Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

91 gada vecumā miris astoņus Stenlija kausus izcīnījušais Kellijs

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

91 gada vecumā miris astoņus Stenlija kausus izcīnījušais Kellijs
Reds Kellijs. Foto: AP/Scanpix

Aizsaulē devies leģendārais Reds Kellijs, kurš karjeras laikā astoņas reizes kļuva par Nacionālās hokeja līgas čempionu. Viņa numuru iemūžinājušas abas komandas, kurās spēlēts – Toronto "Maple Leafs" un Detroitas "Red Wings".

Kellijs karjeras pirmajā pusē bija viens no līgas labākajiem aizsargiem, bet pēc tam viņš kļuva par centra uzbrucēju. Taču par viņa daudzpusību vēl labāk pastāsta fakts, ka Kellijs, pārstāvot "Maple Leafs", trīs gadus paralēli strādāja Kanādas Parlamentā, pirms tam ar labiem rezultātiem startējot vēlēšanās. Lai apvienotu pienākumus, viņam ļoti bieži nācās ceļot no Toronto uz Otavu un atpakaļ, un tas prasīja ļoti daudz.

Lai gan skolā Kellijs kļuva par boksa čempionu, hokeja treneris viņam iemācīja, ka spēles nav iespējams uzvarēt, kamēr atrodies uz noraidīto soliņa. Kellijs četras reizes tika atzīts par NHL lielāko džentlmeni, bet 1954. gadā viņš kļuva par pirmo Norisa balvas ieguvēju, kas tiek pasniegta labākajam aizsargam.

Kellijs bija viena no lielākajām "Red Wings" zvaigznēm, taču viņam netika piešķirti līgumi, kas ilgāki par vienu sezonu. Attiecības pušu starpā kļuva tik sliktas, ka 1960. gada februārī Kellijs tika aizmainīts uz Ņujorkas "Rangers". Tā vietā, lai pievienotos jaunajai komandai, Kellijs paziņoja par karjeras beigām, un jau nākamajā dienā viņš bija atradis citu darbu.

Talkā nāca viņa bērnības mīļākā komanda "Maple Leafs", kas pārliecināja Kelliju par atgriešanos laukumā un vienojās ar Detroitu par jaunu maiņu. Pirmajā sezonā tika piedzīvots zaudējums Stenlija kausa finālā, otrajā sezonā sekoja atduršanās tieši pret "Red Wings", bet trešajā gadā Kellijs tika pie Stenlija kausa, pārtraucot Toronto 11 gadus ilgušās gaidas. Nākamjās piecās sezonās sekoja vēl trīs tituli. Pēdējais tika izcīnīts 1967. gadā, un kopš tā brīža "Maple Leafs" vairs nav triumfējusi.

Pēc Stenlija kausa izcīnīšanas Kellijam tika piedāvāts uz četrām sezonām pagarināt līgumu, bet viņš pieņēma lēmumu par karjeras beigšanu. Regulārajā čempionātā viņš laukumā devās 1316 spēlēs, gūstot 281 vārtus un pievienojot 542 piespēles. 164 izslēgšanas mačos Kellija kontā 33+59. 1969. gadā viņš tika uzņemts Slavas zālē.

2016. gada oktobrī "Maple Leafs" iemūžināja Kellija ceturto numuru, bet "Red Wings" to pašu paveica šā gada februārī.

Izmantotie resursi:
https://www.tsn.ca/hhofer-red-kelly...