Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Pirmo piedāvājumu noraidīja: Zabusovs par došanos uz Čehiju

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Pirmo piedāvājumu noraidīja: Zabusovs par došanos uz Čehiju
Patriks Zabusovs. Foto: beranizlin.cz

Trīs sezonu laikā Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubā Rīgas "Dinamo" 17 spēles aizvadījušais uzbrucējs Patriks Zabusovs novembra vidū pameta Latviju, lai pieņemtu jaunu izaicinājumu un pievienotos Čehijas Ekstralīgas klubam Zlīnas "PSG Berani". Sarunā ar portālu Sportacentrs.com 20 gadus vecais hokejists atzina, ka pirmajā reizē piedāvājumam nav piekritis, bet vēlāk saņēmis atkārtotu iespēju.

Pirmo zvanu no Zlīnas kluba ģenerālmenedžera Patriks Zabusovs saņēma pēc mača Latvijas vicečempiones "Zemgales/LLU" rindās. "Kad braucu mājās, piezvanīja, piedāvāja un teica, ka iedos dienu divas apdomāties. Piezvanīju un pateicu, ka tomēr ne. Nebiju pārliecināts, ka esmu gatavs braukt. Gribēju palikt Rīgā un mēģināt izsist durvis "Dinamo", tikt pilnvērtīgi sastāvā," pauda uzbrucējs, kurš Latvijas čempionātā 11 spēlēs izcēlās ar 26 punktiem un ilgu laiku bija rezultatīvākais spēlētājs. Pēc pārcelšanās uz Čehiju viņš atvadījies no pirmās pozīcijas.

Tomēr Zlīna ar atteikumu nebija mierā. Otro zvanu Zabusovs saņēma 7. novembrī, kad ar hat-trick palīdzēja HK "Rīga" Krievijas Jaunatnes hokeja līgā izraut punktu pret pērno čempioni Maskavas "Dynamo". "Piezvanīja aģents un paprasīja, vai tagad gan esmu gatavs braukt. Divās dienās bija gatavs līgums. Parakstīju papīrus un kravāju mantas," stāstīja Zabusovs.

Pēc atteikšanas Zlīnai viņš saskāries ar nesaprašanu gan treneru, gan komandas biedru vidū – tomēr ne katram 20 gados piedāvā spēlēt Čehijas Ekstralīgā. "Braucu mašīnā kopā ar Artūru Ozoliņu [Zemgales kapteinis], un viņš teica, ka manā vietā gan būtu braucis. Ne katram dota tāda iespēja un ka man tā būšot labāk. Arī Raimonds Vilkoits nebija sajūsmā par manu lēmumu. Pašam iekšā sākās pārmetumi, bet labi, ka vēlāk aģents piezvanīja un uzstāja, ka ir jābrauc."

"Pēc pirmā zvana nebiju pārliecināts. Iepriekšējo reizi leģionārs biju 12 gados, kad aizbraucu uz Krieviju. Aizbraukt uz citu valsti, būt vienam pašam un dzīvot lielo dzīvi – bija satraukums. Bet tad sapratu, ka labāk ir braukt un pamēģināt savus spēkus," sacīja Zabusovs. Viņa debijas spēlē Zlīnai izdevās pārtraukt sešu zaudējumu sēriju, savā laukumā ar 3:2 pieveicot "Olomouc". Otrās maiņas uzbrucējs uz ledus pavadīja 18:23 minūtes, divas ar pusi no tām aizvadot vairākumā.

Tieši divus metienus un divus spēka paņēmienus izdarījušais Zabusovs tika atzīts par labāko uzvarētāju rindās, bet par viesu labāko hokejistu nosauca pieredzējušo centru Dāvidu Krejči, kurš Nacionālajā hokeja līgā aizvadījis 962 spēles un kopā ar Bostonas "Bruins" izcīnījis Stenlija kausu. "Bija satraukums, nezināju, ko un kā, bail paspiest roku," par satikšanos ar pieredzes bagāto pretinieku teica Zabusovs.

"Čehijā nav KHL līmenis, taču neteikšu, ka īpaši atpaliktu. Ātrums ir mazāks, bet cilvēkiem galva laukumā strādā, piespēles ir labas," pēc debijas secināja Zabusovs. "PSG Berani" komandai, kas 2014. gadā kļuva par Čehijas čempioni, šī sezona ir ļoti smaga. 23 mačos izdevies uzvarēt tikai trīs reizes, ieņemot bezcerīgu pēdējo vietu. No izkrišanas var paglābt tikai brīnums, jo līdz priekšpēdējai vietai ir desmit punktu atstatums. Zlīnas kontā 23 spēlēs ir tikai 11 punkti.

Taču pilsēta tāpat dzīvo līdzi savai komandai. Arī uzvarā pret "Olomouc" bija aizpildīta vairāk nekā puse no septiņus tūkstošus lielās halles. "Kā man teica, mazāk par trim tūkstošiem nenāk nekad. Fani ir traki. Nesēž un neskatās hokeju, bet ir bungas, aurošana, atmosfēra. Tas iedod papildus enerģiju," pauda Zabusovs. Pēc pievienošanās komandai viņš internetā saņēmis vēstules no faniem, kuri pauduši cerību, ka viņš palīdzēs paglābties no izkrišanas. "Man ir izsalkums palīdzēt. Komanda nav tajā labākajā stāvoklī."

Čehijas Ekstralīga ir ceturtā līga, kurā Zabusovs šosezon spēlējis. Līdzās 11 mačiem Latvijas čempionātā un astoņām spēlēm Jaunatnes hokeja līgā ir trīs spēles pie Rīgas "Dinamo". KHL uzbrucējs debitēja nepilnus trīs mēnešus pēc savas 18. dzimšanas dienas, bet nostiprināties neizdevās – pirmajā sezonā pie Ģirta Ankipāna četras spēles, otrajā gadā desmit mači Pētera Skudras vadībā, bet trešajā sezonā divi mači pie Sergeja Zubova un vēl viens pie Valērija Kuļibabas.

"Šosezon pats zvanīju Vilkoitam un mēģināju sarunāt, lai man dod spēlēt pie HK "Rīgas". Vienā nedēļā sanāca piecas vai sešas spēles kopā. Man tas bija kas jauns – spēlēt trīs līgās. Nesūdzos un pats biju priecīgs. Runājot par "Dinamo", ja pie "Rīgas" vai "Zemgales" esmu līderis, tad arī tur gribas mest iekšā. Neizdevās. Reizēm uztraukums, reizēm vienkārši nebiju gatavs," skaidroja 20 gadus vecais uzbrucējs.

Pirms šīs sezonas Zlīnā bija piestājuši četri latvieši – aizsargs Ralfs Freibergs, kā arī uzbrucēji Roberts un Rihards Bukarti un Edgars Kulda. Oktobra beigās pēc līguma laušanas ar "Dinamo" komandai pievienojās Roberts Mamčics, bet nepilnu mēnesi vēlāk līgumu parakstīja Zabusovs. "No Rīgas lidoju uz Varšavu un tālāk uz Prāgu. Roberts mani tur savāca. Palīdzēja ar mantām, aizveda uz dzīvokli. Parādīja vietas, kur aiziet paēst, kopā bijām uz veikalu. Pastāstīja par komandu, apstākļiem, dažādiem sīkumiem. Cenšamies laiku pavadīt kopā. Viņš palīdz man un es palīdzu viņam."

  +1 [+] [-]

, 2021-11-25 12:21, pirms 2 gadiem
Šitais takā Janka Ikaunieks - ar skābu ģīmi domāja vai parakstīt vai nē līgumu ar Francijas 1.līgas klubu

     [+] [-]

, 2021-11-25 13:02, pirms 2 gadiem
Jāiet un jāmet goli, čalim ir talants un potenciāls, nav ko baidīties.

Te arī skaidri parādās, ka Dinamo vairāk norok savus prospektus. Nedod iespējas, nav uzticības, čaļiem pārliecība dabiski, ka birst lejā.

Paskatāmies uz Šveici - pa taisno no junioriem labākajiem ir vietas lielajā komandā un visi apzinās, ka pirmā sezona ir norakstāma un nākotnes vārdā neviens uz statistiskas ailēm neskatās un neprasa tūlītēju pienesumu.

Ļoti pareiza izvēle un veiksmi Patrikam.

     [+] [-]

, 2021-11-25 13:57, pirms 2 gadiem
MachimoI rakstīja: Jāiet un jāmet goli, čalim ir talants un potenciāls, nav ko baidīties.

Te arī skaidri parādās, ka Dinamo vairāk norok savus prospektus. Nedod iespējas, nav uzticības, čaļiem pārliecība dabiski, ka birst lejā.

Paskatāmies uz Šveici - pa taisno no junioriem labākajiem ir vietas lielajā komandā un visi apzinās, ka pirmā sezona ir norakstāma un nākotnes vārdā neviens uz statistiskas ailēm neskatās un neprasa tūlītēju pienesumu.

Ļoti pareiza izvēle un veiksmi Patrikam.
Un kurš Šveicē būtu tas rezultatīvais, kam dota iespēja. Ja visiem, atskaitot Ķēniņu, nebūtu Šveices hokeja pilsonības, viņi jau sen būtu pasūtīti n**uj. Tikai nevajag teikt, ka RD netika dota kādam iespēja. Upītis, Sarkans, Golovkovs, Ģēģeris, u.c. visiem bija iespēja izsisties, tikai kaut kā neredzēja to rezultātu.
Šosezon pirms traumas Jeļisejevs ļoti labi izmantoja iespēju, tāpat E.Kuldam tika dota atkārtota iespēja, ko viņš pamazām izmanto, Daniels Bērzinš 27 spēles, tikpat Patrikam Ozolam.
Savukārt Ģēģeris – pēdējās 2 sezonas RD – 37 spēles 1+3 un 25 spēles 0+0.
Kurš tad mums ir tas mega talants, kuru RD apbižoja un kurš pēc tam ir atvēries???

     [+] [-]

, 2021-11-25 16:02, pirms 2 gadiem
''...Cenšamies laiku pavadīt kopā. Viņš palīdz man un es palīdzu viņam."
Draugs draugam laiku kavē, ....

     [+] [-]

, 2021-11-25 17:10, pirms 2 gadiem
Zabusovs malacis, sportists labs ar labu perspektīvu, bet izskatās, ka sadzīvē ir diezgan bailīgs puisis. Nu, gan jau dzīvē ar laiku iegūs pieredzi un sadzīvē atvēdrsies, klustot pastāvīgāks! Gan jau karjera čalim aizies uz augshu! un pec gadiem 3 bus daudz labākā klubā! Žēl, ka DINAMO nelauj vinam spēlet, bet ....blatņiks Buncis, kas neko nevar, visu laiku spēlē. Aārpŗaac

     [+] [-]

, 2021-11-25 18:38, pirms 2 gadiem
WKS rakstīja: Un kurš Šveicē būtu tas rezultatīvais, kam dota iespēja. Ja visiem, atskaitot Ķēniņu, nebūtu Šveices hokeja pilsonības, viņi jau sen būtu pasūtīti n**uj. Tikai nevajag teikt, ka RD netika dota kādam iespēja. Upītis, Sarkans, Golovkovs, Ģēģeris, u.c. visiem bija iespēja izsisties, tikai kaut kā neredzēja to rezultātu.
Šosezon pirms traumas Jeļisejevs ļoti labi izmantoja iespēju, tāpat E.Kuldam tika dota atkārtota iespēja, ko viņš pamazām izmanto, Daniels Bērzinš 27 spēles, tikpat Patrikam Ozolam.
Savukārt Ģēģeris – pēdējās 2 sezonas RD – 37 spēles 1+3 un 25 spēles 0+0.
Kurš tad mums ir tas mega talants, kuru RD apbižoja un kurš pēc tam ir atvēries???
Rezultatīvais? Ir runa par jauno spēlētāju pielietojumu. Smirnovs Šveicē pirmajās maiņās un vairākumā spēlēja/spēlē, gan parādot apaļu nulli šosezon, gan metot iekšā ļoti veiksmīgi.

Jaunos nerausta, saproti? Tev ir stabils spēles laiks neatkarīgi no produktivitātes. Dinamo nekā tamlīdzīga nav nekad bijis.

Un ne Kulda, ne Jeļisejevs nav jaunie, ir runa par junioru/tikko pāraugušo vietu komandā, nevis karjeras otrā pusē esošiem večiem.