Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Koijoti medīs Rīgā

Juris Miņins
Juris Miņins

Koijoti medīs Rīgā
Fīniksas "Coyotes"
Foto: AP/Scanpix

Šodien Arēnā Rīga notiks tas par ko daudzi runāja jau vairāk kā gadu, bet gaidīja vēl ilgāk (aptuveni 20 gadus) – Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēle pret vietējo komandu, Rīgas "Dinamo". Mūsējie spēlēs ar Fīniksas "Coyotes", bet kas tad viņi īsti ir par zvēriem?

Ir pagājuši 20 gadi kopš kāda no NHL komandām (Vašingtonas "Capitals" un Monreālas "Canadiens") ir kāpusi uz Rīgas un Latvijas galvenās ledus arēnas, lai tiktos ar vietējo komandu. Jā, šajā laikā ir bijušas gan vairākas pārbaudes spēles ar Kanādas izlasi, gan arī draudzības spēle ar NHL zvaigznēm, taču ĪSTA NHL komanda ir kaut kas pavisam cits. Īpašs. Var jau teikt, ka šis mačs prieks Fīniksas "Coyotes" būs tikai "numura atsišana" (un tā tas arī būs, ja pavisam godīgi), taču svarīgs ir kas cits – Rīga atkal ir sevi atzīmējusi hokeja pasaules kartē.

Lauris Dārziņš, Sandis Ozoliņš, Roberts Bukarts. Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64.lv

Līdzīgi kā pirms 20 gadiem, arī šo trešdien pret NHL komandu spēlēs Rīgas "Dinamo", taču lai arī nosaukums ir tas pats, komanda jau ir pavisam cita. Tā aizvada savu trešo sezonu KHL, ar katru sezonu rāda labākus rezultātus. Komandā arī ir pilnīgi citas paaudzes spēlētāji. Var teikt, ka tie ir jau Latvijas hokeja skolas "produkti". Tieši tāpēc arī šī spēle varētu būt interesanta – vismaz aptuveni novērtējot ko tad pa 20 gadiem esam izaudzinājuši.

Bet ne jau par Rīgas "Dinamo" ir šis stāsts, bet gan par viesiem – Fīniksas "Coyotes". Komanda, neapšaubāmi, interesanta. Pie tam vairāku iemeslu dēļ. Viens no šiem iemesliem ir tas, ka, neskatoties uz vājo finansiālo situāciju (lai paglābtu to no bankrota, "Coyotes" iegādājās Nacionālā hokeja līga), viņi spēj ne tikai sastādīt konkurenci jebkurai komandai, bet arī iekļūt izslēgšanas mačos. Tāpat komanda ir interesanta, jo, līdzīgi kā Rīgas klubs KHL, "koijoti" vairāk balstās uz komandu, nevis atsevišķām zvaigznēm.

Vārtsargi

Iļja Brizgalovs. Foto: AP/Scanpix

Ja pēc iepriekšējās sezonas Fīnikasas komanda būtu jānoraksturo vienā vārdā, tad šis vārds būtu "Brizgalovs". Jā, tieši šis Krievijas vārtsargs bija viens no galvenajiem iemesliem kāpēc "koijoti" spēja visai pārliecinoši iekļūt izslēgšanas mačos un arī pacīnīties ar Detroitas "Red Wings" par tikšanu nākamajā kārtā.
Par šādu sniegumu Iļja tika nominēts Vezinas balvai. Beigās gan to saņēma Bufalo "Sabres" pārstāvis Raiens Millers, taču tas bija tikai likumsakarīgi. Glavenais, ka Brizgalovs, pēc neveiksmīgā karjeras posma, t.i., nepamatotas "marinēšanas" Anaheimā, Fīniksā prata atgūties un kļūt par NHL elites līmeņa vārtsargu.
Savukārt aiz Brizgalova ir "līgu ceļotājs" Džeisons Labarbera (10 gadu laikā viņš ir spēlējis 16 komandu sastāvos) un kubiešu izcelsmes talants Als Montoija, kurš gan, pagaidām, tā arī nav ticis pie nopietnas teikšanas NHL līmenī (2004. gada drafta 6. numuram vien 5 spēles NHL).

Aizsargi

Dereks Moriss un Adrians Akoins. Foto: AP/Scanpix

Pagājušsezon Fīniksas aizsardzība bija labākā rietumos un trešā labākā visā NHL, taču vasarā komandu pameta gan Zbiņeks Mihaleks, gan Džims Vandermīrs. Ja par otrā aiziešanu "koijotiem" nevajadzēja īpaši uztraukties, tad Mihaleka zaudējums var būt visai sāpīgs.
Taču, no otras puses, nevajag aizmirst, ka nekur nav aizgājuši Eds Džovanovskis (jeb vienkārši - Džobokops), Dereks Moriss, Adrians Akoins, Kīts Jandls un arī Sami Lepisto. Tas liek domāt, ka komandas spēlē nekas būtiski nemainīsies, tā vispirms būs aizsardzības komanda un uzbrukums būs tam pakārtots.
Tāpat uzmanības vērti ir arī trīs debitanti – Olivers Ekmans-Larsons, Maksims Gončarovs, Deivids Sčlemko. Tieši viņi visas sezonas garumā (un, droši vien, arī nākamruden) cīnīsies par Mihaleka atbrīvoto vietu.

Uzbrucēji

Šeins Douns. Foto: AP/Scanpix

Uzbrukums Arizonas štata komandai, jāsaka, ir bez īpaši spilgtiem uzvārdiem, ja vien neskaita komandas kapteini Šeinu Dounu, kurš ir pārbaudīta vērtība ne tikai Fīniksā un arī visā NHL, bet arī Kanādas izlasē, kuras sastāvā viņš ir piedalījies piecos Pasaules čempionātos.
Taču tas gan nenozīmē, ka Fīniksai nav labu uzbrucēju. Šovasar komandai pievienojās Rejs Vitnijs un Eriks Belanžē, kuri papildinās vienības pirmās divas maiņas. Tāpat lielas cerības tiek saistītas ar iepriekšējās sezonas "dedlainā" iegūto Vojteku Voļski. Tāpat komandā ir palikuši Lī Stempņiaks, Martins Hanzals, Skotijs Apšals un Radims Vrbata. Tāpat, kā izskatās, vietu sastāvā ir nopelnījis arī 2007. gada drafta trešais numurs Kails Turiss, kurš pēc ne visai veiksmīgas 08./09. gada sezonas iepriekšējo aizvadīja AHL.

Treneris

Deivs Tipets ar komandu. Foto: AP/Scanpix

Pēc vairāku gadu neveiksmīgiem Veina Grecka mēģinājumiem no Fīniksas komandas izveidot vismaz "play-off" spēļu komandu, pagājušsezon viņa vietā stājās Deivs Tipets, kurš pirms tam strādāja ar Dalasas "Stars" komandu. Un jāsaka, ka šāda treneru maiņa bija vairāk nekā veiksmīga, jo komanda iekļuva izslēgšanas spēlēs, rādos labu spēli visa turnīra garumā. Par šādām "brīnumainajām pārvērtībām", ko viņš veica ar Arizonas komandu, Tipets tika apbalvots ar Džeka Adamasa balvu, ko pasniedz NHL labākajam trenerim. Zīmīgi, ka šī nebija viņa pirmā labākā trenera balva, jo pie tāda pat apbalvojuma viņš tika arī esot Hjūstonas "Aeros" (IHL) treneris, kad 1999. gadā hjūstonieši kļuva par IHL čempioniem.
Tāpat nevar nepieminēt, ka Deivs Tipets pats bija visai veiksmīgs hokejists, jo 11 sezonas nospēlēja NHL, bet 1992. gada Ziemas Olimpiskajās spēlēs, Kanādas izlases sastāvā, izcīnīja sudraba medaļu.

Komandas spēles stils

Kā jau var noprast, tad Fīniksas "Coyotes" vispirms domā par savu vārtu drošību un tikai tad mēģina kaut ko izveidot uzbrukumā. Un komandas spēle, līdz ar to, arī ir ļoti atkarīga ne tikai no vārtsarga spēles, bet arī no aizsargu saprašanās.
Vienības stiprā puse ir spēle mazākumā, jo šajā elementā 09./10. gada sezonā viņi bija sestie labākie visā līgā (izturēti 84.5% no visiem mazākumiem), taču ar spēli vairākumā gan "koijotiem" ir problēmas, jo pagājušsezon viņi realizēja 14.6% metienu.
Tāpat jāpiebilst, ka Fīniksa ir komanda pret kuru ir ļoti grūti atspēlēties, proti, ja viņi pirmie gūst vārtus, tad 85.7% gadījumos pēc spēles beigu sirēnas viņi ledu pamet kā uzvarētāji. Nevar nepieminēt, ka "Coyotes" pretiniekiem arī līdz "bullīšu" sērijai nevajadzētu gaidīt un cerēt uz uzvaru, jo pagājušsezon tieši Glendeilā bāzētā komanda pēcspēles metienu sērijās bija izcīnījusi visvairāk uzvaru – 14.

5 hokejisti, kuriem prasīt autogrāfus

Pols Bisonets pret Zaku Stortini. Foto: AP/Scanpix

Šeins Douns - Viens no mūsdienu NHL labākajiem līderu paraugiem gan uz laukuma, gan ārpus tā.
Rejs Vitnijs - 2006. gada Stenlija kausa ieguvējs, dažādu līgu MVP (IHL, WHL), NHL "All-Stars" spēles dalībnieks.
Iļja Brizgalovs - Stenlija kausa ieguvējs, 09./10. gada sezonas NHL otrās simboliskās izlases dalībnieks, 2002. gada Olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējs (2000. gada PČ Krievijas izlases vārtsargs spēlē pret Latvijas izlasi).
Eds Džovanovskis - 5kārtējs NHL "All Stars" spēļu dalībnieks, 2002. gada Olimpiskais čempions.
Pols Bisonets - Komandas vadošais "policists", viens no pagājušās sezonas aktīvākajiem kaušļiem visā NHL (24 kautiņi, 11-9-4).

Fīniksas "Coyotes"

Dibināta: 1972. gadā kā Vinipegas "Jets" (WHL)
NHL kopš: 1979. gada (kā Fīniksas "Coyotes" – kopš 1996. gada)
Mājas spēļu arēna: Jobing.com Arena (17.5 tūkstoši skatītāju vietu), Glendeilā, Arizonā.
Īpašnieki: Nacionālā hokeja līga
Ģenerālmenedžeris: Dons Melounijs
Galvenais treneris: Deivs Tipets
Kapteinis: Šeins Douns
Fārmkomandas: Sanantonio "Rampage" (AHL), Lasvegasas "Wranglers" (ECHL).
Saistība ar Latvijas hokeju:
- 1993. gada draftā (kā Vinipegas "Jets") ar kopējo 228. numuru izvēlējās Hariju Vītoliņu (8 spēles, 0+0).
- 1997. gada draftā ar kopējo 207 numuru izvēlējās Aleksandru Andrejevu.

Fīniksas "Coyotes" arēna aizvadītās sezonas izslēgšanas spēļu turnīrā. Foto: AP/Scanpix

Fīniksas "Coyotes" sastāvs (uz 03.10.2010)

Uzbrucēji

LWCRW
Rejs VitnijsMartins HanzalsŠeins Douns
Vojteks VoļskisEriks BelanžēLī Stempņiaks
Skotijs ApšalsVernons FidlersRadims Vrbata
Teilors PajetsKails TurissLauri Korpikoski
Pols BisonetsPetrs Pruha

Aizsargi

#Spēlētājs
1.Eds Džovanovskis
2.Adrians Akoins
3.Dereks Moriss
4.Kīts Jandls
5.Sami Lepisto
6.Olivers Ekmans-Larsons
7.Deivids Sčlemko
8.Maksims Gončarovs

Vārtsargi

#Spēlētājs
1.Iļja Brizgalovs
2.Džeisons Labarbera
3.Als Montoija

Izmantotie resursi:
<XML TEAM SOLUTIONS/>
NHL.com - The National Hockey League

Kura komanda pirmā gūs vārtus Rīgas "Dinamo" - Fīniksas "Coyotes" mačā?

  • 408

  • 166


 +14 [+] [-]

, 2010-10-03 15:51, pirms 13 gadiem
par skaistu spēli,neatkarīgi no rezultāta,protams,būtu patīkami ja vinnētu Dinamo

  +5 [+] [-]

, 2010-10-03 15:52, pirms 13 gadiem
Dinamo paņems!

 +13 [+] [-]

, 2010-10-03 15:54, pirms 13 gadiem
Labs raksts

  +5 [+] [-]

, 2010-10-03 15:56, pirms 13 gadiem
Interesants raksts.

Būs labs šovs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-10-03 16:20, pirms 13 gadiem
Pēc kuriem noteikumiem tiks spēlēts? NHL / KHL / vai kādiem citiem?

Laukums, cik saprotu, būs lielais, kas nozīmē mazu priekšrocību Dinamo, bet ,piemēram, spēka spēle? Mūsējie čaļi uz ko tādu būs gatavi?

  -1 [+] [-]

, 2010-10-03 16:48, pirms 13 gadiem
stodar rakstīja: Pēc kuriem noteikumiem tiks spēlēts? NHL / KHL / vai kādiem citiem?

Laukums, cik saprotu, būs lielais, kas nozīmē mazu priekšrocību Dinamo, bet ,piemēram, spēka spēle? Mūsējie čaļi uz ko tādu būs gatavi?
Šiem tak galva reibs no pārlidojuma

  +4 [+] [-]

, 2010-10-03 16:50, pirms 13 gadiem
AnYwaY- rakstīja: Šiem tak galva reibs no pārlidojuma
es uzdevu konkrētu jautājumu. vai nu atbildi, vai nē. muldēšana mani neinteresē.

  +1 [+] [-]

, 2010-10-03 16:53, pirms 13 gadiem
AnYwaY- rakstīja: Šiem tak galva reibs no pārlidojuma
Starp citu, viņi uz Rīgu lidos no Prāgas, nevis no Amerikas. Un pēc tam uzreiz atpakaļ uz turieni.

  +6 [+] [-]

, 2010-10-03 17:42, pirms 13 gadiem
Vairs nav tas, kas bija 1989. pirms Capitals un 1990. gadā pirms Canadiens. Tagad citi laiki. Pilnīga ikdienišķība. Spēlēs droši vien pēc sajauktiem noteikumiem - viens soģis būs no NHL, otrs no KHL
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2010-10-03 18:09, pirms 13 gadiem
Ruck&Maul rakstīja: Vairs nav tas, kas bija 1989. pirms Capitals un 1990. gadā pirms Canadiens. Tagad citi laiki. Pilnīga ikdienišķība. Spēlēs droši vien pēc sajauktiem noteikumiem - viens soģis būs no NHL, otrs no KHL
Kuram ikdienišķība, kuram gluži otrādi. Rīga pagaidām nav neko sasniegusi, lai spēle ar NHL komandu būtu parasta lieta. Cita lieta, ka RD pagaidām nav spēles. Mačs ar Spartaku lieliska ilustrācija.

  +5 [+] [-]

, 2010-10-03 18:28, pirms 13 gadiem
kvalitatīvas bildes

  +2 [+] [-]

, 2010-10-03 18:51, pirms 13 gadiem
otrādāk Riīga medīs Koijotus

  +3 [+] [-]

, 2010-10-03 19:17, pirms 13 gadiem
sakuma dinamo izrausies 2:0 tad liidz 2perioda beigam kluus 2:3 un uzvaretaju beigas noskaidors papildlaika jo Ozolins 2min liidz speles beigam gus vartus!:p
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-10-05 16:50, pirms 13 gadiem
Ļoti labs raksts !!! Respect !

  -2 [+] [-]

, 2010-10-06 10:20, pirms 13 gadiem
Kas tas par Andrējevu? Ko tad viņš tagad dara?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-10-06 10:23, pirms 13 gadiem
spokss rakstīja: Kas tas par Andrējevu? Ko tad viņš tagad dara?
Aleksandrs Andrejevs
Eliteprospects.com - Aleksandrs Andrejevs

Nu jau kādu laiku, kā runā acs traumas dēļ, nespēlē.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-10-06 10:29, pirms 13 gadiem
YouTube
- Raitis Ivanans vs Paul...


ari pret Ivanaanu kavies Pols

     [+] [-]

, 2010-10-06 10:48, pirms 13 gadiem
Zhigalo rakstīja: YouTube
- Raitis Ivanans vs Paul...


ari pret Ivanaanu kavies Pols
Divreiz - tu ieliki vecāko kautiņu... 2. Novembrī 2009. gadā...
YouTube
- Paul Bissonnette vs Raitis...

šis ir šogad 8. aprīlī

     [+] [-]

, 2010-10-06 14:16, pirms 13 gadiem
Normāls cipars:
Как сообщает "Советский спорт", на выставочный матч рижского "Динамо" с "Финиксом", который состоится сегодня в Риге, проданы все билеты, в том числе и стоячие. Всего было реализовано 11 500 билетов на сумму почти в 700 тыс. долларов.