Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Trīs neveiksmīgi mēģinājumi tikt Kanādā - jaunā aizsarga Branta ceļš apraujas Francijā

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Trīs neveiksmīgi mēģinājumi tikt Kanādā - jaunā aizsarga Branta ceļš apraujas Francijā
Harijs Brants. Foto: LHF

18 gadus vecajam Harijam Brantam pagājusī sezona bija pirmā Ziemeļamerikā. Aizsargs arī šosezon vēlējās atgriezties Kvebekas līgas komandā “Acadie-Bathurst Titan”, tomēr visi viņa centieni atdūrās pret birokrātiskiem šķēršļiem. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Brants atskatījās uz sarežģīto dokumentu kārtošanu un sacīja, ka līdz pat sezonas beigām pārstāvēs “Zemgali/LLU”.

Harija Branta pirmais mēģinājums sasniegt Kanādu aprāvās jau vasarā. Hokejistam 14. augustā bija paredzēts lidojums uz Monreālu, tomēr pāris dienas pirms tā nācās secināt, ka tikšana pāri robežai nebūs iespējama. “Tobrīd visi bija mierīgi - likās, ka varu pagaidīt mēnesi. Nākamais lidojums bija paredzēts 11. septembrī. Viss jau bija sakrāmēts, jau biju gatavs lidojumam, bet neatnāca viena vēstule no Veselības ministrijas. Tāpēc piecas stundas pirms lidmašīnas nācās visu atcelt,” sarunā ar Sportacentrs.com pauda Brants.

Trešais un sezonas pēdējais mēģinājums tikt līdz Kanādai bija 12. februārī. Sagaidītas visas nepieciešamās vēstules, taču pat ar to nav bijis gana. “Lidoju uz Monreālu ar pārsēšanos Francijā. Tiku līdz Francijai, stundu pirms lidojuma visiem pārbaudīja dokumentus. Pienāca pie manis un prasīja, kāpēc braucu uz Kanādu. Visu izskaidroju, parādīju dokumentus. Lieta tāda, ka dienu iepriekš uz Kanādu aizlidoja seši Krievijas hokejisti. Viņiem dokumenti it kā derēja, bet man pateica, ka neder. Kā tas ir iespējams?! Biju nesaprašanā, bet cilvēks, kurš pārbaudīja dokumentus, pateica: “Es vakar nestrādāju, es nezinu, kas tur bija.” Tāda laimes spēle - kuram paveicas.”

Brants gan atzīst - varbūt pat labi, ka tā, jo no sešiem krieviem tālāk par Monreālas lidostu izdevies tikt vienam. Pārējie bijuši spiesti nakti pārlaist lidostā un meklēt biļetes mājup. Šosezon aizsargs vairs necentīsies doties uz Kanādu - nule komandai bijis jāiesniedz spēlētāju saraksts, kuri varēs piedalīties play-off mačos. Nedrīkst pieteikt hokejistus, kuriem ir līgums arī citur, un Brantam nācies izdarīt izvēli - paļauties uz laimes spēli vai līdz sezonas beigām spēlēt Latvijā. Viņš izvēlējās palikšanu “Zemgales” komandā. Nākamgad “Titan” gan latvieti gaidot atpakaļ savās rindās.

“Nepaveicās, ka pirms gada neuzvarējām U20 čempionātu pirmajā divīzijā. Tad mēs lidotu uz elites čempionātu Edmontonā, un tas būtu vieglākais ceļš uz Kanādu. Tie, kas spēlēja savās U20 izlasēs, tagad mierīgi var spēlēt arī junioros. Nesaprotu, kāpēc tā, un tas ir nedaudz negodīgi,” vērtēja Brants.

Iepriekš izskanējusi ideja šovasar gaidāmo Nacionālās hokeja līgas draftu pārcelt uz nākamo gadu, kad varētu notikt divi atsevišķi drafti - 2021. un 2022. gada. Lai gan iecere saskārusies ar pretestību, Brants uzskata, ka tas būtu godīgākais ceļš. “Ceru, ka tas piepildīsies. Kvebekas līga ir vienīgā, kas spēlē - OHL un WHL tikai gaida. Tikai dažiem izredzētajiem ir izdevies tikt pie spēļu prakses. Man pašam šis ir drafta gads, iespēja vēl ielēkt vilcienā. Pagājušajā gadā runāju ar Pitsburgu, Monreālu un Sanhosē, vēl bija komandas, kas izrādīja interesi. Nezinu, kāpēc beigās neizvēlējās.”

Viņš ir viens no diviem latviešiem, kuriem šosezon bija paredzēts spēlēt Kvebekas līgā. Otrs ir uzbrucējs Raivis Ansons, kurš pievienojies “Baie-Comeau Drakkar” un jau izsēdējis 14 dienu pašizolācijā pēc ierašanās Kanādā. Viņš turp devies no Amerikas, pirms tam piedaloties Amerikas Hokeja līgas kluba Vilksbēras/Skrentonas “Penguins” treniņnometnē. Tāda iespēja Ansonam radās, jo viņu oktobrī draftēja Pitsburga. “Viņam paveicās. Robežsargs tā arī pateica - ielaidīsim tikai tāpēc, ka biji profesionāla kluba nometnē,” zināja stāstīt Brants. Viņam tagad piemiņai palikušas desmit lappuses ar dažādiem dokumentiem, un pats hokejists nav ticis skaidrībā, kurš no tiem nav apmierinājis kanādiešus.

Pagājušo sezonu Brants sāka citā komandā, nevis “Titan”, taču jau pēc astoņām spēlēm tika ievietots neaizsargāto spēlētāju sarakstā, un viņu savā paspārnē pieņēma “Titan”. Aizsargs 42 spēlēs izcēlās ar 14 punktiem. “Pirms sezonas man bija operācija, tikai jūlija beigās sāku pa īstam trenēties. Sagatavošanās bija īsāka, bet neteiktu, ka sliktāka - bija īsāka un efektīvāka. Aizlidoju, sākumā bija kultūršoks, bet komandā uzņēma forši, bija profesionāla attieksme par hokeju,” pirmajos iespaidos dalījās Brants.

Viņš atzina - ja Latvijā pieradis spēlēt pie pustukšām tribīnēm, tad kanādieši nākuši pat uz treniņspēlēm. “Pirms sezonas pirmās spēles domāju, ka nekāds satraukums nebūs. Un tad tu ieraugi pilnu halli ar astoņiem tūkstošiem cilvēku… Ar laiku pieradu, protams. Īstenībā pat labi, ka varēju nomainīt komandas. Tur atnāca ārzemnieks no Ontario līgas. Ja mani neieliktu neaizsargāto spēlētāju sarakstā, droši vien vispār nebūtu ticis pie spēlēšanas kā liekais imports,” teica Brants.

Viņš arī pauda pārliecību, ka netikšana Kanādā uzreiz nenozīmē, ka šī sezona vērtējama ar mīnusa zīmi. “Esmu bijis visās Latvijas izlases nometnēs, dabūju uzspēlēt Vācijas kausā, ko uzvarējām. Man šķiet, ka gads ir devis vairāk plusu, nevis mīnusu.”

Mēģinot tikt līdz Kanādai, Brants izlaida piecas Latvijas čempionāta līdervienības “Zemgales” spēles. Aizsargs ierindā atgriezās trešdien, kad viesos ar 2:0 izdevās pieveikt “Mogo/LSPA”. Brants ar diviem metieniem bija aktīvākais starp Jelgavas komandas aizsargiem. “Spēles izaugsmes ziņā šeit pat ir labāk nekā Kanādā, jo četrās komandās spēlē diezgan spēcīgi hokejisti. Nav viegli. Ja dod minūtes, ir forši uzspēlēt un iegūt pārliecību.”

  -2 [+] [-]

, 2021-02-26 17:54, pirms 3 gadiem
Puikiņ, kāds tev NHL un drafts, tu pat Latvijas virslīgā kā vista bez galvas. Būtu paškritiski paskatījies uz sevi un nedaudz no mākoņiem nolaidies.

  -1 [+] [-]

, 2021-02-26 18:10, pirms 3 gadiem
Visi baigie špīleri, Latvijas virslīgā pat neko nevar parādīt!

     [+] [-]

, 2021-02-26 18:12, pirms 3 gadiem
Visi baigie špīleri, pat Latvijas virslīgā neko nevar parādīt, bet Amerika protams tāda laimes spēle, ja nu paveicas un ieraksts papīros arī var noderēt!

     [+] [-]

, 2021-02-27 07:53, pirms 3 gadiem
Šosezon bija iespēja pavērot darbībā to mūsu amerikas materiālu
Jāsaka, ka skats kopumā nekāds izcilais
Visi šie branti, ansoni, krastenbergi, jaki, bunči utt tomēr neko tādu neparādija, kas izceltu uz vietējo līderu fona
Patīkams izńēmums Čukste. Tur tomēr redzams, ka čalis labs un var sanākt augsta līmeńa hokejists.

Kas attiecas konkrēti uz Brantu- labi, vińš ir jaunāks un gribas novēlēt, lai viss izdodas, bet pagaidām šīs runas par NHL galīgi neatbilst rādītajam sniegumam. Pat Zemgales līmenī spēlē stipri viduvēji