Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Vācijas rekords latvieša rokās: kā Vasiļjevs vienā spēlē savāca astoņus punktus

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Vācijas rekords latvieša rokās: kā Vasiļjevs vienā spēlē savāca astoņus punktus
Rodrigo Ābols un Herberts Vasiļjevs. Foto: TOBIAS STERNER/Bildbyran/Krefeld-Pinguine

Sestdienas vakarā Latvijas hokeja izlases centra uzbrucējs Rodrigo Ābols kļuva par otro spēlētāju vēsturē, kurš Zviedrijas čempionāta play-off spēlē izcēlies ar sešiem punktiem. Viņa sasniegums lika pārlapot mūsu izcilniekus. Vācijā joprojām nepārspēts ir Herberta Vasiļjeva iespētais – 2006. gada decembra vakarā viņš vienā spēlē guva četrus vārtus un atdeva četras piespēles. "Tādas spēles paliek atmiņā uz visu mūžu," sarunā ar portālu Sportacentrs.com teica Vasiļjevs.

2006. gada 15. decembrī Krēfeldes "Pinguine" savā laukumā uzņēma Frankurtes "Lions" – komandu, kas regulārās sezonas noslēgumā bija par divām vietām augstāk. Tieši viesi atklāja rezultātu un pēc pirmās trešdaļas atradās vadībā ar 1:0. Dodoties pirmajā pārtraukumā, nekas neliecināja par turpinājumu – ka šī spēle ieies Vācijas hokeja vēsturē.

"Frankfurte tajos gados bija viena no labākajām komandām. Nevarēju iedomāties, ka notiks kas tāds. Spēle aizgāja no rokas, un beigās pats neapjēdzu, ka ir rekords. It kā skaiti līdzi, bet par rekordu uzzināju tikai brīdī, kad informators to paziņoja visai hallei. Tas notika trīs minūtes līdz beigām, kad atdevu piespēli astotajos vārtos. Līdz tam tikai priecājos, kāda forša spēle sanākusi, katra piespēle padodas ideāla, viss skaisti," 15 gadus senos notikumus atcerējās Herberts Vasiļjevs, kurš nākamajā sezonā kļuva par Krēfeldes "Pinguine" kapteini.

Savus pirmos vārtus centra uzbrucējs guva otrā perioda pašā sākumā, realizējot skaitlisko vairākumu. Turpinājumā viņš divreiz asistēja, līdz 39. minūtē ar saviem otrajiem vārtiem panāca 4:1. Trešajā periodā Vasiļjevs ar piecu minūšu intervālu guva vēl divus vārtus, kam beigās sekoja divas piespēles. Trīs no astoņiem punktiem centra uzbrucējs savāca skaitliskajā vairākumā. "Un man vēl bija divas iespējas, ko varēju izmantot!" piebilda Vasiļjevs. Visas četras viņa piespēles bija tā sauktās pirmās – kad tieši viņš piespēlēja partnerim, nevis atdeva ripu piespēlētājam. Arī Rodrigo Ābolam abas piespēles bija pirmās.

Dominēja visa Vasiļjeva maiņa – slovēnis Ivo Jans izcēlās ar trīs vārtiem un četrām piespēlēm, bet čehs Jans Alinčs vieniem vārtiem pievienoja sešas piespēles. "Tas mūsu maiņai bija fantastisks vakars. Lai savāktu astoņus punktus, jābūt ļoti lielai sakritībai. Kad parādās iespējas, tās jāizmanto gan pašam, gan arī partneriem. Parasti jau nesakrīt – nav tā, ka vienā vakarā visi var samest. Arī vārtsargi ir augstā līmenī un glābj. Visiem trim maiņas uzbrucējiem jābūt formā, bet – pat tad ir grūti." Lai gan internetā atrast spēles ierakstu neizdevās, Vasiļjevs norādīja, ka mājās viņam glabājas kasete ar karjeras labāko maču.

Zīmīgi, ka Vasiļjeva 4+4 spēli klātienē vēroja arī iepriekšējā rekorda turētājs – bijušais centrs Pāvels Gross, kurš tobrīd bija Frankfurtes kluba galvenā trenera asistents. Vasiļjeva rekords augstākajā plauktā noturējies ilgāk nekā Grosa. "Skaidrs, ka kaut kad labos arī to. Taču – es zinu, cik labi mums sanāca, cik laba bija spēle. Tas būs ļoti grūti. Jau pieci seši punkti ir nenormāls sasniegums. Vācijā kopš maniem astoņiem punktiem tikai vienā spēlē ir bijuši seši punkti."

Labojis rekordu, Vasiļjevs turpinājumā bija uzmanības epicentrā. Viss sācies uzreiz pēc astotajiem vārtiem un informatora paziņojuma par rekordu. "Tas ir neaprakstāmi. Sākās dziesmas, visādi saukļi. Vasiļjevs te, Vasiļjevs tur! Pēc spēles bija jāmet kūleņi, jāsāk skatītāju vilnis, visādas atrakcijas bija. Tā bija iespēja satuvināties ar kluba faniem, un es to arī izmantoju. Kur gāju, tur visi par to vien runāja. Sajutos kā ķēniņš! Jautājums pēc jautājuma, visi raksti par hokeju bija tikai par to spēli. Tā nebija zvaigžņu stunda, bet gan zvaigžņu nedēļa. Protams, ka ar laiku viss norimās, taču – palicis atmiņā, it kā būtu noticis vakar," stāstīja Vasiļjevs.

Ne bez 15. decembra četru vārtu palīdzības Vasiļjevs kļuva par sezonas labāko snaiperi – viņš 51 spēlē pretinieku vārtos iemeta 30 ripas. Septiņi tuvākie sekotāji bija kanādieši. Rezultatīvāko spēlētāju sarakstā Vasiļjevs ieņēma piekto vietu.

"Paaudzes ir nomainījušās, bet tie cilvēki, kuri tolaik nāca uz hokeju, joprojām atceras gan pašu spēli, gan rekordu. Ik pa laikam tiek apkopota statistika, un tad atkal uzpeld mans un Krēfeldes vārds. Ir interesanti parunāt ar bērniem treniņos, pastāstīt par rekordu," norādīja Vasiļjevs, kurš Vācijā atbild par kārtību jaunatnes sistēmā, vienlaikus strādājot Latvijas U18 izlases treneru korpusā. Šajās dienās viņš ieradies Latvijā, lai vadītu treneru semināru un sāktu gatavošanos U18 čempionātam.

"Tas, ko paveica Rodrigo, ir fenomenāls rādītājs. Iemest četrus vārtus vienā spēlē – tas ir neticami. Jā, daudziem ir bijušas labas spēles: četri punkti, pieci punkti. Bet – četri vārti spēlē paliek atmiņā uz visiem laikiem. Vēljovairāk, ja ir kāda piespēle, ko pielikt blakus."