un pat ar Konoru Makdeividu laukumā "Oilers" ielaiž vairāk nekā iemet.

Gaidot sezonu, par Klusā okeāna divīzijas neapšaubāmajām favorītēm tika uzskatītas čempione Lasvegasas "Golden Knights" un Edmontonas "Oilers". Šobrīd komandas šķir jau 18 punkti. Lasvegasa iemetusi 50 vārtus, Edmontona – tikai 27. Pirms gada iekļūšanai izslēgšanas spēlēs vajadzēja savākt vismaz 95 punktus. Lai "Oilers" varētu aizsniegties tik augstu, sezonas turpinājumā jāspēlē 62,5% punktu tempā (piemēram, 41-22-9 bilance). Neskan nereāli, kad komandā spēlē pasaulē divi labākie uzbrucēji. Skan nereāli, redzot vārtsargu un aizsardzības sniegumu.

Vankūvera bez Bļugera krāj handikapu
"Oilers" nākamo spēli aizvadīs pirmdien, kad Edmontonā viesosies Kanādas karstākā komanda – Vankūveras "Canucks" atrodama NHL kopvērtējuma trešajā vietā. Savainojuma dēļ priekus nav izbaudījis Teodors Bļugers, kurš pēdējā pārbaudes spēlē iedzīvojās potītes savainojumā. Piektdien Bļugers slidoja, un plāns paredz, ka pret "Oilers" viņš vēl nespēlēs, toties kopā ar komandu dosies izbraukumā uz Otavu, Toronto un Monreālu. Atgriešanās tuvojas.

Komandu pretī uzvarām ved jaunas zvaigznes. 24 gadus vecais zviedru centra uzbrucējs Elīass Petešons ar 11 spēlēs sakrātajiem 20 punktiem (6+14) ir NHL rezultatīvākais spēlētājs. Gadu jaunākais Kvins Hjūzs, kuram pirms sezonas tika uzticēta "Canucks" kapteiņa uzšuve, ar 16 punktiem (4+12) ir NHL rezultatīvākais aizsargs. Tečers Demko astoņās cīņās atvairījis 94,7% metienu, un statistiku nepaguva sabojāt pat sliktā pašsajūta. "Canucks" uzvar par spīti tam, ka mazākums joprojām ir viduvējs. Vismaz nav pats sliktākais, kā pierasts pēdējās sezonās.

Vai Vankūveru jāsāk pieskaitīt titula favorītēm? 11 spēlēs izdevies iegūt +26 vārtu starpību (pat izdzēšot 10:1 pret Sanhosē "Sharks", rādītājs ir pārliecinošs), kamēr analītikas dati rāda, ka komandai vajadzētu vairāk ielaist nekā iemest (xG 47,5%). Tieši priekšā Sentluisas "Blues" (xG 47,0%), kam ir -3 vārtu bilance. "Esam priecīgi par uzvaru, taču tas nebija mūsu hokejs," pēc 5:2 pret Nešvilas "Predators" teica galvenais treneris Riks Tokets. Arī viņš dzird brīdinājuma zvanus.

Būs grūti, ja ne neiespējami, noturēt tempu visas sezonas garumā. Taču pirmajās spēlēs iekrātais handikaps pret tuvākajām konkurentēm – +7 punkti pret Sietlas "Kraken", +10 punkti pret Kalgari "Flames", +12 punkti pret Edmontonas "Oilers" – ļauj ar optimismu skatīties pavasara virzienā. Vankūveras pilsēta izslēgšanas spēles nav pieredzējusi kopš 2015. gada.

Balinska stabilā aizsardzība
Ja Bļugers gaida pirmo iznācienu, tad NHL laukumos apļus jau izmetuši Elvis Merzļikins, Uvis Balinskis un Zemgus Girgensons.

Kolumbusas "Blue Jackets" problēmas arvien slēpjas aizsardzībā. Retā komanda ļāvusi pretiniekiem izveidot vairāk augstas bīstamības vārtu gūšanas iespēju, nepatīkamā situācijā nostādot vārtsargus. Merzļikins gan sāka spēcīgi, līdz iejaucās slimība, liekot izlaist divas spēles. Pēc atgriešanās Elvis vairs nebija zirgā un ielaida četras, trīs, četras un četras ripas. Nesekmīgajai pusotrai nedēļai sekojušas divas labas spēles. Amerikāņu kalniņi, kas iet roku rokā ar "Blue Jackets" spēli. Tā nav augšgala komanda, kas spējīga aizvadīt piecus stabilus mačus pēc kārtas.

Vienādos sastāvos Merzļikins atvairījis 89,2% metienu. Viņš ir 35. vietā no 41 vārtsarga, kuri uz ledus pavadījuši vismaz 200 minūtes. Tomēr galvenais treneris Paskāls Vinsents pēc svaigākā zaudējuma pauda, ka Merzļikins spēlē kā kārtīgs pirmais numurs un ka viņa sniegums dod komandai iespējas cīnīties par uzvaru.

Balinskis aizsniedzies līdz desmit spēļu robežai. Ar viņu laukumā Floridas "Panthers" maz izveido, bet arī pretiniekiem ļauj izveidot maz. Pielīdzinot rādītājus spēles laikam, Olivers Ekmans-Lāšons ir vienīgais "Panthers" aizsargs, ar kuru laukumā sāncenši izveidojuši mazāk augstas bīstamības vārtu gūšanas iespēju. No debitanta, kurš aizvada pirmo sezonu Ziemeļamerikā, negaida topu cienīgas epizodes pie pretinieku vārtiem, bet gan stabilitāti laukuma savā pusē. Balinskis lomu izpilda cienījami.

Trenēties atsākuši Ārons Ekblads un Brendons Montūrs, kuriem starpsezonā tika veiktas pleca operācijas, un drīzumā gaidāmas izmaiņas "Panthers" aizsardzības pāros.

Girgensons bija pirmais spēlētājs, kurš Bufalo "Sabres" šajā sezonā deva vadību, iemetot trešās spēles pirmajā periodā. Pēc 12 spēlēm ceturtās maiņas uzbrucēja kontā ir divi vārti – vairāk nekā viņa partneriem Kailam Okposo un Peitonam Krebsam kopā (nulle).

Gan pagājušo, gan aizpagājušo sezonu Girgensons pabeidza ar desmitnieku – vārtu ailē, nevis snieguma ziņā. Pērn 12. spēlē Girgensons iemeta sezonas trešos vārtus, kam gan sekoja 21 maču ilgs tuksnesis. Arī gadu senākā pagātnē pēc 12 spēlēm bija trīs vārti. "Sabres" cer beidzot izbeigt melno strīpu un atgriezties izslēgšanas spēlēs. Galvenos jautājumus liek uzdot vārtsargu līnija – par pirmo numuru iecerētais Devons Līvajs nepārliecina, bet veselība jau ievadā pievīlusi Eriku Komriju. Faktu, ka komandai ir viena no sliktākajām vārtsargu statistikām, "Sabres" kompensē ar sesto labāko metienu realizāciju.

"Sharks" gatava labot visus antirekordus
Viens punkts 11 spēlēs – tieši tik biedējoši slikts sezonas sākums padevies Sanhosē "Sharks". Pat kvēlākie fani nepieskaitīja komandu playoff pretendentēm, tomēr – kurš varēja paredzēt vēsturiski sliktu sākumu? Kopš algu griestu ieviešanas tikai viena komanda sezonu sākusi ar 11 zaudējumu sēriju – Arizonas "Coyotes" gan 2017., gan 2021. gadā. Nedz vienā, nedz otrā sezonā "Coyotes" nepiedzīvoja zaudējumu ar desmit ielaistiem vārtiem – 164 spēles, un sliktākais rezultāts bija 1:9 viesos pret Kalgari "Flames".

Drafta pirmie numuri
Ja Konors Bedārds ar vārtiem izcēlies četrās no pēdējām piecām spēlēm, tad starp Monreālas "Canadiens" sekotājiem valda satraukums par 2022. gada drafta pirmā numura Juraja Slafkovska produktivitāti. Slovākam nepieciešami partneri, kuri spēj raženajam uzbrucējam dot vietu un laiku, lai veidotu momentus. Nupat Slafkovskis guva vārtus pēc 31 spēles pārtraukuma – pirmo reizi kopš 1. decembra. Monreāla nevēlas viņu sūtīt uz fārmklubu, kaut tas varētu būt labākais risinājums. Protams, pirms runāt par spēlētājiem, kuri nav attaisnojuši cerības – vērts atgādināt, ka Slafkovskis līdz martam būs tikai 19 gadus vecs.

Runājot par drafta pirmajiem numuriem – nākamā gada galvenais favorīts ir Maklins Selebrīni, kurš pārstāv Bostonas Universitāti un pirmajās astoņās spēlēs savācis 14 punktus. Ja latiņa tiks noturēta, viņa produktivitāte būs pielīdzināma Džeka Aikela (1,78 punkti vidēji spēlē) un Adama Fantili (1,81) iespētajam, bet 17 gadus vecais Selebrīni NCAA debijas sezonā ir gadu jaunāks. Viņa tēvs Riks ir NBA kluba Goldensteitas "Warriors" sporta medicīnas nodaļas direktors, kurš iepriekš strādāja ar Vankūveras "Canucks" hokejistiem.

Ģimenēs ir spēks. "Canucks" aizsardzības līderis Kvins Hjūzs ir NHL rezultatīvākais aizsargs, viņa jaunākais brālis Džeks (2019. gada drafta pirmais numurs) ir otrais starp uzbrucējiem, bet ģimenes pastaris Lūks ir rezultatīvākais aizsargs starp debitantiem. Viņu tēvs Džims līdz 2015. gadam bija Toronto "Maple Leafs" spēlētāju attīstības nodaļas direktors.

     [+] [-]

, 2023-11-05 16:51, pirms pusgada
jāuzticas procesam, pēc 30 gadiem kaut kas sanāks.

  +1 [+] [-]

, 2023-11-05 17:16, pirms pusgada
paagri norakstāt pēc viena mēneša,...

  +1 [+] [-]

, 2023-11-05 17:30, pirms pusgada
Vakar noskatījos Edmontonas spēli ar Nešvillu.Šobrīd tiešām Edmontona izskatās bāli,bet negribās ticēt,ka tas turpināsies ilgi.Pērn ap šo laiku Edmontonai bija veseli 9 punkti vairāk.Būs grūti atgūt startā zaudēto,bet viss vēl iespējams.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2023-11-05 18:01, pirms pusgada
alguns rakstīja: Vakar noskatījos Edmontonas spēli ar Nešvillu.Šobrīd tiešām Edmontona izskatās bāli,bet negribās ticēt,ka tas turpināsies ilgi.Pērn ap šo laiku Edmontonai bija veseli 9 punkti vairāk.Būs grūti atgūt startā zaudēto,bet viss vēl iespējams.
Es arī noskatījos. Spēle savā zonā vnk dramatiska, ko tur teikt. Liela vaina jāuzņemas arī Makdeividam, kur iemetienos pilnīgs nulle.
ROR izcili, lūk tā jāspēlē pretinieka vārtu priekšā !
Ar steigu jāmaina tas Kobzonam līdzīgais treneris.

     [+] [-]

, 2023-11-05 20:23, pirms pusgada
Roberts Tomass no Mārupes pamatskolas 6.c klases ir pārliecināts, ka Oileri atgūsies, bet Makdeivids sakrās 150 punktus sezonā!