Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Balinskis: "Gan punktu, gan sajūtu ziņā šī sezona ir labāka par iepriekšējo"

Balinskis: "Gan punktu, gan sajūtu ziņā šī sezona ir labāka par iepriekšējo"
Uvis Balinskis. Foto: hokej-litvinov.cz

Kad Latvijas hokeja izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš lēma par sastāvu Pekinas olimpiskajām spēlēm, tika izdarīta izvēle par labu 17 olimpiskajiem debitantiem. Viņu starpā – arī 25 gadus vecais ventspilnieks Uvis Balinskis, kurš augustā notikušajā kvalifikācijas turnīrā bija pirmā pāra aizsargs. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņš atzina, ka personīgi šo sezonu uzskata par labāku nekā iepriekšējo, taču komandas rezultāti ir pārāk viļņveidīgi.

Latvijas valstsvienība lidmašīnā uz Pekinu sēdīsies 2. februārī. Izlases vadība cerēja hokejistus Rīgā sapulcināt līdz 29. janvāra pusdienlaikam, lai kopā varētu veikt nepieciešamās analīzes. Ja Kontinentālajā hokeja līgā jau sācies pārtraukums un arī citas Eiropas līgas bijušas elastīgas, tad Latvijas Hokeja federācijai pārrunās pretsparu nolēma dot Zviedrijas un Čehijas klubi, pieturoties pie punkta, ka spēlētāji obligāti jāatbrīvo tikai nedēļu pirms izlases pirmās spēles. Ar Zviedrijas komandām situācija joprojām ir sarežģīta, savukārt čehi piekāpušies – visi Čehijā spēlējošie latvieši 29. janvāra rītā sēdīsies lidmašīnā no Prāgas uz Rīgu.

"Cik sapratu, tad ar manu komandu Čehijā bija visgrūtāk," par pārrunām stāstīja 25 gadus vecais Uvis Balinskis. Viņam aiz muguras četri pasaules čempionāti, bet Pekinā tiks piedzīvota olimpiskā debija. "Runāju ar aģentu un kluba vadību – centos panākt, lai jautājums tiktu sakārtots. Teicu, ka neziņa man uzdzen tikai stresu un neļauj koncentrēties spēlēm. Sākumā gribēja mani turēt līdz pēdējam datumam, bet beigās vienojāmies, ka palaiž, lai varu kopā ar pārējiem lidot uz Rīgu."

Ar 38 spēlēs sakrātiem 17 punktiem Balinskis ir Litvīnovas "Verva" rezultatīvākais aizsargs. Komanda ieņem 13. vietu, piedaloties spraigā cīņā par play-off ceļazīmēm – priekšā esošajai Karlovi Varu komandai ir tikpat punktu, cik "Verva". Latvietis ir līderis uz zilās līnijas – Balinskis tikai trīs mačos nospēlējis mazāk par 20 minūtēm, turklāt vienā no tiem laukumu nācās pamest priekšlaikus slimības dēļ.

Balinskim šis ir otrais gads Litvīnovā un otrais gads Čehijā. "Man liekas, ka šī ir labāka sezona. Labāk iet gan spēles ziņā, gan ar punktiem. Taču komandas rezultāti ir švakāki nekā pirms gada. Trūkst stabilitātes – ir viens divas labas spēles, nākamajās divās viss aiziet galīgi greizi. Nevaram savākties." Nepareizais ritms uzsists jau sezonas ievadā – "Verva" sāka ar divām uzvarām, taču sekoja septiņi zaudējumi pēc kārtas un atkrišana uz beigām.

"Arī pārliecības ziņā pašam ir labāk nekā pirms gada. Tur jau pirmajās spēlēs savācu mīnusus, un turpinājumā ir grūti tikt vaļā. Tagad vairāk spēlēju ar ripu, pats veidoju momentus. Hokeja garša ir labāka nekā pirms gada," teica Balinskis. Lielo spēles laiku (pēdējos mačos 21:30, 22:47, 22:27, 23:25, 23:49, 26:01) viņš iekrāj vienādos sastāvos un vairākumā, kamēr mazākuma brigādē vieta zaudēta. "Mazākumā šad tad spēlēju vairāk, šad tad – mazāk. Pēdējos mačos mazāk, jo bija švakāks nogrieznis – līdz ko gāju laukumā, tā ielaidām."

Pērn Balinskis sezonu pavadīja, spēlējot vienā virknējumā ar Oskaru Cibuļski, un nav izslēgts, ka viņi kopā spēlēs arī Pekinā. Cibuļskis vasarā lēma par labu līgumam ar Rīgas "Dinamo", un Balinskim šosezon nav bijis viens stabils partneris. Pirmajos mēnešos viņš vairāk spēlēja kopā ar čehiem, bet tagad izveidots leģionāru duets kopā ar kanādieti Āronu Ērvingu, kurš arī Litvīnovā spēlē otro sezonu. "Uz ledus saprotamies labi, abi sākam ar aizsardzību, bet cenšamies palīdzēt arī uzbrukumā."

"Verva" nav starp Čehijas naudīgākajām komandām, un mērķi ir atbilstoši – galvenais ir iekļūt starp izslēgšanas spēļu dalībniecēm jeb būt starp 12 labākajām komandām. "Beigās turamies, bet atkārtošos – nepieciešama stabilitāte. Ļoti noderētu vairāku uzvaru sērijas, nevis kā tagad – vienu uzvaram, vienu zaudējam," teica Balinskis.

Nule Litvīnovas vienība arī saskārusies ar piecu dienu karantīnu, kuras dēļ nācies pārcelt spēles. Balinskis nebija starp saslimušajiem un varēja turpināt trenēties. Spēlētāji tiek pārbaudīti divas reizes nedēļā, taču citu ierobežojumu, piemēram, maskas visur ārpus laukuma, nav. Uz mačiem drīkst nākt līdz tūkstotim līdzjutēju.

Arī Pekinas olimpiskās spēles aizritēs kovida fonā, un dalībnieki to izjūt jau tagad – telefonā nepieciešams lejupielādēt aplikāciju, kurā katru dienu jānorāda sava ķermeņa temperatūra, pašsajūta un simptomi, ja tādi ir. Balinskis norādīja, ka tas gan aizņemot mazāk kā minūti un ar līdzīgu sistēmu hokejisti jau sastapušies pasaules čempionātā Rīgā.

Kovida draudu dēļ no došanās uz Pekinu atteicās Nacionālā hokeja līga(NHL), olimpiskajam turnīram piešķirot mazāk svinīgu nozīmi. "Uzspēlēt pret labākajiem no NHL – tas būtu sapņa piepildījums. Kad mazāks skatījos olimpiskās spēles, vienmēr piedalījās visi labākie no NHL. Žēl, ka būs bez viņiem – būtu daudz interesantāk. Taču tāpat – olimpiskās spēles hokejam ir milzīgs turnīrs."

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskās komandas sportisti
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums


Niks Feņenko. Foto: Kassandra Blais/Le Drakkar de Baie-Comeau

Feņenko komandai sakāve Kvebekas Junioru līgas pirmajā finālspēle

Kvebekas Junioru hokeja līgas (QMJHL) finālsērijas pirmajā kaujā pamatturnīra spēcīgākā vienība Beikomo "Drakkar" ar 0:5 kapitulēja Dramondvilas "Voltigeurs".
Artūrs Homjakovs. Foto: HK Zemgale/LBTU

Homjakovs pievienojas "Mestis" vietu saglabājušajai "Hokki"

Somijas pēc spēka otrās jeb "Mestis" līgas klubs Kajāni "Hokki" paziņojis par 25 gadus vecā latviešu centra uzbrucēja Artūra Homjakova pievienošanos.
Olivers Mūrnieks un Mikus Vecvanags. Foto: IIHF
7

USHL klubs ''Musketeers'' draftā izvēlas 15 gadus veco uzbrucēju Mūrnieku

USHL komanda ''Musketeers'' paziņojusi, ka tā līgas drafta 14. raundā ar 207. numuru ir izraudzījusies 15 gadus veco Oliveru Mūrnieku, kurš nesenajā U18 pasaules čempionātā kļuva par jaunāko Latvijas izlases hokejistu, kurš tajā guvis vārtus.