Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:589, Did:0, useCase: 3

Par hokejistu tiesībām pārstāvēt valsti IIHF čempionātos un Olimpiskajās spēlēs

Pamatojoties uz presē publicētajiem hokejista Aināra Podziņa izteikumiem par iespējamo spēlēšanu Krievijas U 20 izlases sastāvā un arī pausto gribu pārstāvēt Latvijas valstsvienību, kā arī Herberta Vasiļjeva vēlmi turpināt spēlēšanu Latvijas valstsvienībā, kaut viņš pieņēmis Vācijas pilsonību, publicējam Starptautiskās hokeja federācijas Statūtu un nolikuma (IIHF Statutes&Bylaws 2008 - 2012) 205 punkta "Spēlētāju atbilstības noteikumi dalībai IIHF čempionātos un Olimpiskajās sacensībās" tulkojumu latviešu valodā.

205. Spēlētāja atbilstības noteikumi dalībai IIHF čempionātos un Olimpiskajās sacensībās

IIHF mērķis ir, lai valstsvienības, kuras piedalās IIHF čempionātos atspoguļotu statusu un standartu sportam, kuru šobrīd spēlē attiecīgās valsts pavalstnieki, lai aizsargātu starptautisku sacensību godprātību.

1. Tikai spēlētāji, kuri atbilst sekojošām kvalifikācijas prasībām drīkst piedalīties IIHF čempionātos, olimpiskajās sacensībās un šo sacensību kvalifikācijās:

1.1 Katram spēlētājam jābūt valsts hokeja asociācijas – IIHF biedra jurisdikcijā un jābūt tās valsts pilsonim, kuru tas pārstāv. Spēlētājam pienācīgi jāaizpilda IIHF pietikuma veidlapa (IIHF Player Entry Form), kuru tāpat jāaizpilda un jāapstiprina spēlētāja valsts hokeja asociācijai, kurai visu laiku jābūt atbildīgai par spēlētāja atbilstību.

1.2 Spēlētājām jāiesniedz a) parakstīta pietikuma veidlapa un b) derīga valsts pase, kura apstiprina, ka viņš ir pārstāvētās valsts pilsonis.

1.3 Ja spēlētājs kaut reizi ir pārstāvējis valsti IIHF čempionātā vai Olimpiskās sacensībās vai šo sacensību kvalifikācijās, viņš vairs nav tiesīgs pārstāvēt citu valsti, izņemot to, ja viņš var apliecināt IIHF tiesības pārstāvēt citu valsti, pierādot, ka:

a) Viņš ir šīs valsts pilsonis.
b) Viņam ir starptautiska pārejas karte, kura apstiprināta un datēta IIHF vismaz četrus gadus pirms to IIHF sacensību sākuma, kurās viņš vēlas piedalīties.
c) Viņš četrus gadus pēc kārtas ir spēlējis savas jaunās valsts sacensībās un šajā laikā nav izņēmis pārejas karti uz citu valsti vai spēlējis hokeju citā valstī, un
d) Viņš nav spēlējis savā iepriekšējā valstī IIHF sacensībās šī 4 gadu laika periodā vai starp četru gadu perioda beigām un tā IIHF čempionāta sākumu, kurā vēlas piedalīties.
Šāda maiņa tiek pieļauta tikai vienreiz spēlētāja dzīvē un ir galīga un negrozāma.

1.4 Spēlētājs, kurš ir pārstāvēji valsti IIHF čempionātā, Olimpiskajās sacensībās vai kvalifikācijās šīm sacensībām un vēlāk ir ieguvis citas valsts pilsonību, joprojām ir tiesīgs pārstāvēt savu iepriekšējo valsti, ja joprojām ir šīs valsts pilsonis.

1.5 Ja valsts vai tās daļa kļūst neatkarīga, vai, ja valsts vai tās daļa tiek iekļauta citā valstī, vai divas vai vārāk valstis tiek apvienotas jaunā valstī, vai arī, ja valsts tiek sadalīta vairākās valstīs, spēlētājs, kurš ir pārstāvējis valsti un kura pilsonība ir mainīta saistībā ar valsts varas lēmumiem, var pieteikties IIHF spēlēšanai jebkurā no atdalītajām vai apvienotajām valstīm bez gaidīšanas perioda attiecībā uz viņa jaunās pilsonības pierādīšanu. Šī specifiskā izvēle var tikt veikta tikai vienreiz un ir galēja un negrozāma.

1.6 Ja spēlētājs ir mainījis pilsonību vai arī ir ieguvis otru pilsonību vai arī atteicies no tās un vēlas pirmo reizi piedalīties IIHF sacensībās un pārstāvēt savu jauno valsti, tam ir:

a) Jābūt IIHF starptautiskajai pārejas kartei, kura apstiprināta un datēta IIHF vismaz divus gadus pirms čempionātā sākuma, kurā vēlas piedalīties, un
b) Jāpierāda, ka vismaz 2 gadus pēc kārtas ir piedalījies savas jaunās valsts sacensībās un šī perioda laikā nav izņēmis pārejas karti uz citu valsti vai spēlējis hokeju citā valstī.

1.7 Ja spēlētājam ir vairākas pilsonības un esošās pilsonības ir valstīs, kuru hokeja asociācijas ir IIHF biedri un viņš iepriekš nekad nav pārstāvējis nevienu valsti nevienā IIHF čempionātā vai olimpiskajās sacensībās vai kvalifikācijās šaīm sacensībām, lai spēlētu izvēlētajā valstī spēlētājam:
a) Jāpierāda, ka vismaz 2 gadus pēc kārtas ir piedalījies tās valsts sacensībās, kuru vēlas pārstāvēt un šī perioda laikā nav izņēmis pārejas karti uz citu valsti vai spēlējis hokeju citā valstī un
b) Ja izvēlētā valsts ir tā uz kuru spēlētājs ir izņēmis pārejas karti, tad spēlētājam jābūt IIHF starptautiskajai pārejas kartei, kura ir apstiprināta un datēta IIHF vismaz 2 gadus pirms vēlamajām sacensībām.